Tola Posted June 19, 2024 Author Posted June 19, 2024 Mam nadzieję, że chociaż część osób, które zaglądają tutaj i były zaangażowane w pomoc psom z zamojskiego schroniska, poprze ten protest i wyśle swoje opinie, to bardzo ważne. Od lat jesteśmy ich głosem - patronem psów nie może zostać człowiek, który zgotował tak straszny los tak wielu z nich. 1 1 Quote
agat21 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Dnia 19.06.2024 o 21:50, Tola napisał: Mam nadzieję, że chociaż część osób, które zaglądają tutaj i były zaangażowane w pomoc psom z zamojskiego schroniska, poprze ten protest i wyśle swoje opinie, to bardzo ważne. Od lat jesteśmy ich głosem - ich patronem nie może zostać człowiek, który zgotował tak straszny los tak wielu z nich. Jutro wyślę maile. 1 Quote
elik Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Dnia 19.06.2024 o 21:50, Tola napisał: Mam nadzieję, że chociaż część osób, które zaglądają tutaj i były zaangażowane w pomoc psom z zamojskiego schroniska, poprze ten protest i wyśle swoje opinie, to bardzo ważne. Napisałam. 2 Quote
agat21 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Dnia 19.06.2024 o 21:50, Tola napisał: Mam nadzieję, że chociaż część osób, które zaglądają tutaj i były zaangażowane w pomoc psom z zamojskiego schroniska, poprze ten protest i wyśle swoje opinie, to bardzo ważne. Od lat jesteśmy ich głosem - patronem psów nie może zostać człowiek, który zgotował tak straszny los tak wielu z nich. Ja też dziś wysłałam maila. Quote
elik Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Warto byłoby jutro przed godzinami obrad (tak żeby widzieli wchodzący radni) zrobić pikietę przed budynkiem urzędu miasta. 1 Quote
Poker Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Co piszecie w mejlach. Podeślijcie tu tekst, to też wyślę. 1 Quote
Aska7 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Wysłałam dzisiaj 23 maile do wszystkich radnych o treści : Szanowni Państwo, jestem osobą, która przewoziła psy z zamojskiego schroniska do DT/stałych od marca 2021 roku do dziś - kilkadziesiąt psów. W ramach bezpłatnego wolontariatu. Psy w większości w stanie tragicznym, zagrażającym ich życiu. Jeśli będzie taka potrzeba, to opiekunki przekażą dokumentację z gabinetów weterynaryjnych w celach dowodowych. Nie znam spraw o zaniedbania z lat 2007-2009, ale wiem jak wygląda „opieka” z lat bieżących. Jest to zaniedbanie nie tylko behawiorystyczne, gdzie psy się zagryzają w boksach, ponieważ ani kierownik ani personel (podobno przeszkolony) nie jest w stanie zapewnić psom optymalnego bytowania w stanie stresu, ale jest to przede wszystkim zaniedbanie weterynaryjne. 90% psów wyjeżdżających ze schroniska jest zarażona pasożytami w katastrofalnym stopniu. Pies wyglądający jak wyciągnięty z mieszaniny szamba i oleju – kierownik powiedział mi w momencie odbioru, że „piesek ma problemy skórne”. GUCIO. Parwowiroza u szczeniąt przywieziona do DT skwitowana stwierdzeniem „ zaraziły się po drodze”. Opieka weterynaryjna sprawowana przez pana Kulika pod nadzorem kierownika schroniska powinna zostać zgłoszona do Izby Weterynaryjnej z potencjalnym pozbawieniem tego pana prawa wykonywania zawodu w związku z naruszeniem Ustawy z dnia 21 grudnia 1990r. o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko weterynaryjnych. Powinna zostać przeprowadzona kontrola czy schronisko w Zamościu spełnia wymogi Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 20 stycznia 2022 r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt. Kolejną sprawą jest wyjaśnienie prowadzenia przez pana Łachno działalności z zakresie wyłapywania bezpańskich zwierząt oraz odbierania odpadów innych niż niebezpieczne. Zwrócę się do urzędów w województwie podkarpackim w trybie zapytania o udzielenie informacji o finansach publicznych zgodnie z Ustawą z dnia 17.12.2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych w ramach przestrzegania obowiązków gminy w związku z Ustawą z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. To