Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć Filip!

Na sam początek jest dobrze, aby Pupil miał swojego pluszaka. Taki pluszak ma wiele zastosowań - może go przenosić z miejsca na miejsce, tarmosić, a nawet z nimi spać. Jednak najważniejszym aspektem jest to, że pluszaki przejmują psi zapach, co ma duży wpływ na poczucie bezpieczeństwa u psiaka.

Dobrze też zakupić jakieś inne zabawki, aby piesek miał wybór i znalazł dla siebie swoją ulubioną zabawkę.

Dbaj o pieska i niech zdrowo rośnie!

Pozdrawiamy!

• 3 months later...
  • 2 months later...
Posted

Ja znalazłam fajne zabawki dla pieska na takiej stronie 🙂  Na początek warto zakupić różnego typu gryzaki. Szczeniakowi rosną zęby, więc gryzie wszystko co się da! Raczej odradzam maskotki przeznaczone dla dzieci, bo zwierzak wyrywa drobne elementy, a dodatkowo może zjeść wypełnienie. 😒  U nieco starszego czworonoga świetnie sprawdza się mata węchowa. Mój pupil uwielbiał tropić smaczki - dodatkowym plusem jest to, że chociaż na chwilę skupiał się nad wykonywaną czynnością. 🤪

Posted
Dnia 24.04.2022 o 19:08, hanys napisał:

Ja znalazłam fajne zabawki dla pieska na takiej stronie 🙂  Na początek warto zakupić różnego typu gryzaki. Szczeniakowi rosną zęby, więc gryzie wszystko co się da! Raczej odradzam maskotki przeznaczone dla dzieci, bo zwierzak wyrywa drobne elementy, a dodatkowo może zjeść wypełnienie. 😒  U nieco starszego czworonoga świetnie sprawdza się mata węchowa. Mój pupil uwielbiał tropić smaczki - dodatkowym plusem jest to, że chociaż na chwilę skupiał się nad wykonywaną czynnością. 🤪

Omawiane zabawki można podejrzeć tutaj: https://fajnyzwierzak.pl/porady/top-8-najfajniejszych-zabawek-dla-malych-psow-oto-najciekawsze-produkty/ 

• 9 months later...
Posted

A czy takie szarpaki do przeciągania są odpowiednie dla szczeniąt? Z góry przepraszam za głupie pytania, ale przygotowujemy się do adopcji malucha, a nigdy wcześniej nie mieliśmy pupila 🙂

Posted

Zabawa szarpakiem ma na celu przede wszystkim nauczenie malca, że wszystko warto oddać. Nie może skutkować nadmierną ekscytacją. Unikałabym szarpaków na przyssawkach, które, przyczepione do ściany,  szczeniak szarpie i szarpie - to najkrótsza droga do wypracowania nadpobudliwości psa - na własne życzenie. 

Mam inne zdanie na temat maty węchowej. Moim zdaniem jedzenie powinno być dostępne tylko podawane przez człowieka, zjadane w obecności człowieka, nie może zostawać w misce niedojedzone. Człowiek ma karmić psa, nie mata. Mata nie uczy pracy węchowej - pies ma wystarczająco dobry węch i nie trzeba go uczyć węszyć, trzeba uczyć, jakiego zapachu ma szukać na nasze polecenie. Mata węchowa jak i rzucanie smaczków na ziemię to najkrótsza droga do zauczania zjadania wszystkiego, co tylko pies znajdzie.  A znaleziska są różne - niedaleko wybiegu dla psów ktoś rozrzucał kawałki kiełbasy naszpikowane żyletkami.

• 1 year later...
  • 3 months later...
Posted

Planujesz zakupy na Modivo? Dzięki kuponom rabatowym możesz zyskać wyjątkowe zniżki na modę od najlepszych marek. Wybierz swoje ulubione produkty — od stylowych ubrań po eleganckie dodatki — i skorzystaj z promocji, aby zapłacić mniej. Wystarczy wpisać kod rabatowy podczas realizacji zamówienia odwiedź witrynę internetową, aby obniżyć jego wartość. Sprawdź dostępne kupony i ciesz się zakupami w atrakcyjnych cenach. Z Modivo moda staje się bardziej dostępna!

• 2 weeks later...