Tola Posted August 15, 2024 Author Posted August 15, 2024 Dnia 14.08.2024 o 22:17, Poker napisał: Lewe oko jest większe, to przypuszczalnie uroda. Mogę ogłosić, na jakie miasto ? Kraków? Bardzo proszę Quote
Poker Posted August 15, 2024 Posted August 15, 2024 Boi się ruchu ulicznego. Pierwsze godziny w domu przesiedziała pod kanapą. Dotychczas nie znała życia w typowym mieszkaniu i musi się przyzwyczaić. Pańcia pójdzie z nią do weta na zdjęcie szwów. 3 1 Quote
Tola Posted August 15, 2024 Author Posted August 15, 2024 Dodałam do swojego OLX parę nowych zdjęć. https://www.olx.pl/d/oferta/mlodziutka-pelna-uroku-jasminka-do-adopcji-CID103-ID11pfts.html?bs=olx_pro_listing Quote
Poker Posted August 15, 2024 Posted August 15, 2024 Dnia 15.08.2024 o 20:35, Tola napisał: Dodałam do swojego OLX parę nowych zdjęć. Czyich? Quote
Tola Posted August 15, 2024 Author Posted August 15, 2024 Dnia 15.08.2024 o 20:45, Poker napisał: Czyich? Jaśminki Quote
Jaaga Posted August 18, 2024 Posted August 18, 2024 Dnia 14.08.2024 o 21:59, Murka napisał: Właśnie po to zrobiłam zdjęcia, żeby już ruszać z ogłoszeniam 🙂 Mrugać nie mruga, ale to te oczka ma niesymetryczne i łzawią. Od razu rzuciły mi sie w oczy zacieki. Podałam Toli nazwę kropli, które fajnie działają, ale jeśli nie pomogą, to po 2 tyg. trzeba pobrać wymaz z oka i zrobić antybiogram. Najlepiej jednocześnie zrobić też osobny test na chlamydie. Bajczesciej potrzebny jest jednak antybiotyk ogólnoustrojowy. Jeśli jedno oczko jest mniejsze to jest wada- małoocze. Jest problematyczne, bo z czasem zaczynają się problemy z infekcjami dotyczącymi też nozdrza po tej stronie oraz górnych dróg oddechowych, zbiera się w oczku ropa i sztuczne łzy mogą nie pomagać. Wówczas jedynym skutecznym rozwiązaniem jest usuniecie oka. Może być jednak tak, że nie oko jest mniejsze, ale bardziej obrzęknieta śluzówka ze stanu zapalnego i stąd wrażenie asymetrii. Najlepiej oczka wspomóc byłoby teraz specjalną karmą dla białych psów, a zacieki usuwać specjalistycznym płynem, żeby drobnoustroje w nich nie już nie namnażały, tylko są drogie. Choć z drugiej strony chętnych na adopcję z takim wyglądem.moze nie być, więc może warto. Jak coś to służę radami, bo temat zacieków u białych psów przerabiam ponad 20 lat 😉 Quote
Poker Posted August 18, 2024 Posted August 18, 2024 Myślę, że mowa o usunięciu oka to w przypadku Jasminki to gruba przesada. Ona nie ma małoocza tylko lekką asymetrię tak jak większość ludzi też ma. Co do wycieku z oczu nie dyskutuję, bo na tym się nie znam. Chociaż wiem , że przyczyn może być dużo. Na pewno dobrze jest zacząć od kropli z antybiotykiem, jeżeli wyciek jest ropny. Podać można takie, które obejmą swoim działaniem Chlamydie. Quote
Tola Posted August 18, 2024 Author Posted August 18, 2024 Podałam Murce nazwę kropli, od tego zaczniemy i zobaczymy, co będzie dalej. Quote
Tola Posted August 18, 2024 Author Posted August 18, 2024 Bardzo się cieszę z domu Złotki, teraz czas na Jaśminkę.😘 W nadchodzącym tygodniu sunia ma zabieg, bardzo proszę o kciuki. 😘Proszę też o zaglądanie tutaj do dziewczynek, jak mnie nie będzie, wyjeżdżam na tydzień. Quote
