Sowa Posted April 30, 2020 Posted April 30, 2020 Jak tylko łapka będzie zdrowa, trzeba będzie uczyć Tycinkę, że ludzie - nawet 2-letnie - nie są straszne... Tycia ma za sobą jakieś koszmarne doświadczenia; nauka będzie wymagała świętej cierpliwości, oswajania po milimetrze z wszystkim, czego może się bać. Ale jaka satysfakcja potem! Znajoma (doskonała) trenerka przez kilka miesięcy rehabilitowała udręczonego, bitego pekińczyka. Trzeba było go przyzwyczajać do ruchu ręki - że ta ręka nie skrzywdzi - zaczynając od przyzwyczajania do ruchu jednym palcem... Po kilku miesiącach radosny fruwał przez powietrze i prosił o zabawę razem. Z Tycinką będzie łatwiej na szczęście. 1 Quote
Baltimoore Posted April 30, 2020 Posted April 30, 2020 Biedna Tycia :)) Taka trauma z samego rana i niezasłużona kara przez zamknięcie w pokoju :(( Quote
Isiak Posted April 30, 2020 Posted April 30, 2020 Być może Tycia z racji rozmiarów była zabawką dla dzieci, może się nad nią znęcali, być może nawet to złamanie łapki jest tego efektem. Dlatego się boi. 1 Quote
Poker Posted April 30, 2020 Posted April 30, 2020 Zamknięcie w sypialni nie jest karą, bo ona sama tam chodzi się położyć ma największym psim posłanku. Quote
Sowa Posted April 30, 2020 Posted April 30, 2020 Tycia mogła być zabawką do udręczania; pekińczyk, o którym pisałam, był bity i trzymany na łańcuchu. Quote
rozi Posted April 30, 2020 Posted April 30, 2020 Kula zareagowałaby identycznie, może z wyjątkiem popuszczania, choć nie wiem. Jest u mnie dziesięć lat, nadal boi się gwałtownych ruchów (również moich), hałasu, dzieci. Niektóre mikrusy takie są, te maleńkie. Nie potrafią ocenić zagrożenia, odskakują na bezpieczną odległość przy byle czym. Quote
Tola Posted April 30, 2020 Author Posted April 30, 2020 Tycia chyba nie ma dobrych doświadczeń z dziećmi, może jak stanie się bardziej pewna, to coś się zmieni na lepsze... Quote
Poker Posted April 30, 2020 Posted April 30, 2020 Tycia bała się 2,5 letniej wnusi , która jest jak perszing. Spokojniejszej 4. latki i 10. latka nie boi się tak bardzo. Wnukowi nawet daje się pogłaskać. O ja naiwna , miałam nadzieję , że ta malizna nie da rady wskoczyć na nasze łóżko , które jest wysokie jak krzesło. A tu mąż mnie woła i prosi , żebym spokojnie zajrzała do sypialni . I oto co widzę: królewna mało , że wskoczyła do łóżka , to jeszcze uwiła sobie gniazdko na mojej poduszce. Bałam się , że ze strachu będzie chciała zeskoczyć albo posiusia się na poduszkę . Na szczęście leżała spokojnie tak ,że nawet zdjęcia zrobiłam. Kota tez przylazła z zazdrości Pomalutku zdjęłam ją . Będziemy musieli zamykać sypialnię. Teraz leży na kanapie , ale mam ją na oku i zdejmę. I dziś jest święto , bo ciut wcześniej niż pisała Sowa, Tycia podeszłą do mnie z merdającym ogonkiem i domagała się pieszczot. Jak przestawałam, to podsuwała się do mnie i podstawiała do miziania. Słodka z niej dziewczyneczka. 5 5 Quote
Dusia-Duszka Posted May 1, 2020 Posted May 1, 2020 Jaka ona mikruska przy Kocie! Ile Kota waży? Quote
Tola Posted May 2, 2020 Author Posted May 2, 2020 Zaglądam do malusiej cudnej Tycieńki, głaski zostawiam. Ona faktycznie nawet przy kocie wygląda jak okruszek. To pierwszy zamojski psiak, którego nie widziałam przed wyjazdem ze schroniska, trudno mi wyobrazić sobie, jak jest malutka. Quote
