Jump to content
Dogomania

KONIEC, ale tylko pozorny ;) Tworzymy "przekazywalnię" książki "DOŚĆ!" - Dla miłośników gór tegoroczna bardzo ciekawa książka "A niech to szlak" o wypadkach w Tatrach i pracy TOPRu. DOKŁADAM "DOŚĆ!" Doroty Sumińskiej. POLECAM! Do 3 XII. Dla Fado...

Recommended Posts

Posted

Niniejszym zapraszam na jednofantowy (przynajmniej na razie 😉 ) bazarek - już nieaktualne, dokładam drugi fant ;), z którego dochód mógłby zasilić konto Fado - psiaka, którego mam nadzieję pamiętacie i który jest przypadkiem okropnie skrzywdzonym i skrajnie trudnym. Zapewne zostanie już u Jamora. Koszt miesięczny jego utrzymania to ok 750 - 800 zł. Stałych deklaracji jest mniej niż połowa. Dlatego cały czas mam z tyłu głowy myśl o zbieraniu dla niego kasy. Mam nadzieję, że pomożecie mi po raz kolejny.

Fant na razie jest jeden (już nie :)) ale bardzo ciekawy. Polecam z autopsji 🙂 Przeczytałam książkę jednym tak zwanym ciurkiem. Myślę, że jest dla każdego. Nie tylko dla fanatyka gór, którym jestem i dlatego tę książkę dostałam, a teraz chcę ją przekazać dalej 🙂 Stan bardzo dobry wręcz idealny, tylko na tylnej okładce ma jakieś maleńkie ślady, których nie pochodzenia nie umiem ustalić.

Cena wywoławcza 10 zł.

Licytacja do 3 grudnia do 22.00

ZAPRASZAM!

9788326845987.jpg

Pierwszy masowy przypadek porażenia piorunem w historii tatrzańskiej turystyki, morderstwa na szlaku, ofiary lawin, ratownicy TOPR oddający życie za turystów, grotołazi, którzy na zawsze utknęli w tatrzańskich jaskiniach. Jeśli myślicie, że mrożące krew w żyłach historie wydarzają się tylko na ośmiotysięcznikach to jesteście w błędzie. Tatry to góry, które dla wielu są pasją, a nawet miłością. Ale potrafią też być okrutne i zabójczo niebezpieczne.

Bartłomiej Kuraś opowiada historię Tatr przez pryzmat najgłośniejszych wypadków i tajemniczych zaginięć. Tatrzański Park Narodowy odwiedza rocznie ponad 3 mln turystów, a liczba wypadków z ich udziałem wciąż rośnie! Ze statystyk TOPR wynika, że w samym rejonie Orlej Perci, gdzie latem potrafią tworzyć się kolejki przed wejściem na szlak, dochodzi do 12 procent wszystkich śmiertelnych wypadków w Tatrach. To prawie dwa razy więcej niż na Giewoncie i blisko trzy razy więcej niż na Rysach.

O bezpieczeństwo turystów w górach, z narażeniem własnego życia, od ponad wieku dbają ratownicy TOPR, którzy w książce Kurasia zajmują wyjątkowe miejsce. Trud ich pracy autor opisuje m.in. słowami Andrzeja Maciaty z Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego: "Ludzie, zlitujcie się, dajcie nam szansę was uratować!!! (...) śmigłowiec nie lata we mgle i w nocy; ratownicy nie są supermenami, którzy w momencie zawiadomienia teleportują się obok was".

Bardzo polecam książkę tym, którzy zaczynają przygodę z górami, by najpierw ją przeczytali, nabyli trochę górskiej wiedzy, a potem dopiero wyruszali na tatrzańskie szlaki. Polecam ją również tym, którym się wydaje, że o górach już wiele wiedzą, bo po jej przeczytaniu tej górskiej wiedzy jeszcze przybędzie. Na koniec polecam ją tatromaniakom, bo jest w niej zawarte wiele ciekawostek no i wypada ją mieć w swojej „tatrzańskiej” biblioteczce.

Adam Marasek, były vice naczelnik TOPR

9788308070482.jpg

I druga książka. Nazwisko autorki i tytuł mówią same ze siebie. Według mnie tę książkę powinien przeczytać KAŻDY.

NOWIUTKA.

cena wywołwacza 15 zł

Posted

rezerwacja, bo mam nadzieję, że coś tu będzie ... 🙂

No i jest 😄 !

Książkę "Niech to szlak" licytuje Jo37 za 12 zł! 🌼

przebija Kiyoshi na 15 zł 🌻

przebija Tianku na 20 zł 🏵

przebija Livka na 22 zł 🌻

KUPIŁA LIVKA ZA 22 zł :))) - wpłynęło 8 XII

Książkę "Dość" licytuje Konfirm31 za 20 zł! 🌼

przebija Ewa Marta  na 25 zł 🌻 - wpłynęło 8 XII w ramach akcji przekazywania książki 🙂

przebija Konfirm na 30 zł 🏵

przebija Anna Gr na 60 zł 🌻

KUPIŁA P.ANIA GR ZA 60 zł :)) - wpłynęło 70 zł 7 XII 🙂

Na konto Fado przelewam 117 zł - 9 XII

WIELKIE DZIĘKI!! ❤️💚🧡

• agat21 changed the title to Dla miłośników gór oraz totalnych morzolubców tegoroczna bardzo ciekawa książka "A niech to szlak" o wypadkach w Tatrach i pracy TOPRu. Dokładam DOŚĆ Doroty Sumińskiej. POLECAM! Do 3 XII. Dla Fado...
  • agat21 changed the title to Dla miłośników gór oraz totalnych morzolubców tegoroczna bardzo ciekawa książka "A niech to szlak" o wypadkach w Tatrach i pracy TOPRu. DOKŁADAM "DOŚĆ!" Doroty Sumińskiej. POLECAM! Do 3 XII. Dla Fado...
Posted

Zapraszam. Może na prezent któraś książka się nada? Zamiast czarnych piątków czy czwartków i napędzania szalonej karuzeli kupowania wciąż nowych i nowych rzeczy można kupić nową książkę z drugiej ręki 😄

• Like 2
Posted
Dnia 28.11.2021 o 18:21, konfirm31 napisał:

Dobry wieczór 🙂. Sumińska za 20. Nie we wszystkim się z Nią zgadzam, ale.... 

Dzięki, wielkie dzięk!i 🙂 Myślę, że w kluczowych sprawach jest Ci bliska 😉