Jump to content
Dogomania

Zakończony! Wiosennie zapraszamy - bazarek czynny do 21.03. do godziny 22:00

Recommended Posts

Posted
Dnia 6.03.2025 o 21:24, mariusz pp napisał:

Mam prośbę o zdjęcie pierwszej strony bo zaintrygowała mnie ta ksiązka , to znaczy jak się zaczyna

Ok, zaraz zrobię.

Posted

A ja znalazłam na tej stronie https://www.archiwumkorporacyjne.pl/index.php/muzeum-korporacyjne/w-kraju-i-na-emigracji-korporacje-1939-1989/kolo-filistrow-w-chicago/
taką informcję

1. Kazimierz Sadliński, (25 sierpnia 1913 w Zubowie pow. Trembowla – 22 marca 1985 w Chicago) członek Korporacji Aquitania (Lwów), s. Zygmunta i Anny z Szwandrowskich, brat Stanisława i Bolesława (obaj Aquitania), student i absolwent 1937/38 prawa UJK, po studiach pracownik kontrwywiadu, w 1940 deportowany na Syberię, od 1942 w 2 Korpusie PSZ, po wojnie na emigracji w Szkocji, skąd w 1951 wyjechał do Stanów Zjednoczonych, pracował jako piekarz, członek Koła Filistrów Polskich Korporacji Akademickich w Chicago.
Posted
Dnia 6.03.2025 o 21:24, mariusz pp napisał:

Mam prośbę o zdjęcie pierwszej strony bo zaintrygowała mnie ta ksiązka , to znaczy jak się zaczyna

Jutro zrobię, bo teraz wychodzą nieczytelne 😞 

• Upvote 1
Posted
Dnia 6.03.2025 o 21:38, jola&tina napisał:

A ja znalazłam na tej stronie https://www.archiwumkorporacyjne.pl/index.php/muzeum-korporacyjne/w-kraju-i-na-emigracji-korporacje-1939-1989/kolo-filistrow-w-chicago/
taką informcję

1. Kazimierz Sadliński, (25 sierpnia 1913 w Zubowie pow. Trembowla – 22 marca 1985 w Chicago) członek Korporacji Aquitania (Lwów), s. Zygmunta i Anny z Szwandrowskich, brat Stanisława i Bolesława (obaj Aquitania), student i absolwent 1937/38 prawa UJK, po studiach pracownik kontrwywiadu, w 1940 deportowany na Syberię, od 1942 w 2 Korpusie PSZ, po wojnie na emigracji w Szkocji, skąd w 1951 wyjechał do Stanów Zjednoczonych, pracował jako piekarz, członek Koła Filistrów Polskich Korporacji Akademickich w Chicago.

Współczuję takim ludziom, tyle w życiu przeszli i na koniec nie mogli pracować zgodnie ze  swoim  wykształceniem  a do tego  na obczyżnie .Jest wpis ,że Kazimierz był prawnikiem /adwokatem a w Chicago po przeszkoleniu został piekarzem 

Posted
Dnia 6.03.2025 o 21:42, Jota67 napisał:

Ale się teleportowaliście szybko! O mało bym nie zdążyła na rozpoczęcie 😅

Na kolację byś nie zdążyła, ale Jola naszykowała dużo , dla kazdego starczy a kakaŁkiem🤣 się podzielę .Dobrze ,że dzisiaj kolejny bazarek bo kto by mnie nakarmił🤣

• Like 2
Posted
Dnia 6.03.2025 o 21:44, mariusz pp napisał:

Na kolację byś nie zdążyła, ale Jola naszykowała dużo , dla kazdego starczy a kakaŁkiem🤣 się podzielę 

Ok, każdy pije ze swojej słomki 🤣

• Like 1
  • Upvote 1
Posted
Dnia 6.03.2025 o 21:42, Jota67 napisał:

Ale się teleportowaliście szybko! O mało bym nie zdążyła na rozpoczęcie 😅

To guccio ma takie zdolności teleportacyjne, ja już za nią nie nadążam 😞 

• Like 1
  • Upvote 1
Posted
Dnia 6.03.2025 o 21:43, mariusz pp napisał:

Współczuję takim ludziom, tyle w życiu przeszli i na koniec nie mogli pracować zgodnie ze  swoim  wykształceniem  i na obczyżnie .Jest wpis ,że Kazimierz był prawnikiem /adwokatem a w Chicago po przeszkoleniu został piekarzem 

To samo sobie pomyślałam. Do kraju nie miał po co wracać a w USA był piekarzem 😞 Coś tam napisał, ale nikogo to nie interesowało, ani tu ani tam.

Dnia 6.03.2025 o 21:45, mariusz pp napisał:

To ja poproszę ksiązkę za 20 zł

Dobra decyzja, dziękuję.
Zdjęć nie robić, przeczytasz sobie sam z książki? 🙂 

Posted (edited)
Dnia 6.03.2025 o 21:50, Jota67 napisał:

A ja poproszę nr 17 za cw

Dziękuję i biegnę zapisać, bo ciekawa jestem, co to jest 17?
Już wiem - kaczuszki 🙂 

Edited by jola&tina
  • Like 1
Posted
Dnia 6.03.2025 o 23:07, mila-ada napisał:

Przywitam się na bazarku.

Chciałam licytować wszystkie żółte wstążki po 5 zł

Witam!
Ale wstążki są zestawach tzn. z każdego koloru po 1,5 m.
A Ciebie interesują tylko żółte?