Jump to content
Dogomania

JUŻ W DS W POZNANIU. BUNIA/Grubcia ( Chmurka) zatuczona sunia z M. u koleżanki w DT pod moją opieką.

Recommended Posts

Posted
Dnia 25.10.2021 o 18:25, Poker napisał:

Jeszcze nie miałam czasu. Praca.

Z sunią wagowy dramat. Waży 23 kg !!!! , a powinna ok.12 kg. Jak ją odchudzić? Ile to będzie trwało ? Czarna rozpacz.

Moja Cookie wazyła 24 kg a powinna 16 kg.

Niestety restrykcyjne  odmierzanie karmy a potem marchewki jak się upomina o jedzenie.

Posted

Sunia dostała na i mię Bunia. Pasowało koleżance , jej córce i wetce.

Bunia bardzo chce być z człowiekiem. Kotów już nie goni. Chodzi za koleżanką krok w krok.

Jutro idzie na pobranie krwi. W piątek do SPA.

• Like 3
  • Poker changed the title to BUNIA/Grubcia ( Chmurka) zatuczona sunia z M. u koleżanki w DT pod moją opieką.
Posted
Dnia 27.10.2021 o 08:14, Poker napisał:

Sunia dostała na i mię Bunia. Pasowało koleżance , jej córce i wetce.

Bunia bardzo chce być z człowiekiem. Kotów już nie goni. Chodzi za koleżanką krok w krok.

Bunia - schroniskowe imię Fuksa...

Posted
Dnia 27.10.2021 o 14:23, ewu napisał:
Dnia 27.10.2021 o 11:08, Nesiowata napisał:

Bunia - schroniskowe imię Fuksa...

Nie bardzo rozumiem:)

Ja też w pierwszej chwili zrozumiałam że imię Chmurki w schronisku brzmiało Fuksa, a dopiero po chwili załapałam, że to chodziło o Fuksa Nesiowatej, który w schronisku był Bunią :-))

• Like 1
Posted
Dnia 27.10.2021 o 14:23, ewu napisał:

Nie bardzo rozumiem:)

Fuks wyjechał ze schroniska w Zamościu jako suczka Bunia. Ale do Warszawy dojechał pies, który obecnie nazywa się Fuks (zresztą imię stosowne do tego).

Posted

Ja to odwrotnie odczytałam. Nie ,że to było imię Fuksa  tylko że Nesiowata napisała o naszej Buni, że w schronisku  miała na imię "Fuksa" a przecież to Chmurka :):)

Oj już te moje styki w głowie się przepalają:):):)

Posted

Bunia był dziś w SPA. Bardzo grzecznie zniosła wszystkie zabiegi. 

Wyobraźcie sobie ,że pani fryzjerka nie chciała żadnej opłaty w ramach pomocy bezdomniakom. Jestem w pozytywnym szoku.  Bardzo dziękuję  tej pani.

Koleżanka mówi , że sunia jest bardzo miłą dziewczynką. Tylko płacze jak zostaje w domu bez pańci.

• Like 4
Posted
Dnia 29.10.2021 o 21:23, Poker napisał:

Wyniki badań krwi wskazują , że sunia ma niedoczynność tarczycy i anemię.

Zobaczymy co powie wet.

Grubcia i anemia? To ciekawe czym była karmiona.

Posted
Dnia 29.10.2021 o 22:34, ewu napisał:

Niedoczynność tarczycy może być przyczyną otyłości.

Faktycznie. Ta otyłość może być chorobowa.

Posted

Myślę, że na otyłość składa się kilka czynników. Bunia pewnie żyła ze starszą panią, która przekarmiała ją i mało się ruszały. Może została wysterylizowana co dodatkowo sprzyjało tyciu.  Po trafieniu do schronu pewnie jadła i też mało się ruszała. No i niedoczynność, która nie wiadomo kiedy się pojawiła.

Bunia ma długie ząbki na chrupki. Pewnie jadła z pańskiego stołu. Może już trochę schudła, bo potrafi wejść na drugi schodek, a przedtem tylko na pierwszy mogła. Koleżanka chodzi z nią kilka razy dziennie na krótsze spacery no i dostaje jeść tyle ile trzeba.

Dobrze, że nerki i wątroba są w porządku.

• Like 2
Posted

Piszę dla zainteresowanych nie tylko psami starymi, chorymi na granicy życia i śmierci.

Bunia w nocy narobiła nam strachu. Koleżanka o godz.00.30 zadzwoniła, że sunia nie wstaje. Leży jak kłoda i prawie nie reaguje.

Poradziłam , żeby założyła pod brzuch ręcznik i podniosła ją. Tak zrobiła i sunia przeszła ze 2 metry. To mi dało poczucie, że nie ma porażeń.

Rano leżała w innym miejscu  niż koleżanka ją zostawiła. Poszły na krótki spacer. Poszczekała nawet na kuzyna koleżanki.

Mam nadzieję, że to chwilowa niemoc. Przy jej wadze ma prawo ją boleć kręgosłup czy łapy. Jeżeli się nie pogorszy, to przy planowanej wizycie u weta z wynikami, koleżanka opowie co się wydarzyło.

Problemem jest też to , że Bunia nie chce jeść. Od początku jadła słabo ,a teraz to już koszmar. Nawet bułki z masłem nie chce. Dziś zjadła ciut chrupków omaszczonych mokrą karmą.

ewu, czy możesz spytać w schronie co ona dostawała do jedzenia?

Posted
Dnia 31.10.2021 o 09:59, Poker napisał:

Piszę dla zainteresowanych nie tylko psami starymi, chorymi na granicy życia i śmierci.

Bunia w nocy narobiła nam strachu. Koleżanka o godz.00.30 zadzwoniła, że sunia nie wstaje. Leży jak kłoda i prawie nie reaguje.

Poradziłam , żeby założyła pod brzuch ręcznik i podniosła ją. Tak zrobiła i sunia przeszła ze 2 metry. To mi dało poczucie, że nie ma porażeń.

Rano leżała w innym miejscu  niż koleżanka ją zostawiła. Poszły na krótki spacer. Poszczekała nawet na kuzyna koleżanki.

Mam nadzieję, że to chwilowa niemoc. Przy jej wadze ma prawo ją boleć kręgosłup czy łapy. Jeżeli się nie pogorszy, to przy planowanej wizycie u weta z wynikami, koleżanka opowie co się wydarzyło.

Problemem jest też to , że Bunia nie chce jeść. Od początku jadła słabo ,a teraz to już koszmar. Nawet bułki z masłem nie chce. Dziś zjadła ciut chrupków omaszczonych mokrą karmą.

ewu, czy możesz spytać w schronie co ona dostawała do jedzenia?

O Boże oby to było jednorazowe. Spytam co jadła i jak jadła.