cuciola Posted November 26, 2005 Posted November 26, 2005 czyli wychodzi na moje..na jedne trzecie sie dzieli.. Quote
coztego Posted November 26, 2005 Posted November 26, 2005 [quote name='kinia_w']Ale to było mówione dla Muszkietera - psa rasy malutkiej. Zapomnałam o tym dodać, przepraszam:)[/quote] Przeliczyłam kolejny raz ;) Wychodzi mi z tego, że mój Mały, ważący 5kg powinien dostawać tyle mięsa ile dostaje Kreska ważąca 25kg :hmmmm: Jakby nie liczyć, 5% mc to wyjdzie za dużo mięsa ;) Quote
Osiolek Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 Mieszkam w Szwecji, tu w sklepach mozna kupic gotowe (mrozone) jedzenie dla psow. Sklada sie z: surowe wolowe mieso (40%) gotowane na parze owies-pszenica-jeczmien otreby pszenne krew, melasa, wapno, witaminy i mineraly. Dzienna dawka w zaleznosci od wagi psa: 1-5 kg 50-200g 6-10kg 200-300g 11-20kg 300-550g 20-30kg 550-800g 31-40kg 800-1000g 41-50kg 1000-1200g 51-60kg 1200-1400g 61-70kg 1400-1600g 71-80kg 1600-1800g Dodatek wapna jest bardzo wazny, bo w miesie jest nadmiar fosforu, trzeba go zneutralizowac wapnem i magnezem. Ja sama "komponuje" jedzenie z miesa i dodatkow, oprocz tego daje psom preparat witaminowy na bazie maczki kostnej, bogaty w wapno. Quote
iwonka_ Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 no, dobrze, a taki sznaucerek miniaturka to ile powinien gotowanego jedzonka dostać dziennie? bo jak daję suche to na ogół miarka w/g przepisu wystarcza na cały dzień. A jak jest mięsko z ryżykiem i jarzynkami to się 2 michy 0,4 l wtrząchnie i oczywiście jak ktoś coś je to też by się chętnie skosztowało. a ile można dać jajka i twarogu? Quote
cuciola Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 W okresie wzrostu ( szczenie) pies je dziennie : 2 dag mięsa, 1 dag warzyw i 1 dag ryżu na kilogram masy ciała 2 dag to 200 gram wiec na 11,5 kg Yoghiego wyszlo mi dziennie 2300 g na dzien podzielone na 4 posilki (bo tyle je) i wychodzi wiec 575 g miesa i 290 g warzyw na 1 posilek ..dobrze licze? aha miesko wazy sie przed ugotowaniem,warzywa tez... ryz PO ugotowaniu Quote
nathaniel Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 Jeśli chodzi o matematykę to wyszło dobrze. Czy takie proporcje dotycza wszystkich psów? Quote
cuciola Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 mi te proporcje podala uzytkowniczka labkowego forum ale chodzi tu o psy rosnace...wiec potem odnosnie wagi mozna sobie wyliczyc.. wazne zeby ryz zwazyc jak sie juz ugotuje wiec suchego wyzu to wyjdzie jakas polowa mniej bo potem pecznieje.. to nic ..ide gotowac :) Quote
Gazuś Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 A jak dla mnie tutaj jest też potrzebne wyczucie - nie tylko tabelki. Ja zaczęłam od dłuższego czasu dwać psu różne mięsko surowe (ogony, kości, samo mięso, ozory...) i daje mu "poprostu" przy czym stale pilnuje tego jak pies wygląda itp (jest to pies który ma juz zakonczoną faze wzrostu). Raz na śniadanie dostanie kostke, twarogu, na obiad ogony wołowe, a na kolacje żółtko, jogurt naturalny i dwie marchewki. Raz dostanie suchą karmę. Raz jeszcze coś innego ;) Poprostu trzeba nauczyć sie patrzeć, na to jak pies sie zachowuje - jak wygląda sierść, skóra, czy przytył, czy schudł. Prawda jest taka, że nawet w miocie, jeden szczeniak ma dużo szybszą przemiane materri i jedwa razy więcej od brata - a jest chudszy (mówie o zdrowych szczeniakach). Quote
cuciola Posted August 6, 2006 Posted August 6, 2006 ja wlasnie ugotowalam i chyba za duzo tego wyszlo z tych weterynaryjnych proporcji... cala kopiata miska.. Quote
karenina Posted August 7, 2006 Posted August 7, 2006 [quote name='Gazuś']A jak dla mnie tutaj jest też potrzebne wyczucie - nie tylko tabelki. Ja zaczęłam od dłuższego czasu dwać psu różne mięsko surowe (ogony, kości, samo mięso, ozory...) i daje mu "poprostu" przy czym stale pilnuje tego jak pies wygląda itp (jest to pies który ma juz zakonczoną faze wzrostu). Raz na śniadanie dostanie kostke, twarogu, na obiad ogony wołowe, a na kolacje żółtko, jogurt naturalny i dwie marchewki. Raz dostanie suchą karmę. Raz jeszcze coś innego ;) Poprostu trzeba nauczyć sie patrzeć, na to jak pies sie zachowuje - jak wygląda sierść, skóra, czy przytył, czy schudł. Prawda jest taka, że nawet w miocie, jeden szczeniak ma dużo szybszą przemiane materri i jedwa razy więcej od brata - a jest chudszy (mówie o zdrowych szczeniakach).[/quote] Otóż to. Ja karmię psy w ten sam sposób, od 15 lat. Jedzą wszystko, są obserwowane, mam "dzienniczek" w którym zapisuje wyniki warzenia, mierzenia ( przy szczeniakach), choroby, zarcie.. Obecnie mam 5 psów, i wszystkie jedzą i jadły dokładnie tak jak napisała Gazus. Jedzą i suche, i gotowane, i BARF, i to co ja jem czasem tez ( ostatni hit, młode ziemniaki, jajeczko i jogurt/kefir :evil_lol: ). Nie chorują, nie sa za grube / za chude. Maja siłę, pieknie biegaja, szaleją na wystawach. Proporcje to jedno, a zdroy rozsadek i obserwacja to drugie... Quote
