kikou Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 20 minut temu, elik napisał: Odebrałam przed chwilą telefon p. Marii i coraz mniej z tego wszystkiego rozumiem. Po wczorajszym badaniu krwi okazało się, że Aruś jednak ma zapalenie trzustki. To wszystko to jakiś koszmar :( To za dużo jak dla mnie :( Ja to potrafie wytłumaczyć. Aruś miał w kwietniu badanie krwi gdzie wartości wątrobowe i trzustkowe byly mocno podniesione. Podczas pamietnej majówki mial groźne objawy, które wskazywały na trzustke ale wet nie byl pewien. Nie mozna bylo wtedy zrobic pelnego profilu trzustkowego bo laboratorium nie pracowało, jednak weterynarz wdrozyl plynotwrapie i metronidazol + enzymy + rozkurczowe i przeciwbolowe czyli postepowanie jak w przypadku ostrego zapalenia trzustki. Leczenie wtedy szybko postawilo Arusia na nogi. Weterynarz mial wątpliwości że zbyt szybko mu sie poprawilo jak na trzustkę i jest zapis, że to mozliwe ze ostre zatrucie jakies było. Jednak z racji całego obrazu zalecał dietę i enzymy trzustkowr utrzymać. Weterynarz Pani Marii, ktory oparł sie na tym zapisie z maja troszke pochopnie stwierdził że nic malemu nie jest bo mial moze zatrucie tylko w maju. No ale jednak zmiana diety w nowym domu najwyraźniej zaostrzyła znowu chorobę. :-( 1 Quote
ania75 Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 4 godziny temu, elik napisał: Ponieważ Aruś wraca z adopcji, nadal będzie musiał mieć swoje konto bankowe. Muszę Saruni odstąpić swoje osobiste konto, a swoje finanse przenieść na inne konto bankowe. W tej sytuacji Sarunia będzie miała jednak inne konto bankowe, nie to, które podałam. Bardzo przepraszam za niedogodność, ale wierzcie mi, że prowadzenie finansów dwóch psiaków na jednym rachunku bankowym byłoby drogą przez mękę. Dzisiaj wieczorem roześlę nowy numer konta Saruni. W-płaty poczynione dla niej na konto Aureliuszka przeniosę na nowe konto Saruni, a kwotę za zakup karmy dla Saruni, przeleję z jej konta na konto Aureliuszka. Chyba, że darczyńcy Aureliuszka zgodzą się, żeby Aruś zafundował Sarci tę karmę :) Moim zdaniem mogłyby mieć wspólne finanse na jednym koncie... Ale zrób Elu jak Tobie będzie wygodniej Quote
Tola Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 41 minut temu, elik napisał: Odebrałam przed chwilą telefon p. Marii i coraz mniej z tego wszystkiego rozumiem. Po wczorajszym badaniu krwi okazało się, że Aruś jednak ma zapalenie trzustki. To wszystko to jakiś koszmar :( To za dużo jak dla mnie :( 21 minut temu, kikou napisał: Ja to potrafie wytłumaczyć. Aruś miał w kwietniu badanie krwi gdzie wartości wątrobowe i trzustkowe byly mocno podniesione. Podczas pamietnej majówki mial groźne objawy, które wskazywały na trzustke ale wet nie byl pewien. Nie mozna bylo wtedy zrobic pelnego profilu trzustkowego bo laboratorium nie pracowało, jednak weterynarz wdrozyl plynotwrapie i metronidazol + enzymy + rozkurczowe i przeciwbolowe czyli postepowanie jak w przypadku ostrego zapalenia trzustki. Leczenie wtedy szybko postawilo Arusia na nogi. Weterynarz mial wątpliwości że zbyt szybko mu sie poprawilo jak na trzustkę i jest zapis, że to mozliwe ze ostre zatrucie jakies było. Jednak z racji całego obrazu zalecał dietę i enzymy trzustkowr utrzymać. Weterynarz Pani Marii, ktory oparł sie na tym zapisie z maja troszke pochopnie stwierdził że nic malemu nie jest bo mial moze zatrucie tylko w maju. No ale jednak zmiana diety w nowym domu najwyraźniej zaostrzyła znowu chorobę. :-( U starszego psa nawet po jednorazowym incydencie trzustkowym trzeba bardzo uważać na to, co pies je; moja Tolka miała zapalenie trzustki w wieku 12 lat i do końca swojego życia musiała być na diecie. 1 Quote
