Jump to content
Dogomania

Ile może być basków w Polsce?  

912 members have voted

1. 1. Ile może być basków w Polsce?

Recommended Posts

• Replies 134
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Asiaczek']Hodowle basenji w PL:
1/ ASIACZEK, stan basków 6 (3 samce, 3 suczki). Istnieje od 1989 r., baski są w hodowli od 1997 r.; pierwsza w PL hodowla posiadająca trikolory (importowany pies i trikolory urodzone w hodowli) oraz pierwszego w PL psa o umaszczeniu rudo-białe pręgowane;
2/ YPSYLON, jedna z najdłużej działających hodowli basenji w PL i jedna z pierwszych, do której zawitał basek, stan basków 3-4 (?);
3/ LIWANG, prawie w tym samym czasie, co YPSYLON, sprowadziła do PL basenji. Stan obecny 3 baski(?),
4/ STRAŻNIK LASU, 4 baski, ostatnio nic nie słychac o tej hodowli.
5/ EKADO, świeża hodowla, w baskach od 2001 r., 1 suka.
6/ STELLA NOVA, w baskach od niedawna, 2 baski (?),
7/ Loango, najświeższa hodowla basenji, 6 basków.
O pozostałych nie mam wiedzy.
Pzdr.[/quote]

Witam
Prostuję ten tekst Joanny
ad 1 i 2 i3/ Nastarszą hodwlą basenji jest hodowla Liwang należąca do znanych wszystkim sędziów kynologicznych Krystyny i Janusza Oparów. To u nich urodził się pierwszy miot bassenji i to ich suka wygrała pierwszy BIS w Polsce. Ulubionym kolorem basenji Pństwa Oparów jest czarno-biały
Drugą i powstałą niedługo po pierwszej jest hodowla Ypsylon Izabeli Wiszniewskiej, która ma na swoim koncie najwięcej BIS-ów
Następnie i prawie równorzędnie z hodowlą Asiaczek powstała Hodowla Strażnik Lasu i trzeba wykazaywac maksymum złej woli by napisac że ostatnoi o niej nic nie słychac. Pies Impi Liwang ma Tytuł Zwycięzcza Polski 2004 a więc na ostatniej wystawie w Poznaniu był Najlepszym Psem w Rasie. W Hodowli Strażnik Lasu na przełomie 2004/2005 urodziły się dwa mnioty basenjiw 60 % wyeksportowane z kraju.
ad5 i 6 / Ekado to hodowla najkrócej działajaca choc ma na swoim koncie dwa mioty, Stellanova - tu akurat prawie wszystko sie zgadza.
ad 7/ Otóż Hodowla Loango to hodowla bsasenji , gdzie pierwsze basenji pojlawiło sie na początku 2001 roku, Hodowla nazwę zarejestrowała w 2002r. Wiec nie jest to "najświeższa" hodowla, Rzeczywiście aktualnie jest u nas 6 basenji w tym hodowlanych 5 :4 sunie - rudo-biała, trikolor, czarno-biała i PIERWSZA W POLSCE pręgowana z białym (Twoim zdaniem przy cięzka i w czasie gdy miała cieczkę i nie była wystawiana - określiłaś to jako brak formy wystawowej to jednak troche więcej niż 4 sędziów nie może się mylic) i jeden pies o umaszceniu czarno-białym ( który na wystawie klubowej basenji w Szwecji w Motali w lipcu tego roku na 144 zgłoszonych i uczestniczących basenji wygrał klase otwartą i zajął 5 miejsce w psach , a jego rodzony czarno-biały brat wygrał BIS wystawy - sędzią był najsłynniejszy hodowca basenji w Eropie Christian Jouankichot Hodowla Out of Africa) którego to umaszczenia Labradorka zapomniałaś (?) dopisac w ankiecie o kolorach basenji, co do miotów to dopiero teraz mamy i to dwa , a wcześniej niestety w zwiazku z wycofaniem z hodowli piesków z chorobami genetycznymi nie mogliśmy miec miotów, bo naszym zdaniem żaden normalny, jak to czesto piszesz Joanno , podpisujacy się swoim imieniem hodowca nie godzi się na mioty bez badan genetycznych swoich piesków . Dlatego budowaliśmy swoją hodowlę 5 lat i w efekcie mamy dwa lipcowe mioty , w sumie 11 szczeniat o umaszczeniach czarno-białym, pręgowanym z białym i rudym. Opłacało się tak długo czekac by w końcu doczekac się świetnie zapowiadających się szczeniaczków.
Zaiteresowanych odsyłam naszą na stronę.
Oprócz Hodowli basenji są jeszcze reproduktory
na przykład Easy Rider Liwang (którego tak strasznie skrytykowałaś w opisie wystawy Klubowej w Legionowie, a który w tym roku w Katowicach zają 3 miejsce w BIS-ie Weteranów)
oraz Chaddybaba Chabur Ypsylon i Youpi You Yei Ypsylon w rękach Pań na razie nie zajmujacych się hodowlą basenji.
Pozostaje jeszcze wielu właścicieli basenji dotąd anonimowych.