olekg89 Posted August 8, 2006 Posted August 8, 2006 Moja suka niespełna 14 kg zjada prawie poł kilo gotowanego.Kiedy dostawała mniej chudła ,teraz wyglada dobrze i nie tyje :)A oba moje psy jedza tak jak pies gazuś i kareniny. Quote
AM Posted August 8, 2006 Posted August 8, 2006 [quote name='cuciola']2 dag to 200 gram [/quote] 2 dag to 20 gram (1 dag = 10 gram) Quote
nathaniel Posted August 9, 2006 Posted August 9, 2006 Dzisiaj Rambo dodstanie ryż + marchewka + serduszka wszystko gotowane. Co moge mu jeszcze dawać, jakie ważywa? Quote
hope Posted August 9, 2006 Posted August 9, 2006 [quote name='cuciola']mi te proporcje podala uzytkowniczka labkowego forum ale chodzi tu o psy rosnace...wiec potem odnosnie wagi mozna sobie wyliczyc.. wazne zeby ryz zwazyc jak sie juz ugotuje wiec suchego wyzu to wyjdzie jakas polowa mniej bo potem pecznieje.. to nic ..ide gotowac :)[/QUOTE] Ryz sie wazy przed gotowaniem, nawet na opakowaniu masz np. 4 *100g , i te 100g jest przed gotowaniem, dla pieska tez sie odmierza ryz przed gotowaniem. Quote
cuciola Posted August 10, 2006 Posted August 10, 2006 ok ..pozostawiam gotowanie. przechodzimy teraz na Hill'sa.Az sie uszka trzesa.Boje sie tak mieszac zeby czegos nie zepsuc a okres wzrostu jest najwazniejszy. Quote
Squ Posted August 13, 2006 Posted August 13, 2006 [quote name='coztego']Ja dotychczas dodawałam suce CanVit, konsultowałam z wetami i kazali dawać. Więc dawałam, na opakowaniu jest napisane 1 łyżeczka na 20 kg m.c., Kreska waży ok. 25 kg i dostawała jedną łyżeczkę (żeby nie było za dużo). Dziś przestaję dawać, ale to także po konsultacji z panią wet, po ostatnich badaniach krwi. W poniedziałek dostaniemy inny preparat. 8)[/quote] coztego dawałaś Kresce niebieski czy zielony? W ogóle to wie ktoś czym one się od siebie różnią? Quote
Arachne Posted August 14, 2006 Posted August 14, 2006 A jak jest z ryżem należy go ważyć przed czy po ugotowaniu bo mięso i warzywa przed gotowaniem? Quote
cuciola Posted August 27, 2006 Posted August 27, 2006 czy jesli ja daje gotowane raz na tydzien i jest to tylko jeden posilek (2 pozostale to karma) to czy musze dodawac witaminy do gotowanego? ja teraz nie dodaje i nie wiem czy dobrze robie.. co sadzicie? Quote
coztego Posted August 27, 2006 Posted August 27, 2006 [quote name='cuciola']czy jesli ja daje gotowane raz na tydzien i jest to tylko jeden posilek (2 pozostale to karma) to czy musze dodawac witaminy do gotowanego? [/QUOTE] Nie musisz :cool1: [QUOTE]coztego dawałaś Kresce niebieski czy zielony? W ogóle to wie ktoś czym one się od siebie różnią?[/QUOTE] Jak była młodziutka to dawałam jej zielony (Ca:P=3:1), potem po badaniach krwi na poziom Ca i P, zaczęła dostawać niebieski (Ca:P=2:1). Teraz cały czas jedzie na niebieskim, dostaje ok. pół łyżeczki dziennie (czyli połowę dawki zalecanej na opakowaniu). Swoją drogą, jak się skończy opakowanie to zmienię witaminki, wkółko te same dostaje, czas coś zmienić :cool1: Quote
olekg89 Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 A ja przy gotowaniu nic nie waże raz jest wiecej wypełniacza, raz wiecej miesa.Raz zjedza wiecej , raz dostaną mniej.Ale zwykle wychodzi mi 3/4 garnka o pojemnosci 4l .I to starcza na 1 dzień. Quote
hope Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 [quote name='Arachne']A jak jest z ryżem należy go ważyć przed czy po ugotowaniu bo mięso i warzywa przed gotowaniem?[/QUOTE] Tez przed, jesli bys wazyla po, to wtedy wazysz ryz+wode. Quote
cuciola Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 ja na jeden posilek daje jeden gleboki talerz jedzonka :) tak mi tez wychodzi z wyliczenia... a mi wiadomo ze ryz wazy sie po..dlatego ze pecznieje...ja waze po i wychodzi tego i tak pelny talerz Quote
hope Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 Wszystko sie wazy przed obroka, z ryzem nie ma wyjatku. Co ma pelny talerz do tego? Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.