Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

Albinka została zaszczepiona p. wściekliznie. 

Odkąd sprawy hotelowe przejmuje mój mąż. Jeśli któraś z opiekunek coś będzie chciała to proszę o kontakt tel. +48692758155.

• Like 1
Posted

Nie mam dobrych wieści z domu Cudki:(

Sunia nie akceptuje 17 letniej córki:(

Przez parę dni było wszystko ok do momentu, kiedy dziewczynka weszła do pokoju z maseczką na twarzy.

- Cudka obszczekała ją i od tamtej pory nie jest lepiej:(

Każde wejście córki do domu, do pokoju traktuje jak wejście zupełnie obcej osoby - obszczekuje, biega wokół,  coraz bardziej nakręca się.

Rodzina bardzo martwi się, bo sunia poza tym jest urocza, ale jeśli nie będzie poprawy to czarno to widzę.:(

Na razie walczą, nie poddają się ,korzystają też z pomocy behawiorystki.

Posted

O Albinkę miałam parę zapytań przed świętami i zaraz po;  dwa telefony z Wrocławia, jeden z Wielunia i jeden z Krakowa były dosyć rozsądne, szczególnie ten z Wrocławia spełniał oczekiwania, bo dom z ogrodem i pani większość dnia  jest w domu,  ale po informacji, że Albinka gryzie meble, niszczy,  żadna rodzina już nie oddzwoniła.

Posted

Bardzo kiepskie wiadomości. Oby udało się zmienić Cudkę. Niestety nie jesteśmy w stanie

przewidzieć reakcji psiaka na nietypowe sytuacje.

Posted

Cudka moim zdaniem potrzebuje dobrego szkolenia - nauki zaufania do człowieka, nauki jakiejkolwiek współpracy z człowiekiem. to zwierzątko jest przepełnione strachem - nie rozpoznała młodej właścicielki przez maseczkę na buzi, no i spanikowała.

Nie wierzę behawiorystom po teoretycznych kursach bez żadnej praktyki. Nie wierzę tzw. behawiorystom zalecającym podążanie za psem, nie ingerowanie w zachowanie zwierzęcia - pies czuje się bezpiecznie, jeśli może polegać na wskazówkach człowieka.

Nie znam obecnie trenerów w Warszawie - trenerów szkoleniowców. Wszystkie psy-strachulce, które znałam, wracały powoli do normy po nauce podstaw relacji z człowiekiem. Byłoby dobrze, gdyby na początek tylko młoda właścicielka karmiła suczkę - i to karmiła z ręki, nie patrząc nawet na zwierzątko, odwracając głowę. Jeśli Cudka nie weźmie jedzenia z ręki, to trzeba spokojnie kłaść jedzenie coraz bliżej siebie. Jeśli Cudka panikuje na sam widok młodej pani, to przydałaby się wizyta szkoleniowca w domu. Czy Cudka nawiązała jakiś kontakt z kimkolwiek z domowników? Jeśli tak, to będzie łatwiej, ale pierwszy etap to młoda pani siedzi w pokoju, ktoś, komu Cudka ufa - domownik lub doskonały trener -  wprowadza Cudkę na smyczy nagradzając. Dziewczyna odwraca głowę, nie patrzy na suczkę. Smakołyki - Cudka musi być głodna!!! - kładzie się coraz bliżej siedzącej dziewczyny, w kolejnym podejściu smakole kładzie się na wyciągniętej w bok ręce dziewczyny - uwaga, młoda pani nie może odzywać się i bodaj patrzeć na suczkę.  Dopiero potem można myśleć o spacerze w trójkę - Cudka, ktoś, komu ufa i młoda pani. Zawsze, przez bramę, po schodach, do mieszkania dziewczyna wchodzi przed psem!!! Zawsze Cudka wchodzi do każdego pomieszczenia dopiero wtedy, gdy młoda pani tam już jest - nie może być sytuacji, że dziewczyna cofa się i wychodzi, bo Cudka szczeka!!! Wtedy Cudka nabiera przekonania, że dziewczyna jest groźna i że przepędziła "straszliwego wroga" szczekaniem. W Krakowie i w okolicach Rybnika znam speców od leczenia lękusów - w Warszawie już nie. To musi być ktoś, kto psa uczy zachowań, a nie zaleca człowiekowi podążanie za psem.

Polecam lekturę:

https://nosem.pl/pies-w-domu/pies-adoptowany/

• Like 2
Posted

Dziękuję Sowo za wskazówki, z tego co wiem to Cudka wychodzi na spacery z córką państwa, przyjmuje też smaczki. Problemem są  wyjścia dziewczyny do domu, do pokoju - wszędzie tam, gdzie znajduje się w danej chwili sunia. 

Posted

No to właśnie trzeba przepracować, wprowadzając suczkę do pokoju, w którym dziewczyna już jest.  Jeśli wracają ze wspólnego spaceru - suczka zawsze do mieszkania wchodzi druga, za dziewczyną. Druga idzie po schodach, siada przed drzwiami, dziewczyna przechodzi pierwsza, POZWALA suczce wejść za sobą. I nagradza smakolem z ręki. 