Pozdrawiam

Posted

Witam na naszym forum kolejnego hodowcę (hodowczynię ?) basków. :lol: z jednoczesną prośbą o uzupełnienie profilu ( lokalizacja) i może wstawienie zdjęć swoich piesiaków.
Dzięki za sporo informacji na temat hodowli i własnych osiągnięć.
Co do Joanny - myślę, że nie ma co mieć do niej pretensji, bo przekazywała informacje o różnych hodowlach, które przynajmniej w internecie niezbyt często ( poza niezbyt często aktualizowanymi stronami) nie dają znać o sobie, a wiem, ze robiła to w dobrej intencji promowania rasy.
Teraz, gdy ( jak mam nadzieję) [b]gmk[/b] będziesz przekazywać informacje o swojej hodowli i nie tylko, spektrum wiedzy znacznie się poszerzy, co będzie tylko z korzyścią dla posiadaczy basków.
Zachęcam do pisania w dogomanii.
Zdrówko

Aha - prosze o napisanie czegoś więcej o tych chorobach genetycznych. Dobrze jest wiedzieć, na co nasi ulubieńcy mogą zapaść.

Posted

[b]gmk[/b] witaj
Strona waszej hodowli jest mi znana. Wszystkie hodowle, które zostały wymienione śledzę z zamiłowania. Dobrze, ze pojawia się kolejna osoba, kochająca baski. Jeżeli chodzi o [b]Asiaczka[/b] to napewno zdaje sobie sprawę, że hodowla Liwang była jako pierwsza w Polsce, z tamtej hodowli była pierwsza sunia Asiaczkowa. Dzięki Joannie dowiadujemy się wielu ciekawych informacji i uważam, jak Basenji, ze pretensje są tu nie potrzebne. Ja również chętnie dowiem się jakimi chorobami genetycznymi są zagrożone baski. Czekamy na informację.
:D Pozdrawiam

Posted

witam ponownie
Jeśli to dział populacji to chyba dobrze trafiłam.
W Polsce urodziło się dotąd 40 miotów basenji , wszystkich razem sprowadzonych i urodzonych w Polskich ZAREJESTROWANYCH hodowlach było do dziś 149 (tu może byc parę sztuk więcej piszę tylko o tych które zostały zarejestrowane w Polsce lub za granicą)
Są dwie nizarejestrowane hodowle basenji jedna w Warszawie druga gdzieś na Pomorzu ale nie wiem dokładnie gdzie.

To chyba tyle na temat populacji basenji w Polsce Można jeszcze tylko dodac że włąściwie rośnie ona w postępnie geometrycznym . Ten rok powinien byc rekordowy jeśli chodzi o ilośc urodzin, może nie rok ale sezon .
Pozdrawiam
gmk

Posted

[quote name='Basenji']Witam na naszym forum kolejnego hodowcę (hodowczynię ?) basków. :lol: z jednoczesną prośbą o uzupełnienie profilu ( lokalizacja) i może wstawienie zdjęć swoich piesiaków.
Dzięki za sporo informacji na temat hodowli i własnych osiągnięć.
Co do Joanny - myślę, że nie ma co mieć do niej pretensji, bo przekazywała informacje o różnych hodowlach, które przynajmniej w internecie niezbyt często ( poza niezbyt często aktualizowanymi stronami) nie dają znać o sobie, a wiem, ze robiła to w dobrej intencji promowania rasy.
Teraz, gdy ( jak mam nadzieję) [b]gmk[/b] będziesz przekazywać informacje o swojej hodowli i nie tylko, spektrum wiedzy znacznie się poszerzy, co będzie tylko z korzyścią dla posiadaczy basków.
Zachęcam do pisania w dogomanii.
Zdrówko

Aha - prosze o napisanie czegoś więcej o tych chorobach genetycznych. Dobrze jest wiedzieć, na co nasi ulubieńcy mogą zapaść.[/quote]

Witan
Tak wiem co zrobiła Joanna
Po pierwsze promuje basenji, po drugie swoją hodowlę i nie można jej miec tego za złe,
Jestem hodwcą basenji a dokładnie żoną Hodowcy....
Nasza hodowla to LOANGO i dośc czesto spotykaliśmy się na tych wystawach na których występował Fingal ( Najlepszy - oczywiście tylko moim subiektywnym zdaniem z miotu na "F")
Ostatnio w Sopocie

