Gośka Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 I nigdy nie masz pewności że nie dostanie uczulenia na obrożę... Quote
Bura Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 [quote name='Gośka']I nigdy nie masz pewności że nie dostanie uczulenia na obrożę...[/quote] Moja suka miała obie obroże kiltix i preventic, po Preventicu dostałam takiego ataku astmy (a normalnie nie mam), że pogotowie, po dychałam w jedną stronę, a po Kiltixie to samo. Suce po obu nic nie było. Moja nie bywa w kleszczowych miejscach, ale młodziana trzeba będzie czymś zakroplić... Quote
filodendron Posted May 6, 2009 Posted May 6, 2009 No właśnie ja obroży nie kupię ze względu na ryzyko alergii nie tylko u psa, ale i u córki (jest wrażliwa na chemię). Pediatra te obróżki odsądza od czci i wiary. Quote
PapryczkaChili Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 ja również nie kupuję obroży. miałam preventic, ale strasznie śmierdziała, w całym domu było czuć, a trzeba ją non stop nosić - mnie bolała od niej głowa. teraz mam dwa psiaki, więc obroże odpadają - psy się bawią, gryzą, a te obroże są toksyczne. stosuję teraz Fiprex, wcześniej Frontline. w zwierzaków nie widzę raczej zmian, chyba im te preparaty pasują. drapią się tylko więcej ostatnio, ale to przez komary i sama nie wiem, ale chyba takimi ludzkimi preparatami będę je jeszcze 'obsikiwać' :diabloti: zarówno po Frontline, jak i Fiprex zdarza się, ze kleszcz się wgryzie, ale usycha. i takie jest działanie tych preparatów, one nie są odstraszające. natomiast najgroźniejsze jest, jak kleszcz się opije krwi i wysysa - wtedy dochodzi do zakażenia i tego trzeba unikać. Quote
ewag45 Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 ja moją sunie raz w miesiącu zakrapiam ektoparem i jak na razie jest spokoj nie ma nigdy adnego kleszcza co najwyżej jakis po niej chodzi i spada ale nigdy jeszce sie w nia nie wbil polecam ten środek bo jeszce sie nie zawiodlam Quote
Czarna_Owieczka Posted June 21, 2009 Posted June 21, 2009 Mój pudlowy już dwukrotnie chorował po kleszczach :shake: Z obroży zrezygnowałam, bo nie skutkowały w naszym przypadku, dotychczas najlepiej sprawdzają się środki do zakraplania, przez ostatnie parę miesięcy stosuje fiprex i póki co jest spokój ;) Quote
Energy Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 Ja też u swoich suniek stosuję fiprex i jest ok. Quote
Recommended Posts