ona03 Posted May 5, 2023 Author Posted May 5, 2023 Dnia 5.05.2023 o 14:29, Jaaga napisał: Podpytam też odnośnie nawożenia. Czy ktoś stosuje naturalne sposoby bez gotowych preparatów? Ja w tym roku używam obierek z ziemniaków, cebuli, czosnku, skórek z banana, mleka, jajek, skorupek z jajek, fusów z kawy, gwoździ w ziemi i zmielonej lawy wulkanicznej. Na razie wszystko rośnie ładnie, ale zastanawiam się czy to kwestia wiosny czy działa. Też używam, fusów z kawy, skorupek, skórek z banana i gnojówki z pokrzyw, ale jak potrzebuję szybki efekt / szybkie rozmnożenie kwiatków na bazarek, to niestety sztuczne.... Dobrej nocy ogrodniczki :))) Quote
ona03 Posted May 6, 2023 Author Posted May 6, 2023 Dzień dobry 🙂 dziś ostatni dzień wymiany, zapraszamy :))) Dnia 6.05.2023 o 01:16, Isiak napisał: Cztery buziale proszę 🙂 Ooooo, pięknie dziękujemy, ale w tym roku to Loluś osobiście poprosi, a co, niech chłopak ma atrakcje :))) Dnia 6.05.2023 o 08:06, Ellig napisał: Zapraszamy. Zapraszamy cały czas 🙂 1 Quote
Jaaga Posted May 6, 2023 Posted May 6, 2023 Dnia 6.05.2023 o 00:19, ona03 napisał: Też używam, fusów z kawy, skorupek, skórek z banana i gnojówki z pokrzyw, ale jak potrzebuję szybki efekt / szybkie rozmnożenie kwiatków na bazarek, to niestety sztuczne.... Właśnie pierwszy raz robię gnojówkę z pokrzyw. Też mam nawóz z rolniczego niebieskie kuleczki i wiem, że działa, ale chciałam spróbować naturalnie. Na razie jest dobrze. Popróbuje jeszcze. Kurzych kup się brzydzę, zbieram i wyrzucam. Cała rodzina ma podobnie. Jak znajomy wziął od nas odchody i zrobił nawóz, a potem przywiózł warzywa, to nikt ich nie chciał jeść. Może działać super, ale wstrętu nie przezwyciężę. Quote
ona03 Posted May 6, 2023 Author Posted May 6, 2023 Dnia 6.05.2023 o 10:07, Jaaga napisał: Właśnie pierwszy raz robię gnojówkę z pokrzyw. Też mam nawóz z rolniczego niebieskie kuleczki i wiem, że działa, ale chciałam spróbować naturalnie. Na razie jest dobrze. Popróbuje jeszcze. Kurzych kup się brzydzę, zbieram i wyrzucam. Cała rodzina ma podobnie. Jak znajomy wziął od nas odchody i zrobił nawóz, a potem przywiózł warzywa, to nikt ich nie chciał jeść. Może działać super, ale wstrętu nie przezwyciężę. Tylko odstaw gdzieś daleko, bo zapaszek niesamowity :), i rozcieńcz porządnie. Jak będziesz podlewała coś w okolicach domu to pozamykaj okna i drzwi na ten moment 🙂 W tym roku chce opryskać pomidory i ogórki drożdżami, zobaczymy co to będzie, ma działać na choroby grzybowe. Ja tam nie brzydzę się kup kurzych, ale nie mam w okolicy. A pamiętam jak zbierało się krowie placki :))) Dnia 6.05.2023 o 10:12, Iv_ napisał: Poproszę cztery buziole Lolusiowe 🥰 Pięknie dziękuję, ależ przystojny chłopak będzie buzialkował :))) Dnia 6.05.2023 o 12:20, koja napisał: Dzień dobry 🙂 Poproszę 6 buziali. Loluś pięknie dziękuje 🙂 no z takimi PRZYJACIÓŁMI damy radę w tych trudnych czasach 1 Quote
Jaaga Posted May 6, 2023 Posted May 6, 2023 Dnia 6.05.2023 o 12:51, ona03 napisał: W tym roku chce opryskać pomidory i ogórki drożdżami, zobaczymy co to będzie, ma działać na choroby grzybowe. To podziel się wrażeniami po drożdżach. U nas maliny były chore i po opryskach miedzianem idealne. W tym roku nic jeszcze nie stosowałam. Też o drożdżach czytałam. Suche kurze kupy mogę Ci wysłać 😂 są regularnie badane. Co do krowich placków, w naszej rodzinie wszyscy wspominają babcię, która ze wsi trabantem 60 km woziła od cioci obornik do Katowic. Całe dzieciństwo musiałam jeździć w tym smrodzie. Kiedy narzekalam, to slyszałam, że to zapach wsi. W Katowicach i tak jej nic nie rosło oprocz kwiatkow i szczypiorku, bo i nie mialo jak, skoro w sąsiedniej dzielnicy była huta ołowiu. 1 Quote
jola&tina Posted May 6, 2023 Posted May 6, 2023 Zapraszamy wszystkich ogrodników 🙂 i nieogrodników 🙂 też zapraszamy! Quote