Co do chorób genetycznych to jest ich trochę postaram się opisac stopniowo w jakimś dziale dotyczącym zdrowia.
Ciekawym i pasującym do tego tematu jest fakt że dośc długo basenji były bardzo zdrowymi psami, nie licząc braku kwarantanny [przy pierwszych próbach sprowadzenia psów do Angli przez Weronice Tudor Wiliams, której chyba jeśli mamy powaznie mówic o basenji powinniśmy poświęcic osobny temet, gdyz to dzięki niej cieszymy się dzisiaj obcowaniem z basenji w naszych domach]
Tak na prawdę dopiero wysłąnie basenji z Angli do USA dało początki poznawania (?) chorób basenji. Najtrudniejszą i właściwie śmiertelną chorobą basenji jest zespół Fanconi- to jest choroba dziecięca i dzięki badaniom nad jej rozwojem u naszych pupili wiele dzieci jest dzisiaj chronionych od śmierci!
Dla basenji właściwie zawsze kończy się to tragicznie...
Na poczieszenie dodam że od paru lat stopniowo maleje ilośc zarażonych psów ( a były czasy gdzie choroba opanaowała podobno aż 30 % populacji) czego wynikiem jest kontrola reproduktorów i wycofywanie z hodowli noszących tę chorobę osobników.
Dzieje się tak prawie na całym świecie chcby w Czechach ale nie w Polsce
Większośc hodowców ignoruje tą chorobę lub stara się za wszelką cenę o niej zapomniec. Musi się zdarzyc taka choroba w hodowli by hodowca zaczął o niej myślec poważnie.
My na początku naszej przygody z basenji nic o tym nie wiedzieliśmy a hodowca nie próbował nawet nas przestrzec...niestety pech chciał że nasza sunia na Syndrom Fanconi zachorowała i otarliśmy się o jej śmierc. Jest jednym z niewielu basenji z tą chorobą które żyją i chociaż miało trawc to tylko maksymum 4 tygodnie żyje już prawie póltoraroku i przy dośc duzej pracy z naszej strony i miłości jaką ją otaczamy ma sie dobrze a może nawet jeszcze lepiej !
Pozdrawiam
PS Wystarczy sprawdzac poziom cukru w moczu , moga to byc papierki testowe z apteki więcej napiszę tam gdzie na taką informację jest miejsce
gmk

Posted

znalazłam parę artykułów umieszczam jeden dla zapoznania
to chyba o tą chorobę chodzi jak się mylę to proszę o sprostowanie
[url]http://www.virtualcf.pl/mod/pl/gosc/0/1/195.html[/url]

Posted

[b]gmk[/b] chciałam dodać, że topik poświęcony baskom jest prowadzony w ciepłej i rodzinnej atmosferze. Umawiamy się na spotkania, spacery wymieniamy poglądy. Dzięki tym spotkaniom poznajemy nowe spojrzenia na baski i uczymy sie od siebie, jak postępować z maluchami, aby je dobrze wychować. Cieszymy się z osiagnięć naszych psiaków i kibicujemy sobie wzajemnie. Ja swojego Gomzalesa nie wystawiam uważam, że to nie jest najważniejsze. Sam klimat naszych spotkań jest niezwykły. Napewno potwierdzą to [b]Nale[/b], [b]madja[/b], [b]Asiaczek[/b] i [b]baskomaniak[/b]. [b]Basenji[/b] niestety mieszka za daleko, ale on na odległość w wyobraźni też nam towarzyszy :wink:. Uważam, ze każdy ma prawo do wypowiadania własnych opinii i do wolności słowa. Nie potrzebujemy w tym topiku spięć, a zauważyłam, ze twój stosunek do Asiaczka nie jest zbyt przyjazny. Kieruję do Cibie prośbę abyś współtworzyła nasz topik i go wzbogacała w informację, ale nie rozbijała panującej tu atmosfery. Twoja wiedza i Asiaczka napewno tu się przyda więc pisss.
Pozdrawiam

Posted

[quote name='agabass']znalazłam parę artykułów umieszczam jeden dla zapoznania
[url]http://www.virtualcf.pl/mod/pl/gosc/0/1/195.html[/url][/quote]

Niestety nie
Ta choroba u ludzi dokładnie tak samo się nazywa Zespół Fanconiego i jest to choroba nerek (uszkodzone zostają kanaliki nerkowe) czasem przez wielu Weterynarzy mylona z mocznica
Pozdrawiam

Posted

[quote name='gmk'][quote name='agabass']znalazłam parę artykułów umieszczam jeden dla zapoznania
[url]http://www.virtualcf.pl/mod/pl/gosc/0/1/195.html[/url][/quote]

Niestety nie
Ta choroba u ludzi dokładnie tak samo się nazywa Zespół Fanconiego i jest to choroba nerek (uszkodzone zostają kanaliki nerkowe) czasem przez wielu Weterynarzy mylona z mocznica
Pozdrawiam[/quote]
ach a czy możesz więcej o tej chorobie napisać

Posted

[b]Agabass i Basenji [/b]- dzięki za miłe słowa pod moim adresem. Ja tez odczułam, że ton wypowiedzi gmk nie jest - generalnie rzecz ujmując - życzliwy. Ciekawe, czy to miało być tzw. "mocne wejście? Tak, aby wszyscy zauważyli? Jeśli tak - udało to się w 100 %.

