Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czytam, myślę...i martwię się bardzo :(  DT stara się, jak może i potrafi - a wiemy - i wiedziałyśmy od początku - potrafi niewiele, ma więcej dobrych chęci, niż wiedzy i doświadczenia. Ale JEST i dzięki temu Milo nie tkwi w schronisku, innego nie mamy.  Ciężar "nadzoru" i nad psem, i nad DT spadł na elik, a to dopiero początek diagnozowania i leczenia Milo. DS w Kluczach byłby idealny, gdyby był mobilny,albo gdyby Milo był zdrowy, ale też innego nie mamy :( Trudna to sytuacja i niełatwo znaleźć właściwe jej rozwiązanie  by dla Milo było najlepsze.  Mam marzenie, że DT się nie zniechęci, a Milo wyzdrowieje i będzie mógł do DS pojechać. Marzenia czasem się spełniają...

Na razie pozostaje nam niepewność i czekanie na "werdykt" weterynarza. Mamy zapas funduszy na diagnostykę (300,- Anula, 330,- Poker, 200,- Staruszkowa Skarpeta)  372,- Stowarzyszenie Help Animals zapłaci za badania, około 830,-zł mamy na diagnostykę i leczenie, do tego dojdą deklaracje.

Mam pytanie "finansowe": skoro Anula przelała już 300,-zł do Ewu, to brakuje 50 zł, żeby "bilans wyszedł na zero".  Komu więc przelać 372  złote za fakturę opłaconą? 50 zł do Ewu, resztę do elik na dalsze badania, czy wszystko do ewu? I poproszę na PW nr konta Ewu.

• Like 1
Posted
Dnia 19.12.2020 o 19:52, elik napisał:

Łącznie z zapłaceniem za fryzjera i szelki, wydałam: 143,90 + 372,00 = 515,90 zł.  Dostałam od Basi 350,00 zł, czyli założyłam z własnej kasy 165,90 zł.

mari23 obiecała pokryć dzisiejszą wizytę z kasy Stowarzyszenia. Prześlę fakturę na e-mail Stowarzyszenia, tylko proszę o adres e-mail. 
Proponowałabym, aby Stowarzyszenie przelało całą kwotę na konto Basi. Pozostanie 22,00 zł, do których dopłacę 8 zł i będzie 30,00 zł - deklaracja od mojej Agnieszki dla Milo na XII, bo jeszcze nie wpłaciłam.
Czy może tak być?

Pozostaje do zwrotu kwota, którą zapłaciłam ja, tj. 165,90 zł.

Ale się namotało z tą kasą  :) :)
Jeśli mari23 przeleje całą kwotę 372,00 zł na konto Basi,to ja nadal będę na minusie 165,90 zł.  Basia musiałaby tą kwotę przelać na moje konto.

Pytanie do mari23,  czy można byłoby podzielić kwotę za badania i część 206,10 zł przelać na konto Basi, a pozostałą  kwotę czyli 165,90 zł na moje konto.

Rozliczenie u Basi wyglądałoby wtedy tak:

Przychody

300,00  - Anula  np 19.12.2020
  165,90  -  Stowarzyszenie  np 23.12.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
  465,90 zł

Wydatki:

350,00  -  elik  17.12.
= = = = = = = = = = = = = =
350,00 zł

Saldo

465,90
-    350,00
= = = = = = = =
      114,10 zł

Na koncie Basi zostałoby 114,10 zł na wszelki wypadek, gdyby zaszła potrzeba zakupu bez faktury.

Dalsze wpłaty dla Milo dobrze byłoby przelewać na konto Stowarzyszenia, które z naszych wpłat będzie finansować dalsze badania Milo. Namiary są na I. stronie wątku.

Posted
51 minut temu, Poker napisał:

A może DT stanie się DS?

Dla Milo byłyby korzystniejsze Klucze - dom z ogrodem, ale czy to będzie możliwe? Zaczekajmy z planowaniem do jutrzejszej rozmowy z wetem. Myślę, że jak powiedziałaś, USG brzuszka sporo powie, no i echo serca, które będzie można wykonać w tym gabinecie, gdzie Milo był. Jutro przyniesie nam pewny pogląd na sytuację zdrowotną Milo.
Jutro będę miała przysłowiowe urwanie głowy. Mam do załatwienia 3 ważne sprawy i muszę być w trzech miejscach bardzo od siebie oddalonych, a męża cały dzień nie będzie w domu. Alfik będzie musiał cały dzień chodzić z pieluszką na pupie. Bidulek  :(

Posted

A ja sobie myślę... że może znajdzie się równie fajny jak ten w Klucze DS, ale z łatwiejszą dostępnością do weta. :) Zobaczymy, pomyślimy. Znalazłam wizytatorkę w Kluczach. Może zrobić po świętach.

