Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 2.08.2024 o 15:26, Figunia napisał:

Mogłabym pojechać po malucha i go przywieźć. Tyle, że pociągiem. 

Nie jestem pewna, czy to dobry pomysł ale chciałbym pomóc.

Dnia 2.08.2024 o 15:13, Isiak napisał:

Jednego z tych maluszków (suczkę) zdecydowana jest przyjąć moja znajoma z sąsiedniego bloku. Dom stały oczywiście. Tylko odległość... Śląsk, Pszczyna.

Moim zdaniem na spokojnie  możemy zorganizować zabranie tych kolejnych szczeniaków, może faktycznie teraz poprosić Aska7, żeby dowiozła maluchy na Śląsk. Figuni łatwiej byłoby odebrać chłopaka, a znajoma Isiak  też odebrałaby  bez problemu. Rozmawiałam z p. Anią i jest w stanie zaszczepić je przed wyjazdem, ZEA pokryje koszt. Jest jeden problem - kobieta chce już oddać jedną suczkę do sąsiedniej wsi, tą białą. P. Ania będzie dzwonić do właścicielki żeby do niedzieli wstrzymała się, a ja mam dać znać, czy zabierzemy wszystkie maluchy jednego dnia. Tylko gdzie dać ta jedną sunię 😔

• Like 2
  • Upvote 1
Posted
Dnia 2.08.2024 o 15:48, Tola napisał:

Jest jeden problem - kobieta chce już oddać jedną suczkę do sąsiedniej wsi, tą białą. P. Ania będzie dzwonić do właścicielki żeby do niedzieli wstrzymała się, a ja mam dać znać, czy zabierzemy wszystkie maluchy jednego dnia. Tylko gdzie dać ta jedną sunię 😔

Jeśli dla suni będzie miejsce, a kobieta nie będzie chciała jej wydać, tylko dać komuś do innej wsi, to proszę niech ta Pani Ania zaproponuje tej kobiecie 100 zł. Ja wpłacę na Twoje konto Martusiu i przekażesz tej Pani. Jak sunia pójdzie na wieś, to na pewno do budy, albo na podwórko.

Posted
Dnia 2.08.2024 o 17:40, elik napisał:

Jeśli dla suni będzie miejsce, a kobieta nie będzie chciała jej wydać, tylko dać komuś do innej wsi, to proszę niech ta Pani Ania zaproponuje tej kobiecie 100 zł. Ja wpłacę na Twoje konto Martusiu i przekażesz tej Pani. Jak sunia pójdzie na wieś, to na pewno do budy, albo na podwórko.

Elu, bardzo Ci dziękuję.🌺

Teraz już mogę napisać, że taka strategia uratowała Jaśminkę - bardzo dziękuję Jo37 za pomoc, rozmowę z właścicielką i przekazanie jej 100 zł.🌺

• Like 1
Posted
Dnia 2.08.2024 o 17:46, Tola napisał:

Elu, bardzo Ci dziękuję.🌺

Teraz już mogę napisać, że taka strategia uratowała Jaśminkę - bardzo dziękuję Jo37 za pomoc, rozmowę z właścicielką i przekazanie jej 100 zł.🌺

Martusiu podaj mi proszę nr Twojego prywatnego konta, chyba, że te 100 zł dała Asia, to proszę o nr konta Asi.

Posted
Dnia 2.08.2024 o 17:54, elik napisał:

Martusiu podaj mi proszę nr Twojego prywatnego konta, chyba, że te 100 zł dała Asia, to proszę o nr konta Asi.

Elu, 100 zł przekazała Jo37 przez Murkę, jeszcze raz dziękuję:)

Posted
Dnia 2.08.2024 o 17:54, elik napisał:

Elu - Twoje 100,00 będzie potrzebne dla tych maluchów, które jeszcze tam zostały.  

