elik Posted June 17, 2024 Posted June 17, 2024 Dnia 17.06.2024 o 15:44, Poker napisał: Czy chętni na Kawkę nie powinni choć częściowo pokryć koszty jej pobytu w hotelu? W końcu to przez nich adopcja się opóźnia. Może się domyślą 🙂 Quote
Tola Posted June 17, 2024 Author Posted June 17, 2024 Wrzucam tutaj informacje o zwierzątkach potrzebujących pomocy, chociaż wiem, że o pomoc coraz trudniej. W piątek przyszła ta o suczce i 7 szczeniakach, 30 km od Zamościa. Sunieczka oszczeniła sie w stodole, jest wygłodniała i bytuje w okropnych warunkach,biega tez przez ulicę gdzie moze zostać potrącona... Dzisiaj 2 koleżanki zawiozły od nas karmę; jest tam też karmiąca kotka. Nie ma dla nich dt, a szczenięta są zagrożone (lisy). Nikt nie da rady zabrać całej rodziny do hoteliku, bo koszty ogromne,, zresztą nie ma gdzie.😥 . Jesteśmy w stanie w lipcu zaopiekować rodzinę medycznie, nic więcej. Z tego miejsca zabraliśmy już 3 suczki szczeniaki, były u Jagny. Quote
Tola Posted June 17, 2024 Author Posted June 17, 2024 Naprzeciw na opuszczonej posesji żyje samotnie piesek😥 Po śmierci właściciela od roku jest sam na podwórku...na sąsiednim mieszka rodzina, ale niezaradna życiowo. Quote
Tola Posted June 17, 2024 Author Posted June 17, 2024 Pies do oddania, z hodowli, z rodowodem, rodzina nie na czasu się nim zajmować ( Flat Coated Retriver), Ur.14.09.22. Podobno hodowca nie chce pomóc. Quote
Jaaga Posted June 17, 2024 Posted June 17, 2024 Dnia 17.06.2024 o 19:09, Tola napisał: Naprzeciw na opuszczonej posesji żyje samotnie piesek😥 Po śmierci właściciela od roku jest sam na podwórku...na sąsiednim mieszka rodzina, ale niezaradna życiowo. Zrozumiałam, że to matka małych. Teraz czytam, że inny pies. Jaki biedny i na łańcuchu 😞 Bardzo podle życie bez perspektyw. Sunia matka bylaby chyba adopcyjna, taka trochę w typie Border Collie. Już wcześniej byl problem z miejscem dla szczeniaków, dlatego zazwyczaj do nas przyjeżdżały. Może zgłoś je do szczeniakowej fundacji? Quote
Tola Posted June 17, 2024 Author Posted June 17, 2024 Dnia 17.06.2024 o 19:20, Jaaga napisał: Zrozumiałam, że to matka małych. Teraz czytam, że inny pies. Jaki biedny i na łańcuchu 😞 Bardzo podle życie bez perspektyw. Sunia matka bylaby chyba adopcyjna, taka trochę w typie Border Collie. Już wcześniej byl problem z miejscem dla szczeniaków, dlatego zazwyczaj do nas przyjeżdżały. Może zgłoś je do szczeniakowej fundacji? Zgłoszone, nie ma miejsc. Quote
Jaaga Posted June 17, 2024 Posted June 17, 2024 Dnia 17.06.2024 o 20:42, Poker napisał: Koszmar. Czy szczeniaki otworzyły oczka? Też pomyślałam o eutanazji. I tak jeśli zostaną, połowa tam skończy pod kołami, a połowa wegetując na łańcuchach. Tylko mała różnica, czy szczeniak ma np 11 czy 13 dni, między tym kiedy jeszcze zamknięte, a już otwarte. No i matka teraz po odebraniu większości nie poradziłaby sobie z mlekiem. Ma już dużą laktację przy tylu, nie miałby kto tego przypilnować czy podać leku. Patowa sytuacja. Szkoda, że nie zgłosili suni przed porodem lub nie zawieźli do uśpienia małych zaraz po urodzeniu. Normalnie, jak było wczesniej, to zaproponowałabym że wezmę choć jednego, bo zanim podrosną, wyadoptowalabym ktoregoś od nas. Teraz jednak nie jest tak łatwo. Quote
Jaaga Posted June 17, 2024 Posted June 17, 2024 Tou, masz jakieś inne zdjęcia tego biedaka z łańcuchach? Widać jaki jest duzy, jak zbudowany? To mądre, proszalne spojrzenie i umaszczenie, jak u naszego ukochanego nieżyjącego już Wolfa. No po prostu nie mogę 😓 Ma jakiś post na fb? Może go poudostepniam na grupach? Quote
ala123 Posted June 18, 2024 Posted June 18, 2024 Potrzebujemy pomocy Dogomaniaków, którzy ratowali psy z zamojskiego schroniska lub mieli do czynienia z nim w inny sposób! Ze schroniskiem, czy jego nieżyjącym już od dwóch miesięcy kierownikiem! Pod koniec kwietnia ustępujący prezydent złożył wniosek do Rady Miasta o nadanie imienia Piotra Łachno schronisku, które zasłynęło jako mordownia i obóz koncentracyjny dla zwierząt dzięki m.in. człowiekowi nim zarządzającemu. Nie możemy do tego dopuścić, nie może tak być, żeby jeszcze zza światów ten człowiek nas prześladował. Ze względu chociażby na pamięć o tych wszystkich niewinnych istotach, które poniosły śmierć męczeńską w tym miejscu kaźni. W poniedziałek 24 czerwca 2024 roku na sesji RM o godz.13 odbędzie się głosowanie w tej sprawie. Bardzo proszę w imieniu swoim i wszystkich ludzi z Zamościa, którym los zwierząt nie był i nie jest obojętny o pomoc!!! Wypowiedzcie się w tej kwestii, przesyłajcie wszystko, co świadczy o nieprawidłowościach w prowadzeniu schroniska, o stanie psów, które ratowaliście przez całe lata, itp. Podaję adresy mailowe przewodniczącej i w-ce przewodniczącego RM: [email protected] [email protected] Porządek obrad najbliższej sesji: https://zamosc.esesja.pl/posiedzenie/c70f198d-e874-4 Wstawiam skany projektu wniosku z uzasadnieniem nadania imienia: 1 Quote
