Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

My używamy, uzywał też mój poprzedni pies i bardzo sobie chwalę. Mówię tu o obrożach półzaciskowych wykonanych z materiału. Teraz w sklepach niestety rzadko bywają (przynajmniej ja przez dłuższy czas nie mogłam kupić). W Poznaniu na wystawie było stoisko firmy Rogz. Poszukaj w internecie - prowadzą też sprzedaż wysyłkową. Mają regulowaną długość tak więc do każdej szyi mozna dostosować. Ja polecam.

Posted

Ja wystawiam mojego Dogue de Bordeaux właśnie na takiej obroży. Jakoś wogóle dla Bordogów przyjął się ten typ obroży. Jej zaletą jest łatwe oczyszczanie, oraz bezpieczeństwo - zaciska się, ale nie dusi psa, a więc nie może z niej wyjąć głowy, gdy jest przypięta smycz.

Posted

ja jeszcze dodam, ze [u]obroza polzaciskowa chyba nie jest obroza szkoleniowa[/u]. zaciska sie, ale nie dusi, jak dlawik. po prostu jej srednica zmniejsza sie do rozmiarow, ktore uniemozliwiaja psu wyszarpniecie z niej glowy. czyli jest to zwykla obroza na spacerki, ale dajaca nam poczucie bezpieczenstwa - jak pies np. czegos sie przestraszy i gwaltownie zaprze sie w miejscu, to nie stracimy nad nim kontroli.

sama przymierzam sie do kupna takowej. ostatnio Sabina o malo nie wpadla mi pod samochod - chcialam przejsc z nia przez jezdnie na skrzyzowaniu, gdy nagle tuz obok nas gwaltownie skrecilo auto. prawie sie otarlo o moja suke :evil: ta sie przerazila, szarpnela i zostalam ze smycza i pusta obroza w dloni... na szczescie Sabina odskoczyla glebiej na chodnik, a nie prosto na ulice... :modla:

Posted

[quote name='zachraniarka'][quote name='asher']ja jeszcze dodam, ze [u]obroza polzaciskowa chyba nie jest obroza szkoleniowa[/u].[/quote]

asher
a czym się charakteryzuje obroża szkoleniowa?[/quote]

nie podam ci definicji, bo jej nie znam 8)
napisalam to , co zacytowalas, zeby odroznic obroze polzaciskowa, od dlawika, ktory jest stricte narzedziem szkoleniowym - nie powinno sie go uzywac w innej, niz szkolenie sytuacji. natomiast obroza polzaciskowa nie sluzy chyba do tego, by szarpiac nia powodowac spokojne chodzenie psa na smyczy? :niewiem:
co oczywiscie nie znaczy, ze na obrozy polzaciskowej nie mozna psa szkolic innymi metodami :wink:

Posted

Ja po próbach ze zwykłą obrożą, szelkami i półzacisk. zostałam przy obroży półzaciskowej zrobionej przeze mnie. A takowe można zamówić przez internet, bo w sklepach nie widziałam takich, przynajmniej u mnie :roll:

Można zamówić tu:
[url]http://www.republika.pl/tupwroclaw/wzory.html[/url] i jeszcze tu: [url]http://www.manmat.prv.pl/[/url]

• 2 months later...
Posted

A jaka jest różnica między obrożą półzaciskową, a zaciskową ? Bo chcielismy kupic naszemu mamutkowi taka obroże przez internet ze strony manmat. Jest tam taka "obroża zaciskowa w łapki
małe ucho, z podszyciem" za 35 zł. Ale widze, że tu mówicie o półzaciskowych, więc nie wiemy czy sie zdecydować na tę zaciskową- wygląda na dobrą- co sądzicie?

Posted

Jesli chcesz obroże ManMat to polecam [url]www.pelna-miska.pl[/url]. Dla Malamuta to jak najbardziej ta oboża:
[img]http://www.pelna-miska.pl/obroza_lapki_czerw.jpg[/img]
Taka obroża jak najbardziej nadaje się na spacery, jest bardzo trwała no i ładna. Moje psy w takich właśnie śmigają. Obroża z podszyciem jest stosowana dla psów gładko włosych typu Labrador, Amstaff, Cane Corso itp ...

• 10 years later...