Jump to content
Dogomania

Stało się to, o czym wszyscy marzyli - 3 kg TYCIA ZAMIESZKAŁA U POKER:)Złamana łapka, porzucenie, ulica, schronisko - to wszystko jest już tylko złym wspomnieniem.

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

Ale tu życzeń , a ja nie zaglądałam. Niegrzeczna jestem. Dziękuję bardzo i wzajemnie życzę zdrówka wszystkim futrzakom i ich ludziom.

Może kogoś interesuje jeszcze los Tycjany.

Byłam z nią u okulisty. Niestety czeka  ją operacja powiek obu oczek . Dolna powieka zawija się w stronę gałki ocznej i z tego powodu są niedrożna kanaliki łzowe + drażnią szczątkowe rzęsy. Koszt to drobne 1200 zł.

Spytałam się czy przy okazji można będzie ja wykastrować. Jest to możliwe  z czego się bardzo cieszę  , bo nie chcę fundować jej tyle razy narkozy. Kolejne pewnie z 300- 400 zł. Chyba kredyt wezmę na tę parówę :)

A Tyćka ma mnóstwo przezwisk : Krokiet, Serdelek, Parówa, Chomiczek , Króliś, Kluska i Klussien ( po niemiecku).

Sunia jest okropnie żarłoczna, musimy jej bardzo pilnować z jedzeniem.

Nadal warczy na pańcia i szczeka od progu jak idzie z nim na spacer. Ale co ciekawe , robi to tylko w dzień. W nocy cisza na dworze.

Ostatnio Kulka chyba poczuła się większa, bo zaczęła polować na Chomika. Czasem muszę ja pogonić.

Raz na kilka dni zdarzają się jej wpadki z siusianiem w domu.  No i  to szczekanie , gdy ktoś przyjdzie. Szczek ma tak donośny, że bębenki pękają. Pół biedy w domu , ale co będzie jak za jakiś czas przeprowadzimy się do bloku? Strach się bać

Śpiąca królewna na podusi 40x40 cm

376242353_Tycia(1).JPG.954b9c4a7da3380c6b516b5f86495804.JPG

Kulka - myśliwa

785550526_Tycia(5).JPG.8bcde0aa187ddb12621b00194bed7ab7.JPG

• Like 6
  • Upvote 1
Posted

Tycia pięknie by pasowała do Mimi jaguskowej, z zachowania są siostrami :D

Mimo wszystko, jest śliczna i nie dziwię się, że wiele jej wybaczacie ;) Trzymam kciuki za operację.

Posted
5 godzin temu, Tyśka) napisał:

Tycia pięknie by pasowała do Mimi jaguskowej, z zachowania są siostrami :D

Mimo wszystko, jest śliczna i nie dziwię się, że wiele jej wybaczacie ;) Trzymam kciuki za operację.

Tysiu, piękną urodą by pasowały , ale charakterem nie bardzo. Tyćka nikomu nie pokazuje zębów, z wszystkimi naszymi psami w zgodzie. Łączy je szczek.

Posted
17 minut temu, Poker napisał:

Tysiu, piękną urodą by pasowały , ale charakterem nie bardzo. Tyćka nikomu nie pokazuje zębów, z wszystkimi naszymi psami w zgodzie. Łączy je szczek.

Jeszcze tego by brakowało, żeby z psami się nie dogadywała:D ale szczekanie, strachy na spacerach... to tak, to miałam na myśli.

Posted
Dnia 11.01.2021 o 00:29, Poker napisał:

Ale tu życzeń , a ja nie zaglądałam. Niegrzeczna jestem. Dziękuję bardzo i wzajemnie życzę zdrówka wszystkim futrzakom i ich ludziom.

Może kogoś interesuje jeszcze los Tycjany.

Byłam z nią u okulisty. Niestety czeka  ją operacja powiek obu oczek . Dolna powieka zawija się w stronę gałki ocznej i z tego powodu są niedrożna kanaliki łzowe + drażnią szczątkowe rzęsy. Koszt to drobne 1200 zł.

Spytałam się czy przy okazji można będzie ja wykastrować. Jest to możliwe  z czego się bardzo cieszę  , bo nie chcę fundować jej tyle razy narkozy. Kolejne pewnie z 300- 400 zł. Chyba kredyt wezmę na tę parówę :)

A Tyćka ma mnóstwo przezwisk : Krokiet, Serdelek, Parówa, Chomiczek , Króliś, Kluska i Klussien ( po niemiecku).

Sunia jest okropnie żarłoczna, musimy jej bardzo pilnować z jedzeniem.

Nadal warczy na pańcia i szczeka od progu jak idzie z nim na spacer. Ale co ciekawe , robi to tylko w dzień. W nocy cisza na dworze.

Ostatnio Kulka chyba poczuła się większa, bo zaczęła polować na Chomika. Czasem muszę ja pogonić.

