Jump to content
Dogomania

Papi,kasztanowy,niewidomy piesek,czeka na pomoc.Papi w Hoteliku.18.06.21-Papi w DS w Świeradowie Zdroju.

Recommended Posts

Posted

Widać,że Papinek ma swój "świat" a tak właśnie zachowują się staruszki z problemami neurologicznymi i z początkami demencji.Nie wiemy od kiedy nie dowidzi a to też sprzyja takim zachowaniom.Musimy też poczekać na opinię weta i zalecenia co do dalszych badań.

Bardzo się cieszę,że nie siedzi w schronie i może cieszyć się dreptaniem po zielonej trawce i być blisko człowieka, jak tego zapragnie :)

Haniu, jeszcze raz bardzo dziękuję za opiekę nad Papi :) Przywraca mi wspomnienia o Maksiu,który miał swój świat i robił ciągły obchód w okół domu.Byłyśmy wtedy akurat z wizytą u Was i widziałyśmy jego zachowanie. Wiem też,że miał swoje miejsce w Waszych sercach i pewnie Papi również je skradnie bo jak widać,jest słodkim dziadziusiem :)  Znaczenie Papi w potocznej i zdrobniałej formie francuskiej to właśnie Papi i dlatego takie właśnie otrzymał imię.

Posted

Na wątku Papisia petarda - Papi ma około 2 lata !!! Piesek jest młody (wg książeczki data ur 2009 r.). Na stole dokładnie można było go obejrzeć. Gałki oczne nie reagują prawidłowo, ale może być to wada wrodzona, ponieważ z problemami neurologicznymi najprawdopodobniej się urodził. Widzi na pewno, pytanie w jakim stopniu. Można zdecydować się na konsultację neurologiczną, ale to raczej nic nie pomoże psiakowi. Najbliżej pewnie Wrocław. Papi już jest mniej zestresowany, więc ciałko mniej spięte. Nasze 3 schodki to wyzwanie, ale od 2 dni już po nich wchodzi, znoszę go w dół nadal, ale zaczyna się do nich przymierzać. Nie kręci się wokół własnej osi już tak często, ale gdy zapinam smycz, to jeszcze się zdarza. No i nie jest wykastrowany, ale Tola mówiła mi, że w schronisku starsze psy nie są kastrowane, a taki wiek był założony. Wyniki badań kału wykazały, że ma giardię, zatem dostaje leki. Laboratorium wysłało błędne wyniki i dopiero wczoraj wieczorem przyszły właściwe. Wcześniej przyszły wyniki Cynki i czterech Adinów :/

Posted

Z wieku należy się cieszyć. Szkoda, że zdrowie mu nie dopisuje.

Z giardią to może sobie podać łapkę z Lucjuszem.

Posted

No to faktycznie petarda, bo cały czas była mowa o psim staruszku.

Jestem ciekawa, jaki wiek ma wpisany w książeczce?.

Nie jest wykastrowany, bo tak jak pisała Hania - został uznany za staruszka i od razu z kwarantanny przeniesiony do tego boksu starszych psów.

Z wieku trzeba się cieszyć, nad konsultacją neurologiczną? okulistyczną?  - zastanowić.

Posted
20 minut temu, Jo37 napisał:

Z wieku należy się cieszyć. Szkoda, że zdrowie mu nie dopisuje.

Z giardią to może sobie podać łapkę z Lucjuszem.

Te pierwotniaki to widzę, że królują w boksach męskich.

Posted

Czyli mamy malutkiego,  młodego psiaczka.  A to niespodzianka!  Na wiarygodne  info że schronu  nie ma co liczyć. A gardie  mają chyba wszystkie chłopaki zabrane ze schronu... O dziwo sunie  czyste bez.  

• Like 1
Posted
21 godzin temu, Tola napisał:

No to faktycznie petarda, bo cały czas była mowa o psim staruszku.

Jestem ciekawa, jaki wiek ma wpisany w książeczce?.

Nie jest wykastrowany, bo tak jak pisała Hania - został uznany za staruszka i od razu z kwarantanny przeniesiony do tego boksu starszych psów.

Z wieku trzeba się cieszyć, nad konsultacją neurologiczną? okulistyczną?  - zastanowić.

Tola a kto go uznał za staruszka wet?Może książeczka pomylona?

Trzeba zacząć od konsultacji okulistycznej a z neurologiem poczekać i poznać,poobserwować Papi.Pierwsze dni w Hoteliku można różnie osądzać zachowanie.

Papi dziwnie chodzi ale i z tym poczekamy,zobaczymy jak się rozkręci.

Jestem w szoku jeżeli chodzi o wiek bo na filmiku wiek(starszy) bardzo pasuje do Papi.