Jolanta08 Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 19 minut temu, kikou napisał: Ja to potrafie wytłumaczyć. Aruś miał w kwietniu badanie krwi gdzie wartości wątrobowe i trzustkowe byly mocno podniesione. Podczas pamietnej majówki mial groźne objawy, które wskazywały na trzustke ale wet nie byl pewien. Nie mozna bylo wtedy zrobic pelnego profilu trzustkowego bo laboratorium nie pracowało, jednak weterynarz wdrozyl plynotwrapie i metronidazol + enzymy + rozkurczowe i przeciwbolowe czyli postepowanie jak w przypadku ostrego zapalenia trzustki. Leczenie wtedy szybko postawilo Arusia na nogi. Weterynarz mial wątpliwości że zbyt szybko mu sie poprawilo jak na trzustkę i jest zapis, że to mozliwe ze ostre zatrucie jakies było. Jednak z racji całego obrazu zalecał dietę i enzymy trzustkowr utrzymać. Weterynarz Pani Marii, ktory oparł sie na tym zapisie z maja troszke pochopnie stwierdził że nic malemu nie jest bo mial moze zatrucie tylko w maju. No ale jednak zmiana diety w nowym domu najwyraźniej zaostrzyła znowu chorobę. :-( Nie będę spokojna dopóki Aruś nie będzie bezpieczny u kikou ,dołuje mnie ta sytuacja :(( 3 Quote
elik Posted August 30, 2019 Author Posted August 30, 2019 Tak mi żal biednego psiaka :( Powiedziałam p. Marii co o tym wszystkim myślę. Nie wytrzymałam! Kasiu bardzo proszę zabierzcie go jak najszybciej, jak tylko będzie to możliwe. Quote
Poker Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 6 minut temu, elik napisał: Tak mi żal biednego psiaka :( Powiedział×am p. Marii co o tym wszystkim myślę. Nie wytrzymałam! Kasiu bardzo proszę zabierzcie go jak najszybciej, jak tylko będzie to możliwe. I co ona na to ? Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. Z opisu anica po wizycie PA wynikało , że były na niej obecne 2 osoby czyli p.Maria i jej koleżanka. Teraz pojawiła się informacja ,że 3 ! osoby i nie zachowujący czystości pies w jednym pokoju może byc trudne do zniesienia. Co to za 3. osoba i czy nie ona jestem buntownikiem w tej całej sytuacji. Pytam , mimo że to nie ma już wpływu na los Aurusia . Quote
elik Posted August 30, 2019 Author Posted August 30, 2019 3 minuty temu, Poker napisał: I co ona na to ? Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. Z opisu anica po wizycie PA wynikało , że były na niej obecne 2 osoby czyli p.Maria i jej koleżanka. Teraz pojawiła się informacja ,że 3 ! osoby i nie zachowujący czystości pies w jednym pokoju może byc trudne do zniesienia. Co to za 3. osoba i czy nie ona jestem buntownikiem w tej całej sytuacji. Pytam , mimo że to nie ma już wpływu na los Aurusia . Ta trzecie osoba, to chora, leżąca, która p. Maria się opiekuje. Quote
elik Posted August 30, 2019 Author Posted August 30, 2019 46 minut temu, ania75 napisał: Moim zdaniem mogłyby mieć wspólne finanse na jednym koncie... Ale zrób Elu jak Tobie będzie wygodniej 3 godziny temu, Jolanta08 napisał: elik ,skoro psiaki mają wspólny wątek to nie byłoby lepiej aby miały także konto ? Wystarczyłoby zaznaczyć " dla Aureliusza (kwota) i Sary (kwota)". Oczywiście to tylko sugestia i decyzja należy do Ciebie bo Ty wiesz najlepiej jak to wszystko ogarnąć. Nie mam nic przeciwko aby Aruś podzielił się z Sarcią. Czy myślicie może o sumowaniu wpłat i wydatków i wspólnym saldzie? Dla mnie byłoby to najprostsze, ale czy deklarowicze Arusia się na to zgodzą. Aruś ma już na koncie zapas, a Sarunia dopiero zaczyna zbierać, Quote
Poker Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 2 minuty temu, elik napisał: Ta trzecie osoba, to chora, leżąca, która p. Maria się opiekuje. Dzięki za odpowiedź. Biorąc pod uwagę ,że 3 osoby mieszkają w jednym pokoju w tym leżąca , ta adopcja nie powinna mieć miejsca. Pani Maria zdecydowanie przeceniła swoje możliwości. 4 1 Quote
elik Posted August 30, 2019 Author Posted August 30, 2019 Dnia 30.08.2019 o 18:30, Jolanta08 napisał: Nie będę spokojna dopóki Aruś nie będzie bezpieczny u kikou ,dołuje mnie ta sytuacja :(( Teraz Aruś jest już zaopiekowany. Dostał kroplówkę z lekami, środkami przeciwbólowymi. Wczoraj tez miał kroplówkę. P. Maria dba o jego stan. Błędna diagnoza lekarza spowodowała wstrzymanie leków na trzustkę, co spowodowała pogorszenie się stanu zdrowia Arusia :( Quote
elik Posted August 30, 2019 Author Posted August 30, 2019 Sarunia ma na swoim koncie poniższe wpłaty: 100,00 zł od Anula - 28.08. 20,00 zł od hristo_fair deklaracja VIII - 28.08. 20,00 zł od Kaas1 deklaracja VIII - 29.08. 20,00 zł od yucca deklaracja IX - 30.08. 50,00 zł od ona03 deklaracja VIII + 40,00 zł dodatkowo - 30.08. Bardzo serdecznie dziękuję Quote
