venus_777 Posted September 30, 2020 Posted September 30, 2020 Psiak teściowej ma 9 lat jest wykastrowany (waga około 60kg -pies z nadwagą )to jest owczarkowaty mieszaniec ktory zawsze przejawiał lekką agresje do obcych nikt nie łaczył tego z jakąś chorobą . Ostatnio po dłuższym czasie kiedy go nie widziałam zauważyłam że pogorszyła się jego sierść zrobiła się matowa a w dodatku dostał coś na podobe łupieżu na całym grzbiecie . Zamówiłam wizytę weterynarza który pobrał mu krew i zrobił mu badania stwierdził tez ze to jest łupież . Dostałam wyniki i wynika że prawdopodobnie niedoczynnosc tarczycy . Bedziemy jechac ustalic leczenie i tu moje pytanie czym karmic takiego psa , jaką karmą ? do tej pory jadł głownie suchą karme . Dołaczam wyniki krwi . Czy na coś jeszcze zwrócic uwage kiedy weterynarz bedzie dobierał leczenie ? Quote
bou Posted September 30, 2020 Posted September 30, 2020 7 godzin temu, venus_777 napisał: Bedziemy jechac ustalic leczenie i tu moje pytanie czym karmic takiego psa , jaką karmą ? do tej pory jadł głownie suchą karme . Dołaczam wyniki krwi . Te wyniki badań nie są złe,za jakiś czas trzeba powtórzyć poziom cukru (na czczo!),poza tym - pytanie - czy psisko jest odrobaczone?Jeśli nie,to proponowałabym oddać kupsko do badania i w zależności od gatunku "życia wewnętrznego" - odrobaczyć). Niedoczynność tarczycy jest bardzo mocno prawdopodobna,ale trzeba zrobić cały profil tarczycowy,oznaczenie jedynie T4 - to zdecydowanie za mało zarówno na diagnozę jak i na leczenie odpowiednią dawką hormonu. Karma w niedoczynności tarczycy nie ma żadnego znaczenia,oprócz tego,że 9 letni owczar jest już seniorem i ma lekko podwyższone parametry wątrobowe,także dobrze byłoby dobrać coś,co ma w nazwie - senior. Zdrowia dla piesa życzę :) Quote
uxmal Posted September 30, 2020 Posted September 30, 2020 @bou a tak z mojej ciekawości chciałam dopytać. Czy T4 podwyższone ma jakikolwiek sens diagnostyczny przy fT4 na ślicznym środku i TSH też w normie.? Dorobić fT3? Wet się cieszy ale nie potrafi wytłumaczyć dlaczego. Quote
bou Posted September 30, 2020 Posted September 30, 2020 1 godzinę temu, uxmal napisał: Dorobić fT3? Nie trzeba.TSH,t4 w normie - i...jest się z czego cieszyć. :) 1 Quote
venus_777 Posted October 3, 2020 Author Posted October 3, 2020 Dnia 30.09.2020 o 19:31, bou napisał: Te wyniki badań nie są złe,za jakiś czas trzeba powtórzyć poziom cukru (na czczo!),poza tym - pytanie - czy psisko jest odrobaczone? Psiak zostal odrobaczony wlasnie jak przyjechal weterynarz , jak mial pobierana krew juz jakis czas nie byl odrobaczony z tego co wiem . Czy odrobaczenie moze miec duzy wplyw na tarczyce ? Karme bedzie mial zmienianą dla seniora. Staram się to wszystko ogarnac bo kiedy wyjedziemy to moze sprawa stac w miejscu ... Wczoraj go zważyliśmy waży 65kg a to wcale nie było łatwe , mieszkanie na wsi i brak mozliwosci wsadzenia psiaka do samochodu :D Pies jest domownikiem nie siedzi na podworku . Quote
bou Posted October 3, 2020 Posted October 3, 2020 Dnia 30.09.2020 o 20:31, bou napisał: trzeba zrobić cały profil tarczycowy,oznaczenie jedynie T4 - to zdecydowanie za mało zarówno na diagnozę jak i na leczenie odpowiednią dawką hormonu. To jest najważniejsze,bo nieleczona tarczyca może dawać groźne powikłania.Zarobaczenie nie ma wpływu na pracę tarczycy bezpośrednio,ale ma wpływ na zdrowie psa,natomiast nieleczona niedoczynność tarczycy (a u Twojego psa to b.prawdopodobne) - jest groźna. ps - co sprawia,że psa nie można dowieźć do gabinetu w pobliskim mieście,czy gminie? Quote
Recommended Posts