Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 5.01.2022 o 20:32, Alaskan malamutte napisał:

Moj TZ odkrył pewną rzecz. Jak Maurycy placze to zanosi go do kuwety i on się wtedy zalatwia..

Biedny ten moj Maurycy..

Antybiotyk powinien pomóc jeżeli Maurycy ma tylko zapalenie pęcherza.Czy on był kastrowany?Jeżeli tak to czy je dla kastratów karmę? Kocurki bardzo cierpią,chorują właśnie na zapalenie pęcherza gdy nie jedzą karmy dla kastratów.Można o tym poczytać w internecie.

Są bardzo często kastrowane kocurki dziko żyjące tylko nikt się nie zastanawia nad tym,że później cierpią i nie mają pomocy.

Posted

Tak Anulko, jest wykastrowany. Maurycy ma stwierdzony Triaditis. Co jakis czas, np co 8-10 mies powracają wymioty i biegunki. Wtedy natychmiast do weta na kroplówki, antybiotyk. Dlatego kocurek je karmę Royal vet Gastrointestinal oraz Purizon dla kotow kastrowanych ( Lucus też po kastracji)

Ostatnie objawy tej choroby mial w październiku. Zawsze wtedy robimy morfologię i biochemię. Poniewaz moja reakcja na objawy jest natychmiastowa, wystarczą kroplowku przez trzy. Potem dostajemy antybiotyk na 5 dni do domu.  Teraz objawy byly inne. Jadl, pił, ale strasznie płakał..

Dzisiaj troszkę lepiej, spał w nocy. Niestety, popuszcza mocz pod siebie..Mam nadzieję, że to po tych zastrzykach, ktoplówkach. Od dzisiaj antybiotyk w domu.

Prosimy o kciuki..

Posted

A dostaje coś rozkurczowego? Nie doczytałam dokładnie, ale jeżeli ma kamienie lub żwir w pęcherzu, to bóle i stan zapalny będzie wracał. Biedny malutki.

Poczytałam co to jest ten Triaditis. Biedny, bo ma 4 przypadłości.

Posted
Dnia 6.01.2022 o 13:33, Poker napisał:

A dostaje coś rozkurczowego? Nie doczytałam dokładnie, ale jeżeli ma kamienie lub żwir w pęcherzu, to bóle i stan zapalny będzie wracał. Biedny malutki.

Poczytałam co to jest ten Triaditis. Biedny, bo ma 4 przypadłości.

Tak, dostaje, stąd pewnie to popuszczanie moczu. USG nie wykazało kamieni ani w pęcherzu ani w przewodach, w badaniu moczu jednak pojawiły się krwinki czerwone ale nieliczne. Jutro zadzwonię do wet i zapytam, czy kupić karmę wet urinary...

Dzisiaj trochę lepiej, już tak przeraźliwie nie płacze. Są momenty, kiedy spokojnie śpi. 

Automat pierze prawie non stop, ale co tam...

Posted

Dostałam zdjęcia maluszka staruszka od wolontariuszki. Zmienił miejscówkę, wcisnął się za budkę i tam siedzi. Nakarmiła go puszką, nawet sporo zjadł. Ulżyło mi jak usłyszałam, że się przemieszcza, że chodzi no i że ma apetyt.  

271103471_589870559129494_4978935384412445372_n.jpg

271379955_2115611521924316_6192934417990667975_n.jpg

• Like 2
Posted
Dnia 6.01.2022 o 14:27, Alaskan malamutte napisał:

Tak, dostaje, stąd pewnie to popuszczanie moczu. USG nie wykazało kamieni ani w pęcherzu ani w przewodach, w badaniu moczu jednak pojawiły się krwinki czerwone ale nieliczne. Jutro zadzwonię do wet i zapytam, czy kupić karmę wet urinary...

Dzisiaj trochę lepiej, już tak przeraźliwie nie płacze. Są momenty, kiedy spokojnie śpi. 

Automat pierze prawie non stop, ale co tam...

Popuszczanie jest przy stanie zapalnym. Nie może wysiusiać się raz a dobrze, to popuszcza. 

A co z nerkami? Jakie ma wyniki?

Posted
Dnia 6.01.2022 o 23:56, Poker napisał:

Popuszczanie jest przy stanie zapalnym. Nie może wysiusiać się raz a dobrze, to popuszcza. 

A co z nerkami? Jakie ma wyniki?

Vet mowi, że dobre. Na USG nerki też w porządku. 

Maurycy już o niebo lepiej. Śpi spokojnie, już nie popuszcza. Ma apetyt, pije. Sika do kuwety. 

Jutro zapytam, czy karmę vet urinary mu kupić. 

• Like 2
  • Upvote 1
Posted
Dnia 7.01.2022 o 00:05, Alaskan malamutte napisał:

Vet mowi, że dobre. Na USG nerki też w porządku. 

Maurycy już o niebo lepiej. Śpi spokojnie, już nie popuszcza. Ma apetyt, pije. Sika do kuwety. 

Jutro zapytam, czy karmę vet urinary mu kupić. 

Jak dobrze, ze już czuję sie lepiej 🙂

Posted
Dnia 7.01.2022 o 09:00, Alaskan malamutte napisał:

Czekam na sygnał od Aska7. 

Wszystkie kciuki na poklad, maluch zarezerwowany, przygotowany do odbioru.

z całych sił kciuki trzymam 🙂