Cudka prawdopodobnie ma powody - z dawnego życia - aby nie ufać zbliżającym się do niej ludziom, a więc trzeba nagradzać sytuacje, w której to ona zbliża się do człowieka.

Posted
Dnia 3.01.2025 o 20:46, Sowa napisał:

No to właśnie trzeba przepracować, wprowadzając suczkę do pokoju, w którym dziewczyna już jest.  Jeśli wracają ze wspólnego spaceru - suczka zawsze do mieszkania wchodzi druga, za dziewczyną. Druga idzie po schodach, siada przed drzwiami, dziewczyna przechodzi pierwsza, POZWALA suczce wejść za sobą. I nagradza smakolem z ręki. 

Cudka prawdopodobnie ma powody - z dawnego życia - aby nie ufać zbliżającym się do niej ludziom, a więc trzeba nagradzać sytuacje, w której to ona zbliża się do człowieka.

Rozumiem, o wchodzeniu do domu mówiłam panu Marcinowi wczoraj sama, dzisiaj przekazałam wszystkie Twoje wskazówki.

Posted

https://nosem.pl/pies-w-domu/pies-adoptowany/pies-z-azylu-przepustka-na-lepsze-zycie/

Tu są ciekawe filmiki - ja uczyłam psa, że ma przechodzić za mną, a opiekun niestety utrudniał to popełniając błędy - nagradzał wbiegniecie psa, pozwalał na wybiegnięcie przez druga bramkę. Ale w końcu udało się - sprawdzianem było jak wsiadałam do samochodu, w którym pies już był. Tylko to była inna sytuacja - ten pies wskakiwał na ludzi, zwłaszcza na opiekuna; mnie szanował bardziej, no ale ja go czegoś uczyłam, czegoś spokojnie wymagałam, więc mnie pies szanował bardziej...

• 2 weeks later...
Posted

Albinka ma OLX na Katowice, Wrocław i Kraków; zapytania są, najwięcej ze Śląska. Niektóre z nich nie podobają mi się i nie dałabym tam żadnego psa, ale parę z tych zapytań to naprawdę dobre propozycje domów. Niestety -  po informacji o niszczycielskich skłonnościach suni - wszyscy rezygnują.

Ostatnio  dzwonił pan, pochowali sunię owczarka; bardzo im się Albinka podoba, ale nie zdecydują się niestety.

Posted

Dzisiejsza wiadomość od p. Marcina  od Cudki bardzo mnie ucieszyła:)

Czy jest powód do radości?

Witam serdecznie:)

Zmieniliśmy Cudce imię, nazywa się teraz Heca, już na nie  reaguje.

Kontakty z córką znacząco się poprawiły, suczka świetnie wkomponowuje się w nowy dom, nadal pracujemy z behawiorystą.

Pozdrawiamy

• Like 2
Posted

Czasem odnoszę wrażenie, że ludzie nie mają poważniejszych problemów i tworzą je sami. Moje małe psy drą dziuby kiedy mąż wejdzie w kapturze na glowie lub córki w czapce czy wchodziły maseczce. Nie sa po przejściach. wystarczy zdjęć kaptur czy maseczkę, odezwać się i uspokoić psy, rozpoznają glos. To naprawde problem? Cudka ma ok 6-7 kg i co, zje córkę, wywoła u niej nieodwracalną traumę ? Niektórzy nie powinni chyba miec zwierząt. Kiedy powiedziałam meżowi o tym, co tu przeczytałam jego reacją było - jpr. 

Albinka natomiast potrzebuje domu z ludźmi, którzy bedą z nią większosć czasu. Mysle, że trzeba zintensyfikować jej ogłaszanie i prosiłabym o to. Wyszłam ze szpitala, czekam na wynik biopsji. Czeka mnie jednak i tak druga operacja, bez wzgledu na wynik. Jesli jednak będzie żle, to psy muszą znaleźć inne miejsca.

Albinka potrzebuje uwagi i zajęcia. Razem z Zoją stworzyły koalicję i wzajemnie nakręcają się. Nie dość, że za wspólną rozrywke wybrały sobie gnębienie Lindy, to rozwalają co sie da. Albinka wygryzła materac z psiego łózeczka, zniszczyła fotel,  legowiska, wyciągnęła z mebloscianki ksiażki, zeszyty, psie rzeczy. Wszystko w strzepach. Dzis prosze męża, żeby  zmienił drzwi na takie z kluczem. Gdzie się da, to wszystko niszczy. Linda jest do leczenia. 

364881607366810039 (1).jpg

• Like 1
Posted

Jutro jest wizyta PA w Katowicach dla Albinki, która raczej ma potwierdzić, że  wątpliwości co do tej adopcji są słuszne,  Zobaczymy, chociaż  bardzo bym chciała, aby miała już swój dom.