Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Gośka']I nigdy nie masz pewności że nie dostanie uczulenia na obrożę...[/quote]

Moja suka miała obie obroże kiltix i preventic, po Preventicu dostałam takiego ataku astmy (a normalnie nie mam), że pogotowie, po dychałam w jedną stronę, a po Kiltixie to samo. Suce po obu nic nie było. Moja nie bywa w kleszczowych miejscach, ale młodziana trzeba będzie czymś zakroplić...

• 1 month later...
Posted

ja również nie kupuję obroży. miałam preventic, ale strasznie śmierdziała, w całym domu było czuć, a trzeba ją non stop nosić - mnie bolała od niej głowa. teraz mam dwa psiaki, więc obroże odpadają - psy się bawią, gryzą, a te obroże są toksyczne.
stosuję teraz Fiprex, wcześniej Frontline. w zwierzaków nie widzę raczej zmian, chyba im te preparaty pasują. drapią się tylko więcej ostatnio, ale to przez komary i sama nie wiem, ale chyba takimi ludzkimi preparatami będę je jeszcze 'obsikiwać' :diabloti:

zarówno po Frontline, jak i Fiprex zdarza się, ze kleszcz się wgryzie, ale usycha. i takie jest działanie tych preparatów, one nie są odstraszające. natomiast najgroźniejsze jest, jak kleszcz się opije krwi i wysysa - wtedy dochodzi do zakażenia i tego trzeba unikać.

• 2 weeks later...
Posted

ja moją sunie raz w miesiącu zakrapiam ektoparem i jak na razie jest spokoj nie ma nigdy adnego kleszcza co najwyżej jakis po niej chodzi i spada ale nigdy jeszce sie w nia nie wbil polecam ten środek bo jeszce sie nie zawiodlam

Posted

Mój pudlowy już dwukrotnie chorował po kleszczach :shake:
Z obroży zrezygnowałam, bo nie skutkowały w naszym przypadku, dotychczas najlepiej sprawdzają się środki do zakraplania, przez ostatnie parę miesięcy stosuje fiprex i póki co jest spokój ;)

• 5 weeks later...