W poprzednich postach parę razy powołąno się na moje informacje zawarte w postach ze stycznia br. Wiadomo, że obecnie są one juą częściowo nieaktualne. Ale i w wypowiedzi gmk jest kilka nieścisłości, które zaraz sprostuję:

1/ gmk - masz do mnie pretensje, że kolor czarno-biały nie jest już moim ulubionym kolorem. Tak, zgadza się. Juz dawno zrezygnowałam z tego koloru; moga to potwierdzić Ania i Marek z hodowli Strażnik Lasu. Eh, te nasze spory o kolory! Dawne czasy...
A gdzie jest napisane, że nie mam prawa zmienić swoich upodobań? Nawet pp. Oparowie, którzy zarzekali się, że "nigdy nic oprócz rudo-białych basków", obecnie mają też czarno-białe. A Ty na dodatek piszesz, że jest to ich ulubiony kolor. Według moich informacji, ich ulubionym kolorem w baskach jest nadal rudo-biały.
Ale tak to jest, jednym wybacza się "zdradę" koloru, innym nie... Zycie.

2/ gmk - czy uważasz, że aktywność hodowli mierzy się tylko i wyłącznie miotami?! Ja, wybacz, pozostanę przy moim zdaniu. Nie ilość miotów i ilość szczeniąt, ale również udział w wystawach, pokazach, działalność w sekcji (jeśli takowa istnieje) lub w oddziale. Umiejętność przekazania swojej wiedzy na forum publicum też jest formą aktywności właściciela hodowli. Mam do Ani i Marka pretensje o to, że tak nagle zniknęli z ringów; zawsze było miło się z nimi spotkać. No, ale cóż, pozwól, że powtórzę: życie.

3/ nazwisko właściciela największej hodowli francuskiej "Ouf of Africa" pisze się: Christian Jouanchicot. Nie gniewaj się o tę poprawkę, ale jeżeli mówimy o największych, to wypadałoby napisać to nazwisko poprawnie, prawda? Przekręcanie imion i nazwisk świadczy o braku szacunku do osoby.

4/ tak, skrytykowałam wygląd Easy Ridera Liwang na wystawie w Łodzi i Legionowie, bo nie był w kondycji wystawowej. Przy zgłaszaniu psa na wystawę trzeba braćt pod uwagę, że jest to wystawa "psich piękności". A wychudzony pies, z matowym włosem nie powinien być pokazywany. Nawet jeżeli jest to wystawa klubowa. Jeżeli masz inne zdanie, Twój problem. I nie rozumiem, dlaczego porównujesz 2 wystawy, dosyc odległe w czasie jedna od drugiej: Legionowo '04 i Katowice '05. Wystawy te dzieli ponad pół roku. W tym czasie pies może dojść do bardzo dobrego wyglądu. Nie widziałam "Izika" w Katowicach'05, wieć nie wiem, jak wyglądał. Widziałam go natomiast wczoraj w Białymstoku i - niestety - powtórzę, psa w takiej kondycji ja bym nie pokazywała publicznie. Zapadnięty grzbiet, nadal matowa sierść - to nie tylko moje wrażenia co do Izika. Szkoda mi psa, bo był naprawdę pięknym przedstawicielem naszej rasy.
Pzdr.

Posted

[quote name='agabass'][b]gmk[/b] chciałam dodać, że topik poświęcony baskom jest prowadzony w ciepłej i rodzinnej atmosferze. Umawiamy się na spotkania, spacery wymieniamy poglądy. Dzięki tym spotkaniom poznajemy nowe spojrzenia na baski i uczymy sie od siebie, jak postępować z maluchami, aby je dobrze wychować. Cieszymy się z osiagnięć naszych psiaków i kibicujemy sobie wzajemnie. Ja swojego Gomzalesa nie wystawiam uważam, że to nie jest najważniejsze. Sam klimat naszych spotkań jest niezwykły. Napewno potwierdzą to [b]Nale[/b], [b]madja[/b], [b]Asiaczek[/b] i [b]baskomaniak[/b]. [b]Basenji[/b] niestety mieszka za daleko, ale on na odległość w wyobraźni też nam towarzyszy :wink:. Uważam, ze każdy ma prawo do wypowiadania własnych opinii i do wolności słowa. Nie potrzebujemy w tym topiku spięć, a zauważyłam, ze twój stosunek do Asiaczka nie jest zbyt przyjazny. Kieruję do Cibie prośbę abyś współtworzyła nasz topik i go wzbogacała w informację, ale nie rozbijała panującej tu atmosfery. Twoja wiedza i Asiaczka napewno tu się przyda więc pisss.
Pozdrawiam[/quote]

