Margoo Posted April 20, 2021 Posted April 20, 2021 Hej, wybaczcie jeśli pisze w złym dziale ale jestem tutaj pierwszy raz i jeszcze nie ogarniam wszystkiego. Ogolnoe to zawsze miałam kontakt z psami od dzieciństwa (owczarki niemieckie). Teraz jako dorosla osoba zastanawiam sie nad zakupem psa i myślę nad amstaffem (oczywiście i tylko i wyłącznie z hodowli zarejestrowanej w związku kynologicznym) jednak nigdy nie miałam większego doczynienia z tymi psami. Cieszą się one "złą sławą" i dlatego mam wątpliwości. Nie chcę brać psa ze względu na Mode ani dlatego że są to psy owiane mianem "mordercy" którymi można szpanować, nic z tych rzeczy. Oczywiście gdybym zdecydowała sie na zakup to raczej zapisałabym pieska do psiego przedszkola a potem na tresurę. Podchodzę do tego raczej bardzo poważnie i gdy się na pieska zdecyduje to napewno będę sie bardziej edukować w kierunku tej rasy. To ci trochę mnie martwi to to że te psy mają krotki instynkt łowiecki i ogólnie zdaniem behawiorystow z którymi ja się spotkałam gdy atakują nie wysyłają wczesniej wyraźnych sygnałów jak inne rasy, że coś im sie nie podoba i dlatego obawiam się trochę ze moglabym czegoś nie zauwazyc. Oczywiście zdaje sobie sprawę że olbrzymią rolę gra tutaj wychowanie. Wiem ze każdy pies moze "zaatakowac" I do żadnego psa nie można mieć 100% zaufania. Mialam tez kiedys taka sytuacje że pies sąsiadów (Amstaff) byl zaczepiany przez innego psa-bardzo skakał na tamtego, szczękał a amstaff jak oaza spokoju lekceważył go. Chcialabym poznać komentarze osób które znają sie na tej rasie bo ja pomimo tego, że no z jednej strony wierze ze agresja i przyszle zachowania psa w znacznym stopniu zależą od wychowania i z każdego psa niby "mordercy" można zrobić kochana przytulankę ale jednak naczytalam sie dużo komentarzy negatywnych wlasnie dot "morderczej natury tych psow" I mam obawy. Quote
dwbem Posted April 20, 2021 Posted April 20, 2021 Polecam kontakt z hodowlą Samotnia Christa, wieloletnia hodowla pięknych, madrych i bezpiecznych amstaffów. Osoba o ogromnym doświadczeniu i wiedzy. Ja miałam przez 37 lat również owiane zlą sławą rottweilery i też mimo szkolenia policyjnego na obronne wszystkie mpoje rottki były znane z doskonałego charakteru, łagodoności i opiekuńczości w stosunku do wszystkich słabszych istot. Po prostu trzeba psy kochać, rozumieć i umieć wychować i zsocjalizować bo nie ma złych ras, są tylko źli wlaściciele. Quote
Sowa Posted April 20, 2021 Posted April 20, 2021 Margoo, jakie masz doświadczenie w szkoleniu psów? Jeśli miałaś kontakt z ON-ami, ale nie szkoliłaś ich samodzielnie, i to więcej niż w zakresie podstawowego posłuszeństwa, pomyśl o innej rasie niż AST. Na pewno przeciętny AST jest trudniejszy w szkoleniu niż ON, bez porównania trudniejszy do kontroli w razie pobudzenia. Quote
shnooreck Posted June 2, 2021 Posted June 2, 2021 Mam mieszańca, w dodatku nie miałam go od szczeniora więc nie wiem jakie błędy popełnił poprzedni właściciel. Mordercą mojej suczy bym nie nazwała 🙂 ale w kontaktach z psami zachowuje sie jak burak czasem, gdyby nie mój pierwszy pies, który się pięknie komunikuje nie miałaby kumpli, a tak nauczyła się co nieco, ale nie zawsze jej wyjdzie. Przykład z wczoraj- podbiega do nas mały samiec, bardzo przyjazny. Moja sucz zamiast spokojnie do niego podejść to leciiii na pełnej petradzie, na całą długość smyczy. Tamten zgłupiał widząc wariata i pomimo jej przyjaznych zamiarów nie zdecydował sie na kontakt, bo widział, że ona jakaś stuknięta. Gdyby ten pies był suczka nie pozwoliłabym na kontakt- za duże ryzyko. Gdyby to był jork albo inny mini-pieseczek to tym bardziej- nie lubi ich bardzo (doświadczenie z poprzedniego miejsca?) .Ludzi kocha bardzo, ceni sobie bardziej towarzystwo człowieka niż innego psa- dla człowieków wesoła, serdeczna . Potrafi zając się sobą. Trudne zwierzątko w tresurze, w końcu to terier, ale mam porównanie tylko z dwoma poprzednimi psami. Wrażliwa na zimno- jak nie akceptujesz ubierania psa zima w kubraczki wybierz inną rasę 🙂 Potrzebuje dużego zaangażowania i ruchu - moja biega ze mną i jest z tego powodu bardzo szczęśliwa. Silny instynkt gonienia czegoś co ucieka. Quote
shnooreck Posted June 2, 2021 Posted June 2, 2021 Generalnie nie oczekiwałabym bycia oazą spokoju od asta 🙂 tamten psiak był raczej wyjątkiem niz regułą. "gdy atakują nie wysyłają wczesniej wyraźnych sygnałów jak inne rasy" - jeśli zdecyduje się na atak to robi to szybko i bez zbędnej gadaniny. Piesek dla ludzi z refleksem 🙂 Quote
Recommended Posts