pytanie czy i ile psów trafiło z okolicznych gmin do zamojskiego schroniska. W 2023 roku miasto Zamość przekazało na schronisko oraz działania opieki nad zwierzętami kwotę 823 750,00 zł. Dobrze byłoby wyjaśnić ile i na jaką kwotę zostały opłacone faktury na: Piotr Łachno Usługi Sanitarno-Porządkowe Chyża Gabinet weterynaryjny dr n. wet. Paweł Kulik Winna być dostępna przynajmniej dla pro zwierzęcych organizacji i wolontariatu ewidencja psów. W obecnych czasach w wersji elektronicznej. Ile przyjęto, ile adoptowano, ile padło – ile w związku z tym „odpadów” i kto się tymi odpadami zajął ? Ja wiem, które umarły, bo widziałam w jakim były stanie i kiedy przestały być. Mam zdjęcia każdej wizyty w schronisku. I chyba już ostatnia kwestia czyli mobbing. Pracownicy zachowywali się zupełnie inaczej w obecności kierownika, jakby chcieli się przypodobać brutalnością. Wielokrotnie tak było przy zabieraniu psów. Zabranie niewidomego Greya było chyba najbardziej niepotrzebne brutalnie. Niewidomy pies wywleczony na chwytaku. Zapakowany do klatki. Wywleczony ponownie z klatki, bo kierownik nie odczytał chipa, Defekujący i agresywny ze strachu i wpakowany mi z tym wszystkim do klatki. Wiem, że większość pracowników i wolontariuszy po prostu się bała. Do czasu wyjaśnienia powyższych proszę o nienadawanie schronisku imienia tego pana. To nie był dobry człowiek. 7 1 Quote
Aska7 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Jak powiedziałam, A to muszę powiedzieć B i muszę wygarnąć dane z gmin. Zrobiłam to już 18 lat temu i do głowy mi nie przyszło, że ten świat przez tyle lat się nie zmieni. 1 Quote
Aska7 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Nie lubię pisać jak głupek, ale jest to lepiej widziane 🙄. 1 Quote
ala123 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Dnia 20.06.2024 o 22:14, Aska7 napisał: Nie lubię pisać jak głupek, ale jest to lepiej widziane 🙄. Super napisałaś, dzięki wielkie ❤️. WSZYSTKIM dziękuję za zaangażowanie ❤️. p.s. nie wiem, czy czegoś nie zrozumiałam, czy nastąpiła pomyłka - my jesteśmy w woj.lubelskim nie podkarpackim. 1 Quote
Aska7 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Dnia 20.06.2024 o 22:36, ala123 napisał: Super napisałaś, dzięki wielkie ❤️. WSZYSTKIM dziękuję za zaangażowanie ❤️. p.s. nie wiem, czy czegoś nie zrozumiałam, czy nastąpiła pomyłka - my jesteśmy w woj.lubelskim nie podkarpackim. Zawsze byłam noga z geografii 😜 Quote
ala123 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Dnia 20.06.2024 o 18:19, elik napisał: Napisałam. Dnia 20.06.2024 o 18:32, agat21 napisał: Ja też dziś wysłałam maila. Quote
ala123 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Dnia 20.06.2024 o 18:19, elik napisał: Napisałam. Dnia 20.06.2024 o 18:32, agat21 napisał: Ja też dziś wysłałam maila. Dnia 20.06.2024 o 20:46, mdk8 napisał: maile wysłane Dnia 20.06.2024 o 21:23, Poker napisał: Co piszecie w mejlach. Podeślijcie tu tekst, to też wyślę. DZIĘKI ❤️❤️❤️❤️ Quote
elik Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Dnia 20.06.2024 o 21:56, Aska7 napisał: ...Do czasu wyjaśnienia powyższych proszę o nienadawanie schronisku imienia tego pana. To nie był dobry człowiek. Asiu bez względu na stopień znajomość geografii, wspaniale ujęłaś "zasługi" tego pana. Wielkie dzięki ❤️ 1 Quote
agat21 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Aska, super napisałaś! Mój mail był krótszy, bo nie byłam aż tyle razy w schronisku, co Ty, ale napisałam o stanie, w jakim psy, które brałam pod opiekę były wydawane ze schroniska: o wychudzeniu, odwodnieniu, zarobaczeniu, śladach po świeżych pogryzieniach, kawałkach folii z opakowań wędlin, które psy wydalały z siebie, o szczepieniu psów na ostatnią chwilę przed wydaniem ich ze schroniska. O chorobach, z jakimi wyjeżdżały. Szczegółowiej opisałam stan, w jakim był Feniks oraz Fado. Napisałam własnymi słowami, jak mi przyszło do głowy. Pomysł nadania schronisku imienia człowieka odpowiedzialnego za te wszystkie cierpienia zwierząt nazwałam kuriozalnym. 5 Quote