Poker Posted May 2, 2020 Posted May 2, 2020 Tycia jest naprawdę malutka. Widziałam jeszcze mniejsze dorosłe psy rasowe, ale razy światowej widzę pierwszy raz . Sunia drepcze za mną krok w krok chociaż nie do końca jeszcze ufa. Mąż i wnuk nadskakują jej , ale ona pokazuje ,że jeszcze nie jest gotowa na bliskie kontakty. Nasz stado suńkowo- kociowe jest wobec niej grzeczne i ustępliwe za to malizna potrafi pokazać ząbki czasem po cichu ,a czasem powarkując .Dzieje się to w pobliżu jej miseczki. Nasze futrzaki nie chcą z nią spać. Jak Tycia wejdzie do którejś suni na legowisko , to ta się ewakuuje. Może zapach jeszcze nie ten albo łapka zniechęca. Obie sunie i kota zresztą też są bardzo o nią zazdrosne. Tycia w większości korzysta już z ogródka jako WC. Śmieszna jest. Wystawiam ją na taras , pokręci się i tupta pod drzwi ,żeby ją wpuścić do domku. Ogólnie jest bardzo mądra i dużo rozumie. 3 1 Quote
Tola Posted May 3, 2020 Author Posted May 3, 2020 Mądralka kochana:). Nowy wątek psów ze stodoły połknął mi wszystkie lajki. Quote
Tola Posted May 3, 2020 Author Posted May 3, 2020 Z bazarku b-b wpłynęło 75 zł dla Tyci, pięknie dziękuję Czy ktoś wie, co zrobić, abym mogła zatwierdzić post po edytowaniu (postu na 1 stronie)? Nie mogę wpisać nowych wpłat... Quote
Jo37 Posted May 3, 2020 Posted May 3, 2020 22 minuty temu, Tola napisał: Z bazarku b-b wpłynęło 75 zł dla Tyci, pięknie dziękuję Czy ktoś wie, co zrobić, abym mogła zatwierdzić post po edytowaniu (postu na 1 stronie)? Nie mogę wpisać nowych wpłat... Cierpliwie czekać aż się poprawi. Quote
Poker Posted May 4, 2020 Posted May 4, 2020 Tycia z wczoraj. Pańcio też ma fiołka i zabiega o względy malizny. Podłożył swoje miękkie paluszki pod główkę Tyci ,żeby było jej jeszcze wygodniej. A Tyćka wywinęła dziś nieprawdopodobny numer. Zamknęłam ją na chwilę w salonie , żeby nie poszła za mną po schodach. Zaglądam , a malizna siedzi w jadalni na stole !!! Wlazła na krzesło , a z niego na stół !!. Musieliśmy położyć krzesła na stole do góry nogami. Loczka też na początku wskakiwała na stół po krześle. Zadzwoniłam do doktora już dzisiaj , bo mam wrażenie , że Tyci dokucza łapcia. Od czasu do czasu drży , jest smutno-poważna i chwilami liże gips.. Mam z nią jechać w środę czyli o dwa - trzy wcześniej niż było planowane. Jak wróciłam do domu z zakupów , to mało ogonek jej się nie urwał. Ona chodzi za mną krok w krok. 6 Quote
Anula Posted May 4, 2020 Posted May 4, 2020 A to cała Tycia akrobatka a przy tym przemiły psiak.No,gipsu trzeba bardzo pilnować i zwracać uwagę bo mogą być obtarcia,odparzenia. Quote
Tola Posted May 4, 2020 Author Posted May 4, 2020 Tycia rozkręca się, ale tak to jest, jak piesio poczuje się bezpieczny. Naprzeciw męskiej dłoni TYcia wygląda bardzo malutka, taka prawdziwa tycia sunia;). To trzymam kciuki za wizytę, oby tam nic się złego nie działo... Quote
Tola Posted May 4, 2020 Author Posted May 4, 2020 Niestety, nie zatwierdzić postu z wpłatami z 1 strony po aktualizacji, więc zaczynam wpisywać nowe wpłaty w kolejny post na 1 stronie. Quote
rozi Posted May 4, 2020 Posted May 4, 2020 Dnia 3.05.2020 o 18:55, Tola napisał: Czy ktoś wie, co zrobić, abym mogła zatwierdzić post po edytowaniu (postu na 1 stronie)? Ja wiem. Kliknij "edytuj" jakiś inny post też, wtedy zatwierdzą się obydwa. Czasem aż trzy musiałam klikać. Quote
uxmal Posted May 4, 2020 Posted May 4, 2020 Dnia 3.05.2020 o 18:55, Tola napisał: Z bazarku b-b wpłynęło 75 zł dla Tyci, pięknie dziękuję Czy ktoś wie, co zrobić, abym mogła zatwierdzić post po edytowaniu (postu na 1 stronie)? Nie mogę wpisać nowych wpłat... Wrócił problem z edycją postów ze zdjęciami. :( nie da się zapisać. Quote
Tola Posted May 4, 2020 Author Posted May 4, 2020 6 minut temu, uxmal napisał: Wrócił problem z edycją postów ze zdjęciami. :( nie da się zapisać. Dzięki, próbowałam i dałam spokój, wstawiam w następny post. Ale u mnie to dziwna sprawa, bo nie mogę zatwierdzić tylko tego jednego postu, te sąsiednie udało się bez problemu. Quote
helli Posted May 4, 2020 Posted May 4, 2020 Żeby się nie rozbestwiła, he Szkoda, ze nie ma klatki kenela do zamykania małej gdy nie ma blisko osób, bo te skoki mogą nie wyjsc jej na dobre Quote
Recommended Posts