• Like 1
Posted
1 godzinę temu, Nesiowata napisał:

Trzymaj się Elik - niechaj dziś doba choć trochę Ci  się "rozciągnie"

to i moje najbliższe 2 doby niech się tak rozciągną !

Podział przelewu wg propozycji elik oczywiście możliwy, tylko podajcie obie nr konta, na które mam przelewać

Posted
2 godziny temu, Nesiowata napisał:

Trzymaj się Elik - niechaj dziś doba choć trochę Ci  się "rozciągnie"

Mikołaje - Gify ruchome - animowane, obrazki, darmowe gify

Dzięki Nesiu  :) Przydałoby się  :)

Posted
15 minut temu, Tyśka) napisał:

A ja sobie myślę... że może znajdzie się równie fajny jak ten w Klucze DS, ale z łatwiejszą dostępnością do weta. :) Zobaczymy, pomyślimy. Znalazłam wizytatorkę w Kluczach. Może zrobić po świętach.

Bardzo serdecznie dziękuję Tysiu  :)  Fantastycznie, że znalazłaś wizytatorkę w Kluczach. Tak jak napisałam na PW, poproś, żeby się na razie nie spieszyła, bo przed adopcją musimy poznać stan zdrowia Milo. Od tego dużo zależy. Jednak na pewno adopcja nie będzie możliwa po świętach, tak jak proponowała Pani Elżbieta. Po rozmowie z wetem zadzwonię do Niej i wyjaśnię jak wygląda sprawa adopcji.

Posted
9 minut temu, mari23 napisał:

to i moje najbliższe 2 doby niech się tak rozciągną !

Podział przelewu wg propozycji elik oczywiście możliwy, tylko podajcie obie nr konta, na które mam przelewać

Super  :) Poczekajmy więc, czy Basia zaakceptuje takie rozwiązanie. To Ona tu szefuje  :)
Niecierpliwie czekam na godz. 10:00, żeby dowiedzieć się co wet proponuje i kiedy można byłoby zacząć dalszą diagnostykę.

Posted

Dostałam dzisiaj szczegółowe omówienie wyników Milo. Jest konieczna dalsza diagnostyka i zakup odpowiedniej karmy.

Cytat
Dzień dobry, 
W załączeniu PDF faktury, 
Co do zaleceń dla Mila, ze względu na podniesione parametry wątrobowe, trzeba będzie zmienić tabletkę na pchły na preparat w formie spot -on, o szerszym spektrum niż fiprex. 
Co do wyników, są wyraźnie podniesione parametry wątrobowe (ALT,AST, GGT), oraz bardzo duży wzrost fosfatazy zasadowej (ALP), który niestety jest mało specyficznym enzymem - może rosnąć m.in. przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego, zapaleniu jelit, guzach nowotworowych, przewlekłych schorzeniach powodujących bolesność, przy cushingu, zwyrodnieniach stawów etc.
Jest też nieznacznie podniesiony mocznik, może to wynikać z obecnego zapalenia jelit, tym bardziej , że drugi parametr nerkowy - kreatynina jest w normie.
Ponadto w morfologii obecna jest nieznaczna anemia i znaczny wzrost płytek krwi, może to wynikać i z biegunki, z ogólnego niedożywienia, ale biorąc pod uwagę ogólny obraz pacjenta, w pierwszej kolejności wskazane by było USG jamy brzusznej w celu wykluczenia jednak podłoża nowotworowego.
Co do diety, najlepszym wyborem była by dieta typu hepatic, ale uwzględniając, że pacjent jest dość wybredny co do jedzenia, a diety niestety niekoniecznie smakują schorowanym pacjentom, można wprowadzić dietę bytową na dobrej jakości łatwo przyswajalnym białku dedykowanym psom w podeszłym wieku ( np. vetfarmina, eukanuba, brit care ). 
W razie wątpliwości i pytań, proszę o kontakt telefoniczny, 
Z wyrazami szacunku, 
Przychodnia Zdrowy Zwierzak. 

