Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć wszystkim,

mam pytanie do posiadaczy/znawcow staffikow. Mamy w domu 3 letniego staffika i 5 letniego labradora (oby dwie wysterylizowane suczki). Oby dwa psy braliśmy jak miały około 8 tygodni, więc jak wynika najpierw był labek, potem dołączył staffik :). 
po jakimś roku-półtora od wzięcia staffika, rzucił się agresywnie na drugiego psa i to nie jeden raz. Czasem były to „uzasadnione” przypadki typu zazdrość o jedzenie lub zabawę, ale zdarzało się, że też potrafił „zaatakować” nagle, zupełnie bez żadnego ostrzeżenia, warknięcia najpierw itp. Było u nas 2 behawiorystów, jeden z nich zalecił między innymi stosowanie seronilu, który brała ok. Pół roku. Po tym czasie wyciszyła się i wszystko było ok. W przeciągu tego 1,5 roku może 2-3 razy miała chęć skoczyć na labradorkę, ale w porę zareagowaliśmy i tak na prawdę nic się nie stało. Po każdym takim „napadzie” zostawała zamknięta w klatce na jakiś czas, żeby się wyciszyła (lubi tam chodzić, dostaje tam smaczki, gryzaki itp). 

Wiem, że tu nikt mi pewności nie da ani zapewnienia, ale może ktoś się borykał z czymś podobnym. Nie wiem czy w związku z tym, że „startuje” do psa, może też coś zrobić dziecku?