Witam
Mój stosunek do Joanny jest jak najbardziej przyjazny
Nie podoba mi sie tylko kiedy chwali się swoje basenji a o innych pisze "niezłe" . Szczerze powiem że w Polsce mamy bardzo dobre basenji , prawda jest ich mało ale poziomem to jedna z lepszych grup, przynajmniej w tej części Europy.
Informacje o Waszej grupie dostałam od ludzi którzy pisali lub czasem zadali jakieś pytanie na Forum i potem stopniowo wycofywali sie ponieważ chcieli informacji a nie Grupy Wsparcia jednej Hodowli, to wszysko.
Jak się czyta to z boku to po pewnym czasie do głowy przychodzi jedno "asiaczkomania" Nie mam nic przeciw ale postanowiłam czasami podzielic się z Wami i innymi którzy czasem tu tylko zagladają - swoją wiedzą o basenji i innych hodowlach basenji. Joanna tak jak i ja nie jest omnibusem i wszystkiego wiedziec nie może.
To że się spotykacie to świetnie, wymieniacie doświadzczenia doskonale, jecie świetne ciasto Joanny jeszcze lepiej, ale powiedzcie czasem coś dla kogos kto was zupenie nie zna i kto mieszka w np. Legnicy.
Każdy temat który zaczynacie niestety zamienia sie w wolną dyskusję o jednym psie lub hodowli.
Gdyby forum było obiektywne w ankiecie o maściach wymieniono by kolor czarno-biały mimo że go gremialnie nie lubicie .
Są wśród Was ludzie którzy mnie znają osobiście z Wystaw lub innych sytuacji i nigdy nie mogli by mi zarzucic braku obiektywizmu czy w jakieś innej formie przekazywane niechęci do Hodowców lub ich basenji.
Mam nadzieję że to rozumiecie.
Na stronie naszej hodowli można od zzawsze znaleźc dane i kontakty do wszyskich innych hodowli w Polsce, można też znależc listę wszystkich basenji które kiedykolwiek zdobyły tytuł Championa Polaski wszystko to w dziale PROGENY.
Jeśli ktoś do mnie dzwoni i pyta a tak się czasem zdarza: " No dobrze skoro u Was nie ma szczeniąt to gdzie są?" Ja nigdy nie zapisuję ich w kalendarzyku i nie ustawiam w kolejce do czekania za rok zawsze odsyłam do Hodowców o których wiem że aktualnie mają mioty. Wszyscy Hodowcy łącznie z Joanną mogą to potwierdzic.
Jeśli ktokolwiek pyta się mnie o basenji jeśli tylko moja wiedza na to pozwala to zawsze odpowiadam.
Natomiast u Was jest jeden styl : Basenji jeśli już to w klatce, jesli już to niszczyciel, jeśli już to zawsze od Joanny.
Zawsze mówię i pisze to co myślę i mam nadzieję że to zrozumienicie zamiast tworzyc komitet obrony Asiaczka to pozwólcie mi miec inne zdanie
pozdrawiam

Posted

[b]gmk[/b] Jeszcze raz witam na forum. Powtarzam nowe spojrzenie i info na temat basków zawsze jest mile widziane. Sprostowanie nie propagujemy tylko jednej hodowli. Jak zapewne zauważyłaś są tu jeszcze właściciele basków od Stelli. Każdy kto zagląda na topik uzyskuje odpowiedzi. Wiesz jak ja dowiedziałam się o baskach z książek i z telewizj, później z netu wystarczy tylko się wysilić. Odnośnie niszczenia ja nie wiem co to znaczy, bo Gom nie niszczy i nigdy nie był zamykany chyba, że w pokoju. Tak jak mówię to kwestia wychowania i czasu jaki mu poświęciłam. Nie ma co się spierać jeżeli chcesz tworzyć z nami to forum to zapraszamy, a to, że po pewnym czasie temat saje się bardziej luźny to trzeba się tylko cieszyć. To forum sprawia mi wiele radości.

