Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mamy pewien problem.

Nasza suke owczarka niemieckiego pokrył 9 miesięczny owczarek niemiecki.

Miał być towarzyszem  suki.Lecz niekt się nie spodziewał że że taki podrostek 45 kg tak narozrabia.

Pusia miała robione nie tak dawno USG i miało być 5 w miocie.

W tej chwili trzy letnia suczka szczeni  się od 5 rano i jest na ten moment 11 sztuk.

Mam obawy że to jeszcze nie koniec.

Pisze ponieważ zastanawiamy się z żoną jak je wykarmic.

Szczeniaki mają bardzo dobry odruch ssania.

Matka opiekuje się wzorowo.

Posted
20 minut temu, Lusia Szczecin napisał:

Pisze ponieważ zastanawiamy się z żoną jak je wykarmic.

Szczeniaki mają bardzo dobry odruch ssania.

Matka opiekuje się wzorowo.

Na Twoim miejscu skontaktowałabym się z doświadczonym hodowcą owczarków lub z wetem i poprosiłabym o wskazówki.A co ze szczenietami póżniej?Rozumiem,że sunia nie ma uprawnień hodowlanych...

Posted
26 minut temu, Lusia Szczecin napisał:

A co ma by później przecież nie uspie szczeniąt.Na pewno znajdą dom.Na co dzień pomagamy psom w adopcji i szeroko pojętym wolontariatem.

Nie jest hodowca więc nie mam uprawnień hodowlanych.

Lusiu,nie bardzo rozumiem powód Twojej irytacji...odniosłas się do mojego pytania o szczenięta,a nie skomentowałaś nawet,czy rada o zwrócenie sie o pomoc do doświadczonych hodowców lub weta jest Ci przydatna.A to chyba jest w tej chwili priotytet,tak sądzę.

To tyle ode mnie.

Posted

Jeżeli chcesz odchować wszystkie szczxeniaki to niestety czeka cię ciężka praca. Trzeba je podzielić na pół i ponieważ powinny ssać co dwie godziny to ty musisz co godzinę raz dostawiać do suki połowę a raz drugą połowę szczeniąt. A suka musi być doskonale żywiona- najlepiej mięsem z dodatkami, mlekiem, serem,ew. jajka jako dodatek i wtedy jest szansana dobre odchowanie małych ale wyspać to się nie wyśpisz przynajmniej przez dwa tygodnie a lepiej trzy. Od trzeciego tygodnia możesz próbowac podawać szczeniętom mielone mięso, ser,  kszki dla niemowląt.

Bylam przez wiele lat hodowcą owczarków i rottweilerów więc doświadczenie mam. Jak chcesz wiecej rad to napisz na PW.

• 6 months later...