Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
3 godziny temu, Sowa napisał:

Czy Twoim zdaniem jest szansa, ze ten DT przemieni się w DS? Mam taką cichą nadzieję...

Przekaż Paniom, że sunia nabierze pewności siebie, jeśli zaczną ją czegokolwiek uczyć.

Nie wiem Zosiu.    Sunia jak na razie generuje spore koszty, a to jeszcze nie koniec i nie wiem, czy panie są na to gotowe  😞

Posted
37 minut temu, elik napisał:

Sunia jak na razie generuje spore koszty, a to jeszcze nie koniec i nie wiem, czy panie są na to gotowe 

Ależ szkolenie nie musi nic kosztować!!! Nauka prawidłowego kojarzenia słów powtarzalnych w określonych sytuacjach nie kosztuje nic, przecież sunia jest w domu! W domu Panie mogą uczyć imienia, przywołania, mogą dokładać zawsze to samo słowo do tego, co sunia robi sama z siebie. Sama z siebie przecież podchodzi, siada, kładzie się - starczy dołożyć do tego, co ona robi, zawsze to samo słowo i pochwałę, aby skojarzyła swoje zachowanie ze słowem. Nie trzeba płacić behawioryście ani trenerowi za to, co robimy sami...

Ja mam w tej chwili nielichą gimnastykę z moim "azylowiczem" - jest niemal głuchy, słyszy tylko niektóre dźwięki, a na dodatek ignoruje dźwięki, które prawdopodobnie często słyszał w azylu. No to wyłapuję rzadkie zainteresowanie psa jakimś dźwiękiem czy gestem i próbuję tym dźwiękiem lub gestem "nazywać" psu potrzebną na co dzień czynność.  Dziś na spacerze już popatrzył na mnie gdy dwa razy klasnęłam i podszedł zaproszony gestem rąk. Oczywiście był na smyczy; nadal wpatruje się w ulicę, w przejeżdżające auta  i najwyraźniej czeka na tego, kto go wyrzucił na zbity pysk. 

Sunia słyszy, nawiązuje sama kontakt, więc porozumiewanie się z nią powtarzalnymi słowami będzie jak bułeczka z masełkiem...

Posted
Dnia 2.07.2021 o 23:27, elik napisał:

Mam wiadomości z DT. Piszę z DT, a nie od Pani Kasi, bo nigdy nie wiem z którą z Pań rozmawiam. Pani Kasia ma tak młodzieńczy głos, że zawsze mylę Ją z córką  🙂 
Jak na razie nie ma problemów z lękiem separacyjnym, ponieważ sunia jeszcze nie została sama w domu. Panie czytały już art. na stronie nosem.pl i w razie potrzeby skontaktują się z Sowa. Będą zostawiały Suzi samą w domu. Na początku przez krótki okres czasu, który stopniowo będzie wydłużany. Panie stwierdziły, że Suzi jest cudowna  🙂 
Są już wyniki badania krwi, ale kilka parametrów jest mocno przekroczonych, co wskazuje na problemy z wątrobą. Wynik mają przesłać do Basi.

1036937968_IMG-20210702-WA00011.thumb.jpg.0b293d0050e3361a5b3b0f1411c4b221.jpg

IMG-20210702-WA0002.jpg.da73b8cc70c8f8c972a3a56ccdb433f1.jpg

Pisałam z Pania Kasią i czekam na kontakt żeby ustalić co dalej w kwestii badań.

Posted
12 minut temu, ewu napisał:

Pisałam z Pania Kasią i czekam na kontakt żeby ustalić co dalej w kwestii badań.

Czy zwrócił Ci się koszt pierwszych badań?

Posted
13 godzin temu, elik napisał:

Czy zwrócił Ci się koszt pierwszych badań?

Elu na razie 205 zł plus taksówka 72 zł, Czyli 277 zł.

Pani Kasia dopiero dzisiaj przysłała mi konto.

Jestem w pracy , jak wrocę wejdę do banku , zrobię przelewy i sprawdzę co słychać.

Jeśli jednak wpłaciły tylko : Limonka80 ,Nesiowata i bou to byłoby 220zł.

Pani Kasia idzie ponownie do weta: z kupką , na USG no i już sygnalizuje zabieg czyszczenia zębów.

Nie ukrywam ,że się martwię:( bo z finansami  krucho:(

Posted
2 minuty temu, ewu napisał:

Elu na razie 205 zł plus taksówka. Pani Kasia dopiero dzisiaj przysłała mi konto.