Posted

[quote name='Asiaczek'][b]Agabass i Basenji [/b]- dzięki za miłe słowa pod moim adresem. Ja tez odczułam, że ton wypowiedzi gmk nie jest - generalnie rzecz ujmując - życzliwy. Ciekawe, czy to miało być tzw. "mocne wejście? Tak, aby wszyscy zauważyli? Jeśli tak - udało to się w 100 %.

W poprzednich postach parę razy powołąno się na moje informacje zawarte w postach ze stycznia br. Wiadomo, że obecnie są one juą częściowo nieaktualne. Ale i w wypowiedzi gmk jest kilka nieścisłości, które zaraz sprostuję:

1/ gmk - masz do mnie pretensje, że kolor czarno-biały nie jest już moim ulubionym kolorem. Tak, zgadza się. Juz dawno zrezygnowałam z tego koloru; moga to potwierdzić Ania i Marek z hodowli Strażnik Lasu. Eh, te nasze spory o kolory! Dawne czasy...
A gdzie jest napisane, że nie mam prawa zmienić swoich upodobań? Nawet pp. Oparowie, którzy zarzekali się, że "nigdy nic oprócz rudo-białych basków", obecnie mają też czarno-białe. A Ty na dodatek piszesz, że jest to ich ulubiony kolor. Według moich informacji, ich ulubionym kolorem w baskach jest nadal rudo-biały.
Ale tak to jest, jednym wybacza się "zdradę" koloru, innym nie... Zycie.

2/ gmk - czy uważasz, że aktywność hodowli mierzy się tylko i wyłącznie miotami?! Ja, wybacz, pozostanę przy moim zdaniu. Nie ilość miotów i ilość szczeniąt, ale również udział w wystawach, pokazach, działalność w sekcji (jeśli takowa istnieje) lub w oddziale. Umiejętność przekazania swojej wiedzy na forum publicum też jest formą aktywności właściciela hodowli. Mam do Ani i Marka pretensje o to, że tak nagle zniknęli z ringów; zawsze było miło się z nimi spotkać. No, ale cóż, pozwól, że powtórzę: życie.

3/ nazwisko właściciela największej hodowli francuskiej "Ouf of Africa" pisze się: Christian Jouanchicot. Nie gniewaj się o tę poprawkę, ale jeżeli mówimy o największych, to wypadałoby napisać to nazwisko poprawnie, prawda? Przekręcanie imion i nazwisk świadczy o braku szacunku do osoby.

4/ tak, skrytykowałam wygląd Easy Ridera Liwang na wystawie w Łodzi i Legionowie, bo nie był w kondycji wystawowej. Przy zgłaszaniu psa na wystawę trzeba braćt pod uwagę, że jest to wystawa "psich piękności". A wychudzony pies, z matowym włosem nie powinien być pokazywany. Nawet jeżeli jest to wystawa klubowa. Jeżeli masz inne zdanie, Twój problem. I nie rozumiem, dlaczego porównujesz 2 wystawy, dosyc odległe w czasie jedna od drugiej: Legionowo '04 i Katowice '05. Wystawy te dzieli ponad pół roku. W tym czasie pies może dojść do bardzo dobrego wyglądu. Nie widziałam "Izika" w Katowicach'05, wieć nie wiem, jak wyglądał. Widziałam go natomiast wczoraj w Białymstoku i - niestety - powtórzę, psa w takiej kondycji ja bym nie pokazywała publicznie. Zapadnięty grzbiet, nadal matowa sierść - to nie tylko moje wrażenia co do Izika. Szkoda mi psa, bo był naprawdę pięknym przedstawicielem naszej rasy.
Pzdr.[/quote]

Nie chcę żeby Forum zamieniło sie w Bazar i to taki nieprzyjemny
Christian- napisałam niepoprawnie nazwisko czasem mi się zdarza, ale znam go prywatnie(uwaga mam zupełnie inne zdanie co do hodowwli basenji od Christiana) i czasem go tak nazywam kiedy żartuję z jego upodobań, Przepraszam nie zwróciłam uwagi że tak napisałam, ale to juz jest czepianie się a nie argument
Państwo Oparowie. Cóż wiedzę mam od kilku miesięcy od kiedy jesteśmy właścicielami czarno-białej suni PAKANYA Liwang.
Resztę nie komentuje bo moze masz rację ja pozwól zostane przy swoim zdaniu.
Pozdrawiam