Wydaje mi się, że oprócz zaleconego przez wetkę USG jamy brzusznej, dobrze byłoby zrobić także echo serca.
Zamawiać terminy?

Posted

Nie mogę uwierzyć w to, co przeczytałam, jako odpowiedź na moje ogłoszenie.

Cytat

Szanowna Pani.
Jestem zainteresowana adopcją psiaka Milo.
Jestem zdecydowana stworzyć mu ciepły, bezpieczny, stały dom, zapewnić pełną miskę i wygodne posłanie. Będzie pełnoprawnym członkiem rodziny, rozpieszczanym do granic przyzwoitości :-). Zdaje sobie sprawę z jego niepełnosprawności, więc dołożę wszelkich starań aby tym bardziej czuł się chciany, kochany i niezbędny. Jestem w stanie pokryć koszty wizyt u weterynarza. Jestem zmotoryzowana.
Milo w zależności od stanu uzębienia będzie karmiony suchą karmą, adekwatną do wieku i zdrowia, np. Eukanuba, Pro Plan. Nie będzie na pewno karmiony suchymi karmami z marketu typu Pedigi, czy Chappi. Jestem też przygotowana na gotowanie jedzenia, mięska z kaszą lub ryżem i warzywami, dodatkowo jabłuszko, banan, winogronko, marcheweka do pochrupania, w zależności od akceptacji owoców i warzyw z Jego strony.
Mieszkam razem z mężem i córką naxxxxxxxxxxxxx na ogrodzonym osiedlu. Mieszkanie mamy spore, własne, położone na parterze z ogrodzonym 70-80m ogródkiem, wiec psiak nie wyjdzie poza jego teren. Gdyby się jednak tak zdarzyło, co jest teoretycznie niemożliwe, to tak jak pisałam, jest jeszcze ogrodzenie osiedla. Będzie jeździł z nami na wakacje.
Milo nie będzie sam zostawał w domu na dłużej niż 1-1,5 h. W zależności od pogody i chęci będzie przebywał w domu lub ogródku.
Córka - 16 lat - jest miłośniczką zwierząt, m.in. jeździ konno i ma z nimi jakaś niesamowitą nić porozumienia. To młoda wrażliwa, empatyczna dziewczyna.

No nie wierzę :)  Nie uwierzę, dopóki nie porozmawiam.

• Like 1
  • Upvote 1
Posted
Dzień dobry, 
Co do zaleceń dla Mila, ze względu na podniesione parametry wątrobowe, trzeba będzie zmienić tabletkę na pchły na preparat w formie spot -on, o szerszym spektrum niż fiprex. 
Co do wyników, są wyraźnie podniesione parametry wątrobowe (ALT,AST, GGT), oraz bardzo duży wzrost fosfatazy zasadowej (ALP), który niestety jest mało specyficznym enzymem - może rosnąć m.in. przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego, zapaleniu jelit, guzach nowotworowych, przewlekłych schorzeniach powodujących bolesność, przy cushingu, zwyrodnieniach stawów etc.
Jest też nieznacznie podniesiony mocznik, może to wynikać z obecnego zapalenia jelit, tym bardziej , że drugi parametr nerkowy - kreatynina jest w normie.
Ponadto w morfologii obecna jest nieznaczna anemia i znaczny wzrost płytek krwi, może to wynikać i z biegunki, z ogólnego niedożywienia, ale biorąc pod uwagę ogólny obraz pacjenta, w pierwszej kolejności wskazane by było USG jamy brzusznej w celu wykluczenia jednak podłoża nowotworowego.
Co do diety, najlepszym wyborem była by dieta typu hepatic, ale uwzględniając, że pacjent jest dość wybredny co do jedzenia, a diety niestety niekoniecznie smakują schorowanym pacjentom, można wprowadzić dietę bytową na dobrej jakości łatwo przyswajalnym białku dedykowanym psom w podeszłym wieku ( np. vetfarmina, eukanuba, brit care ). 
Z wyrazami szacunku, 

Nikt nie chce skomentować?
Posted

No trzeba zrobić USG aby wykluczyć guzy.No i co pisałam wcześniej natychmiast przejść na dietę.Podawać na osłonę wątroby,dość skuteczny jest Sirimalor.Po prawidłowym karmieniu radykalnie powinny się wyniki poprawić.

