Jump to content
Dogomania

Koda -czarna, duża, bardzo chuda suczka. Ma rozsiane guzy na listwie mlecznej. Czy ma szansę na ratunek i dom? Jeżeli my jej nie pomożemy to chyba nie.

Recommended Posts

Posted
Dnia 11.08.2023 o 09:17, Isiak napisał:

O, Jo37 ma rację. W stadzie wronie będzie lepiej niż samotnie.

Jakoś trudno mi uwierzyć w te utrzymywane stada kalecznych wron przez dziesiatki lat 😉 U nas jest jedno pogotowie dla dzikich zwierząt i wiem ile zwierzaków mąż dowozil tam z interwencji, kiedy pracował w schronisku, a samych schronisk jest jest wiele w okolicy, nie mówiąc o interwencjach z gmin, które nie mają schronisk, punktów przetrzymań i SM. Skoro zdecydowaliśmy się nie na eutanazję, ale na operację i rekonwalescencję, to Bronka zaopiekujemy. Nie dziczy, siada na ramieniu, na przegubie ręki, zjada z ręki. Jesli ktoś odchował kury w domu, to mu wrona nie straszna . 

Na pewno lepiej przetrwa rekonwalescjencję u nas niż w miejscu, gdzie są dziesiatki ptaków do wykarmienia  i zaopiekowania. Na razie jest na przeciwbólowcu i antybiotyku. Goi się nieźle, lepiej niz kura czy geś. No i mamy weta specjalistę od ptaków, jakkolwiek głupio to zabrzmi 😉

Andrzej pierwszego dnia był już zazdrosny na zakupach, bo jemu mięsa nie wolno kupować, a Bronek dostał. Córka zdziwila się, że kupuję mięso, ale mąż od razu przewidział, że to dla wrony. 

• Like 2
Posted
Dnia 11.08.2023 o 11:03, Isiak napisał:

Przelew z bazarku już na pewno dotarł, ale Toli nie ma na dogo. Mam nadzieję, że nic się nie stało i u Niej wszystko w porządku.

Dzięki za troskę, w porządku nie jest, ale będę się starała zaglądać. Mam nadzieję, że problemy odejdą tak nagle, jak przyszły.  

Posted
Dnia 12.08.2023 o 20:18, Tola napisał:

Kupimy karmę dla Kody, będę w kontakcie z Jagną. 

Bardzo dziękuję 

Posted
Dnia 12.08.2023 o 20:17, Tola napisał:

Dzięki za troskę, w porządku nie jest, ale będę się starała zaglądać. Mam nadzieję, że problemy odejdą tak nagle, jak przyszły.  

Oby tak było i to jak najszybciej. 

• Like 1
  • 2 weeks later...
Posted

Koda dzisiaj na wybiegu Babucia dla odmiany.

Ich teren był dezynfekowany i myty. Dostała też do budy mega ogromną i grubą kołdrę z darów Poker, które dziś dotarły.

IMG_20230822_221727.jpg

IMG_20230822_221722.jpg

IMG_20230822_221730.jpg

IMG_20230822_221735.jpg

IMG_20230822_222201.jpg

• Like 2
Posted
Dnia 22.08.2023 o 22:29, Jo37 napisał:

Bardzo ładnie wygląda.

Wreszcie jak czarny ON, a nie jak chudy badyl 😉

Dziś pisałam Toli odnośnie karmy. Kupiłam jej pakiet  Bosch 2 smaki w promocji. Pierwsza jagniecinę z ryżem świetnie tolerowała. Teraz druga to ryba z ziemniakami i niestety robi po niej budyniowate kupy. Trzeba zmienić.  Najlepiej służyła jej RC, ale Tola chce kupić na fundację, a to karma tylko dla hodowców dostępna w klubie. Zaproponowałam więc Josere Festival jak u Zewa.

Posted
Dnia 22.08.2023 o 23:46, Jo37 napisał:

A nie może być Bosch jagnięcina z ryżem?

Może być, ale sam jest droższy,  niż wtedy w promocji w pakiecie,  a pomyślałam o czymś lepszym na czas  operacji. Mam nadzieję, że w końcu uda się nam zrobić odkładaną operację. 

Wcześniej zakładałam, że karma będzie potrzebna po skończeniu tego worka, ale trzeba szybciej.

Posted
Dnia 23.08.2023 o 09:04, Jaaga napisał:

Może być, ale sam jest droższy,  niż wtedy w promocji w pakiecie,  a pomyślałam o czymś lepszym na czas  operacji. Mam nadzieję, że w końcu uda się nam zrobić odkładaną operację. 

Wcześniej zakładałam, że karma będzie potrzebna po skończeniu tego worka, ale trzeba szybciej.

Już zamówiona - 15 kg Josera Festival 

• Like 1
Posted

Karma od ZEA dotarła, od wczoraj ją dostaje. Dziękuję, bo Koda bardzo sie ucieszyła z takiego pysznego jedzonka.

Na wtorek jest umówiona na RTG i jesli bedzie nadal czysto, to na mastektomię. Mam nadzieję, że juz nic tym razem nie przeszkodzi. Sprawdzalismy specjalnie prognozę pogody 😉 Jest teraz w bardzo dobrej kondycji.

• Like 4
Posted
Dnia 30.08.2023 o 18:46, Jaaga napisał:

Karma od ZEA dotarła, od wczoraj ją dostaje. Dziękuję, bo Koda bardzo sie ucieszyła z takiego pysznego jedzonka.

Na wtorek jest umówiona na RTG i jesli bedzie nadal czysto, to na mastektomię. Mam nadzieję, że juz nic tym razem nie przeszkodzi. Sprawdzalismy specjalnie prognozę pogody 😉 Jest teraz w bardzo dobrej kondycji.

No to obie z Kodą będziemy krojone tego samego dnia.

Posted
Dnia 31.08.2023 o 14:08, Isiak napisał:

No to obie z Kodą będziemy krojone tego samego dnia.

Ojej, to powodzenia operacji Ci życzę. 

Wstawiam rozliczenie Kody- 31 dnix15 zl=465 zł + 80 zł karma. Razem więc 545 zł.

IMG_20230831_143710.jpg

Posted
Dnia 31.08.2023 o 14:39, Jaaga napisał:

Ojej, to powodzenia operacji Ci życzę. 

Wstawiam rozliczenie Kody- 31 dnix15 zl=465 zł + 80 zł karma. Razem więc 545 zł.

IMG_20230831_143710.jpg

Dziękuję, ale to tylko drobny zabieg na szczęce, nie tak jak u biednej Kody.

Posted
Dnia 31.08.2023 o 17:32, Aska7 napisał:

Wykastrowany przy okazji ?

Nawet płci nie znamy 😉 z królikami się nie rozmnoży😆

Gdyby kastracja ptaków nie była tak ryzykowna, to Betty już dawno pozbyłby się swoich klejnotów. Ten kogut doprowadza wszystkich do szał swoją agresją. 

Posted

Koda już w przychodni. Mam nadzieję,  że tym razem już uda się wykonać operację.  Miał jechać kociak na kastracja, ale przy pobudzeniu Kody to nierealbe, bo rozniosłaby auto. 

IMG_20230905_092209.jpg

Posted

Koda na początku ważyła 25 kg i bardzo trudno było jej cokolwiek przybrać przez pierwsze miesiące. Teraz waży ponad 29 kg I myślę, że jeszcze kilka przydałoby się jej przybrać. Na razie odtworzyły się wychudzona mięśnie,  nie ma na niej nic tłuszczu.

Na rtg nadal nie ma żadnych zmian.

• Like 1