Jump to content
Dogomania

Zakończony -Loluś zaprasza do ogródka, na wymianę hobbystyczną do 06.05.2023 godz.20.00 :)))

Recommended Posts

Posted
Dnia 5.05.2023 o 14:29, Jaaga napisał:

Podpytam też odnośnie nawożenia. Czy ktoś stosuje naturalne sposoby bez gotowych preparatów? Ja w tym roku używam obierek z ziemniaków, cebuli, czosnku, skórek z banana, mleka, jajek, skorupek z jajek, fusów z kawy, gwoździ w ziemi i zmielonej lawy wulkanicznej. Na razie wszystko rośnie ładnie, ale zastanawiam się czy to kwestia wiosny czy działa. 

Też używam, fusów z kawy, skorupek, skórek z banana i gnojówki z pokrzyw, ale jak potrzebuję szybki efekt / szybkie rozmnożenie kwiatków na bazarek, to niestety sztuczne....

Dobrej nocy ogrodniczki :)))

Posted

Dzień dobry 🙂

dziś ostatni dzień wymiany, zapraszamy :)))

Dnia 6.05.2023 o 01:16, Isiak napisał:

Cztery buziale proszę 🙂

Ooooo, pięknie dziękujemy, ale w tym roku to Loluś osobiście poprosi, a co, niech chłopak ma atrakcje :)))

Dnia 6.05.2023 o 08:06, Ellig napisał:

Zapraszamy. 

Zapraszamy cały czas 🙂

• Like 1
Posted
Dnia 6.05.2023 o 00:19, ona03 napisał:

Też używam, fusów z kawy, skorupek, skórek z banana i gnojówki z pokrzyw, ale jak potrzebuję szybki efekt / szybkie rozmnożenie kwiatków na bazarek, to niestety sztuczne....

Właśnie pierwszy raz robię gnojówkę z pokrzyw. Też mam nawóz z rolniczego niebieskie kuleczki i wiem, że działa, ale chciałam spróbować naturalnie. Na razie jest dobrze. Popróbuje jeszcze.

Kurzych kup się brzydzę, zbieram i wyrzucam. Cała rodzina ma podobnie. Jak znajomy wziął od nas odchody i zrobił nawóz, a potem przywiózł warzywa, to nikt ich nie chciał jeść. Może działać super, ale wstrętu nie przezwyciężę.

Posted
Dnia 6.05.2023 o 10:07, Jaaga napisał:

Właśnie pierwszy raz robię gnojówkę z pokrzyw. Też mam nawóz z rolniczego niebieskie kuleczki i wiem, że działa, ale chciałam spróbować naturalnie. Na razie jest dobrze. Popróbuje jeszcze.

Kurzych kup się brzydzę, zbieram i wyrzucam. Cała rodzina ma podobnie. Jak znajomy wziął od nas odchody i zrobił nawóz, a potem przywiózł warzywa, to nikt ich nie chciał jeść. Może działać super, ale wstrętu nie przezwyciężę.

Tylko odstaw gdzieś daleko, bo zapaszek niesamowity :), i rozcieńcz porządnie. Jak będziesz podlewała coś w okolicach domu to pozamykaj okna i drzwi na ten moment  🙂

W tym roku chce opryskać pomidory i ogórki drożdżami, zobaczymy co to będzie,  ma działać na choroby grzybowe.

Ja tam nie brzydzę się kup kurzych, ale nie mam w okolicy. A pamiętam jak zbierało się krowie placki :)))

Dnia 6.05.2023 o 10:12, Iv_ napisał:

Poproszę cztery buziole Lolusiowe 🥰

image.png

Pięknie dziękuję,  ależ przystojny chłopak będzie buzialkował :)))

Dnia 6.05.2023 o 12:20, koja napisał:

Dzień dobry 🙂  Poproszę 6 buziali.

Loluś pięknie dziękuje 🙂

no z takimi PRZYJACIÓŁMI damy radę w tych trudnych czasach

Szczeniak, Hawańczyk, Serce

• Like 1
Posted
Dnia 6.05.2023 o 12:51, ona03 napisał:

W tym roku chce opryskać pomidory i ogórki drożdżami, zobaczymy co to będzie,  ma działać na choroby grzybowe.Szczeniak, Hawańczyk, Serce

To podziel się wrażeniami po drożdżach. U nas maliny były chore i po opryskach miedzianem idealne. W tym roku nic jeszcze nie stosowałam. Też o drożdżach czytałam. 

Suche kurze kupy mogę Ci wysłać 😂 są regularnie badane.

Co do krowich placków, w naszej rodzinie wszyscy wspominają babcię,  która ze wsi trabantem 60 km woziła od cioci obornik do Katowic. Całe dzieciństwo musiałam jeździć w tym smrodzie.  Kiedy narzekalam, to slyszałam, że to zapach wsi. W Katowicach i tak jej nic nie rosło oprocz kwiatkow i szczypiorku,  bo i nie mialo jak, skoro w sąsiedniej dzielnicy była huta ołowiu. 

