mari23 Posted August 2, 2022 Posted August 2, 2022 Dnia 2.08.2022 o 08:37, agat21 napisał: Nie zrobimy więcej niż to, co robimy. Mnie rozwala fakt, że takie miejsca istnieją i tyle psów i kotów w nich umiera w wielomilionowym kraju. Dość zamożnym kraju. I dość podobno wykształconym. To kolejny wstyd i hańba. Istnieją niestety i to w dużej ilości 😞 Największym bólem, wstydem i hańbą dla tego "wykształconego" kraju są wciąż funkcjonujące Wojtyszki 😞 😞 mam pieska stamtąd i dlatego o tym miejscu nie mogę nie myśleć, Pikuś mi ciągle "przypomina", jak Miluś o zamojskim "sanatorium" 😞 😞 Quote
Aska7 Posted August 2, 2022 Posted August 2, 2022 Cztery lata temu byłam w Grecji. Oczywiście, że żadne "all in" tylko zadupie. Daję słowo, że ciemna polska wiocha, to raj. Ja nigdy nie widziałam tylu zaropiałych kotów, tylu zaświerzbionych psów, rozjechanych na asfalcie żółwi. I nagle stał się cud. Od zeszłego roku w Grecji jest ustawowy obowiązek sterylizacji psów i kotów. I chipowanie. Może dożyję takich regulacji w naszym pięknym kraju. 4 1 Quote
mari23 Posted August 2, 2022 Posted August 2, 2022 Dnia 2.08.2022 o 09:54, Aska7 napisał: Cztery lata temu byłam w Grecji. Oczywiście, że żadne "all in" tylko zadupie. Daję słowo, że ciemna polska wiocha, to raj. Ja nigdy nie widziałam tylu zaropiałych kotów, tylu zaświerzbionych psów, rozjechanych na asfalcie żółwi. I nagle stał się cud. Od zeszłego roku w Grecji jest ustawowy obowiązek sterylizacji psów i kotów. I chipowanie. Może dożyję takich regulacji w naszym pięknym kraju. Ja pewnie nie dożyję... za duży biznes na bezdomności zwierząt, żeby to wprowadzili. Proponowałam kiedyś naszej lokalnej "władzy" wprowadzenie dość znacznego ( np.30 zł/m-c) podatku od posiadania psa i zwolnienie z tego podatku posiadaczy psów wysterylizowanych, skoro nakazać sterylizacji nie można..... i co? i nic 😞 1 Quote
Aska7 Posted August 2, 2022 Posted August 2, 2022 I mało tego. Ostatnio jest afera na pół Grecji, bo facet wyrzucił 6 kociaków do kubła na śmieci przy autostradzie. Jakaś kobieta je znalazła, niestety przeżył tylko jeden i po monitoringu namierzyli tego bydlaka. I będzie musiał zapłacić 30 tys euro za jednego porzuconego kotka. Pewnie historia się rozmyje, ale może coś tam w tyle głowy niektórych zostanie. 3 3 Quote
AlfaLS Posted August 2, 2022 Posted August 2, 2022 Dnia 2.08.2022 o 10:16, mari23 napisał: Ja pewnie nie dożyję... za duży biznes na bezdomności zwierząt, żeby to wprowadzili. Proponowałam kiedyś naszej lokalnej "władzy" wprowadzenie dość znacznego ( np.30 zł/m-c) podatku od posiadania psa i zwolnienie z tego podatku posiadaczy psów wysterylizowanych, skoro nakazać sterylizacji nie można..... i co? i nic 😞 W Szczecinie to funkcjonowało ładnych parę lat. Podatek od psa 50 zł. na rok ale jak miałaś psa ze schroniska albo psa wysterylizowanego to byłaś zwolniona z tego podatku... Teraz nam się "polepszyło" i ten podatek został zlikwidowany... 1 Quote
mari23 Posted August 2, 2022 Posted August 2, 2022 Dnia 2.08.2022 o 10:38, AlfaLS napisał: W Szczecinie to funkcjonowało ładnych parę lat. Podatek od psa 50 zł. na rok ale jak miałaś psa ze schroniska albo psa wysterylizowanego to byłaś zwolniona z tego podatku... Teraz nam się "polepszyło" i ten podatek został zlikwidowany... Ja już kiedyś bardziej radykalnie myślałam - posiadanie nie wysterylizowanego zwierzęcia traktować jak hodowle i opodatkować znaczną kwotą np. 600 - 1.000 zł rocznie płatne na fundusz dla bezdomnych zwierząt. Skoro zmuszać nie można - opodatkować tych "hodowców" tak, żeby im się "opłacało" wysterylizować. Daleko nie patrzę - u moich sąsiadów ( patologia totalna!) już drugi miot szczeniąt, bo "nie upilnowali, jakiś pies się wdarł".... na wiecznie otwartą posesję.... ech 😞 1 Quote
