Jaaga Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 Dnia 1.08.2024 o 09:31, Poker napisał: Kocyk, miseczki mogę dać. Ogłoszenie zrobić. Teraz, w czasie wakacji szczeniak ma szansę znaleźć dom.. Kuszę, Kuszę , Kuszę jak mogę. Dobrze by było zabrać coś z zapachem mamy, nawet jak to smród. Ja już poprosiłam męża żeby zabrał dziś do Katowic starter na wszelki wypadek. Również myślę, że maluszek ma największe szanse i dobry czas, bo ludzie wracają z urlopów. Przynajmniej ci, którzy myślą o psiaku, żeby go jeszcze odchowac na spokojnie do czasu powrotów do szkoły i zimniejszych dni. Maluch wymaga tylko szczepienia DP, nie może wychodzić, więc jest idealny dla kogoś, kto mieszka w bloku i nie ma jak ciągle odwiedzać weta. Tez kuszę 😜 1 Quote
Poker Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 Może się nam uda... Figunia ma dobre serce 🙂 1 Quote
Figunia Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 On 8/1/2024 at 9:04 AM, Jaaga said: Nie można teraz i tak zabrać wszystkich, bo suka dostanie zastoju mleka, zapalenia gruczołu mlecznego i może umrzeć w cierpieniach. Najlepiej, gdyby pojechał jeden, a laktacja stopniowo zmniejszała się. Małe w wieku 6 tyg są w pełni samodzielne. Dobre jedzonko i woda wystarczą. Domyślam się, że one tam nie jedzą, tylko są głównie na cycu. Popiszczy troszkę, ale poprzytulasz, dasz kocyk czy pluszaczka i będzie dobrze. Na pewno lepiej, niż miałby tam zostać bez pewspektyw. Też wiec mysle jak Poker, że najlepiej jakbyś dala rade zabrać jedno z nich. I jak dla mnie warto chłopca. Jego wypchną zaraz gdzieś po sąsiedzku na łańcuch. Suczek na wsiach nie chcą, bo kłopot, więc one będą dłużej bezpieczne i jest czas, żeby coś szukać. Zresztą widać po starszym miocie. Maluch może przyjechać z Leszkiem, tylko on zostaje u mojej mamy w Katowicach w sobotę i dopiero do nas jedzie w niedzielę. Trzeba by go więc odebrać z Katowic w sobotę. Ja też dłużej nie mogłabym mieć malutka, bo Leszek przyjeżdża robić remont. Już ta starsza sunia w czasie remontu to szaleństwo, ale inaczej musiałaby tam zostać. W Katowicach nie będzie nikogo oprócz mojej mamy. Jak coś to służę rada w opiece nad maluchem a jedzenie "na już" też mam. Ze starszą suczką może być kłopot, bo w każdej chwili może dostać cieczkę, do tego wymaga intensywnych wizyt u weta: konieczne są 2 szczepienia i zabieg. To na pewno skróci znacznie czas, jaki potem pozostałby u Ciebie na szukanie domu. Jak coś, to dzwońcie, piszcie. Znowu od nocy mam ogromny problem z moją Lalicją i nie dam rady być tu na bieżąco. Już mam nogi jak z waty i telepie mną ze strachu. Powodzenia z zabraniem dzieciarni. Czyli jednak maluch i chłopak. Dziękuję za konkretne rady i pomoc. Obawiam się tylko tego, jak maluch zniesie moja nieobecność w domu. Nie wszędzie mogę wejść z psem a nawet na targu trudno robić zakupy,,płacić, pakować je, mając jedną rękę zajętą. Chyba że postawiłbym go na ziemi ale on chyba jeszcze nie powinien być wynoszony na dwór. Przydałoby się nosidełko takie jak dla niemowlaczka, żebym miała go z przodu ale nie wiem, czy coś takiego istnieje. Quote
Figunia Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 On 8/1/2024 at 9:31 AM, Poker said: Kocyk, miseczki mogę dać. Ogłoszenie zrobić. Teraz, w czasie wakacji szczeniak ma szansę znaleźć dom.. Kuszę, Kuszę , Kuszę jak mogę. Dobrze by było zabrać coś z zapachem mamy, nawet jak to smród. Miseczki jakieś wygrzebię , ale kocyk chętnie przyjmę. To nie tyle kwestia skutecznego kuszenia, bo bardzo chcę pomóc, tylko moich warunków. Żebym dała radę, nie zawiodła nikogo. Quote
