Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie mam nawet pomysły na tytuł wątku, jakiś oryginalny i przyciągający uwagę :(

Zgłoszona ze wsi, z której zabieraliśmy już kilka, jeśli nie kilkanaście psów. A że kojec gminny zajęty nadal przez Kasję, to tę suczkę panowie z ZGK przywieźli do naszego kojca. 

To młoda suczka, bardzo w typie owczarka, ma długie łapy, strasznie szarą i zniszczoną sierść, ogon pod brzuchem, ale jak nas trochę poznała, to lizaniu nie było końca.

Obrożę zna, ale smycz nie bardzo - chodzi wokół człowieka  w kółeczko, jak łańcuchowy pies. Żadnej komendy też nie zna.

Apetyt ma ogromny, chrupki, gotowane, puszki - wszystko ma powodzenie!

To chyba znów muszę poprosić o pomoc, o karmę?... może ten nasz ulubiony Fitmin?....

Dla porównania owczarek Ursa 11 mies. rasowa, typ użytkowy

20190512_115658_resized.jpg

20190512_115710_resized.jpg

20190512_115721_resized.jpg

20190512_115755_resized.jpg

20190512_115815_resized.jpg

Wpłaty:

115 zł Karusiowy Bazarek  - Wawer :)

15 kg Fitmin - Isiak :)

• Like 1
  • Upvote 2
Posted

Jaka piekna :)

Ja na sierść podaje mojemu Dyziowi (ma jakby łupież) VetoSkin. Daje szybkie efekty.

Jeśli byłby do kupienia u Tomka czy w Makowie to kup. A ja podeślę Ci za to pieniądze.

Na wsi bedę dopiero po wyborach.

• Like 1
Posted

Śliczna :). Z tym umaszczeniem, prostym grzbietem i wysokimi łapami, jest bardzo podobna do owczarka wschodnioeuropejskiego, czyli rosyjskiej wersji owczarka niemieckiego. Poproszę w poniedziałek Skarpetę, może będą mogli pomóc. Wątek zapisuję. 

• Like 1
Posted

Czy mogę prosić o pomoc w ogłoszeniach?

Właściwie niewiele o niej wiemy, ale moze trzeba zacząć, i tak kolejka po taką sunię nie ustawi się od razu.......

Posted

Psica jest absolutnie w typie owczarka niemieckiego z linii użytkowej. Jeszcze 40 lat temu mogłaby pokazywać się na wystawach. A i dziś, gdyby nie reakcje lękowe, znalazłaby robotę w policji.

• Like 2
Posted
1 godzinę temu, Sowa napisał:

Psica jest absolutnie w typie owczarka niemieckiego z linii użytkowej. Jeszcze 40 lat temu mogłaby pokazywać się na wystawach. A i dziś, gdyby nie reakcje lękowe, znalazłaby robotę w policji.

O, to dobra wiadomość :) Pokazałam ją na fb naszej znajomej Dżoanie,  niedawno pytała mnie o owczarka, bo ma chętnych, ale napisała, że sunia bardzo mało w typie ONka. 

7 minut temu, Nadziejka napisał:
Znalezione obrazy dla zapytania gify misie szare tedi zagladam do cudnej
z mnostwem pozdrawien

Dobrze, że jesteś:)

Na piątek umówiona sterylizacja Kasji, ale jakby był dom chętny, to [pojechałaby ta sunieczka....

Posted
11 godzin temu, malagos napisał:

O, to dobra wiadomość :) Pokazałam ją na fb naszej znajomej Dżoanie,  niedawno pytała mnie o owczarka, bo ma chętnych, ale napisała, że sunia bardzo mało w typie ONka.

Znaczy znajoma preferuje współczesny typ wystawowy ONka, z wygiętym grzbietem i dziwnym kątowaniem, chodzący w przysiadzie? Miałam w życiu dwa owczarki wieki temu, z czego jeden prosto z policji (a właściwie ówczesnej milicji), obydwa w typie użytkowym. W tamtych czasach zresztą nie rozdzielano chyba jeszcze psów na typ wystawowy i użytkowy.Uważam, że hodowla zniszczyła tę rasę, idąc w niezrozumiałym dla mnie kierunku przejaskrawienia pewnych cech kosztem zdrowia i sprawności psów. Współczesne owczarki z linii wystawowych nie są zdolne do wielogodzinnej pracy, pokonywania przeszkód. Rasa "rozeszła się: w dwie strony, użytkową, tę bardziej naturalną, sprawniejszą, zdrowszą, i wystawową, dziwne "przyczajone tygrysy" ze spondylozą i czym tam jeszcze.

Niezależnie od tego, czy sunia jest w typie owczarka niemieckiego użytkowego, czy wschodnioeuropejskiego, niezaprzeczalnie jest śliczna i z jej budową ma szanse żyć dłużej w zdrowiu niż "garbusy".

• Like 1
  • Upvote 4
Posted

Zgadzam się z Isiak w 100 % :). Kocham ONki od lat i serce mnie boli, jak patrzę, jaką krzywdę wyrządzono tej pięknej psiej rasie. Paranoją jest to, że pies pracujący i zdrowy, to czeski użytek, lub rosyjskie VEO :(((

Wrzuciłam dziewczynkę na Skarpetę, prosząc o pomoc i udostępnianie. Malagosku wrzuć ją na fb na grupę ON, może kogoś zauroczy, tak jak nas :) 

• Like 1
Posted
3 godziny temu, Isiak napisał:

Malagos, jaką karmę kupujecie? Możesz podesłać link? To któraś z tych?

https://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/fitmin

Tę ostatnio kupuję, i smakuje psiakom: Fitmin For Life jagnięcina i ryż

Wzięłam sunię (jakoś pasuje mi do niej imię Gajana - Gaja - Gajka) na smycz i na krótki spacer. Niespokojna, chodząca w kółko mnie, plącząca mi nogi smyczą :( Zmęczyła mnie ta przechadzka, niestety. To na razie nie będę jej zabierać na spacer, ma duży kojec, i tak się załatwia w kątku, a jak w czwartek wróci z Warszawy Tomek, to z nią popracuje. Za to w domu Pusia dokazuje jak może, gryzie co popadnie, muszę mieć oczy naokoło głowy. Reszta stada, czyli czwórka, ok :)

Posted
2 godziny temu, malagos napisał:

Tę ostatnio kupuję, i smakuje psiakom: Fitmin For Life jagnięcina i ryż

Dam radę kupić worek 15 kg, podaj mi na PW adres do wysyłki albo konto, jeśli wolisz sama zamówić, to prześle Ci pieniądze.

• Like 1