Jump to content
Dogomania

Nasz Michu ma DOM :) MICHU już poza schroniskiem. Bardzo potrzebuje kasy na hotel i weta.

Recommended Posts

Posted
Dnia 21.01.2022 o 18:07, Moli@ napisał:

"lek przeciwbolowy i przeciwzapalny lub np cimalgex" prawdopodobnie (opinia wetów w Białym) najbezpieczniejszy ale i tak trzeba podawać przy nim leki osłonowe na żołądek / wątrobę i kontrolować morfologię - po dłuższym stosowaniu może wywołać anemię 😞 

Mam psa na tym leku (Szagi)

Przy witaminach z grupy B dobrze robić przerwy bo może wystąpić świąd skóry

Zdecydowanie tak! Przy cimalgexie trzeba podawać osłonowo omeprazol (do kupienia w aptece pod różnymi nazwami np. polprazol). Dla psa wielkości Micha to nawet 2 tabletki dziennie. W ostatnią sobotę zawoziłam do weta niechodzącą sunię bezdomnych. Dostała 3 zastrzyki (Melovem, Catosal i Vecort), a do domu właśnie cimalgex z omeprazolem. Po 2 dniach podniosła się i czuje się dużo lepiej. Mam też inne doświadczenia z cimalgexem i zawsze pozytywne.

Dnia 21.01.2022 o 19:55, elik napisał:

Termin odpowiedzi już upłynął, muszę dać odpowiedź, a nie mam wsparcia z Waszej strony. Myślę, że  nie chcecie się wypowiadać, bo każdy boi się odpowiedzialności, gdyż nie ma odpowiedniej ilości kasy. Podejmę się i teraz odpowiedzialności, bo nie ma innego wyjścia. Zarezerwuję miejsce w tym hotelu od 7.02. ale bardzo liczę na to, że pomożecie zbierać co miesiąc brakująca ilość pieniędzy.
Rozmawiałyśmy jeszcze z Anią i jeśli do wiosny Michu nadal będzie bezdomny, a w  hotelu wyrównają jego humorki, to Ania przyjęłaby go znowu na wiosnę, jak już będzie ciepło. A może z ładnymi fotkami znajdziemy mu coś fajnego?  🙂 

Elu, trudno doradzać cokolwiek nie znając psa i hoteliku i nie mając innej propozycji rozwiązania problemu. Ja nie chcę się odzywać, bo nie mam już możliwości wsparcia finansowego. Jednak nie zdecydowałabym się chyba na umieszczenie go w małym kojcu, bo tam będzie głównie leżał nie mając co robić. Spacery nawet 3 dziennie nie zaspokoją potrzeby rozruszania stawów. W mieszkaniu cały czas może się przejść, poruszać. Ania napisała dzisiaj, że może zaczekać u niej na bezpieczne miejsce, ale też nie wiem, czy sytuacja nie zmieni się nagle jak kilka dni temu. Rozumiem jej rozterkę, bo z jednej strony biedny Michu, z drugiej biedne jej psiaki. Tu nie ma dobrego rozwiązania na już 😞

• Like 3
  • Upvote 2
Posted

Dnia 21.01.2022 o 21:02, Ewa Marta napisał:

... Ania napisała dzisiaj, że może zaczekać u niej na bezpieczne miejsce, ale też nie wiem, czy sytuacja nie zmieni się nagle jak kilka dni temu. Rozumiem jej rozterkę, bo z jednej strony biedny Michu, z drugiej biedne jej psiaki. Tu nie ma dobrego rozwiązania na już 😞

Dnia 21.01.2022 o 19:23, AniaB napisał:

natomiast Michu moze poczekac u mnie az bedzie dla niego bezpieczne i mozliwie komfortowe miejsce. 

Aniu, czy mogłabyś doprecyzować, co rozumiesz pod pojęciem bezpieczne i możliwie komfortowe miejsce?  Czy ten hotel z kojcami wewnętrznymi jest według Ciebie takim miejscem?

Posted

Zdecydowanie tak! Przy cimalgexie trzeba podawać osłonowo omeprazol (do kupienia w aptece pod różnymi nazwami np. polprazol). Dla psa wielkości Micha to nawet 2 tabletki dziennie. W ostatnia sobotę zawoziłam do weta niechodząca sunię bezdomnych. Dostała 3 zastrzyki (Melovem, Catosal i Vecort), a do domu właśnie cimalgex z omeprazolem. Po 2 dniach podniosła się i czuje się dużo lepiej. Mam inne doświadczenia z coimalgexem i zawsze pozytywne.

Elu, trudno doradzać cokolwiek nie znając psa i hoteliku i nie mając innej propozycji rozwiązania problemu. Ja nie chcę się odzywać, bo nie mam już możliwości wsparcia finansowego. Jednak nie zdecydowałabym się chyba na umieszczenie go w małym kojcu, bo tam będzie głównie leżał nie mając co robić. Spacery nawet 3 dziennie nie zaspokoją potrzeby rozruszania stawów. W mieszkaniu cały czas może się przejść, poruszać. Ania napisała dzisiaj, że może zaczekać u niej na bezpieczne miejsce, ale też nie wiem, czy sytuacja nie zmieni się nagle jak kilka dni temu. Rozumiem jej rozterkę, bo z jednej strony biedny Michu, z drugiej biedne jej psiaki. Tu nie ma dobrego rozwiązania na już 😞

Jestem podobnego zdania.

Jeśli Michu miałby  jeszcze czas na szukanie miejsca, to też odradzałabym właśnie ze względu na zbyt małe boksy. Myślę jednak, że i w innych hotelach wymiary boksów będę podobne.

Micha ratuje Dt, tylko gdzie znależc kolejny:(

• Like 1
Posted

Co w takim razie mam zrobić, odwołać rezerwację?

Proszę o konkretną odpowiedź tak lub nie.

Policzymy głosy i będzie wiadomo co robić.

Posted

😞

Przepraszam przepraszam psinuniu nic nie moge nic ..ale jeno zagladam z modlitwa za wszystko  z nadzieja ze moze Ania niezwykla da rade jeszcze troszke 

Posted
Dnia 21.01.2022 o 21:13, Tola napisał:

Jestem podobnego zdania.

Jeśli Michu miałby  jeszcze czas na szukanie miejsca, to też odradzałabym właśnie ze względu na zbyt małe boksy. Myślę jednak, że i w innych hotelach wymiary boksów będę podobne.

Micha ratuje Dt, tylko gdzie znależc kolejny:(

Martusiu, ja też to wiem, ale masz taki?   No właśnie. 

Jeśli Michu miałby...  a ma?

Jak tak dalej pójdzie, to Michu nie będzie miał miejsca nigdzie.

Odnoszę wrażenie, że jest miejsc do wyboru, do koloru. Długi czas było poszukiwane miejsce dla Micha i znalazło się w hotelu Amok. Czy coś się zmieniło w sytuacji ilości wolnych miejsc w DT, czy hotelach?

Posted
Dnia 21.01.2022 o 21:35, elik napisał:

Martusiu, ja też to wiem, ale masz taki?   No właśnie. 

Jeśli Michu miałby...  a ma?

Jak tak dalej pójdzie, to Michu nie będzie miał miejsca nigdzie.

Odnoszę wrażenie, że jest miejsc do wyboru, do koloru. Długi czas było poszukiwane miejsce dla Micha i znalazło się w hotelu Amok. Czy coś się zmieniło w sytuacji ilości wolnych miejsc w DT, czy hotelach?

Elu, prosiłaś o wypowiedzi.

Posted

Dokładnie tak. Brak alternatyw, brak możliwości dołożenia się do kosztów i brak własnych doświadczeń z danym miejscem mnie powstrzymują przed mówieniem, co trzeba by zrobić. 

Sama miałam przykre doświadczenia przejechania się na poleceniach od znajomych w sprawie hotelu, nie tego konkretnego, innego, ale od tamtej pory nie wypowiem się na temat miejsca, które osobiście nie odwiedziłam i nie poznałam właścicieli. Za domowym hotelem lub DT będę się rozglądać dla Micha, ale nie wiem czy coś znajdę. 

Posted
Dnia 21.01.2022 o 21:44, Tola napisał:

Elu, prosiłaś o wypowiedzi.

Martusiu, prosiłam od 8 godzin. Nie było odzewu, a jak napisałam, że zarezerwowałam, to są dyskusje na nie. Patrzysz Martusiu z pozycji - chciałabym, a nie tego co jest dostępne.

Posted

Ja nie daje Michowi konkretnej daty do ktorej moze byc u mnie, jesli mialby trafic do hoteliku w Brynicy to i tak przez najblizsze 2 tygodnie - do 07.02. jest u mnie nadal, czekajac na miejsce. 

Mam nadzieje ze Michu gdy poczuje sie lepiej zdrowotnie to jeszcze złagodnieje a nie bedzie bardziej dożarty:D.

Moze zatrzymajmy jeszcze ta rezerwacje w tym hoteliku chociaz przez kilka dni w razie pogorszenia sytuacji u mnie, a sprobujmy z ogloszeniami ze zdjeciami; a moze udaloby sie ustawic w kolejce do kolezanki LiluTosi, ktora prowadzi domowy tymczas? Ja sprobuje tez dopytac na fb- w grupie radysowskiej byla p Kasia Sieto, ona ma psiaki w domu i rowniez pracuje z nimi.

• Like 2
Posted
Dnia 21.01.2022 o 21:15, Ewa Marta napisał:

Ile waży Michu, czy wetka mówiła, który Cimalgex byłby dobry dla niego? 80 mg chyba za duży, bo dostają go psy powyżej 30 kg. 

Michu waży w zaleznosci od gabinetu:D 36 lub 37 kg. Tak ze ten cimalgex dla psow powyzej 30 kg bedzie wlasnie dla niego. 

A wiesz moze jaka cena tego cimalgexu? Na pewno na poczatek warto byloby sprobowac z dawka na tydzien- dwa, zeby zaobserwowac jak on sie po tym leku czuje i czy jest jakas poprawa. 

Posted
Dnia 21.01.2022 o 22:06, AniaB napisał:

Ja nie daje Michowi konkretnej daty do ktorej moze byc u mnie, jesli mialby trafic do hoteliku w Brynicy to i tak przez najblizsze 2 tygodnie - do 07.02. jest u mnie nadal, czekajac na miejsce. 

Mam nadzieje ze Michu gdy poczuje sie lepiej zdrowotnie to jeszcze złagodnieje a nie bedzie bardziej dożarty:D.

Moze zatrzymajmy jeszcze ta rezerwacje w tym hoteliku chociaz przez kilka dni w razie pogorszenia sytuacji u mnie, a sprobujmy z ogloszeniami ze zdjeciami; a moze udaloby sie ustawic w kolejce do kolezanki LiluTosi, ktora prowadzi domowy tymczas? Ja sprobuje tez dopytac na fb- w grupie radysowskiej byla p Kasia Sieto, ona ma psiaki w domu i rowniez pracuje z nimi.

Rezerwację trzeba zatrzymać oczywiście, bo jak się nic nowego nie wydarzy do 07.02, to Michu będzie musiał tam jechać.

Posted
Dnia 21.01.2022 o 22:06, AniaB napisał:

p Kasia Sieto, ona ma psiaki w domu i rowniez pracuje z nimi.

Aniu w moim imieniu pytała o miejsce LILUtosi, nie ma wolnych miejsc.

Posted
Dnia 21.01.2022 o 22:20, elik napisał:

Aniu w moim imieniu pytała o miejsce LILUtosi, nie ma wolnych miejsc.

Aaa, czyli to Kasia Sieto jest ta znajoma LiluTosi:))? A moze cos sie u niej zwolni? Moze warto by sie ustawic w kolejce chociażby? Nie na juz natychmiast, ale moze akurat bedzie szansa niebawem?

Posted
Dnia 21.01.2022 o 22:19, Tola napisał:

Rezerwację trzeba zatrzymać oczywiście, bo jak się nic nowego nie wydarzy do 07.02, to Michu będzie musiał tam jechać.

To nie rozumiem po co ta cała dyskusja o małych kojcach... jakby trzeba było obrzydzić mi ten hotelik, bo ja chcę Micha dać tam i tylko tam.  Przecież to oczywista oczywiskość, że jeśli coś lepszego się trafi, to Michu pojedzie do tego lepszego. Też nie uważam tego hotelu za szczyt marzeń, ale za realne i w miarę dobre, a o niebo lepsze od Amoku miejsce dla Micha.

Posted
Dnia 21.01.2022 o 22:25, AniaB napisał:

Aaa, czyli to Kasia Sieto jest ta znajoma LiluTosi:))? A moze cos sie u niej zwolni? Moze warto by sie ustawic w kolejce chociażby? Nie na juz natychmiast, ale moze akurat bedzie szansa niebawem?

U Kasi Sieto nie ma szans na miejsce w najbliższej przyszłości, a w dalszej nie wiadomo. Michu jest w kolejce u LILUtosi.

Posted
Dnia 21.01.2022 o 22:10, AniaB napisał:

Michu waży w zaleznosci od gabinetu:D 36 lub 37 kg. Tak ze ten cimalgex dla psow powyzej 30 kg bedzie wlasnie dla niego. 

A wiesz moze jaka cena tego cimalgexu? Na pewno na poczatek warto byloby sprobowac z dawka na tydzien- dwa, zeby zaobserwowac jak on sie po tym leku czuje i czy jest jakas poprawa. 

Nie znam aktualnej ceny, bo faktura była na całość  ale w internecie w wielu miejscach piszą, że 15 zł za tabletkę. Czasem ktoś odsprzedaje tabletki po swoim psiaku na allegro albo olx za pół ceny, ale aktualnie nie widzę ofert. 

Posted
Dnia 21.01.2022 o 22:51, Ewa Marta napisał:

Nie znam aktualnej ceny, bo faktura była na całość  ale w internecie w wielu miejscach piszą, że 15 zł za tabletkę. Czasem ktoś odsprzedaje tabletki po swoim psiaku na allegro albo olx za pół ceny, ale aktualnie nie widze ofert

Ja znalazlam takie - miesieczna kuracja 206 zl, co prawda niedostepna ale daje obraz cenowy.  Moze zapytamy w takim razie wetki ile dla Micha u nich by kosztowal ten lek? Mamy zamowic na tydzien lub dwa na probe? Dziewczyny ktore go stosuja - ile placicue u siebie? 

Screenshot_20220122-034925_Chrome.jpg

Posted

Krotko podsumowujac sytuacje Micha:

- leczenie: prośba wielka o decyzje ws preparatu suplementujacego arthrophlex, aptophlex, tavletek etc oraz leku cimalgex  - lek jest na zamowienie i trzeba go pewnie zaawizowac ze 2 dni wczesniej

- hotelowanie- zostawmy prosze rezerwacje na razie w Brynicy, zobaczymy jak sytuacja bedzie sie rozwijac u mnie wraz z poprawa samopoczucia Micha. Bede dawac znac, Michu zrobil duzy postep in plus od momentu swojego przyjscia do mnie, a to dopiero dwa tygodnie. Natomiast pytanie jak syt by wygladala w nowym dt lub ds, czy historia z nieufnoscia nie powtorzy sie znow od poczatku. Dlatego praca z behawiorysta moze by pozwolila stępic Miszkowe humorki. Wezmy pod uwage ze idzie wiosna, lato, pies nie bedzie- zakladam - siedzial w boksie tylko na wybiegu, do boksu by wracal pewnie na noc, a lato w bloku tez nie jest marzeniem kazdego psa. Jak pisala elik- na jesien, gdy Michu by przepracowal swoje nieufnosci z behawiorysta, moglby wrocic do mnie, oczywiście jesli nie znalazloby sie innego dt lub ds:)).

• Like 2
Posted

Aniu

To zapytaj weta o koszt kuracji i można by zamówić leczenie ma 2 tygodnie.Sama ocenisz czy jest poprawa i jakby miał pojechać do hoteliku to by było wiadomo czym go leczyć.

• Like 1
Posted

W poniedzialek zatem bedziemy dzwonic i pytac wetke o koszty cimalgexu, rozumiem ze jesli za 10 tabletek - na 10 dni - wyszloby ca 90 zl to zamawiamy? I potem po podaniu obserwujemy Miszke:))

• Like 1