Nesiowata Posted June 21, 2024 Posted June 21, 2024 Napisałam o cudownej przemianie Buni w Fuksa. 2 Quote
Jaaga Posted June 21, 2024 Posted June 21, 2024 Napisałam: Dzień dobry, protestuję w sprawie zgłoszonego projektu nadania zamojskiemu schronisku imienia jego kierownika. Przez ostatnie lata trafiło do nas wiele psów zabranych z zamojskiego schroniska. Wiekszosć z nich nie była w stanie samodzielnie nawet poruszac się czy utrzymać na łapach. Pogryzienia, wycieńczenie spowodowane niedożywieniem, chorobami i pasożytami, odwadniające organizm biegunki sprawiały, ze zabranie ich ze schroniska równalo się z uratowaniem ich od smierci w meczarniach. Wymagało to zaangazowania różnych osób, zbiórek na kosztowne ratowanie życia, z powodu ogromnych nakładów finansowych. Oczywiście posiadam zarówno ja, jak i wspierająca nas organizacja pełna dokumentację weterynaryjną oraz fotograficzną. Sztandarowe od lat w zamojskim schronisku są infekcje bakteryjne, choroby pasozytnicze, różne grzybic, zarobaczenie. Nie wiem, czy Radni z Zamościa nie zdawali sobie dotąd sprawy, że zła sława zamojskiego schroniska funkcjonuje w całym kraju. Może protesty ludzi będą okazją do bliższego zapoznania się z problem i dokonania zmiany w schronisku polegającej na tym, ze w koncu bedzie miejscem schronienia dla bezdomnych i skrzywdzonych zwierząt, a nie miejscem ich cierpienia czy śmierci, a środki przeznaczone na funkcjonowanie schroniska rzeczywiście przysłużą się bezpańskim zwierzętom, zamiast bogaceniu się osób związanych za jego prowadzeniem i obsługą. Psy przyjeżdzały chore, zagłodzone, pogryzione. Brutalnie traktowane przez pracowników na polecenie kierownika przy zabieraniu ze schroniska. Borys, zabierany zima, był tak pogryziony i osłabiony, ze musiał wyjeżdzac ze schroniska na taczkach!, bo nie był w stanie samodzielnie iść. Niewidomy Grej nie dość, że był trzymany na jednym wybiegu z wieloma sprawnymi, dużymi samcami i nikt nawet nie zwrócił uwagi, ze jest niewidomy, to na polecenie kierownika był wyjątkowo brutalnie odławiany z wybiegu na chwytak. skutkowało to 1,5 roczną agresją i brakiem zaufania do ludzi. I to niejeden pies z tego schroniska, który nie może znaleźć swojego stałego domu, bo nie da się dotykać z powodu traumy doznanej w schronisku. Psy po wyjeździe ze schroniska wydalały z kałem folie po parówkach i kiełbasach, bo pracownicy nawet nie pofatygowali się ich ściągać przed podaniem do jedzenia, nie mówiąc o tym, ze to nie jest jedzenie dla psa i ogromne ilości soli oraz konserwatów zaburzały funkcjonowanie psich organizmów. W kale także były łupiny ze zbóż i fragmenty słomy, co skłania do zastanowienia, czym te zwierzęta były karmione. Mysle, że po latach wstydu, jakim okryły się lokalne instytucje i organy władzy w zwiazku z brakiem zainteresowania funkcjonowaniem schroniska wreszcie nadeszła pora i okazja do zmian na lepsze. I w końcu ludzie z całej Polski nie beda musieli ratować psów z zamojskiego schroniska przed śmiercią z glodu, wycieńczenia i chorób, jak to było dotychczas, a schronisko dorówna standardom miejskich schronisk w innych miastach kraju i nie bedzie powodem wstydu dla miasta i mieszkańców. W całym kraju schroniska od lat stosują u psów szczepienia profilaktyczne, dzięki czemu mozna było zredukować śmiertelność.Schronisko zamojskie do niedawna było niechlubnym skansenem, gdzie nie stosowano żadnej profilaktyki oraz szczepień ochronnych. Od niedawna zmieniło się to dopiero, dzięki obowiązującym w całym kraju przepisom. Jako osoba mieszkająca kilkaset kilometrów od Zamościa mogę stwierdzić, ze dla mnie i innych pomagających osób z całego kraju dotąd Zamość nie kojarzył się z zabytkami, atrakcjami turystycznymi, walorami krajobrazowymi, tylko z ogromnym lekceważonym problemem bezdomności zwierząt oraz złymi warunkami w schronisku. Od czasu wprowadzenia wolontariatu, szczepień ochronnych, wybiegów dla psów ( wymuszonych obowiązującymi przepisami) schronisko zrobiło krok do przodu i mam nadzieję, że aktualna dyskusja nad nadaniem schronisku imienia jego byłego kierownika, będzie okazją do kontynuacji tego kierunku zmian oraz polepszenia warunków bytowania zwierząt w schronisku. I w końcu schronisko bedzie naprawdę dla zwierząt. Przesyłam kilka zdjeć psów, które do nas trafiły. Życzę Państwu podjęcia rozsądnych i dobrych decyzji. 6 Quote
