Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam Wszystkich.

Posiadamy w domu rottka samiec ponad roczny, wspaniały piesek, nie okazuje agresji, przyjazny wobez wszystkich.

Moje pytanie brzmi czy prawdą jest że te psy wybierają jedną osobe jako przewodnika? a później zaś może rywalizować o wyższą pozycje właśnie z owym wybrańcem?

chcieliśmy aby piesek na swojego pana wybrał męża, jednak ten wybrał panią, podąża za mną, wykonuje polecenia a od innych z wielką łaską, jest we mnie wpatrzony jak w obraz.

Teraz obawiam się że gdy będzie starszy to spróbuje podważyć moją pozycje przewodnika, a wtedy wiele by ze mnie nie zostało :D

Posted

Raczej Cię nie zje, będzie się za to zachowywał jak zbuntowany nastolatek i to z tym będziesz musiała sobie poradzić, jak zacznie podważać każdą Twoja decyzję 

Posted

Miałam rottweilery ponad 37 lat, wszystkie były lagodne i urocze, faktycznie ja byłam szefową ale męża też uznawały, kochały cały świat, były przyjazne do ludzi i zwierząt a słabszych nawet samorzutnie broniły przed napastnikami nie robiąc napastnikom krzywdy więc nie bój się, mąz też będzie kochany. Wydaje mi się, że one wybierają silniejszych psychicznie, tak było u mnie - ja mialam silniejszy charakter niż mąż, przy mnie nawet jak w nocy ktoś nabiegał nam na plecy nie reagowały nie wyczuwając zagrożenia a męża potrafiły bronić.

Posted

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, u nas właśnie dziwne jest to że to mąż ma silniejszy charakter i osobowość,  a pies wybrał mnie

Posted
2 godziny temu, onaX napisał:

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, u nas właśnie dziwne jest to że to mąż ma silniejszy charakter i osobowość,  a pies wybrał mnie

Może z zewnątrz, generalnie psy wybierają zwykle osobę silniejszą i stabilniejszą emocjonalnie, po za tym duże znaczenie może mieć też, to, że to Ty przebywasz z psem więcej i więcej z nim ćwiczysz 

Posted
15 godzin temu, iza121 napisał:

Może z zewnątrz, generalnie psy wybierają zwykle osobę silniejszą i stabilniejszą emocjonalnie, po za tym duże znaczenie może mieć też, to, że to Ty przebywasz z psem więcej i więcej z nim ćwiczysz 

Przebywam z psem nieco więcej to fakt, no i z pewnością mam dużo spokojniejszy charakter.

Masz duże doświadczenie z tymi psami więc pozwole sobie jeszcze o coś zapytać.

Pies może jeszcze zmienić przewodnika? gdybym nieco się wycofała

słyszałam też od dwóch znajomych że rottek zaatakował właściciela bez wyraźnej przyczyny, jednak wydaje mi się że sam z siebie by tego nie zrobił, chyba że wynika to z ich dominującej natury. Co o tym myślisz?

Posted

Teoria dominacji jest głupia, jeżeli pies zaatakował to musiał mieć powód. Mężczyźni  często, na szczęście nie wszyscy, nawet podświadomie ale chcą dominować, bywają czasem w pewnym sensie agresywni t.zn. chcą pokazać psu kto tu rządzi ale siłą a z rottkiem osiągniesz wszystko ale spokojnie, po dobroci. A agresja budzi agresję. Moj mąż też z początku taki był ale szybko go ustawiłam i byl spokój. A raz moja mama chciała pogrozić mojemu psu palcem i po tym palcu oberwała, na szczęście delikatnie bo pies byl wyjątkowo dobroduszny ale mama nie była w domu szefową bo doszła po paru latach więc nie miała prawa się rządzić.

Posted
9 godzin temu, onaX napisał:

Przebywam z psem nieco więcej to fakt, no i z pewnością mam dużo spokojniejszy charakter.

Masz duże doświadczenie z tymi psami więc pozwole sobie jeszcze o coś zapytać.

Pies może jeszcze zmienić przewodnika? gdybym nieco się wycofała

słyszałam też od dwóch znajomych że rottek zaatakował właściciela bez wyraźnej przyczyny, jednak wydaje mi się że sam z siebie by tego nie zrobił, chyba że wynika to z ich dominującej natury. Co o tym myślisz?

Z tą rasą największe doświadczenie ma dwbem - prowadziła hodowlę tej rasy, także wie o nich wszystko