Figunia Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 Kochane, mnie nie trzeba kusić i zachęcać. Najchętniej zabrałabym wszystkie trzy razem z ich mamusią. Ale te realia, bliski wyjazd no i ten paskudny rozsądek, który się włącza... 1 Quote
Poker Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 Czyli rozumiem , że decyzja jest na tak 🙂 Tylko co z odbiorem z Katowic? Nic maluszkowi się nie stanie jak zostanie na 2 godziny sam. 1 Quote
Aska7 Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 Dnia 1.08.2024 o 11:51, Figunia napisał: Przydałoby się nosidełko takie jak dla niemowlaczka, żebym miała go z przodu ale nie wiem, czy coś takiego istnieje. Jest w zooplusie. https://www.zooplus.pl/shop/psy/transporter_klatka_dla_psa/torby_transportowe/rozne_torby/1104733?variantId=1104733.0&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw5Ky1BhAgEiwA5jGujqGaq1K04m4dencAXlWWwg3DNO9Ph1On28Z6xQFBXwAVBozdfn9mwhoCU2QQAvD_BwE&activeVariant=1104733.0 1 Quote
Figunia Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 On 8/1/2024 at 12:31 PM, Poker said: Czyli rozumiem , że decyzja jest na tak 🙂 Tylko co z odbiorem z Katowic? Nic maluszkowi się nie stanie jak zostanie na 2 godziny sam. Tak. Mimo wielu obaw. Quote
Figunia Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 On 8/1/2024 at 1:01 PM, Aska7 said: Jest w zooplusie. https://www.zooplus.pl/shop/psy/transporter_klatka_dla_psa/torby_transportowe/rozne_torby/1104733?variantId=1104733.0&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw5Ky1BhAgEiwA5jGujqGaq1K04m4dencAXlWWwg3DNO9Ph1On28Z6xQFBXwAVBozdfn9mwhoCU2QQAvD_BwE&activeVariant=1104733.0 No proszę, wszystko jest, tylko trzeba poszukać. Dziękuję! Quote
Murka Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 Ja niestety nie dam rady ani zabrać ani przetrzymać nic poza tymi trzema suczkami. Mam samochód u mechanika i jadę awaryjnie malutkim samochodem rodziców i mam nadzieję, że te suczki są małe, bo muszę je jakoś zmieścić w jednej klatce. Póki co jest i tak dużo zamieszania, bo z panią jest ciężki kontakt i będzie dobrze jak uda się zabrać te 3 suńki, więc proponuję na spokojnie ustalić miejsca dla szczeniaków i zabrać je w drugiej turze. Pani mogłaby nabrać podejrzeń, że na raz tyle psiaków ktoś chce wziąć i nie wydać żadnego. 1 Quote
Poker Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 To kiepsko. Nie dasz rady malutkiego szczeniorka upchnąć? Quote
Figunia Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 Skąd trzeba szczeniorka zabrać? Czy z Zamościa? Jazda pociągiem "tam" mi nie straszna. Gorzej z powrotną , z psim dzieckiem. 1 Quote
rozi Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 Dnia 1.08.2024 o 13:01, Aska7 napisał: Jest w zooplusie. https://www.zooplus.pl/shop/psy/transporter_klatka_dla_psa/torby_transportowe/rozne_torby/1104733?variantId=1104733.0&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw5Ky1BhAgEiwA5jGujqGaq1K04m4dencAXlWWwg3DNO9Ph1On28Z6xQFBXwAVBozdfn9mwhoCU2QQAvD_BwE&activeVariant=1104733.0 Wystarczy szeroka chusta. Jak te Murzynki dzieci noszą, czy któreś inne. 1 Quote
Jaaga Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 Maluch i tak nie może wyjechać, to nie ma co martwic się w czym przewozić. Myślałyśmy, że przyjedzie do Katowic z sunią. Wszystko przygotowalam: jedzenie, szeleczki, zostawilam transporterek, uprzedziłam mamę, żeby zaglądała do niego i karmiła do odbioru. Pociągi na trasie kursują ciągle, więc byłoby łatwiej go odebrać. No trudno. Wszystkich maluchów na razie i tak nie można zabrać, bo o sunię matkę nikt nie zadba i nie zlikwiduje jej laktacji. Lepiej dla niej byłoby odebrać stopniowo. Na pewno najszybciej upchną gdzieś chłopaczka. Co innego razem z matką, ale jej przeciez nie chcą wydać, musi zostać. Quote