Posted

Udało się, ale było ciężko. Jestem pod wrażeniem zaangażowania pań z opieki społecznej, które były ze mną w kontakcie od rana, przyjechały i przeprowadziły rozmowę zarówno z panią jak i z jej synem. Też nie były pewne, że się uda, ale bardzo im zależało, żeby zabrać wszystkie trzy sunie. Syn bardzo się buntował, że ruda jest zabierana, na koniec wyszedł i trzasnął drzwiami. Potem jak odjeżdżałam to słyszalam krzyki, ale nie wiem czy to pani krzyczała czy jej syn. Cała akcja trwała prawie godzinę, na ulicy zebrali się ludzie, pytali ile psów zabieram itd. musiały się nieraz dać im we znaki (pani nie ma ogrodzenia, a psiaki były okropnie hałaśliwe, podobno nieraz była też wzywana policja). 

Utrudnieniem też było to, że dom stoi kilkaset metrów od ulicy, nie da się tam podjechać samochodem i trzeba było kursować ze wszystkim w rękach.

Tyle dobrego, że rano mechanik zadzwonił, że mogę psiowóz odebrać, wiec mi odpadło zamartwianie się czy się wszystko pomieści :)

Suńki są małe, wystraszona i hałaśliwe. Najbardziej wystraszona jest kremowa. Nie wiedzą co to obroża i smycz, ale nie widać była ani nie czuć, żeby załatwiały się w domu. Było tam bardzo biednie (to stary, zaniedbany drewniany dom) i widać było bytność psiaków w postaci wygryzionych drzwi czy sierści na dywanie, ale było schludnie ogólnie.

Gdyby to kogoś interesowało to kremowa suczka nazywa się Świnka, czarno-biała Cytroneta (czy Cytryneta) a ruda Wełna - podobno reagują.

• Like 3
Posted
Dnia 2.08.2024 o 18:00, Jo37 napisał:

Elu - Twoje 100,00 będzie potrzebne dla tych maluchów, które jeszcze tam zostały.  

Ok, to na które konto wpłacić?  Na ZEA?

Posted
Dnia 2.08.2024 o 18:04, elik napisał:

Ok, to na które konto wpłacić?  Na ZEA?

Elu - na razie nic nie wiadomo. Osoba, która będzie jechała po psiaki musi mieć gotówkę w ręku.

Posted
Dnia 2.08.2024 o 18:06, Jo37 napisał:

Elu - na razie nic nie wiadomo. Osoba, która będzie jechała po psiaki musi mieć gotówkę w ręku.

Dnia 2.08.2024 o 18:07, Tola napisał:

Na razie nie ma gdzie zabrać suni, poczekajmy.

Ok, to proszę dajcie znać, gdy trzeba będzie wpłacić i od razu nr konta.

Posted

Bardzo przestraszona. Jak ktoś się do niej zbliża to siusia i koopka pod siebie.

Uczymy się chodzenia na smyczy.

Na szczęście apetyt dopisuje. Relacje z psami w porządku.

Zotka6.jpg.3d5d3b8f44768fad855e0b6173b3fe13.jpg

Ciekawe jak zachowuje się Psotka czy Spotka oraz Jasminka.

• Like 1
Posted
Dnia 2.08.2024 o 13:15, Isiak napisał:

Moja znajoma (sąsiadka z bloku obok) szuka szczeniaka, suczki, docelowo niedużej, tak do kolana. Mieszkanie na parterze, sterylizacja na 100%.

I co z tą adopcją?

Mam DT dla białej suni, więc można byłoby zacząć organizować wyjazd wszystkich 3...

Posted
Dnia 4.08.2024 o 20:07, Tola napisał:

I co z tą adopcją?

Mam DT dla białej suni, więc można byłoby zacząć organizować wyjazd wszystkich 3...

Jest zdecydowana, czeka na informację co dalej. Tak jak pisałam, mieszkanie w bloku na parterze, mąż i dwóch synów zwierzolubnych, młodszy ma 7 lat. W tym roku musieli uśpić swojego kota , bardzo to przeżyli. 

• Like 1