Jaaga Posted May 6, 2023 Posted May 6, 2023 Dnia 1.05.2023 o 13:49, uxmal napisał: Tak 🙂 ich jest od groma różnych rodzajów. Mam 3 ale nie zakwitł bo nie mam gdzie go przezimować. Taki podobny tylko na różowo kwitnący wymieniłąm na bazarku u Jagi. Z jej bazarku mam 2 rodzaje ( na razie młodziki są) a trzeci z bazarku od Terry (chyba) . Jest ogromny 🙂 Moje zimowały w cieple i dopiero narzekalam, ze mało kwitną, a dziś taka niespodzianka. To złamane pędy, które wsadziłam do ziemi. Quote
rozi Posted May 6, 2023 Posted May 6, 2023 A u mnie w oddaszonym foliaku wykiełkowały trzy ogórki. Zastanawiające o tyle, że tam nigdy nie było ogórków. Quote
ona03 Posted May 6, 2023 Author Posted May 6, 2023 Dnia 6.05.2023 o 19:20, Jaaga napisał: Moje zimowały w cieple i dopiero narzekalam, ze mało kwitną, a dziś taka niespodzianka. To złamane pędy, które wsadziłam do ziemi. No zaszalały wszystkie, super 🙂 Dnia 6.05.2023 o 19:25, rozi napisał: A u mnie w oddaszonym foliaku wykiełkowały trzy ogórki. Zastanawiające o tyle, że tam nigdy nie było ogórków. Może jakiś ptaszek przyniósł Dnia 5.05.2023 o 17:06, rozi napisał: Funkii mówiłam, że nie mam. No mam, wyłażą rozmaite. No, sobie pomyślałam, ogród bez funkii, to niemożliwe, i są :))) Quote
alex260503 Posted May 6, 2023 Posted May 6, 2023 Dobry wieczór Oprysk z drożdży jest skuteczny dopóki się nie przerwie 😁 ja jeszcze oplatam łodygi pomidora drucikiem miedzianym. W zeszłym roku pierwszy raz nie posadziłam ogórków w folioku i pomidory dłużej się trzymały (dopóki drożdże działały) Quote
ona03 Posted May 6, 2023 Author Posted May 6, 2023 Dnia 6.05.2023 o 21:32, alex260503 napisał: Dobry wieczór Oprysk z drożdży jest skuteczny dopóki się nie przerwie 😁 ja jeszcze oplatam łodygi pomidora drucikiem miedzianym. W zeszłym roku pierwszy raz nie posadziłam ogórków w folioku i pomidory dłużej się trzymały (dopóki drożdże działały) Czyli pryskać, pryskać, pryskać :), a jak długo działa jeden oprysk ? Quote
uxmal Posted May 6, 2023 Posted May 6, 2023 Dnia 6.05.2023 o 19:20, Jaaga napisał: Moje zimowały w cieple i dopiero narzekalam, ze mało kwitną, a dziś taka niespodzianka. To złamane pędy, które wsadziłam do ziemi. O..Czyli jest nadzieja 🙂 Quote
ona03 Posted May 7, 2023 Author Posted May 7, 2023 Dzień dobry ogrodniczki, co prawda wczoraj o 20,00 wymiana się zakończyła, ale możemy sobie tu troszkę pozostać 🙂 Dziękujemy z Lolusiem Wszystkim za wymianę, buzialeczki,cenne porady i wesołe towarzystwo 1 Quote
togaa Posted May 7, 2023 Posted May 7, 2023 Dnia 7.05.2023 o 08:49, ona03 napisał: Dzień dobry ogrodniczki, co prawda wczoraj o 20,00 wymiana się zakończyła, ale możemy sobie tu troszkę pozostać 🙂 No co Ty Oneczko03 , 7 stopni ciepła. brrr Quote
b-b Posted May 7, 2023 Posted May 7, 2023 Dnia 6.05.2023 o 21:53, ona03 napisał: Czyli pryskać, pryskać, pryskać :), a jak długo działa jeden oprysk ? Też jestem ciekawa Dnia 6.05.2023 o 21:32, alex260503 napisał: Dobry wieczór Oprysk z drożdży jest skuteczny dopóki się nie przerwie 😁 ja jeszcze oplatam łodygi pomidora drucikiem miedzianym. W zeszłym roku pierwszy raz nie posadziłam ogórków w folioku i pomidory dłużej się trzymały (dopóki drożdże działały) Sąsiadka wbija - przebija łodygę pomidora grubym miedzianym drucikiem i zaraza jej pomidorów nie dosięga. Zastanawiałam się czy to przypadek czy faktycznie on działa. Quote
ona03 Posted May 7, 2023 Author Posted May 7, 2023 Dnia 7.05.2023 o 18:16, b-b napisał: Też jestem ciekawa Sąsiadka wbija - przebija łodygę pomidora grubym miedzianym drucikiem i zaraza jej pomidorów nie dosięga. Zastanawiałam się czy to przypadek czy faktycznie on działa. To idę szukać miedzi 🙂 Dnia 7.05.2023 o 15:59, togaa napisał: No co Ty Oneczko03 , 7 stopni ciepła. brrr Na grzędzie popracuję i będzie cieplej :))) Quote
NikaEla Posted May 8, 2023 Posted May 8, 2023 Przezimowałam sundeville w mieszkaniu, przeżyła i śliczna już była. Wynosiłam zahartować na balkon na dzień i raz zapomniałam zabrać na noc (wróciłam późno bardzo zmęczoną). Zmarzła 😞 chyba się zapłaczę Quote
Recommended Posts