Posted

[quote name='agabass'][b]gmk[/b] Jeszcze raz witam na forum. Powtarzam nowe spojrzenie i info na temat basków zawsze jest mile widziane. Sprostowanie nie propagujemy tylko jednej hodowli. Jak zapewne zauważyłaś są tu jeszcze właściciele basków od Stelli. Każdy kto zagląda na topik uzyskuje odpowiedzi. Wiesz jak ja dowiedziałam się o baskach z książek i z telewizj, później z netu wystarczy tylko się wysilić. Odnośnie niszczenia ja nie wiem co to znaczy, bo Gom nie niszczy i nigdy nie był zamykany chyba, że w pokoju. Tak jak mówię to kwestia wychowania i czasu jaki mu poświęciłam. Nie ma co się spierać jeżeli chcesz tworzyć z nami to forum to zapraszamy, a to, że po pewnym czasie temat saje się bardziej luźny to trzeba się tylko cieszyć. To forum sprawia mi wiele radości.[/quote]
Wiem
zapomnaiała że tylko Ty nie piszesz nic o klatkach, a wręcz podkreślasz że Gomez niz nie niszczy !
Mam teraz na okres kwarantanny prześliczną młodą jamniczkę i wierzcie mi kto mysli że basenji są trudne niech spróbuje z jamnikami. Basenji to aniołki przy jamnikach!!!
Pozdrawiam

Posted

Drogie koleżanki: Asiaczku i gmk!
Jako najstarszy stażem na tym forum i pierwszy propagator basenji na dogomanii chciałbym, abyście postarały się zakopać swoje toporki i zapaliły baska pokoju.
[b]gmk[/b]: mimo, ze Fingal jest od Asi i naprawdę masę od niej się nauczyłem, podobnie jak wiele innych osób, nie uważam, że ta część dogomanii to fanklub Asiaczka.
Tak naprawdę, była ona jedyną hodowczynią, która udziela się od jakiegoś czasu na forum i zrozumiałym jest, że najlepiej odpowiada na pytania. Teraz, kiedy pojawiłaś się TY, mam nadzieję, że będziemy mieli inny punkt widzenia na różne sprawy co tylko wzbogaci naszą wiedzę. Widzę, że sam będę mógł się dużo nauczyć, z czego się bardzo cieszę. I zachęcam do pisania, na różne sprawy.
A co do niszczycieli - mój niestety należy do nich, więc klateczka jest konieczna.
[b]Asiaczku[/b]: myślę, że Twoje wejście było trochę zbyt obcesowe.
Ja też robię błędy ( literówki, ortografy itd) co na forum jest powszechnie akceptowane. Błąd w nazwisku może się pojawić i nie sądzę, żeby gmk zrobiła to z braku szacunku dla tego gościa.

Myślę, że wkrótce pojawią się następni hodowcy i że zabaskudzimy cały internet. Zachęcam Was obie do pisania na forach zagranicznych i reklamowania naszych piesiaków.
A poza tym, ruszają nowe przygody Inspektora, więc lepiej weźcie sobie popcorn i colę, usiądźcie wygodnie i podziwiajcie.... :lol:

zdr[b][color=red]o[/color][/b]wko

Posted

[quote name='Basenji']Drogie koleżanki: Asiaczku i gmk!
Jako najstarszy stażem na tym forum i pierwszy propagator basenji na dogomanii chciałbym, abyście postarały się zakopać swoje toporki i zapaliły baska pokoju.
[b]gmk[/b]: mimo, ze Fingal jest od Asi i naprawdę masę od niej się nauczyłem, podobnie jak wiele innych osób, nie uważam, że ta część dogomanii to fanklub Asiaczka.
Tak naprawdę, była ona jedyną hodowczynią, która udziela się od jakiegoś czasu na forum i zrozumiałym jest, że najlepiej odpowiada na pytania. Teraz, kiedy pojawiłaś się TY, mam nadzieję, że będziemy mieli inny punkt widzenia na różne sprawy co tylko wzbogaci naszą wiedzę. Widzę, że sam będę mógł się dużo nauczyć, z czego się bardzo cieszę. I zachęcam do pisania, na różne sprawy.
A co do niszczycieli - mój niestety należy do nich, więc klateczka jest konieczna.
Ja też robię błędy ( literówki, ortografy itd) co na forum jest powszechnie akceptowane. Błąd w nazwisku może się pojawić i nie sądzę, żeby gmk zrobiła to z braku szacunku dla tego gościa.