Tola Posted August 18, 2024 Author Posted August 18, 2024 To są moje ogłoszenia dla Jaśminki: Katowice https://www.olx.pl/d/oferta/mlodziutka-pelna-uroku-jasminka-do-adopcji-CID103-ID11pfts.html?bs=olx_pro_listing promocja do 09.09. Warszawa jako Joko https://www.olx.pl/d/oferta/mala-7-miesieczna-joko-do-adopcji-CID103-ID11wg6s.html?bs=olx_pro_listing promocja do 17 .09. Bardzo proszę o ogłoszenie jeszcze na Kraków, można wykorzystać wszystkie zdjęcia, bo swoje poprzycinałam. Quote
Tola Posted August 18, 2024 Author Posted August 18, 2024 Złotka otrzymała pomoc, za którą bardzo dziękujemy 150 zł - córka Poker ( 05.08.) Quote
Murka Posted August 19, 2024 Posted August 19, 2024 Sterylka Jaśminki przełożona na środę (miała być jutro, ale wetka musi podjechać do lekarza ze swoją mamą). Quote
Jaaga Posted August 20, 2024 Posted August 20, 2024 Wysłałam zdjecia Spotki Toli na WhatsApp. I filmiki, bo mała nawet nieźle sobie radzi na smyczy. Jak Tola wstawi, to fajnie gdyby ktoś pomógł z ogłoszeniami. Sunia ma fioła na punkcie mojej córki. Tu na wsi jest fajna i bezproblemową. Znacznie gorzej było w Katowicach, gdzie była z córką z powodu cieczki. Tam zniszczyła drzwi i sciane, uporczywie szczekała jak tylko na chwilę zostawała sama z psami. Była pierwszym psem, w sprawie którego szczekania interweniowała sąsiadka z dołu. Córka musiała brać ja ze sobą nawet kiedy szła się kąpać. Mała jest zdrowo zafiksowana na jej punkcie. Za starszą też biega uporczywie, widać że lubi młodzież. Mnie straszyła zębami przy zakładaniu szelek. Do kotów jest ok, do innych psów też. Niczego się nie boi, w nowym domu nie mogą jej pozwolić wejść na głowę, bo bardzo umiejętnie próbuje wszystko wymuszać. 1 1 Quote
Nadziejka Posted August 21, 2024 Posted August 21, 2024 Za tę rodzinę panią z dziećmi-w biedzie wielkiej wszelka modlitwa o dobre życie , o pomoc Quote
Murka Posted August 21, 2024 Posted August 21, 2024 Jaśminka już po zabiegu, wszystko ok. Waży już 7,20 kg :) Mieliśmy też wizytę u pani wetki, która specjalizuje się w okulistyce i przebadała dokładnie oczka suni. Niestety nic się kropelkami tu nie poradzi, żadnego stanu zapalnego nie ma. Główny problem to niedrożność kanalików i brak punktu łzowego w jednym oczku, nie dało się nawet przepłukać kanalików. Potrzebny byłby zabieg chirurgiczny. 1 Quote
Poker Posted August 21, 2024 Posted August 21, 2024 Dnia 21.08.2024 o 20:07, Murka napisał: Jaśminka już po zabiegu, wszystko ok. Waży już 7,20 kg 🙂 Mieliśmy też wizytę u pani wetki, która specjalizuje się w okulistyce i przebadała dokładnie oczka suni. Niestety nic się kropelkami tu nie poradzi, żadnego stanu zapalnego nie ma. Główny problem to niedrożność kanalików i brak punktu łzowego w jednym oczku, nie dało się nawet przepłukać kanalików. Potrzebny byłby zabieg chirurgiczny. Tego się obawiałam. Tyćka też miała operację . Quote
Tola Posted August 22, 2024 Author Posted August 22, 2024 Dziękuję za wiadomości o Jaśmince, cieszę się, że zabieg ok, ale zmartwiły mnie te oczka😥. Quote
Tola Posted August 22, 2024 Author Posted August 22, 2024 Wstawiam zdjęcia Spotki, które dostałam od Jaaga. Czy ktoś mógłby już zrobić pierwsze olx na Wrocław? Ja z telefonu nie bardzo mogę, nadrobię jak wrócę. Pozdrawiam też wszystkie linki do ogłoszeń Jaśminki, b- b zrobiła suni jeszcze na Kraków. Quote
Recommended Posts