elik Posted August 30, 2019 Author Posted August 30, 2019 Dzisiaj zapłaciłam 190,00 zł za badania, które miała Sarunia - EKG, morfologię, biochemię + leki. Stan konta po tej operacji nie jest zgodny ze stanem finansów na koncie Saruni, gdyż na tym koncie była jeszcze moja niewielka kwota 97,86 zł. Po tej operacji przeniosłam ją na konto męża. Na koncie Saruni, po zapłaceniu faktury weta jest 20,00 zł. Pozostaje jeszcze ewentualnie do zapłacenia (przelania na konto Arusia, z którego zapłaciłam za karmę Sarci) kwota 116,80 zł. Ale najpierw Sarunia musi ją uzbierać :( Quote
Jolanta08 Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 43 minuty temu, elik napisał: Czy myślicie może o sumowaniu wpłat i wydatków i wspólnym saldzie? Dla mnie byłoby to najprostsze, ale czy deklarowicze Arusia się na to zgodzą. Aruś ma już na koncie zapas, a Sarunia dopiero zaczyna zbierać, Jestem na tak 1 Quote
elik Posted August 30, 2019 Author Posted August 30, 2019 2 minuty temu, Jolanta08 napisał: Jestem na tak Bardzo dziękuję Znacznie ułatwi to prowadzenie finansów, zwłaszcza, że musiałam zwolnić konto dla Saruni - odstąpiłam jej swoje, co delikatnie mówiąc,nie jest dla mnie wygodne. Chętnie obsiądę je z powrotem. Z niego płaciłam wszelkie akcje, deklaracje. Wpłaty przechodziły natychmiast. Bardzo proszę o wypowiedzi pozostałych deklarowiczów Arusia. Quote
elik Posted August 30, 2019 Author Posted August 30, 2019 Dzisiaj tj. 30.08. na konto Arusia wpłynęły poniższe wpłaty: 30,00 zł od kiyuoshi 50,00 zł od ona03 deklaracja VIII - XII 10,00 zł od ludwa deklaracja IX Bardzo serdecznie dziękuję Quote
guccio Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 5 godzin temu, Jolanta08 napisał: elik ,skoro psiaki mają wspólny wątek to nie byłoby lepiej aby miały także konto ? Wystarczyłoby zaznaczyć " dla Aureliusza (kwota) i Sary (kwota)". Oczywiście to tylko sugestia i decyzja należy do Ciebie bo Ty wiesz najlepiej jak to wszystko ogarnąć. Nie mam nic przeciwko aby Aruś podzielił się z Sarcią. Ja za takim rozwiązaniem jestem. 1 Quote
guccio Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 2 godziny temu, Jolanta08 napisał: Nie będę spokojna dopóki Aruś nie będzie bezpieczny u kikou ,dołuje mnie ta sytuacja :(( Tak jak Ty odetchnę dopiero jak Aruś wróci do Kikau. Quote
yucca Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 1 godzinę temu, elik napisał: Czy myślicie może o sumowaniu wpłat i wydatków i wspólnym saldzie? Dla mnie byłoby to najprostsze, ale czy deklarowicze Arusia się na to zgodzą. Aruś ma już na koncie zapas, a Sarunia dopiero zaczyna zbierać, Ja jestem jak najbardziej za! Mam wyrzuty sumienia, że Aruś został bez deklaracji :( Najlepiej by było rozliczać psiaki w dwupaku. 1 Quote
ania75 Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 15 minut temu, yucca napisał: Ja jestem jak najbardziej za! Mam wyrzuty sumienia, że Aruś został bez deklaracji :( Najlepiej by było rozliczać psiaki w dwupaku. Też tak uważam 1 Quote
ona03 Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 Też jestem za wspólnym rozliczaniem, eliczku - moja wpłata obejmuje opłatę deklaracji za 5-mcy / do końca roku :)/ Quote
elik Posted August 30, 2019 Author Posted August 30, 2019 5 minut temu, ona03 napisał: Też jestem za wspólnym wątkiem, eliczku - moja wpłata obejmuje opłatę deklarację za 5-mcy / do końca roku :)/ Oczywiście, tak napisałaś na PW. Jak widać, ja dzisiaj naprawdę straciłam głowę :( Przepraszam, już poprawiam. Propozycja dotyczyła wspólnego konta, a także wspólnych finansów. Czy także jesteś za? Quote
ewu Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 Niestety trzustka najczęściej wymaga diety niskotłuszczowej , trzeba jej ścisle przestrzegać. Quote
Nadziejka Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 Ciociu eliczkowa pozdrawiam prosze tez o num konta Arusiowy i Saruniowy beda pieniazki z bazareczkow , i kochane serca Dobreduszki kupuja Cegielki Zycia Malenki kramik Arusiowi Aureliuszkowi serduchem .Zapraszam do 10 wrzesnia Tobie Saruniu-malenki Nadziejkowy Sercem Calem .Zapraszam do 31 sirepnia Quote
elik Posted August 30, 2019 Author Posted August 30, 2019 31 minut temu, ewu napisał: Niestety trzustka najczęściej wymaga diety niskotłuszczowej , trzeba jej ścisle przestrzegać. Poważnie zastanawiam się czy dalej ogłaszać Arusia. Quote
Recommended Posts