marcin73 Posted June 28, 2019 Posted June 28, 2019 Witam. Jestem posiadaczem małego agresywnego pudelka który nie da się ani czesać, ani obcinać. Każdy kto go obcinał rezygnuje i prosi, aby więcej z nim nie przychodzić. Jesteśmy załamani. Potrzebuję, aby go obciąć na krótko bez wymyślania chociaż dwa razy w roku. Myślę, że pierwsza fryzjerka robiła mu krzywdę i on się boi. W domu kąpiemy go i stoi grzecznie nawet jak go myje dziecko. Niestety na nożyczki i maszynkę reaguje strasznie. Pani z Blachowni, która miała do niego anielską cierpliwość (dziękuję, że tak długo wytrzymała) też zrezygnowała. Co robić? Quote
dwbem Posted June 28, 2019 Posted June 28, 2019 Kaganiec też nie pomaga? W Warszawie znam osobę, która się zajmuje strzyżeniem psów i chyba ona bt się nie bała ale to chyba za daleko dla ciebie. Quote
al'akir Posted June 28, 2019 Posted June 28, 2019 A próbowaliście przekonać go do nożyczek np. na przysmaki? Bez strzyżenia, bez zbliżania na początku. Pies widzi nożyczki - smaczek i powtórzyć. Później po kilku dniach, nożyczki przysuwamy coraz bliżej psa. Jak będzie coraz lepiej, pies zacznie cieszyć się na nożyczki (lub je ignorować, nie reagować agresją), przysuwasz je pod niego i strzyżesz w powietrzu, tak żeby oswajał się z dźwiękiem. Tak samo możesz postępować z maszynką. Tylko, że bez pośpiechu, niech pierwsza faza trwa nawet kilka tygodni. Z bardzo ciężkimi przypadkami i na szybko, ludzi radzili sobie narkozą. Nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Quote
marcin73 Posted June 29, 2019 Author Posted June 29, 2019 My nie możemy mu wyciągnąć nawet kleszcza. Nie chcę dać sobie obciąć włosa. Trudno go przekonać czymkolwiek. Quote
al'akir Posted June 30, 2019 Posted June 30, 2019 Może go coś boli? Może ktoś pokaleczył go podczas strzyżenia? Może się poddajecie za szybko? A w jakim on jest wieku i stanie zdrowia? Tak jak napisałam wcześniej, z tego co pamiętam to słyszałam od kilku osób, że strzyżą pod narkozą, bo inaczej nie da rady. Można to zrobić u weta, albo jakiś groomer, w klinice wet jak przyjmuje. Quote
Recommended Posts