Jump to content
Dogomania

Duduś - mały, chudy wystraszony piesio w jednym boksie z dużymi i wielkimi samcami :( Przytulmy go do serca, pomóżmy odnaleźć drogę do własnego, szczęśliwego domu.

Recommended Posts

Posted
Dnia 1.12.2024 o 17:31, elik napisał:

Niestety nie mam pełnych wiadomości, a te które mam są raczej złe 😞  
Pani Ewelina napisała mi, że w badaniu RTG wyszło, że płuca nieciekawe i tchawica lekko się zapada. Szczegóły będą w opisie, którego na razie nie ma.  Bardzo się niepokoję o Dudusia. Jutro zadzwonię do wetki o więcej informacji medycznych i wyjaśnień.
Odnośnie kosztów p. Edyta nie potrafiła nic powiedzieć poza tym, że została wystawiona zbiorcza faktura na Fundację ZEA. Duduś był na badaniach razem z Miltonem.

Zapadanie tchawicy to przypadłość starszych psiaków, Duduś przecież jeszcze wciąż młody. Może przyczyna jakaś konkretna jest? Może da się to leczyć? O rany, Dudusiu..

• Like 1
Posted
Dnia 1.12.2024 o 19:32, agat21 napisał:

Zapadanie tchawicy to przypadłość starszych psiaków, Duduś przecież jeszcze wciąż młody. Może przyczyna jakaś konkretna jest? Może da się to leczyć? O rany, Dudusiu..

No właśnie to jeszcze młody piesek. Poprosiłam p. Ewelinę o nr tel. do wetki Dudusia i zamierzam jutro zadzwonić i poprosić o przybliżenie problemu. 

Posted
Dnia 2.12.2024 o 10:15, rozi napisał:

"Objawy kliniczne syndromu TCS mogą pojawiać się nawet w wieku szczenięcym, ale pogłębiają się wraz z wiekiem"
https://wetgliwice.pl/zapadalnosc-tchawicy-u-psa-rasy-yorkshire-terrier-diagnostyka-leczenie/

O rany, to poważna sprawa, nie znałam tej przypadłości. Wygląda na to, że leczenie polega na operacyjnym wszczepieniu odpowiedniego stentu. 😞 

Wiesz jakie są koszty takiego zabiegu? Tak mniej więcej oczywiście. 

Posted
Dnia 2.12.2024 o 10:43, agat21 napisał:

Nie wiem. Trzeba dopytać w lecznicy.

Posted
Dnia 2.12.2024 o 10:43, agat21 napisał:

O rany, to poważna sprawa, nie znałam tej przypadłości. Wygląda na to, że leczenie polega na operacyjnym wszczepieniu odpowiedniego stentu. 😞 

Przez kilka lat miałam psiaka z zapadalnością. Niestety, ponieważ miał już ok. 18 lat jak choroba wyszła nie kwalifikował się do operacji. Miał podawane leki i w miarę spokojnie przetrwaliśmy ponad 5 lat. Theospirex nawet nie jest drogi, kupowałam w aptece na receptę od weta. Przy młodym zwierzaku pewnie operacja jest najlepszym wyjściem.

Posted

Bardzo Wam dziękuję za cenne uwagi. Zaraz będę dzwonić do weki, to może dowiemy się czegoś więcej. Na razie mamy opis wizyty.

Falkobad_29_11.2024I.png.4ba62c920dee08b8e16929bdfb4b798e.png

Bardzo to niepokojące  😞 

Posted

Za opiekę nad Fado i Miltonem wystawiona została wspólna faktura na kwotę 1.169,00 zł. Muszę poprosić, żeby wystawili fakturę z wyszczególnieniem należności za każdego psa osobno.

Posted

Nie jest tak źle, jak to wyglądało. Duduś ma nie zapadniętą, a zwężoną tchawicę. Nie ma zagrożenia życia, jednak trzeba kontrolować ten stan. Duduś ma kaszel oskrzelowy, są jakieś zaciemnienia. Dostał antybiotyk. Za 10 dni ma się zgłosić do kontroli.

Co zwróciło moja uwagę w opisie wizyty, to to, że wiek Dudusia został oceniony na 7,5 lat. Uważaliśmy go dotychczas za młodego psiaczka.

Na fakturze została dopisana należna kwota za wizytę Dudusia.

f-razabadanie29_11_2024.png.b3629eb6873028957925904350569e9c.png

Posted

"Zwężenie tchawicy" to obraz radiologiczny w momencie badania. Może być zapadnięcie, czy cokolwiek zwężającego, guzek, no cokolwiek. zapadnięcie nie jest wykluczone.

Nie zamierzam pouczać lekarza, powiem tylko, że Aniflexi Plus (zdaniem mojej wetki) daje dobre rezultaty.

Posted

Ojej trochę nie zaglądałem, a tu wieści chorobowe 😞 Trzymaj się Dudusiu i nie choruj. 
Deklaracja za grudzień już w drodze. 
(i głaski poniedziałkowe przy okazji)

Posted
Dnia 2.12.2024 o 21:14, Radek napisał:

Ojej trochę nie zaglądałem, a tu wieści chorobowe 😞 Trzymaj się Dudusiu i nie choruj. 
Deklaracja za grudzień już w drodze. 
(i głaski poniedziałkowe przy okazji)

Dzięki wielkie Radku  🙂
Na szczęście okazało sie, że sytuacja nie jest tak groźna, że na szczęście jest to nie zapadnięta, a zwężona tchawica. Niemniej jednak nie ma powodów do radości. Z opisu wizyty wynika, że Duduś ma ataki kaszlu, czasem długie, aż do wystąpienia odruchu wymiotnego  😞  Dostał leki i ma się zgłosić za 10 dni do kontroli.

• Like 1
Posted
Dnia 3.12.2024 o 18:41, Radek napisał:

Takie ataki kaszlu męczą psiaka 😞 Nasza Gajulka ma zwężoną tchawicę i przy infekcjach zdarzają się ataki kaszlu. 

Dudusiowi zdarzają się, gdy się ekscytuje, a ekscytuje się często  😞 
Zastanawiam się czy to stało się widoczne dopiero teraz, czy trwa już od dawna?

Posted
Dnia 3.12.2024 o 22:12, Radek napisał:

U Gajulki przy dużych emocjach też się zdarza. 

To zwężenie tchawicy jest na stałym poziomie? 

Posted
Dnia 4.12.2024 o 05:23, Radek napisał:

Tak, tylko wiek nie pomaga. 

No właśnie. Myśleliśmy, że Duduś to młody psiak, tymczasem wetka w rozmowie powiedziała, że Dudusia ocenia na około 10 lat. To też już nie młodzik.