Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Z Psami tego typu jest tak że trzeba wyczuć moment w którym pies szczególnie będzie czuł się bezpiecznie w miejscu swojego przebywania co za tym idzie, że wróci tam gdzie czuje się bezpiecznie. Czas do tego potrzebny jest różny dla każdego psa. U Sabinki trwało to trochę. Od początku tygodnia zaczęłam czuć że to już! Jednakże jeszcze raz chce tu napisać że to jest nadal niebezpieczne. Dlaczego? Dlatego Sabinka w chwili mocnego lęku nie myśli logicznie, tylko to co jej podpowiada lęk. Więc jeśli chodzi po salonie i nagle coś wytrąci ją z programu :jestem bezpieczna a wejdzie na program lękowy, może przeskoczyć przez barierkę schodów i spać z wysokości w dół nie patrząc na konsekwencje. To samo jest na zewnątrz. O ile wymusiłam jej zejście po schodach na ogród to przebywanie na nim było dla niej już mocno stresową sytuacją. Oczywiście w ramach powtarzania tej czynności z każdym razem tego stresu będzie mniej. Jednakże nie mam pewności czy w momencie sytuacji nieprzewidzianej:  grzmot, odgłos z ulicy stres się nie zwiększy i Sabinka włączy tryb lękowy i zacznie wspinać się na dwumetrowy mur. 

ps. uprzedzam:  samo wyciągnięcie i dopięcie ją na linkę powoduje że wpada w lęk. 

sabinamal2.jpg

• Like 4
Posted
Dnia 22.05.2024 o 16:17, LILUtosi napisał:

Weszła i wyszła parę razy.

Pięknie,  brawo😊

Mocno trzymam kciuki za Sabinkę  żeby strachy ją nie dopadały. 

• Like 1
Posted
Dnia 22.05.2024 o 15:53, LILUtosi napisał:

Poszły konie po betonie...

sabinamal.jpg

O jej, jak dobrze :).

Jeszcze o 11-tej pisałyśmy i nic nie wskazywało na to, że dzisiaj spróbujesz a stało się !!

• Like 1
Posted
Dnia 24.05.2024 o 22:17, elik napisał:

Niesamowita. I czemu ona tak zwiewa?

Dobrze, że widzisz filmik. Ja nie widzę i walczę z telefonem. 

Sabinka przeskakuje do Soni, ale w drugą stronę też. 

Nie chce siedzieć u siebie przeskakuje do Soni i rajcują sobie w nocy, jak pisze Lilu.

Posted
Dnia 24.05.2024 o 23:07, Aldrumka napisał:

Dobrze, że widzisz filmik. Ja nie widzę i walczę z telefonem. 

Sabinka przeskakuje do Soni, ale w drugą stronę też. 

Nie chce siedzieć i siebie przeskakuje do Soni i rajcują sobie w nocy, jak pisze Lilu.

Dnia 25.05.2024 o 00:27, Poker napisał:

Nie widzę filmu.

Dnia 25.05.2024 o 04:55, Nesiowata napisał:

Niestety - filmu nie widać.

Spróbuję go tu "sprowadzić", bo warto to zobaczyć  🙂  Może mi sie uda.

Posted

Niestety nie da się tego zrobić, bo film adresowany jest właśnie na tą stronę i powinien być widoczny.

Przyślij mi na PW link, który masz.

Posted
Dnia 25.05.2024 o 10:41, elik napisał:

Niestety nie da się tego zrobić, bo film adresowany jest właśnie na tą stronę i powinien być widoczny.

Przyślij mi na PW link, który masz.

Dziękuję Elu, poradziłam sobie 🙂

Ale poprzedniego skasować nie umiem.

Posted
Dnia 31.05.2024 o 22:13, jankamałpa napisał:

Potrzebuję rady co zastosować dla starszego psa ok 16 lat na kleszcze? Żeby bylo najmniej szkodliwe dla psa? Do tej pory byly  obroże. 

Nie jestem dość doświadczona. Jak tu nikt się nie odezwie to może zapytaj Jaaga na jakimś wątku psa, który jest u niej