Tianku Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 i jest okazja do sprzeciwu i do wyrażenie opinii o tym co działo się w schronisku... Quote
Tianku Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 pytanie czy to muszą być jakieś twarde dowody typu dokumentacja medyczna? wydaje mi się że nie.. ogólnie opis i zdjęcia chyba wystarczą.. tylko czasu mało Quote
Sowa Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Dowody muszą być nie do podważenia od strony prawnej. Jeśli np zgłoszę fakt, ze adoptowałam psa bardzo chorego, z koniecznością natychmiastowej operacji (nie jednej!!!), to może okazać się, że np kierownik nie miał możliwości zatrudnienia weta w większym wymiarze godzin. Albo że zostałam poinformowana o chorobach psa i zdecydowałam się na adopcję mimo to. Dowodów nie ma. Jeśli wolontariusze przedstawią jakiekolwiek problemy, mogą zostać oskarżeni o zaniechanie przekazania takich informacji wcześniej - dowodów brak. A może by tak zażądać od tzw. decydentów - dla uczczenia nadania imienia oczywiście, jakby inaczej! - sfinansowania dodatkowych kojcy, wybiegów, wyposażenia gabinetu weterynaryjnego, opłacenie lek.weta w większym wymiarze godzin? Może to będzie korzystniejsze dla zwierząt niż protesty? Quote
Jaaga Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Jeśli ktoś napisze mi tekst na pw odnosnie zaniedban np. przy Borysie, ktory musial ze schroniska wyjezdzac na taczkach tak byl slaby i pogryziony, czy Greya, gdzie nikt nie wiedzial nawet ze pies jest niewidomy, to wyślę ze swojego maila i dołączę zdjęcia. To akurat są zaniedbania personelu za który odpowiadał kierownik. Niestety ani dziś, ani jutro nie mam czasu i głowy do układania tekstu. Te psy byly na mnie, więc mogę opisać. Pozostałe najlepiej jak opiszą opiekunki. Np Jo37 2 lata płaci za pobyt Luny, która tak brutalnie była łapana na chwytak, że do dziś nie daje się dotknąć, co wyklucza praktycznie szansę na adopcję. I kazdy inny, który wychodził jako wrak psa. Quote
Sowa Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 No to żeby akcja dała coś dobrego dla zwierząt, trzeba by najpierw pozbawić funkcji wnioskujących o nadanie imienia (jeśli nie robili tego w ciemno, to wiedzieli co jest grane, a jeśli nie wiedzieli, to tym gorzej). Oby się Paniom udało, ale ja jestem bardzo starą pesymistką. Wiadomo już, kto kandyduje na nowego kierownika? Quote
ala123 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Nie muszą być twarde dowody, każdy głos jest istotny. Jeżeli wpłyną pisma z całej Polski, to może ci radni, którzy są za uhonorowaniem kierownika, pukną się w głowę i dotrze do nich, że protesty ludzi godzą też w urząd miasta. Piotr Łachno był pracownikiem UM jako pełnomocnik ds schroniska, prowadził także własną działalność gospodarczą, w ramach której był hyclem. Nie wiem, jakim cudem dało się to pogodzić od strony prawnej... Był bardzo wygodny dla wszystkich ekip rządzących, nie domagał się środków na schronisko, z każdą sprawą odsyłano do niego, a on obrastał w piórka i robił co chciał i ze zwierzętami i z ludźmi, którzy chcieli im pomagać. Quote
ala123 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 https://www.kronikatygodnia.pl/artykul/42084,zamosc-co-z-uhonorowaniem-piotra-lachno-nowi-radni-zwlekaja?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3sPyKTesaBos8jnVQ8_zIGwfk4Rcv_9voVUQg8jzO1LTvBom2d30Y9uOg_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw&mibextid=xfxF2i Quote
Aska7 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Za 2023 ponad 800 tys. Poproszę w ramach dostępu do informacji publicznej o konkretne kwoty dla kogo. Na rok 2024 przewidzieli w uchwale 185 tys. ??? 2 Quote
Aska7 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 To są zupełnie inne kwoty niż pół roku wcześniej. Gmeranie uchwałami Rady przy budżecie jest nagminne. I Kulik powinien beknąć. Na szczęście nie działa już źle pojęta solidarność zawodowa weterynarzy i jest dokumentacja medyczna do każdego psa i ewidentne naruszenie art 4. o zawodzie lekarza weterynarii i może trzeba wystąpić o pozbawienie/zawieszenie praw wykonywania zawodu tego pana. I faktury płacone ze środków publicznych też do sprawdzenia. 1 Quote
agat21 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Dnia 19.06.2024 o 17:09, Aska7 napisał: Teraz jako sukcesor działalności pana Łachno hyclem będzie pani Lidka. Wg wpisów w CEIDG. Żartujesz?! 😲 Quote
Aska7 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Dużo tych Lidek, trzeba sprawdzić która jest która 🙂. Żarcik. Reszta do wyjaśnienia w trybie dostępu, bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Tym niemniej w danych CEIDG jest sukcesja działalności. Czyli firma działa, wyłapuje i odstawia do schronu. Biznes się kręci. Quote
Recommended Posts