Bogusik Posted July 27, 2020 Posted July 27, 2020 A gwoli dyskusji nad wiekiem i nie tylko, to ile Tycia ma lat? Pewnie gdzieś jest podane ale nie wiem gdzie Quote
Sowa Posted July 27, 2020 Posted July 27, 2020 Jeszcze o "dobrze", cytuję "Co oznacza sygnał „dobrze”? Nie tylko zapowiedź nagrody (uwaga: nagrody nieregularnej i odsuniętej w czasie), ale także przywołanie najlepszych psich emocji. Aby wdrukować w pamięć szczeniaka sygnał zapowiadający nagrodę, nazywam słowem lub sygnalizuję gestem każde akceptowane zachowanie, spontaniczne czy sprowokowane. I potwierdzam sygnałem „dobrze”. A więc siad, dobrze, idziemy, dobrze, zabawa, dobrze, śpij, dobrze - znaczenie słowa „dobrze” tłumaczę okazjonalnie podawanym smakołykiem. Drugie, emocjonalne znaczenie słowa „dobrze” utrwalam powtarzając ten sygnał gdy szczenię jest szczęśliwe - przy pełnej misce, w zabawie z opiekunem lub zaprzyjaźnionym psem, podczas najbardziej radosnych biegów w domu i na spacerze. Nie muszę dodawać realnej nagrody – skojarzenie słowa „dobrze” z najlepszymi psimi emocjami ułatwi w przyszłości nie tylko potwierdzenie zachowania, ale i zaakceptowanie nowej sytuacji." Poker, masz poradnik 'Zwykły niezwykły przyjaciel" ? To zajrzyj jeszcze na str. 30. Quote
rozi Posted July 27, 2020 Posted July 27, 2020 17 minut temu, jankamałpa napisał: Bo pies z głową w dól to wcale nie takie proste ćwiczenie :) E tam. W życiu nie robiłam, więc nogi lekko sztywne i piętami mi parę centymetrów brakuje, ale poza tym luz :D przy okazji zrobiłam kilka pompek, to mi lepiej wychodzi. Quote
Poker Posted July 27, 2020 Posted July 27, 2020 Fajna tematyka się rozwinęła. Moja przyjaciółka , utalentowana w wielu sportach , robiła tzw. krzesełko. Zaginała tym wielu zadzierających nos facetów. Bardzo się przejmuje , bo teraz już nie jest w stanie zrobić ani jednego. Powiedziałam jej , że ja się nie przejmuję , bo nigdy nie potrafiłam zrobić:) Najbardziej z ruchu lubię bezruch , a z dźwięków i ciszę. :) Sowo, przejęłam się Twoimi radami i od poprzedniego postu DOBRZE padło z moich ust ze 30 razy. Niestety poradnika 'Zwykły niezwykły przyjaciel" nie mam. Trzeba będzie zakupić. Tycia ma ok 14 .miesięcy. uxmalku, 3 psy +sillikonowa saszetka na smaczki!!! nie dam rady. Mogę coś w kieszeni mieć. Quote
Sowa Posted July 27, 2020 Posted July 27, 2020 7 minut temu, Poker napisał: od poprzedniego postu DOBRZE padło z moich ust ze 30 razy. Świetnie, a ile razy po "dobrze" był minismakol? Bo ona dopiero uczy się, co znaczy słowo "dobrze". 8 minut temu, Poker napisał: Najbardziej z ruchu lubię bezruch , a z dźwięków i ciszę. :) Ruch może być, byle nie pod górę, po równym to jeszcze ujdzie, ale z dźwięków cisza jest najpiękniejsza, popieram. Quote
Poker Posted July 27, 2020 Posted July 27, 2020 Dobrze nie za każdym razem było poparte smakolem , bo stosowałam w obu opisanych sytuacjach. Poza tym ja od dawna do niej tak mówię, gdy ją chwalę. i jeszcze mówię kochana. Ruch po równym może być. Chciałabym jeszcze pojeździć na rowerze. Próbowałam sama tańczyć Zumbę , ale zabrakło mi samozaparcia. W przyszłym roku przyjedzie z Kanady ta moja przyjaciółka, to się weźmiemy za siebie. Quote
ona03 Posted July 27, 2020 Posted July 27, 2020 4 minuty temu, Poker napisał: Próbowałam sama tańczyć Zumbę , ale zabrakło mi samozaparcia. W przyszłym roku przyjedzie z Kanady ta moja przyjaciółka, to się weźmiemy za siebie. Oj Pokerku, ależ się będzie działo :))))) Mizianka dla maleńtaski :) Quote
Dusia-Duszka Posted July 27, 2020 Posted July 27, 2020 1 godzinę temu, Poker napisał: ... Próbowałam sama tańczyć Zumbę , ale zabrakło mi samozaparcia. W przyszłym roku przyjedzie z Kanady ta moja przyjaciółka, to się weźmiemy za siebie. W Zumbie jest dużo podskoków - obciążenie stawów. Trzeba je przygotować. Taniec polecam :) np. salsa suelta. Quote
Poker Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 10 godzin temu, Dusia-Duszka napisał: W Zumbie jest dużo podskoków - obciążenie stawów. Trzeba je przygotować. Taniec polecam :) np. salsa suelta. Oglądałam sporo filmów z Zumbą i są wersje dla starszych osób bez podskoków. Popatrzę na salsa suelta. Dzięki. Quote
Poker Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 Z naszym Dolarkiem bardzo źle. Nastąpiło gwałtowne pogorszenie. Liczymy się z tym, że trzeba się z nim pożegnać na dniach, a może szybciej. Quote
Tola Posted July 28, 2020 Author Posted July 28, 2020 18 minut temu, Poker napisał: Z naszym Dolarkiem bardzo źle. Nastąpiło gwałtowne pogorszenie. Liczymy się z tym, że trzeba się z nim pożegnać na dniach, a może szybciej. Ojej, trzymajcie się. W te upały staruszkom bardzo ciężko, nasza Zulka też ma kolejny kryzys, boimy się, że serce nie wytrzyma. Quote
Poker Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 Dolarek ma serce w porządku , ale z głową coraz gorzej. Dziś 3 razy go kąpaliśmy, bo leżał w siuśkach. Rano zjadł z ręki , teraz mowy nie ma. Pić też nie chce, napoiłam go strzykawką. Próbuje wstać i wtedy się kręci w prawo albo w lewo. zwija się dosłownie w koło i pada. Dziwnie popiskuje , mimo że dostał lek przeciwbólowy. Zobaczymy co będzie rano . Jak nie będzie poprawy , to pożegnamy go. Quote
ona03 Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 Pokerku, sił dużo życzę, pożegnania są trudne......., Dolarku, trzymaj się dziadeczku. Quote
Dusia-Duszka Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 Ostatnie wspólne chwile i pożegnanie przyjaciela... to zawsze trudne doświadczenie. Quote
Tyśka) Posted July 29, 2020 Posted July 29, 2020 Och nie :( Dużo sił dla Was na ten trudny czas. Quote
Poker Posted July 29, 2020 Posted July 29, 2020 O 10. 45 Dolarek pobiegł za Tęczowy Most. Usnął spokojnie w naszych ramionach. Żył 17, 5 lat. Żegnaj mój kochany, cudowny przyjacielu. Dałeś nam przez 13,5 lat wiele radości , wierności i miłości. 3 2 Quote
Tyśka) Posted July 29, 2020 Posted July 29, 2020 Dolarek dożył przepięknego wieku... Ściskam :( Quote
Recommended Posts