Mazowszanka13 Posted August 20, 2020 Author Posted August 20, 2020 4 godziny temu, betka napisał: Podczytuje, ucząc się jak postępować z takimi strachulcami. Pamiętam suczkę u Poker, którą głaskano kocykiem, by oswoić z dotykiem. Może to jakiś pomysł... 2 godziny temu, Poker napisał: To prawda. Metoda była skuteczna. Mogłam przypiąć w końcu smycz. On daje się głaskać, ale gorzej z łapaniem za obrożę i szelki. Dotykam obroży przy karmieniu, ale na razie to nie procentuje. Zdjęcie z wczoraj. Wetka źle założyła szelki, ten poprzeczny pasek powinien być pod spodem. https://images90.fotosik.pl/410/53dbbd2275a623c9gen.jpg A to mini smyczka, która mu dynda z przodu i przeszkadza chodzić. Plus taki, że nie próbuje jej przegryźć. https://images91.fotosik.pl/409/a7d4415b737ed896gen.jpg Quote
Mazowszanka13 Posted August 23, 2020 Author Posted August 23, 2020 U Lilka postęp. Daje się głaskać i masować na posłanku. Początkowo w pozycji bardziej czujnej. Teraz leży na boczku z łepkiem opartym na poduszce. Ale na zewnątrz nie daje sie dotknąć. Chyba, że sam podejdzie nadstawiając kuperek do głaskania. Głównie wtedy, kiedy inne psy przychodzą się poprzytulać. 3 Quote
Mazowszanka13 Posted August 25, 2020 Author Posted August 25, 2020 Kolejny krok do przodu. Wczoraj pokazał brzuszek do głaskania podnosząc dwie łapki. 3 1 Quote
Poker Posted August 25, 2020 Posted August 25, 2020 1 godzinę temu, Mazowszanka13 napisał: Kolejny krok do przodu. Wczoraj pokazał brzuszek do głaskania podnosząc dwie łapki. NO bomba. Będą z niego psy. Quote
Mazowszanka13 Posted August 28, 2020 Author Posted August 28, 2020 Będą , ale kiedy ? Nadal jest nieufny do ludzi ,mimo pokazywania brzuszka (nie zawsze), merdania ogonkiem na nasz widok czy towarzyszenia nam w ogrodzie. Ucieka nam sprzed nóg, czasami ucieka z posłanka na próbę podejścia. Na zewnątrz wychodzi ostrożnie, przy nas boi się ,ale jak znikamy z pola widzenia, to jest bardziej śmiały. Quote
Poker Posted August 28, 2020 Posted August 28, 2020 Trudno powiedzieć. Giga była U nas 15 miesięcy i całe szczęście, że znalazła się mało wwymagająca pani. Quote
konfirm31 Posted August 28, 2020 Posted August 28, 2020 No, toś Mazowszankę pocieczyła, Pokerku ;). Quote
Poker Posted August 28, 2020 Posted August 28, 2020 30 minut temu, konfirm31 napisał: No, toś Mazowszankę pocieczyła, Pokerku ;). Nie chciałam pocieszać tylko urealnić możliwości , żeby Mazowszanka szoku potem nie doznała :) Quote
Mazowszanka13 Posted August 28, 2020 Author Posted August 28, 2020 1 godzinę temu, Poker napisał: Trudno powiedzieć. Giga była U nas 15 miesięcy i całe szczęście, że znalazła się mało wwymagająca pani. 1 godzinę temu, konfirm31 napisał: No, toś Mazowszankę pocieczyła, Pokerku ;). Pocieszyła mnie mało wymagajacą Panią, 15 miesiącami już nie, bo tylu nie mam. Quote
malagos Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 Dnia 28.08.2020 o 22:43, Mazowszanka13 napisał: Pocieszyła mnie mało wymagajacą Panią, 15 miesiącami już nie, bo tylu nie mam. Małgoś, zrobiłas i robisz ogromnie dużo, to wspaniała robota! Znam sytuację u Ciebie i tym bardziej podziwiam! 1 Quote
konfirm31 Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 To teraz tylko trzymajmy kciuki, żeby Lilkowi się trafiła taka niewymagająca Pani :). Quote
Poker Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 3 godziny temu, konfirm31 napisał: To teraz tylko trzymajmy kciuki, żeby Lilkowi się trafiła taka niewymagająca Pani :). To trzeba ogłaszać , bo odpowiednia pani nie ma szans , żeby go zobaczyć. Quote
konfirm31 Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 Mazowszanka ma go ogłaszać, a może już to robi? Quote
Mazowszanka13 Posted August 31, 2020 Author Posted August 31, 2020 Już pracuję nad ogłoszeniami. Na dniach ogłoszę. Quote