Posted
11 minut temu, Anula napisał:

No trzeba zrobić USG aby wykluczyć guzy.No i co pisałam wcześniej natychmiast przejść na dietę.Podawać na osłonę wątroby,dość skuteczny jest Sirimalor.

A jak inaczej można stwierdzić, czy nie ma przypadkiem nowotworu?

Posted

A mnie zatkała propozycja dania Milo DS. A widzę ,że nikt nie reaguje na nią.  Czy będzie ciąg  dalszy ?

Wątrobę z ziół najlepiej regeneruje czysty ostropest. Sylimarol też może być .

Posted
13 godzin temu, Tyśka) napisał:

Gdyby znalazł sie inny DS, to mam kandydata do domku w Kluczach ;)

Tobiaszek, też ślepek, tylko mały i zdrowy :)

• Like 1
Posted
1 minutę temu, mari23 napisał:

Gdyby znalazł sie inny DS, to mam kandydata do domku w Kluczach ;)

Tobiaszek, też ślepek, tylko mały i zdrowy :)

W sumie... tez pomyślałam o nim, jako psiaka  ktory mi bardziej pasuje do Pani z Klucz.

Posted
1 godzinę temu, elik napisał:
Dzień dobry, 
Z wyrazami szacunku, 

Nikt nie chce skomentować?

tu nie trzeba komentować, tylko wykonać :) :)

a domek dla Milo....to chyba jakiś gwiazdkowy cud jest...

Posted

Kujcie żelazo z tym domkiem póki gorące.  Kto jest władny skontaktować się z nim?

Lepiej długo nie czekać. Ludzie czasem są wrażliwi i milczenie może pani uznać za lekceważenie.

Posted
1 godzinę temu, Poker napisał:

A mnie zatkała propozycja dania Milo DS. A widzę ,że nikt nie reaguje na nią.  Czy będzie ciąg  dalszy ?

Wątrobę z ziół najlepiej regeneruje czysty ostropest. Sylimarol też może być .

Mnie też zatkało jak przeczytałam.

31 minut temu, Tyśka) napisał:

Ten nowy dom brzmi jak z bajki... az ciężko uwierzyć:) Skąd Ci ludzie są?

Przez moment nie wiedziałam czy przypadkiem mi się to nie śni.

5 minut temu, Poker napisał:

Kujcie żelazo z tym domkiem póki gorące.  Kto jest władny skontaktować się z nim?

Lepiej długo nie czekać. Ludzie czasem są wrażliwi i milczenie może pani uznać za lekceważenie.

To jest odpowiedź na moje ogłoszenie Milo i oczywiście odpisałam od razu, jak tylko przeczytałam.
Pani napisała o godz. 14:56, ja odpisałam o godz. 19:58

Cytat

Szanowna Pani
Pani propozycje brzmi bardzo interesująco dla Milo. Dom, jak z marzeń :) Byłabym szczęśliwa, gdyby Milo został przyjęty do Takiej Rodziny. Oczywiście adopcja byłaby poprzedzona spotkaniem i podpisaniem umowy adopcyjnej. Pragnę uprzedzić, że Milo jest psem bardzo skrzywdzonym przez człowieka i jest bardzo zaniedbany, wymaga diagnostyki i leczenia. Pomimo tego jest bardzo łagodny i spragniony obecności człowieka. Proszę podać nr telefonu lub zadzwonić na numer podany w ogłoszeniu xxxxxxxxx Łączę serdeczne pozdrowienia Elżbieta xxxx

, ale dotychczas nie otrzymałam ani odpowiedzi, ani telefonu.  Może to czyjś głupi żart?  To za piękne, żeby było prawdziwe. A domek jest w Krakowie.

Posted
35 minut temu, mari23 napisał:

tu nie trzeba komentować, tylko wykonać :) :)

a domek dla Milo....to chyba jakiś gwiazdkowy cud jest...

Też tak myślę, ale ja tu tylko sprzątam  :)

Tak, domek typowo gwiazdkowy.  Jeśli okaże się, że to fakt, to ja, abstynent, chyba napiję się szampana  w Sylwestra.