Marka Posted January 7, 2005 Posted January 7, 2005 Kochani, podzielcie się opiniami, jaka jest najlepsza wg Was szczotka do czesania sierści owczarka szkockiego? Mam przede wszystkim na myśli tą jego wielką grzywę. Ja używam szczotki typu zgrzebło, z tymi krótkimi, miękkimi "igieiełkami", ale mam wrażenie, że ona jest dobra do tych części kolaka, na których ma on krótszą sierść, a do grzywy i zadka się słabo sprawdza - strasznie się trzeba naharować... Może używacie lepszych "narzędzi"? A-ha, ważna kwestia - moja suńka to bardzo delikatna dama, więc zależy mi jednocześnie na poleceniu tych najdelikatniejszych przyborów... :-? Quote
Mona Posted January 7, 2005 Posted January 7, 2005 A tak z troche innej beczki:)z jakiej hodowli jest twoja sunia i jak sie nazywa?Ze szczotką niestety nie pomogę bo nie mam zadnych doświadczeń :lol: :lol: Quote
Marka Posted January 12, 2005 Author Posted January 12, 2005 Hej! Moja sunia jest "prawie" kolakiem :) i jest... kochaną przybłędą! Pozdrawiam. Quote
Mona Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 No a jak ma na imię?I może jakas foteczka by sie przydala :lol: Quote
Marka Posted January 17, 2005 Author Posted January 17, 2005 Oficjalnie - to "Księżniczka", ale mówimy do niej Sulka vel Suleczka :D Fotka - hmmm, poza tym, że mam kiepski dostęp do internetu, to nie mam pojęcia jak to się robi... :oops: Co do szczotki - kupiłam książkę o kolakach - więc będę się fachowo dokształcać :) Quote
Mona Posted January 17, 2005 Posted January 17, 2005 [quote]Oficjalnie - to "Księżniczka", ale mówimy do niej Sulka vel Suleczka Fotka - hmmm, poza tym, że mam kiepski dostęp do internetu, to nie mam pojęcia jak to się robi... Co do szczotki - kupiłam książkę o kolakach - więc będę się fachowo dokształcać [/quote] Ekstra imię :D a propos jaką ksiazke kupiłas? Quote
Diana14 Posted January 17, 2005 Posted January 17, 2005 Marka do kryzy to poleciłabym Ci na początek rozczesac ją grzebieniem z obrotowymi ząbkami(ma zaokraglone końce i nie wyrywa prawie włosa) a później szczotką ze sztucznego włosia. Myślę, ze to powinno wystarczyć ;) Pozdrawiam Quote
Marka Posted January 19, 2005 Author Posted January 19, 2005 Kupiłam książkę "Collie długo- i krótkowłose" Evy-Marii Kramer, ale to bardzo ogólnikowa publikacja i niewiele tam znalazłam na temat pielęgnacji sierści - tak więc Diana - wielkie dzięki za podpowiedź! Pozdawiam. Quote
Klaudia i Dino Posted January 23, 2005 Posted January 23, 2005 Ja czeszę całego psa taką "ludzką" szczotką z prawdziwego włosia dzika,natomiast do sierści za uszami,na tzw.portkach i przednich łapkach używam właśnie grzebienia z obrotowymi zębami (który z resztą poleciła mi Dianka,za co bardzo jej dziękuję :D ).Raz na jakiś czas czeszę tylko grzebieniem,żeby dogłębnie rozczesać sierść. Quote
Diana14 Posted January 23, 2005 Posted January 23, 2005 Klaudia to znalazłas ten grzebien w końcu?No to super, bardzo się cieszę :lol: P.S. Czekam na nowe fotki Dinka :P ładnie porasta a teraz śnieg spadł jeszcze ;) Ja chyba wezme Limbe na sanki :P coby jakies dzieci uszczęśliwiła hehehe :lol: Quote
Klaudia i Dino Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Dianka,kupiłam ten grzebień już jakiś czas temu (wydawało mi się,że już Ci to pisałam :roll: ),jest nieznacznie mniejszy od Twojego i kosztował tylko 11zł,a nie tyle co na wystawie... :o :o Co do sierści...Dinusiowi się chyba coś pomyliło bo zaczął mi strasznie linieć :D Normalnie cały podszerstek mu wyłazi,w ubiegłym tygodniu po czesaniu siatkę sierści uzbierałam :D :o :o Mam nadzieję,że dostałaś tamte zdjęcia?Może dzisiaj zrobie jakieś nowe. Dianka,koniecznie łap za aparat i pstrykaj fotki bo już prawie zapomniałam ,jak te Twoje psice wyglądają :o Quote
warg2003warg Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 To samo zmoim pastuszkiem,a do Trencina jadę.Włos okrywowy w porządku,tylko podszerstek wyłazi. Quote
Diana14 Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Klaudia&Dino nie pamiętam szczerze mówiąc czy mi mówiłaś :P ;) Ale te miejsze są fajniejsze bo wygodniej się czesze.Moje na razie obrastają chociaz Limba ma słaby włos porównując z zeszłym rokiem :roll: Na szczęście Vega wygląda coraz lepiej ;) Quote
DanielZ Posted February 5, 2005 Posted February 5, 2005 bardzo dobra szczotka w okresie linienia psa jest tzw. pudlówka. Szczotak z zakrzywionymi cienkimi drucikami. Quote
Diana14 Posted February 24, 2005 Posted February 24, 2005 [quote name='DanielZ']bardzo dobra szczotka w okresie linienia psa jest tzw. pudlówka. Szczotak z zakrzywionymi cienkimi drucikami.[/quote] Również polecam :lol: Ja przed wejściem na ring wyczesuje nią kryze bo ślicznie napusza ;) Quote
magda** Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 [quote name='Klaudia i Dino']Dianka,kupiłam ten grzebień już jakiś czas temu (wydawało mi się,że już Ci to pisałam :roll: ),jest nieznacznie mniejszy od Twojego i kosztował tylko 11zł,a nie tyle co na wystawie... :o :o [/quote] Klaudia i Dino czy mogłabyś powiedzieć gdzie kupiłaś grzebień z obrotowymi zębami tak niedrogo. Ja właśnie zamierzam mojej suni taki sprawić. Oglądałam wczoraj na stronie Karuska i kosztuje 28 zł + koszty przesyłki :-? Zaraz wybieram, się jeszcze do zoologicznego zobaczyć co tam mają :) Quote
Klaudia i Dino Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 Kupiłam go w sklepiku (aptece?) w klinice weterynaryjnej.Jak chcesz,to mogę podać dokładne namiary,ale Ty chyba nie jesteś z Poznania... W Karusku cena i tak nie jest super wygórowana bo na poznańskiej międzynarodówce w ubiegłym roku wołali za taki grzebień 32-40 zł chyba :o Quote
magda** Posted August 23, 2005 Posted August 23, 2005 Nie, nie jestem z Poznania :( Zamówiłam już w Karusku ten grzebień za 28zł. Mam nadzieję, że się sprawdzi :D Quote
$andwich Posted October 20, 2005 Posted October 20, 2005 A ja najpierw swojego rozszesuję taką szczotką z metalowymi zakrzywionymi zębami (na końcu zaokrąglone), a potem dokładnie grzebieniem. Nigdy nie czeszę Korala "na sucho", zawsze zwilżam sierść wodą. Quote
Diana14 Posted October 27, 2005 Posted October 27, 2005 Ta szczotka o której piszesz sandwich to zapewne pudlówka. Ja tez przed czesaniem zwilżam sierść przegotowaną woda ze zraszacza ;) Quote
Recommended Posts