Mazowszanka13 Posted September 7, 2020 Author Posted September 7, 2020 Wyjechaliśmy z mężem na przedłużony weekend do Bydgoszczy (polecam !). Lilek został z synem, którego wcześniej nie widział. Nie panikował na widok dużego, obcego faceta. Dawał się nawet pogłaskać. Na spacerze jest coraz bardziej śmiały, ale wraca sam przed innymi psami. I jak każdy nasz tymczas pędzi na śniadanie pierwszy. Poniżej podaję roboczy szkic ogłoszenia. Proszę o sugestie i podpowiedzi. 2 Quote
Mazowszanka13 Posted September 7, 2020 Author Posted September 7, 2020 Lilek, mały piesek o sylwetce jamnika Lilek wraz z siostrą został wyrzucony w worku na kartofle na opuszczoną posesję.Rodzeństwo było dzikie, bojące się człowieka. Nie wiemy czy psy były bite czy po prostu nie miały kontaktu z ludźmi. Siostra znalazła wspaniały dom stały, który świadomy jej lęków zdecydował się z nią popracować. Lilek bardziej dziki i strachliwy przebywa w domu tymczasowym pod Warszawą. Niestety, pobyt w domu tymczasowym jest ograniczony czasowo. Szukamy dla Lilka domu stałego pełnego ciepła, miłosci i cierpliwości, który poświęci mu serce i czas na pozbycie się lęków i przywróci wiarę w człowieka. Lilek w domu tymczasowym,dzięki obecności innych psów, zrobił duże postępy. Reaguje na imię, na zewnątrz wychodzi ostrożnie,trzyma się domu, daje się pogłaskać, merda ogonkiem na widok człowieka. Jedynie widok smyczy i próba jej przypięcia budzą w nim panikę. I nad tym nowy dom musiałby popracować. Dlatego wskazany jest dom z ogrodem, gdzie, przynajmniej przez jakiś czas, przypinanie smyczy nie będzie codzienną koniecznością.Obecność innych psów jest mile widziana. Nie znamy jego stosunku do małych dzieci. Lilek jest zaczipowany,zaszczepiony i wykastrowany, ma około 4-5 lat, waży około 10 kg. 2 Quote
konfirm31 Posted September 7, 2020 Posted September 7, 2020 Mnie się podoba :). Teraz tylko ładne zdjęcia i..... trzymamy kciuki :) Quote
Mazowszanka13 Posted September 8, 2020 Author Posted September 8, 2020 Dałam Lilka na Olx. https://www.olx.pl/oferta/lilek-maly-rudy-piesek-o-sylwetce-jamnika-CID103-IDGrX8n.html I na fb:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2691028801146 Quote
Tyśka) Posted September 9, 2020 Posted September 9, 2020 Opis jest treściwy, ale... proponuję, aby za zdjęcie główne wstawić takie, na którym widać pyszczek Lilusia. Na przykład to: Ludzie są wzrokowcami i chodzi o to, aby przykuć ich uwagę, kiedy szukają wśród ogłoszeń TEGO JEDYNEGO psa :) Często... zwracają uwagę właśnie na psie spojrzenie... Ale to tylko taka mała propozycja :) Trzymam kciuki za odzew, ogłoszenie jest bardzo dobrze napisane. Quote
Mazowszanka13 Posted September 9, 2020 Author Posted September 9, 2020 4 godziny temu, Tyśka) napisał: Opis jest treściwy, ale... proponuję, aby za zdjęcie główne wstawić takie, na którym widać pyszczek Lilusia. Na przykład to: Ludzie są wzrokowcami i chodzi o to, aby przykuć ich uwagę, kiedy szukają wśród ogłoszeń TEGO JEDYNEGO psa :) Często... zwracają uwagę właśnie na psie spojrzenie... Ale to tylko taka mała propozycja :) Trzymam kciuki za odzew, ogłoszenie jest bardzo dobrze napisane. Dzięki za radę:) Uwzględnię. Na weekend wyróżnię. Quote
malagos Posted September 10, 2020 Posted September 10, 2020 To teraz czekamy na odzew :) Zawsze mam taką nadzieję, ze wśród ludzi są też tacy "normalni" jak my, i ktoś zechce pomóc. Quote
konfirm31 Posted September 10, 2020 Posted September 10, 2020 Trzymam kciuki za Lilka i za Was :). Wierzę w miłość "od pierwszego wejrzenia" - może kogoś zauroczy, poruszy serce :). Quote
Mazowszanka13 Posted September 10, 2020 Author Posted September 10, 2020 A ja wierzę w wersje eksportową, bo bez tego ani rusz. Dzięki za wsparcie :) Quote
Recommended Posts