Raz na kilka dni zdarzają się jej wpadki z siusianiem w domu.  No i  to szczekanie , gdy ktoś przyjdzie. Szczek ma tak donośny, że bębenki pękają. Pół biedy w domu , ale co będzie jak za jakiś czas przeprowadzimy się do bloku? Strach się bać

Śpiąca królewna na podusi 40x40 cm

376242353_Tycia(1).JPG.954b9c4a7da3380c6b516b5f86495804.JPG

Kulka - myśliwa

785550526_Tycia(5).JPG.8bcde0aa187ddb12621b00194bed7ab7.JPG

A resztę gromadki gdzie wcięło? :))

Też mam taką rozszczekaną maUpę w domu ;)

Nie wystarczy jej obszczekać gościa. Gdy siedzimy przy kawie to obserwacja cały czas a przy większym ruchu a broń Boże gestykulacji rękoma to larum podnosi jak diabli.

Posted
Dnia 16.01.2021 o 19:36, Tola napisał:

Może im mniejsza małpka tym głośniej szczeka:;)

Coś w tym jest bo kuzynki jest mniejsza od naszej maUpy a potrafi ją zagłuszyć :))

• 2 months later...
Posted

Tycjana vel Krokiet/ Serdelek/Parówa  w środę ma zabieg na powiekach i sterylkę.

Była na USG serduszka i miała badania krwi. Jest zdrowa. Ale i tak zawsze jest obawa.

Mam nadzieję, że w lecznicy będą mieć na jej wielką łepetynkę odpowiedni abażur, bo fartuszek to za mało przy pociętych powiekach.

Drogie są te nasze zwierzaczki dosłownie i w przenośni. Ale miłość jest bezcenna.

• Like 4
  • Upvote 1
Posted

Oj drogie :)

Tyćkowy szczek to przynajmniej normalny psi szczek. Mój Tobi piszczy. Ludzie podskakują ja razem z nimi. 

Nie mogę go oduczyć. Piszczy I już. A kiedy nie piszczy to boję się że jakiś chory.

Ten pisk już wszedł chyba w kanon bloku bo czasami sasiedzi pytają czy Tobi żyje bo tak cicho. :D 

Posted

Tyciunię odebrałam o 17.30 .Potem miałam pracę i dlatego dopiero teraz piszę. Chomiczek zniósł zabiegi bardzo dobrze.

Na brzusiu 3 rozpuszczane szewki. Oczka wyglądają okrutnie, ogolone dookoła, łzawiące i opuchnięte powieki.

Abażur  ma nosić 2 tygodni i wtedy kontrola.

Panie mówiły , że Tycia jest bardzo delikatna i starały się tak ją traktować.

Jestem bardzo zadowolona z tej lecznicy. Pracują w niej stosunkowo młode lekarki , ale widać , że mają spore doświadczenie i dużą wrażliwość. Są bardzo dobrze zorganizowane. Ludzi masa.

I jeszcze jeden plus, że mam do nich ok. 5 minut jazdy.

Za całość zapłaciłam 1290 zł ,mniej niż się zapowiadało.

• Like 4
Posted

Biedne oczka

625067473_Tyciaoczka.JPG.c6c0e5ed12101b6483c848b6cd176e86.JPG

Dziś już próbuje biegać ,ale brzusio szyty  i kołnierz przeszkadza w chodzeniu po schodach i wskakiwaniu na łóżko, więc królewna znowu jest noszona. Apetyt dopisuje. Szczek w miarę też.

• Like 5
Posted
6 minut temu, Dusia-Duszka napisał:

Ja nie pamiętam i nie mogę znaleźć, co jej było z oczkami? Czemu operacja powiek?

Miała niedrożne kanaliki łzowe i bardzo ją to męczyło + częste zapalenie spojówek.

4 minuty temu, Tola napisał:

Biduleczka malusia, ściskam Was obie, trzymajcie się!

No biduleczka. kropię jej oczki 4 x dziennie . Nauczyła się, że za każdym razem dostaje smaczki, więc po zakropieniu pędzi pod pojemnik z nimi i czeka na nagrodę.

• Like 2
Posted
2 minuty temu, Poker napisał:

Miała niedrożne kanaliki łzowe i bardzo ją to męczyło + częste zapalenie spojówek.

No biduleczka. kropię jej oczki 4 x dziennie . Nauczyła się, że za każdym razem dostaje smaczki, więc po zakropieniu pędzi pod pojemnik z nimi i czeka na nagrodę.

Malusia mądralka. Już chyba wszystko naprawione i będzie spokój.

Posted
3 godziny temu, Poker napisał:

U takiej Tyciuńki to kanaliczuńki raczej. Niech się wszystko dobrze goi. 

Duśka też ma oczy pod specjalnym nadzorem. Krople nawilżające to codzienność prawie. 

Posted
Dnia 22.04.2021 o 22:31, Tola napisał:

Malusia mądralka. Już chyba wszystko naprawione i będzie spokój.

Zdrowiej maleńka, ktoś musi domu pilnować i gości obszczekiwać ;) ;) ;)