Aska7 Posted August 2, 2022 Posted August 2, 2022 Muszę przemyśleć. I tak mam w gminie kartotekę na dwa segregatory 😝. Trącę temat i zobaczymy. Moje pieniądze idą na takie psy w schronach. Pomijając to, że mi można na język nadepnąć, to bywam awanturująca się. 1 Quote
Onaa Posted August 3, 2022 Posted August 3, 2022 Tarzający się po trawie, wyluzowany już trochę Pręgusek ❤️ - miód na serce. 2 Quote
agat21 Posted August 3, 2022 Author Posted August 3, 2022 Z wypiekami na licu czytam Wasze opinie i sugestie dotyczące sytuacji psiaków i kotów w różnych miejscach. Dopóki ktoś kompetentny albo chociaż odrobinę rozgarnięty nie usiądzie na urzędniczym stołku i nie wysłucha mądrych argumentów - jest kicha. A tak w ogóle to staram się już nie myśleć globalnie o sytuacji zwierząt, bo wyląduje w psychiatryku albo zejdę z tego świata. Europa to i tak jest pod tym względem super. A wracając do spraw bardziej konkretnych, to Grafcio ma się coraz lepiej, już cieszy się na widok człowieka i biegnie po łące "jak konik" - takiego określenia użyła p. Kasia. Cieszy się z głasków, już wie, że nic złego go nie spotka i nie denerwuje się przy głaskaniu plecków 🙂 Apetyt ma jak ta lala, wszystko mu smakuje, kupy ma piękne 😉😁 i - co bardzo dziwne - czyste bez robali! Dziś przyszedł ogólny wynik badania kału z 3 dni i brak pasożytów. Jutro jeszcze będzie wynik na lamblie. Kikou, odezwę się jutro do Ciebie, to zastanowimy się nad preparatem na kleszcze i pchły. Niestety kąpiel Grafa jeszcze się przesunęła, bo p. Kasia jest chora. Z tego też powodu nie dała rady zabrać go jeszcze dp weta i zrobić badań krwi. Stanie się to w przyszłym tygodniu. 1 Quote
elik Posted August 3, 2022 Posted August 3, 2022 Dnia 3.08.2022 o 22:29, agat21 napisał: Grafcio ma się coraz lepiej, już cieszy się na widok człowieka i biegnie po łące "jak konik" - takiego określenia użyła p. Kasia. Cieszy się z głasków, już wie, że nic złego go nie spotka i nie denerwuje się przy głaskaniu plecków 🙂 Apetyt ma jak ta lala, wszystko mu smakuje, kupy ma piękne To niesamowite, jak te psiaki szybko się zmieniają. Człowiek po kilkuletnim odosobnieniu pewnie długo nie mógłby dojść do siebie, a tym psiakom wystarczy czasem tylko kilka dni i już są radosne. Quote
mari23 Posted August 4, 2022 Posted August 4, 2022 Dnia 3.08.2022 o 23:27, elik napisał: To niesamowite, jak te psiaki szybko się zmieniają. Człowiek po kilkuletnim odosobnieniu pewnie długo nie mógłby dojść do siebie, a tym psiakom wystarczy czasem tylko kilka dni i już są radosne. Feniks[*] po 13 latach w schronisku miał "dane" tylko 23 dni, pomimo ogromnego bólu, cierpienia potrafił się uśmiechać i cieszyć z kawałka naleśnika..... Oby Graf, który dla mnie w sercu Pręguskiem zostanie, miał wiele, wiele tych dni - zdrowych i szczęśliwych - za siebie i tych, którzy nie dotrwali.... 5 Quote
elik Posted August 4, 2022 Posted August 4, 2022 Dnia 4.08.2022 o 08:16, mari23 napisał: Oby Graf, który dla mnie w sercu Pręguskiem zostanie, miał wiele, wiele tych dni - zdrowych i szczęśliwych - za siebie i tych, którzy nie dotrwali.... Oby... Quote