Myślę, że wkrótce pojawią się następni hodowcy i że zabaskudzimy cały internet. Zachęcam Was obie do pisania na forach zagranicznych i reklamowania naszych piesiaków.
A poza tym, ruszają nowe przygody Inspektora, więc lepiej weźcie sobie popcorn i colę, usiądźcie wygodnie i podziwiajcie.... :lol:

zdr[b][color=red]o[/color][/b]wko[/quote]

Oj jaki mediator sympatyczny!!!
Masz rację, ja niestety tylko od czasu do czasu mogę coś napisac ale to co wiem może trochę wzbogacic "Twoje" Forum.
A my chyba nie mamy toporków lepsza by była fajka pokoju gdyby byla potrzebna ...ale chyba nie jest !
Pozdrawiam

Posted

[quote name='gmk'][quote name='Basenji']Drogie koleżanki: Asiaczku i gmk!

zdr[b][color=red]o[/color][/b]wko[/quote]

Oj jaki mediator sympatyczny!!!
Masz rację, ja niestety tylko od czasu do czasu mogę coś napisac ale to co wiem może trochę wzbogacic [b]"Twoje[/b]" Forum.
A my chyba nie mamy toporków lepsza by była fajka pokoju gdyby byla potrzebna ...ale chyba nie jest !
Pozdrawiam[/quote]

To jest forum dla wszystkich, chociaż faktycznie najbardziej je lubię.
Czyli pierwsze Mruczysławy za płoty. :lol:
Zdrówko

Posted

gmk - witam bardzo serdecznie.

widze, ze Twoje przybycie na forum wnioslo duzo ozywienia - i bardzo dobrze! widze rowniez ze masz duza wiedze i bardzo wielka milosc dla psiakow - to jeszcze lepiej! mam jednak apel do Ciebie oraz do Asiaczka - niech Wasze dyskusje beda konstruktywne, nawet kiedy macie rozne zdania, niech pozwola innym czerpac z nich wiedze i nowe pomysly i niech sluza jak najlepiej naszym psom (jako chodowcy macie duzo wieksze doswiadczenie chociazby ode mnie, ja i moj pies chetnie bedziemy czerpac wiedze od Was garsciami, jestem pewien ze inni posiadacze basenji rowniez). jestem rowniez przekonany ze i Wy dowiecie sie kilku rzeczy, glownie od siebie na wzajem, czasem pewnie tez od kogos innego - temu wlasnie ma sluzyc wymiana zdan i informacji i to forum!

napisalas ze mamy tu "grupe wsparcia jednej hodowli" - zupelnie sie z tym zdaniem nie zgadzam. prawda jest ze Asiaczek ma chyba najwieksza wiedze z osob czesto sie tu wypowiadajacych, chetnie odpowiada na pytania i dzieli sie swoja wiedza, dlatego tez jej opinje sa "dominujace". grupa wsparcia tu owszem istnieje, mam nadzieje ze do niej dolaczysz, lecz nie jest to grupa wspierajaca Asiaczka, lecz grupa wspierajaca siebie nawzajem. chodzi przeciez o to zebysmy wymieniali sie doswiadczeniami, dzielili wiedza, zebysmy korzystali z dobrodziejstwa latwej wymiany informacji jaka jakim jest internet, aby basenji stawaly sie bardziej popularne no i zeby mialy jak najlepiej u swoich wlascicieli. mam nadzieje ze dolaczysz do tej grupy, poniewaz skorzystamy na tym wszyscy, mam nadzieje ze Ty rowniez.

piszesz rowniez ze Asiaczek promuje swoja hodowle i jest nieobektywna w swoich ocenach. moj piesek pochodzi z hodowli stellanova, jestem tu od dosc niedawna i musze powiedziec sczerze - od Asiaczka dowiedzialem sie wiele, chetnie pomaga, namawia mnie abym swojego psa wystawial, pokazala mi jak uczyc go aby umial to co pies musi na wystawie umiec - w skrocie - czuje jej duze wsparcie i chec pomocy (za co bardzo dziekuje ja i Urwis) mimo, ze pies nie pochodzi od niej i nigdy nie odczulem aby pochodzenie psa mialo jakies znaczenie. slyszalem rowniez od niej wiele cieplych slow na temat psow z innych hodowili i na temat innych hodowcow. co do obiektywnosci sadow -hmmm, one nigdy nie sa obektywne:) kazdy ma swoje zdanie ale to nie powod do klótni lecz do dyskusji, kazdy pewnie i tak zostanie przy swoim zdaniu ale nie to jest istotne.

prozbe o dyskusje bez personalnych spiec kieruje rowniez do Asiaczka, bo obie jestecie odpowiedzialne za niezbyt mily wstep, ale wierze ze dalej bedzie dobrze! znam troche Asiaczka i jestem pewien ze nie trudno jest dobrze sie z nia dogadywac, gmk -deklarujesz sympatie do Asiaczka wiec nie moze byc zle, bedzie dobrze!

pozdrawiam

Michal

Posted

[b]Nale[/b] no poszę jaka w tobie głębia wzruszyłeś mnie szczerze. Super dołączam się do tej wypowiedzi :klacz:
[b]Basenji[/b] ty jesteś szczególnie wrażliwy już się o tym przekonałyśmy, a Nale idzie w twoje ślady. Co te baski robią z chłopakami rozmiękczają serca. :lol: