Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
  On 11/5/2023 at 8:41 AM, Sowa said:

Nie było żadnych kontroli ze strony fundacji?

Expand  

18 sierpnia na fb fundacji

" 2. W podzięce za adopcję Sary, która skradła serca całej rodziny oraz za naszą ciężką wolontariacką pracę, dostaliśmy nowiutkie deski na wiaty dla koni (dziękujemy właścicielowi tartaku"

Na zdjęciach z interwencji widać leżące na glebie , niezabezpieczone nowe deski ... Pytanie czy powstały wiaty dla koni?

Posted

z fb Frikaj

05.11

"W związku z pojawiającymi się informacjami o eutanazji psów zapewniamy, że nikt z nas nie miał takiego pomysłu. Wezwana na miejsce weterynarz oceniała ogólny stan psów, również porzuconego przez panią Aleksandrę T. amstaffa, który według jej oświadczenia powinien być poddany eutanazji. Drugi amstaff z "wyrokiem" został przez Frikaj przebadany, miał zrobiona tomografie komputerową oraz rezonans magnetyczny oraz pełny panel krwi. Z tego co udało nam się ustalić, ten pies żyje. Został przekazany przez panią Aleksandrę do Amstaffy adopcje. Jednocześnie oświadczam, że liczba porzuconych przez panią Aleksandrę psów przerosła nasze możliwości utrzymania. Dlatego poprosiliśmy o pomoc inne organizacje. Nie chce i nie będę komentować hejtu i nieprawdziwych informacji zamieszczanych w postach oraz mediach. Frikaj złożył zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, a także kierowanych w naszą stronę groźbach karalnych. Jednocześnie pragniemy poinformować, że pomogliśmy pani Oli w momencie, kiedy stała się osoba bezdomną. W zamian za mieszkanie i opłacane media miała zająć się zwierzętami stowarzyszenia. Kupilismy również Pani Oli samochód, żeby mogła bez problemu dojeżdżać do wetow, na zakupy. Generalnie, żeby ułatwiał jej życie. Frikaj nigdy nie przekraczał ustalonej liczby psów, których mogło być góra 20, 10 koni w okresie letnim, pastwiskowym, chociaż mieliśmy budować dla nich wiaty, ustalilismy, że ze względu na ogromne opady śniegu, który w lutym zasypal nawet samochód, konie i cielaki wyjadą z Huciska. Cielaki od razu do domów adopcyjnych. Pomimo dużej ilości swoich psów pani Aleksandra przywiozła jeszcze 2 psy, małego musterlandera oraz owczarkę niemiecką, za pomoc której podziękowanie zamieszczono na jej stronie w dniu 5 września. W sierpniu br. pani Aleksandra przywiozła 8 świnek getyńskich. Na dzień dzisiejszy nie mogą wyjechać, ponieważ jak się okazało, nie mają świadectw zdrowia. Nie wiemy, skąd są psy tzw. Bull Misji. Według informacji uzyskanych od p. Aleksandry to stowarzyszenie w trakcie rejestracji. Oprócz tych psów, Pani Aleksandra przyjmowała psy tzw. hotelowe. Według listy psów sporządzonej przez panią, Aleksandrę było ich 12. Wszystkie osoby, które atakują stowarzyszenie bywały tutaj, przenosiły tutaj p. Aleksandrę, mamy rozmowy gdzie piszą, że jest ok, chociaż dalece od ideałów. To "przyjaciele" tej osoby, które wtykają jej psy, a w ramach "przyjaźni" przerzucają jak worek ziemniaków w kolejne miejsca dodawając kolejne "uratowane". Przyjęli też zasadę, że najlepszą obroną jest atak. My przy pomocy Stowarzyszenie Oaza Spokoju Zielona Mila, Fundacja Centaurus posprzątamy cały ten bałagan. Mamy nadzieję, że nam i naszym pozostałym zwierzakom uda się przetrwać ten koszmar. Zapewniamy, że zwierzęta są bezpieczne i żadne nie straci życia. Eutanazji poddawalismy zawsze jedynie te w stanach terminalnych, którym mogliśmy w ten sposób ulżyć, bo stan zdrowia i zastosowane leczenia nie poprawiały ich stanu. Żaden pies z Huciska nie został poddany eutanazji. Pomogłam osobie bezdomnej, która znalazła to miejsce i zamieszkała na długo przed podpisaniem przez Frikaj umowy. Kupiłam sprzęt AGD, samochód, meble do mieszkania, które miało być oddane w ciągu maks trzech tygodni. Traktowałam p. Olę jak swoje dziecko. Dzisiaj mogę tylko jeszcze raz przeprosić Fundacja Centaurus, że uwierzyłam Oli i Filipowi, że ją broniłam. Dzisiaj wiem, że nie było warto, że byłam karmiona kłamstwem. Nie zamierzamy pozostać w Hucisku dłużej, niż będzie nas trzymać sytuacja ze świnkami, ale ilość psów ograniczymy do minimum. Nie wiem czy mam jeszcze siłe do walki o odbudowanie dobrego imienia Frikaj. Ci, którzy nas, znają, wiedzą, a sytuacja zweryfikowała mocno tzw. przyjaciół. Wiem natomiast jedno, wyobraźnia ludzka, hejt, zamieszczanie kłamstwa potrafią zabić. Jest szczególnie bolesne, że nigdy nie byłam i nie jestem wrogiem Oli, ale sytuacja w jakiej nas postawiła nie pozostawiła żadnych wątpliwoaci, żeby wezwać na miejsce policję. Na marginesie, bywały tutaj kontrole. Ola świetnie się do nich przygotowywała. Tak samo jak do moich wizyt. W sierpniu br. Ola dostała pierwsze ostrzeżenie, zaoferowalismy jej pomoc. Niestety odrzuciła. Nie jest prawdą, że Ola się z nami rozstała. To Frikaj dał 3 tygodnie na wyprowadzenie. Na wszystko mamy dowody w postaci rozmów. I tak całkiem na koniec, ponieważ zarzucacie źle warunki, niejednokrotnie proponowalam Oli zmianę miejsca, ale nie chciała nawet o tym słyszeć. Dzisiaj znowu została bez dachu nad głową, mieszka kątem u swojego chłopaka, a "zaopiekowały" się nią osoby, które wtykały jej psy. Dziękuję @ Stowarzyszenie Oaza Spokoju Zielona Mila, dziękuję Centaurus, szczególnie Panu Norbertowi, Pani Kasi, dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierają w tych bardzo trudnych chwilach i nie wierzą w te steki bzdur."

Posted

Robili kontrolę i wszystko było ok. Suczka od Oli  L. wszystko ma w złym stanie, zaniedbana i odwodniona. Nie da się stada psów w takim stanie doprowadzić do super kondycji na chwilę przed kontrolą. Ola nie mogła się doprosić zdjęć i informacji o suni,a przy reszcie psów nie było takich problemów? Wet nie szczepił, nie kastrował, nie leczył? A jeżeli nie, to nie dziwiło to opiekunów psów tam umieszczonych?

• Upvote 1
Posted

Chrzanią i tyle. Po pierwsze to "tylko"  zwierzęta, po drugie większość fundacji to pralnie i wygodne życie zarządu. I uproszczona księgowość, co woła o pomstę do nieba. Jak fundacja to tylko wolontariat i pro bono.

• Like 2
Posted

https://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/9340638,hucisko-tragedia-zwierzat-w-pseudoschronisku-truchla-psow-w-zamraza.html

07.11.2023

" (...) W pseudoschronisku w Hucisku zwierzęta doznały wielu okropieństw. Prokuratura Rejonowa w Suchej Beskidzkiej prowadzi dochodzenie w sprawie znęcania się nad zwierzętami. (...). powołano Zakład Higieny Weterynaryjnej w Krakowie celem wydania opinii w przedmiocie ustalenia przyczyny śmierci zwierząt – poinformował we wtorek rzecznik Prokuratury Okręgowej w Krakowie (...) Postępowanie toczy się w oparciu o czyn z art. 35/1a ustawy o ochronie zwierząt, czyli znęcanie się nad zwierzęciem, za co grozi kara do trzech lat pozbawienia wolności. W sprawie planowane jest wykonanie dalszych czynności polegających m.in. na uzyskaniu opinii biegłych. (...) Do schroniska w Hucisku w powiecie suskim miały trafiać zwierzęta przekazywane przez inne fundacje mające zajmować się ochroną zwierząt."

Posted
  On 11/8/2023 at 8:26 AM, Jaaga said:

Kilka dni i tyle wieści o krzywdach zwierząt. Jeden robi wszystko, żeby uratować, a inny ma życie za nic 😞

Expand  

Niestety 😞

Fundacje teleportowały zwierzaki do tego "schroniska" ?

• Upvote 1
Posted

Takie coś na fb dostałam

image.png.770019f9e30e8f1b44007efee330a278.png

Podejmij decyzję dotyczącą reklam
Z powodu zmiany przepisów w Twoim regionie możesz teraz wybrać, czy chcesz dalej korzystać z Produktów Meta za darmo. W tym celu zezwól nam na używanie Twoich informacji na potrzeby reklam. Aby korzystać z Produktów Meta bez reklam, możesz wykupić subskrypcję.

Nie da się pominąć.
Albo mi będą reklamy i całą resztę wciskać i śledzić wszystko, wtedy za darmo mam dostęp, albo chyba trzeba im coś płacić. Ciekawe co z niezalogowanymi gośćmi. Ktoś wchodzi niezalogowany?

Posted
  On 11/8/2023 at 7:30 PM, rozi said:

Takie coś na fb dostałam

image.png.770019f9e30e8f1b44007efee330a278.png

Podejmij decyzję dotyczącą reklam
Z powodu zmiany przepisów w Twoim regionie możesz teraz wybrać, czy chcesz dalej korzystać z Produktów Meta za darmo. W tym celu zezwól nam na używanie Twoich informacji na potrzeby reklam. Aby korzystać z Produktów Meta bez reklam, możesz wykupić subskrypcję.

Nie da się pominąć.
Albo mi będą reklamy i całą resztę wciskać i śledzić wszystko, wtedy za darmo mam dostęp, albo chyba trzeba im coś płacić. Ciekawe co z niezalogowanymi gośćmi. Ktoś wchodzi niezalogowany?

Expand  

Ja.Ale pewnie też do czasu.Portal Twitter,teraz X zablokował niezalogowanych.

Posted

Ja nie mam FB i żyję 😛. Nigdy nie miałam.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem.

• Like 2
Posted

Jak o wszystkim to o myszach. To raczej pytanie do mieszkańców domów niż mieszkań. Co roku mam inwazję myszy. Naprawdę inwazję. Wynoszę (z żywołapki oczywiście) po 3-4 dziennie. Nie trzymam jedzenia na wierzchu. Teoretycznie nie mają możliwości wejść (no chyba, że jakoś przez dach). Wszystko pozamykane. Kadzidełka lawendowe, olejki waniliowe- nic nie działa (nie próbowałam kota, ale nie wchodzi w grę). Czy ktoś ma jakiś sensowny patent, żeby nie wchodziły ?

Posted
  On 11/13/2023 at 3:59 PM, Aska7 said:

Jak o wszystkim to o myszach. To raczej pytanie do mieszkańców domów niż mieszkań. Co roku mam inwazję myszy. Naprawdę inwazję. Wynoszę (z żywołapki oczywiście) po 3-4 dziennie. Nie trzymam jedzenia na wierzchu. Teoretycznie nie mają możliwości wejść (no chyba, że jakoś przez dach). Wszystko pozamykane. Kadzidełka lawendowe, olejki waniliowe- nic nie działa (nie próbowałam kota, ale nie wchodzi w grę). Czy ktoś ma jakiś sensowny patent, żeby nie wchodziły ?

Expand  

Chętnie bym poznała takowy.