• Like 1
Posted
Dnia 1.05.2023 o 13:49, uxmal napisał:

Tak 🙂

ich jest od groma różnych rodzajów. Mam 3 ale nie zakwitł bo nie mam gdzie go przezimować.

Taki podobny tylko na różowo kwitnący wymieniłąm na bazarku u Jagi. Z jej bazarku mam 2 rodzaje ( na razie młodziki są) a trzeci z bazarku od Terry (chyba) . Jest ogromny 🙂

Moje zimowały w cieple i dopiero narzekalam, ze mało kwitną, a dziś taka niespodzianka. To złamane pędy, które wsadziłam do ziemi. 

IMG_20230506_191127.jpg

IMG_20230506_191105.jpg

Posted
Dnia 6.05.2023 o 19:20, Jaaga napisał:

Moje zimowały w cieple i dopiero narzekalam, ze mało kwitną, a dziś taka niespodzianka. To złamane pędy, które wsadziłam do ziemi. 

IMG_20230506_191127.jpg

IMG_20230506_191105.jpg

No zaszalały wszystkie, super 🙂

Dnia 6.05.2023 o 19:25, rozi napisał:

A u mnie w oddaszonym foliaku wykiełkowały trzy ogórki. Zastanawiające o tyle, że tam nigdy nie było ogórków.

Może jakiś ptaszek przyniósł

Dnia 5.05.2023 o 17:06, rozi napisał:

Funkii mówiłam, że nie mam. No mam, wyłażą rozmaite.

No, sobie pomyślałam, ogród bez funkii, to niemożliwe, i są :)))

Posted

Dobry wieczór

Oprysk z drożdży jest skuteczny dopóki się nie przerwie 😁 ja jeszcze oplatam łodygi pomidora drucikiem miedzianym. W zeszłym roku pierwszy raz nie posadziłam ogórków w folioku i pomidory dłużej się trzymały (dopóki drożdże działały) 

Posted
Dnia 6.05.2023 o 21:32, alex260503 napisał:

Dobry wieczór

Oprysk z drożdży jest skuteczny dopóki się nie przerwie 😁 ja jeszcze oplatam łodygi pomidora drucikiem miedzianym. W zeszłym roku pierwszy raz nie posadziłam ogórków w folioku i pomidory dłużej się trzymały (dopóki drożdże działały) 

Czyli pryskać, pryskać, pryskać :), a jak długo działa jeden oprysk ?

Posted
Dnia 6.05.2023 o 19:20, Jaaga napisał:

IMG_20230506_191127.jpg

IMG_20230506_191105.jpg

O..Czyli jest nadzieja 🙂

Posted

Dzień dobry ogrodniczki, co prawda wczoraj o 20,00 wymiana się zakończyła, ale możemy sobie tu troszkę pozostać 🙂

Dziękujemy z Lolusiem Wszystkim za wymianę, buzialeczki,cenne porady i wesołe towarzystwo

spacer.png

spacer.png

• Like 1
Posted
Dnia 7.05.2023 o 08:49, ona03 napisał:

Dzień dobry ogrodniczki, co prawda wczoraj o 20,00 wymiana się zakończyła, ale możemy sobie tu troszkę pozostać 🙂

No co Ty Oneczko03 , 7 stopni ciepła. brrr

Posted
Dnia 6.05.2023 o 21:53, ona03 napisał:

Czyli pryskać, pryskać, pryskać :), a jak długo działa jeden oprysk ?

Też jestem ciekawa

Dnia 6.05.2023 o 21:32, alex260503 napisał:

Dobry wieczór

Sąsiadka wbija - przebija łodygę pomidora grubym miedzianym drucikiem i zaraza jej pomidorów nie dosięga.

Zastanawiałam się czy to przypadek czy faktycznie on działa.

Posted
Dnia 7.05.2023 o 18:16, b-b napisał:

Też jestem ciekawa

Sąsiadka wbija - przebija łodygę pomidora grubym miedzianym drucikiem i zaraza jej pomidorów nie dosięga.

Zastanawiałam się czy to przypadek czy faktycznie on działa.

To idę szukać miedzi 🙂

Dnia 7.05.2023 o 15:59, togaa napisał:

No co Ty Oneczko03 , 7 stopni ciepła. brrr

Na grzędzie popracuję i będzie cieplej :)))

Posted

Przezimowałam sundeville w mieszkaniu, przeżyła i śliczna już była. Wynosiłam zahartować na balkon na dzień i raz zapomniałam zabrać na noc (wróciłam późno bardzo zmęczoną). Zmarzła  😞  chyba się zapłaczę