Tola Posted August 1, 2024 Author Posted August 1, 2024 No nic, nie rezygnujmy z pomocy tym maluchom, bo tam nie czeka ich nic dobrego, nie odpuszczajmy proszę, nie można zmarnować propozycji Figuni, trzeba powalczyć o maluszka, a może i o wszystkie 3 szczeniaki. Myślę, że ten czas można wykorzystać na ich odrobaczenie, zaszczepienie. Pani Ania z MOPSu, która czasowo zastępuje stałą pracownicę, jest chętna do pomocy. My na pewno zawieziemy tam karmę, może przy pomocy p. Ani uda się przekonać właścicielkę do współpracy i zatrzymania chociaż na pewien czas tych maluchów, a w tym czasie uda się zorganizować kolejny wyjazd. 1 1 Quote
Tola Posted August 1, 2024 Author Posted August 1, 2024 Dzisiaj p. Ania była u psów, zawiozła tabletki przeciw robalom. Obiecała też, że będzie jutro przy przekazaniu psów, może nie będzie problemów. Ja wysłałam Kasi umowę zrzeczenia się psów. Quote
Tola Posted August 1, 2024 Author Posted August 1, 2024 Dnia 31.07.2024 o 18:59, Aska7 napisał: Nie siedzę online na dogo. Przecież u mnie transport gratis. Dlaczego nikt nie zapytał ? Mam teraz z tym problem, bo wiem, ile się już najeździłaś, ile zrobiłaś km, a tutaj transport jednak był i w pierwszej wersji miała jechać jedna suczka...Teraz jednak wiem, że gdybym wiedziała, że możesz jechać, można było to wszystko inaczej zorganizować. Quote
Jo37 Posted August 1, 2024 Posted August 1, 2024 Swoje deklaracje z Rzepika na suczki przeniosły agat21, magenka1 i Nesiowata. Quote
Poker Posted August 2, 2024 Posted August 2, 2024 Dnia 1.08.2024 o 23:22, Jo37 napisał: Swoje deklaracje z Rzepika na suczki przeniosły agat21, magenka1 i Nesiowata. Dziękujemy. Trzymajcie kciuki, żeby wszystkie dziewczynki udało się zabrać. Wnusia Sara wymyśliła imię dla mojej suni. Będzie Złotka. Quote
Isiak Posted August 2, 2024 Posted August 2, 2024 Moja znajoma (sąsiadka z bloku obok) szuka szczeniaka, suczki, docelowo niedużej, tak do kolana. Mieszkanie na parterze, sterylizacja na 100%. 1 1 Quote
Tola Posted August 2, 2024 Author Posted August 2, 2024 Wszystkie 3 starsze szczeniaki już w aucie u Kasi 3 1 Quote
Jo37 Posted August 2, 2024 Posted August 2, 2024 Dnia 2.08.2024 o 13:15, Isiak napisał: Moja znajoma (sąsiadka z bloku obok) szuka szczeniaka, suczki, docelowo niedużej, tak do kolana. Mieszkanie na parterze, sterylizacja na 100%. Wyjechały 3 sunie. 1 Quote
Isiak Posted August 2, 2024 Posted August 2, 2024 Dnia 2.08.2024 o 14:50, Jo37 napisał: Wyjechały 3 sunie. Znajoma chciałaby szczeniorkę z tych 6-tygodniowych. 1 Quote
Isiak Posted August 2, 2024 Posted August 2, 2024 Dnia 1.08.2024 o 20:33, Tola napisał: No nic, nie rezygnujmy z pomocy tym maluchom, bo tam nie czeka ich nic dobrego, nie odpuszczajmy proszę, nie można zmarnować propozycji Figuni, trzeba powalczyć o maluszka, a może i o wszystkie 3 szczeniaki. Myślę, że ten czas można wykorzystać na ich odrobaczenie, zaszczepienie. Pani Ania z MOPSu, która czasowo zastępuje stałą pracownicę, jest chętna do pomocy. My na pewno zawieziemy tam karmę, może przy pomocy p. Ani uda się przekonać właścicielkę do współpracy i zatrzymania chociaż na pewien czas tych maluchów, a w tym czasie uda się zorganizować kolejny wyjazd. Jednego z tych maluszków (suczkę) zdecydowana jest przyjąć moja znajoma z sąsiedniego bloku. Dom stały oczywiście. Tylko odległość... Śląsk, Pszczyna. 1 1 Quote
Recommended Posts