Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.

Jestem posiadaczem małego agresywnego pudelka który nie da się ani czesać, ani obcinać. Każdy kto go obcinał rezygnuje i prosi, aby więcej z nim nie przychodzić. Jesteśmy załamani. Potrzebuję, aby go obciąć na krótko bez wymyślania chociaż dwa razy w roku. Myślę, że pierwsza fryzjerka robiła mu krzywdę i on się boi. W domu kąpiemy go i stoi grzecznie nawet jak go myje dziecko. Niestety na nożyczki i maszynkę reaguje strasznie. Pani z Blachowni, która miała do niego anielską cierpliwość (dziękuję, że tak długo wytrzymała) też zrezygnowała. Co robić?

Posted

Kaganiec też nie pomaga? W Warszawie znam osobę, która się zajmuje strzyżeniem psów i chyba ona bt się nie bała ale to chyba za daleko dla ciebie.

Posted

A próbowaliście przekonać go do nożyczek np. na przysmaki? Bez strzyżenia, bez zbliżania na początku. Pies widzi nożyczki - smaczek i powtórzyć. Później po kilku dniach, nożyczki przysuwamy coraz bliżej psa. Jak będzie coraz lepiej, pies zacznie cieszyć się na nożyczki (lub je ignorować, nie reagować agresją), przysuwasz je pod niego i strzyżesz w powietrzu, tak żeby oswajał się z dźwiękiem. Tak samo możesz postępować z maszynką. Tylko, że bez pośpiechu, niech pierwsza faza trwa nawet kilka tygodni.

Z bardzo ciężkimi przypadkami i na szybko, ludzi radzili sobie narkozą. Nie wiem, czy to jest dobry pomysł.

Posted

Może go coś boli? Może ktoś pokaleczył go podczas strzyżenia? Może się poddajecie za szybko?

A w jakim on jest wieku i stanie zdrowia? Tak jak napisałam wcześniej, z tego co pamiętam to słyszałam od kilku osób, że strzyżą pod narkozą, bo inaczej nie da rady. Można to zrobić u weta, albo jakiś groomer, w klinice wet jak przyjmuje.

• 7 months later...