Posted

Także się cieszę ,że Papi jest młodym pieskiem 🙂 Tak sobie pomyślałam, że ta pomyłka miała też swoje plusy bo gdyby Papi ze swoim schorzeniem neurologicznym trafił do boksu z młodymi, zdrowymi psami to mogłoby być różnie. Trzymaj się Papinku ,jesteś w dobrych rękach 🙂

Posted
3 minuty temu, Jolanta08 napisał:

Także się cieszę ,że Papi jest młodym pieskiem 🙂 Tak sobie pomyślałam, że ta pomyłka miała też swoje plusy bo gdyby Papi ze swoim schorzeniem neurologicznym trafił do boksu z młodymi, zdrowymi psami to mogłoby być różnie. Trzymaj się Papinku ,jesteś w dobrych rękach 🙂

Prawdopodobnie nikt staruszka nie zaadoptował słysząc,że ma 12 lat.

Bardzo dziękuję za pomoc dla Papi w postaci deklaracji jednorazowej.Deklaracja nadeszła.Uzupełniłam post rozliczeniowy.

Posted
Dnia 22.04.2021 o 11:05, uxmal napisał:

Na bazarku transportowym dla zamojskich psiaczków uzbierała się nadwyżka, której 1/2 przypada Papiemu.

Rozliczam...Podróż przez jeden uśmiech - Bazarek transportowy dla Zamojskich Psiaczków. Jeszcze zbieramy dla Białej z Zamościa pozostało do szerszego uśmiechu 0 zł - Bazarek - Dogomania

Poproszę o nr konta na który mogę przelać 31,75 zł

@Anula tak nieśmiało się przypominam.

• Upvote 1
Posted

Wiek Papi jest naprawdę dużą niespodzianką :) Nad konsultacją musimy pomyśleć bo nawet gdyby go ogłaszać i rozmawiać z zainteresowaną nim osobą to też  trzeba o jego zdrowiu coś potwierdzonego powiedzieć. Ma jakąś wadę/wady ale nie wiemy dokładnie jakie i w jakim stopniu one wpływają na jego zachowania. Poczekamy jeszcze co Hania zaobserwuje przez kolejne dni i wtedy zobaczymy co robić dalej.

Posted
Dnia 22.04.2021 o 11:05, uxmal napisał:

Na bazarku transportowym dla zamojskich psiaczków uzbierała się nadwyżka, której 1/2 przypada Papiemu.

Rozliczam...Podróż przez jeden uśmiech - Bazarek transportowy dla Zamojskich Psiaczków. Jeszcze zbieramy dla Białej z Zamościa pozostało do szerszego uśmiechu 0 zł - Bazarek - Dogomania

Poproszę o nr konta na który mogę przelać 31,75 zł

Bardzo dziękuję.Dane podane na pw.

• Like 1
Posted
21 minut temu, Bogusik napisał:

Wiek Papi jest naprawdę dużą niespodzianką :) Nad konsultacją musimy pomyśleć bo nawet gdyby go ogłaszać i rozmawiać z zainteresowaną nim osobą to też  trzeba o jego zdrowiu coś potwierdzonego powiedzieć. Ma jakąś wadę/wady ale nie wiemy dokładnie jakie i w jakim stopniu one wpływają na jego zachowania. Poczekamy jeszcze co Hania zaobserwuje przez kolejne dni i wtedy zobaczymy co robić dalej.

Też tak myślę,trzeba poczekać z konsultacją neurologiczną.Ja byłam z moim Mikim u neurologa z polecenia dr. Szczypki w Legnicy ale nie wiem czy mam zapisane namiary.Koniecznie trzeba przymierzyć się do okulisty bo może potrzebne jest leczenie oczów.No i jeszcze kastracja czeka bo to tez ważny element skoro jest nie kastrowany.

Znalazłam w internecie:

https://weterynarianews.pl/wizytowki_sp/gabinet-weterynaryjny-pro-eko-lek-wet-edyta-zbigniew-garstka-s-c/

• Like 2
Posted
2 godziny temu, Anula napisał:

Tola a kto go uznał za staruszka wet?Może książeczka pomylona?

Trzeba zacząć od konsultacji okulistycznej a z neurologiem poczekać i poznać,poobserwować Papi.Pierwsze dni w Hoteliku można różnie osądzać zachowanie.

Papi dziwnie chodzi ale i z tym poczekamy,zobaczymy jak się rozkręci.

Jestem w szoku jeżeli chodzi o wiek bo na filmiku wiek(starszy) bardzo pasuje do Papi.

Staruszkiem nazwał go kierownik, jak zapytałam, kiedy maluchowi kończy się kwarantanna.

Wtedy widziałam Papi z bliska i usłyszałam, że to staruszek i prawdopodobnie albo nie widzi, albo widzi słabo.

Potem piesek został zaproponowany jako ten, który może jechać na miejsce starego Misia.

Z racji wieku nie był kastrowany.

Dlatego też jestem teraz bardzo zaskoczona wiekiem i dlatego pytałam, co ma wpisane w książeczce.