agat21 Posted August 4, 2022 Author Posted August 4, 2022 Są wyniki badania kup Grafa również w kierunku lamblii - wyobraźcie sobie, że czyściutko 😃 Nie mam teraz jak wkleić całej karty badania, ale skopiuję najważniejsze: Przychodnia Weterynaryjna "Pirania" ZABIEGI Badanie-analiza kału Dostarczono próbki z 3 wypróżnień. Kał zwarty. Obecne włosy w kale. Brak widocznego śluzu, krwi. W badaniu bezpośrednim nie stwierdzono pasożytów. W badaniu flotacyjnym nie stwierdzono pasożytów. ZASTOSOWANE LEKI Test Vet Expert GIARDIA Ag negatywny Bardzo się cieszę 😃 Quote
agat21 Posted August 4, 2022 Author Posted August 4, 2022 Tolu, faktura za badania Pręguska Grafa została wystawiona na fundację Zea, dopytam o kwotę, bo jej nie widziałam, pójdzie chyba prosto na maila fundacji. Quote
elik Posted August 4, 2022 Posted August 4, 2022 Dnia 4.08.2022 o 19:49, agat21 napisał: Tolu, faktura za badania Pręguska Grafa została wystawiona na fundację Zea, dopytam o kwotę, bo jej nie widziałam, pójdzie chyba prosto na maila fundacji. NA moje psiaczki faktura po 85,00 zł. Quote
elik Posted August 4, 2022 Posted August 4, 2022 Dnia 4.08.2022 o 19:48, agat21 napisał: Test Vet Expert GIARDIA Ag negatywny Niestety u moich obu psiaczków test wyszedł pozytywny. Będą brać leki. Quote
mari23 Posted August 5, 2022 Posted August 5, 2022 Dnia 4.08.2022 o 19:48, agat21 napisał: Są wyniki badania kup Grafa również w kierunku lamblii - wyobraźcie sobie, że czyściutko 😃 Nie mam teraz jak wkleić całej karty badania, ale skopiuję najważniejsze: Przychodnia Weterynaryjna "Pirania" ZABIEGI Badanie-analiza kału Dostarczono próbki z 3 wypróżnień. Kał zwarty. Obecne włosy w kale. Brak widocznego śluzu, krwi. W badaniu bezpośrednim nie stwierdzono pasożytów. W badaniu flotacyjnym nie stwierdzono pasożytów. ZASTOSOWANE LEKI Test Vet Expert GIARDIA Ag negatywny Bardzo się cieszę 😃 Pies był zarezerwowany, więc pewnie odrobaczyli go przed wyjazdem, żeby poprawić "wizerunek" schroniska.... tak bardzo mnie cieszy, że on już wolny, że w dobrym stanie..... ryczę sama nie wiem, czemu.... Quote
kikou Posted August 5, 2022 Posted August 5, 2022 Do skarbonki Grafcia wpadly wplaty: 02.08. Elficzkowa 20,- (VIII) 04.08. WiosnaA 50,- (VIII-XII) 05.08. Mari 10,- Serdecznie dziękujemy Quote
agat21 Posted August 6, 2022 Author Posted August 6, 2022 Dnia 5.08.2022 o 09:11, mari23 napisał: Pies był zarezerwowany, więc pewnie odrobaczyli go przed wyjazdem, żeby poprawić "wizerunek" schroniska.... tak bardzo mnie cieszy, że on już wolny, że w dobrym stanie..... ryczę sama nie wiem, czemu.... Każdy biedak, któremu uda zmienić się życie (nawet na chwilę jak Fenisiowi) to wielka sprawa. Mam nadzieję, że Twój płacz to płacz radości 😘 Quote
agat21 Posted August 6, 2022 Author Posted August 6, 2022 Dnia 5.08.2022 o 20:39, kikou napisał: Obróżka Foresto juz poleciała do Pręguska Dzięki ogromne 😘🤗 Quote
agat21 Posted August 6, 2022 Author Posted August 6, 2022 Dnia 19.07.2022 o 02:25, kikou napisał: ROZLICZENIA Ile razy patrzę na post rozliczeniowy nie mogę się nie roześmiać. Kocur pilnujący kasy Grafciowej jest boski! 😁 1 1 Quote
agat21 Posted August 6, 2022 Author Posted August 6, 2022 Graf zdobywa pierwszych kompanów do spacerów, chyba jest lubiany nie tylko przez ludzi 😉 3 Quote
Ellig Posted August 8, 2022 Posted August 8, 2022 Dnia 6.08.2022 o 22:05, agat21 napisał: Graf zdobywa pierwszych kompanów do spacerów, chyba jest lubiany nie tylko przez ludzi 😉 Cudownie 🙂 Quote
agat21 Posted August 8, 2022 Author Posted August 8, 2022 Wczoraj słońce prażyło, więc było małe polowanie na leżak 😉 😁 2 Quote
Recommended Posts