mari23 Posted June 21, 2024 Posted June 21, 2024 Dnia 21.06.2024 o 09:13, Tianku napisał: ja też wysłałam i ja też, żeby było poważniej - w imieniu stowarzyszenia.... załączyłam zdjęcia..... a przepłakałam to chyba wiecie dlaczego.... nie wiem, czy dobrze napisałam, mój stan psychiczny powrócił do marca 2021 roku... mam "galaretę" wewnątrz i dławi mnie w gardle.... __________________________ Jako Stowarzyszenie Help Animals a także osoby prywatne, które w ostatnich latach opiekowały się psami uratowanymi z zamojskiego obozu koncentracyjnego dla psów zwanego schroniskiem dla zwierząt z ogromnym oburzeniem protestujemy przeciw nadaniu temu schronisku imienia jego byłego kierownika ! ( ......) Mamy nadzieję, że nie zabraknie wrażliwości i rozwagi, że Rada Miasta Zamościa nie zhańbi się taką decyzją. Jeżeli taka decyzja zostanie podjęta, nagłośnimy ją w mediach łącznie z dokumentacją medyczną i zdjęciową. Wiele psów z zamojskiego schroniska trafiło pod naszą opiekę, wszystkie w stanie zaniedbania, z pasożytami i śladami pogryzień, niektóre przypadki kwalifikowały się do zgłoszenia w prokuraturze. Odstąpiliśmy od takich kroków wyłącznie na dramatyczne prośby wolontariuszek, które za jakikolwiek protest, krytykę były przez pana kierownika karane zakazem wstępu do schroniska. Wolały więc przełykając łzy milczeć i pomagać. Zbyt wiele jest do opisania, niech więc wystarczą zdjęcia i krótki opis jednego z "podopiecznych", który w zamojskim schronisku przeżył 13 lat gehenny i tylko dzięki wrażliwości wolontariuszek nie skonał na śniegu i mrozie, jaki inni towarzysze niedoli. Gehenna tego psa niech będzie symbolem "opieki" pana kierownika i jego współpracownika - lekarza weterynarii. Już za tego jednego psa obaj panowie powinni ponieść odpowiedzialność karną. Pies został zabrany ze schroniska w marcu 2021 roku w stanie drastycznego wycieńczenia, nie chodzący, z otwartymi ranami, szkielet psa. Świerzbowiec i zarobaczenie połączone z giardią i tasiemcem, zapchlony, z wybitym kłem - wyczołgał się z hangaru na śnieg i tylko dlatego został zauważony przez wolontariuszkę i uratowany. Załączamy zdjęcia ze schroniska i momentu zabrania z Zamościa oraz jego pobytu u nas i poprawy stanu... to "tylko" jeden z wielu, otrzymał symboliczne imię Feniks.... i to jego imię mogłoby być nadane schronisku dla upamiętnienia gehenny wielu... zbyt wielu bezbronnych stworzeń. Mamy nadzieję, że te zdjęcia przemówią do państwa i powstrzymają przed podjęciem proponowanej uchwały.. 7 Quote
Aska7 Posted June 21, 2024 Posted June 21, 2024 Ja też pomyślałam o nadaniu imienia "Psa Feniksa". Idę ryczeć 😭 2 Quote
elik Posted June 21, 2024 Posted June 21, 2024 Dnia 20.06.2024 o 22:59, agat21 napisał: Pomysł nadania schronisku imienia człowieka odpowiedzialnego za te wszystkie cierpienia zwierząt nazwałam kuriozalnym. Tak właśnie zatytułowałam mail, który wysłałam do 2 radnych: "Kuriozalna propozycja w sprawie nazwy schroniska w Zamościu". Miałam zamiar napisać na zakończenie, że nadanie zamojskiemu schronisku imienia tego pana byłoby tak, jakby Obóz Koncentracyjny w Oświęcimiu, nazwać imieniem Adolfa Hitlera. Jednak zrezygnowałam po namowie koleżanki. Przestraszyłam się konsekwencji. 1 Quote
elik Posted June 21, 2024 Posted June 21, 2024 Dnia 21.06.2024 o 11:03, Aska7 napisał: Ja też pomyślałam o nadaniu imienia "Psa Feniksa". Idę ryczeć 😭 To byłaby wspaniała nazwa i upamiętnienie naszego kochanego psiaka. 2 Quote
Aska7 Posted June 21, 2024 Posted June 21, 2024 Rada zbierze się w tej sprawie w poniedziałek o 13.00. Jest online. Jak ktoś ma szybkie łącze i czas to może popatrzeć. Quote
Recommended Posts