Jestem w pracy , jakl wrocę wejdę do banku , zobię przelew i sprawdzę co słychać.

Jeśli jednak wpłaciły Limonka80 Nesiowata i bou to byłoby 220zł , więc zostanie 15zł .

Pani Kasia idzie ponownie do weta: z kupką , na USG no i już sygnalizuje zabieg czyszczenia zębów.

Nie ukrywam ,że się martwię:( bo chyba z wpłatami krucho:(

Widzę, że niestety krucho  😞 Basiu, nie zwracaj mi za taksówkę.

Posted
16 minut temu, ewu napisał:

Elu na razie 205 zł plus taksówka 72 zł, Czyli 277 zł.

Pani Kasia dopiero dzisiaj przysłała mi konto.

Jestem w pracy , jak wrocę wejdę do banku , zrobię przelewy i sprawdzę co słychać.

Jeśli jednak wpłaciły tylko : Limonka80 ,Nesiowata i bou to byłoby 220zł.

Wpłaciłam stałą 30 zł. Czy jeszcze nie dotarła? 

Posted
22 minuty temu, konfirm31 napisał:

Wpłaciłam stałą 30 zł. Czy jeszcze nie dotarła? 

Dziękuję, wszystko jak pisałam sprawdzę po pracy. Nie mam ze sobą danych do logowania.

Posted
34 minuty temu, elik napisał:

Widzę, że niestety krucho  😞 Basiu, nie zwracaj mi za taksówkę.

Elu dziękuję, zobaczymy może się wyskrobie.

Posted

Nie umiem inaczej wkleić.

Bardzo mnie zastanawia zalecenie powtórzenia szczepienia na wirusówki...

Suzi jest dorosła i niedawno była szczepiona.

Posted

Dostała Next Gard i zaraz po odrobaczaniu kupa do badania?

Ja się nie znam, nie mam pojęcia ale logika mi podpowiada ,że to chyba za szybko.

Co,myślicie? Jutro wizyta u weta.

Posted

Powtarzanie wirusówek chyba z powodu braku wiary w szczepienie w Schronisku. Ja bym odpuściła. 

Z tego co wiem, to Nexgard spectra działa na pasożyty zewnętrzne i na nicieni, ale nie działa na tasiemce i przywry, ani na lamblie. Nie szkodzi więc zrobić to badanie. 

Dlatego ja wolę podawać najpierw Dehinel plus i po kilku dniach  Nexgard /Bravecto, a po 2 tyg od pierwszego Dehinelu, ponownie go podać. 

• Like 1
Posted
8 minut temu, konfirm31 napisał:

Powtarzanie wirusówek chyba z powodu braku wiary w szczepienie w Schronisku. Ja bym odpuściła. 

Z tego co wiem, to Nexgard spectra działa na pasożyty zewnętrzne i na nicieni, ale nie działa na tasiemce i przywry, ani na lamblie. Nie szkodzi więc zrobić to badanie. 

Dlatego ja wolę podawać najpierw Dehinel plus i po kilku dniach  Nexgard /Bravecto, a po 2 tyg od pierwszego Dehinelu, ponownie go podać. 

Czytałam właśnie ulotkę. działa na nicienie, włosogłówki, tęgoryjce. Tasiemca i lamblii nie wymieniono więc test na lamblie konieczny.

Cytuję: z https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2015/20150115130286/anx_130286_pl.pdf

"Leczenie inwazji dorosłych postaci nicieni żołądkowo-jelitowych z gatunków: glisty (Toxocara canis i Toxocaris leonina), tęgoryjce (Ancylostoma caninum i Ancylostoma braziliense) oraz włosogłówki (Trichuris vulpis). Zapobieganie robaczycy serca (larwy Dirofilaria immitis) przy podaniu 1 raz w miesiącu."

Posted
2 godziny temu, ewu napisał:

Nie martw się Basiu, jakoś będzie :-)) ważne że Suzi poza schronem. Zapłacę za usg, tylko proszę jak już będzie wiadomo ile, to wyślij mi wiadomość  sms, albo na whatsappie bo rzadziej tu zaglądam ostatnio....

• Like 2
Posted
18 minut temu, limonka80 napisał:

Nie martw się Basiu, jakoś będzie :-)) ważne że Suzi poza schronem. Zapłacę za usg, tylko proszę jak już będzie wiadomo ile, to wyślij mi wiadomość  sms, albo na whatsappie bo rzadziej tu zaglądam ostatnio....

Dziękuję:)