Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dobry wieczór wszystkim. Poczytałam wcześniej wątek ale jak to na dogomanii bywa znowu wywaliło serwer. Miało byś więcej pisania ale teraz tak pokrótce. 

Ktoś tu napisał , bodajże Rozi że wyciągając psa założenie powinno być że pies będzie nie adopcyjny. I czasem myślę że tak powinno się rozpatrywać psy mało rokujące. 

Ktoś tu też rzucił hasło że łaski nie robię mając Sabinkę u siebie (no tak kasę za to biorę).  Nie biorę z dogomanii ogólnie psów z bardzo prostych powodów. Po pierwsze, zostałam z różnymi psami , bo ktoś się wypiął (np. Ania z Poznania - zostawiła psa Lusie i udawała greka - na szczęście znalazła kochający dom. Też m. innymi Sonia, która była psem takim samym jak Sabinka tylko 4 x większa. Do dziś jest u mnie, płacę za jej leczenie, jedzenie, opiekuje się nią i choć dziewczyna już jest całkiem innym psem to nadal nie przychodzi się pomiziać, choć toleruję głaski jak i szuka wsparcia u mnie. O pomoc dla Sabinki poprosiła mnie Poker, i dlatego się zgodziłam. Druga sprawa prozaiczna to wystawiając faktury na osobę fizyczną (nie na fundację) nie mogę przekroczyć pewnej kwoty bo państwo narzuci mi kupno kasy fiskalnej , po to żeby wystawić raz, dwa razy w miesiącu paragon. O trzecim powodzie wspomnę za jakiś czas. 

A teraz o Sabince.

Sabinkę paraliżują nie tyle ludzie co każdy, hałas, zmiana, obcy pies. Trudno do takiego psa stosować przymus, gdyż może sobie zrobić w panice krzywdę. Myślę że łapę wyrwała sobie właśnie w takiej panice. Dlatego też musze ją traktować z dużą delikatnością. W trakcie stresu załatwia się pod siebie. Na dziś nie mam problemu żeby ją głaskać. Też jest zainteresowana moją osobą, śledzi mnie wzrokiem i przygląda się. Niedawno przeniosłam ją do strefy mojego przebywania aby mieć z nią większy kontakt w życiu codziennym. I np dziś odkurzałam w odległym miejscu salonu a ona już zaczęła gubić kupę i chciała się zakopać w legowisku. Zaraz potem zesikała się na poduszkę. Hałas odkurzacza był dla niej Horrorem. Ona potrzebuje dużo spokoju i bezpieczeństwa. No i czasu. 

Oczywiście fajnie jakby się znalazł cierpliwy dom, gdzie nie będzie zbytnich hałasów a osoba nie będzie wymagała od niej nadmiernej miłości 🙂  I tam dożyje swoich dni. Takie cuda się tez zdarzają. 

• Like 2
Posted

Bardzo dziękuję za kolejne listopadowe wpłaty :

Kiyoshi 🧡, Poker 🧡, Keyuta 🧡  , Figunia🧡

Keyuta bardzo dziękuję za dodatkowy prezent

odnotuję też opłatę hoteliku  600 zł 

Posted
Dnia 22.12.2023 o 06:29, Nesiowata napisał:

Drzewko Świąteczne Boże Narodzenie - Bezpłatny plik GIF w serwisie Pixabay  - Pixabay

Dnia 23.12.2023 o 15:40, Ellig napisał:

wita23.jpg.55c8eee4ed1f39f4971917a4f7cd3abc.jpg

Dnia 24.12.2023 o 01:22, elik napisał:

a9dd175d679658b80bbc8294a1ee17bf.jpg.01e2d06c4d954fc9606e6794500355d1.jpg

Dziękujemy,

Dobrych Świąt, zdrowia, spokoju i serdeczności

• Like 1
Posted

Wiem że to co napiszę może wywołać kontrowersje, ale czy rozważałyscie włączenie u Sabinki terapii farmakologicznej? Oczywiście po konsultacji z weterynarzem? To nie tylko daje skutek dla opiekuna ale niweluje poziom stresu i lęku u samego psa, co jest najwazniejsze. Ja sama nie jestem przeciwnikiem takich rozwiązań, ale wiem że nie kazdy to akceptuje, niemniej może warto poprawić czasowo komfort psa w taki sposob?

Posted
Dnia 26.12.2023 o 05:17, AniaB napisał:

Wiem że to co napiszę może wywołać kontrowersje, ale czy rozważałyscie włączenie u Sabinki terapii farmakologicznej? Oczywiście po konsultacji z weterynarzem? To nie tylko daje skutek dla opiekuna ale niweluje poziom stresu i lęku u samego psa, co jest najwazniejsze. Ja sama nie jestem przeciwnikiem takich rozwiązań, ale wiem że nie kazdy to akceptuje, niemniej może warto poprawić czasowo komfort psa w taki sposob?

Aniu dziękuję, że zajrzałaś i troszczysz się o małą dzikuskę. Myślę, że trzeba spróbować, bo w tym permanentnym stresie postępów nie widać. Lilu ma się poradzić weterynarza co zastosować i jak. Ja się zupełnie nie znam, a ona też jeszcze nie była zmuszona do takich działań. Jej dotychczasowe dzikuski tego nie wymagały. 

• Like 1