Jump to content
Dogomania

Po wielu perypetiach- KORI ma dom w Bielsko-Biała <3 <3 Do odważnych świat należy...po 3 latach w Radysach i 3 miesiącach u Dexterki ....nieudana adopcja i zwrot...znów w hoteliku czeka na DOM

Recommended Posts

Posted
5 minut temu, Tyś(ka) napisał:

Kojarzy mi się z japońskimi (azjatyckimi) szpicami :) Shikoku (black and tan), kishu, jindo... Myślę, że jakiś szpic mógł trochę namieszać. Najprędzej akita (ewentualnie pies grenlandzki). Może w 2 czy 3 pokoleniu, ale w oczach ma coś z niezależnego, kochającego swobodę szpica. Ciekawe czy w sposobie poruszania się też :)

FAKTYCZNIE baardzo podobny! szkoda, że nie ma tego ogonka, można by zobaczyć, czy też się tak charakterystycznie zawija... z pewnością jest mixem tej rasy...nawet białe wstawki się zgadzają i pod względem kształtu, niesamowite, ale masz oko! (no i wiedze, ja nigdy nie słyszałam o takiej rasie)

Patrzcie (przykładowe zdjęcie shikoku z google)

shikoku.jpg.445370debde6308a88af9b21d4060f95.jpgkoru3.jpg.d974c68fb8e29ddbe425a0e3a6dfad43.jpg

• Like 1
Posted
1 minutę temu, kiyoshi napisał:

niesamowite, ale masz oko! (no i wiedze, ja nigdy nie słyszałam o takiej rasie)

V grupa FCI (szpice i psy pierwotne) to mój konik :) Kiedyś, jak byłam nastolatką, marzył mi się pies z V grupy... więc i czasem się naoglądałam różnych ras, trochę poczytałam...  :) Teraz zainteresowanie rasami poszło w innym kierunku, ale na psy pierwotne i ich mieszanki zawsze zwrócę uwagę i oglądam się za nimi na ulicy.
Oczywiście Koruś nie jest identyczny, choćby kształt i rozstawienie uszek czy kształt łebka się nie zgadza, ale tak mi się skojarzyło... :)) I tym bardziej jest wyjątkowy.

Posted
3 minuty temu, Tyś(ka) napisał:

V grupa FCI (szpice i psy pierwotne) to mój konik :) Kiedyś, jak byłam nastolatką, marzył mi się pies z V grupy... więc i czasem się naoglądałam różnych ras, trochę poczytałam...  :) Teraz zainteresowanie rasami poszło w innym kierunku, ale na psy pierwotne i ich mieszanki zawsze zwrócę uwagę i oglądam się za nimi na ulicy.
Oczywiście Koruś nie jest identyczny, choćby kształt i rozstawienie uszek czy kształt łebka się nie zgadza, ale tak mi się skojarzyło... :)) I tym bardziej jest wyjątkowy.

ja się aż tak bardzo nie znam, ale mi przypomina bardzo tą rase...na pewno jest odległym (baaaardzo) mixem, ale widze sporo podobieństw i chyba charakter tez się zgadza ;) ;)

Posted
Dnia 25.02.2019 o 19:28, agat21 napisał:

Przepiękny i ujmujący. Czarujący i urzekający :) 

O Korusiu zostało już wszystko napisane :)

a tak wogole dzięki Tyśka, jestem coraz madrzejsza. To byl strzal w dziesiątkę. Baardzo blisko Kori jest tej rasy, moje oko nie wylapuje innego kształtu głowy, osadzenia uszu ;)

Uśmiech Kormoranka rozbrajający...

Posted
20 godzin temu, Ainana napisał:

O Korusiu zostało już wszystko napisane :)

a tak wogole dzięki Tyśka, jestem coraz madrzejsza. To byl strzal w dziesiątkę. Baardzo blisko Kori jest tej rasy, moje oko nie wylapuje innego kształtu głowy, osadzenia uszu ;)

Uśmiech Kormoranka rozbrajający...

już myślałam, że tylko ja nie widze tych róznic ;)

dla mnie tez Kori jest baardzo podobny i nawet Madzi z hoteliku podesłałam zdjęcia i się zgodziła, że bardzo podobny. Dorobiłam kilka ogłoszeń z opisem że Koruś jest mixem tej rasy ;)

Może teraz ktos się zainteresuje...

A tym czasem koruś szaleje na wybiegu z fajnymi kumplami :)

40757923_korua.jpg.9410624b41c51e821b0c7459bed2debd.jpg

1996119491_korub.thumb.jpg.c43bd6665805200b5f757361da6bcf50.jpg

korusc.jpg.f85e96a3833c2c3cbfc36c17f37ddc40.jpg

• Like 1
Posted

Fajnie kiyoshi zrobiłaś, ze dodałas info o rasie. Może pomóc, ja to zielona, a sporo jest osób w temacie :) 

To ostatnie zdjęcie jest super  :D ciekawe o czym gadaja? ;) fajna ekipa.

a co do ogonka Koriego. Wciąż widzę sierść nie odrasta. Koruś go skubie? Czy nie zauważono? 

Posted
24 minuty temu, Ainana napisał:

Ciekawa jestem jak się miewa "nasz" Shikoku vel Kormoran :)

wszystko dobrze u pieska, własciwie bez zmian. Wczoraj pisałam chwile z Dexterką. Kori nadal przyjmuje tabletki z witaminkami. Madzia kupi mu też kropelki p. pchłom i kleszczon na prośbe karren

Z ogłoszeń niestety kompletna cisza...nie wiem już co robić. Chyba musze zacząć ogłaszać go na dalsze miasta. Może to poskutkuje zakochanym domem :)

Posted
37 minut temu, kiyoshi napisał:

wszystko dobrze u pieska, własciwie bez zmian. Wczoraj pisałam chwile z Dexterką. Kori nadal przyjmuje tabletki z witaminkami. Madzia kupi mu też kropelki p. pchłom i kleszczon na prośbe karren

Z ogłoszeń niestety kompletna cisza...nie wiem już co robić. Chyba musze zacząć ogłaszać go na dalsze miasta. Może to poskutkuje zakochanym domem :)

Kurczę, miałam nadzieję, ze był choc jeden, nawet "glupi" telefon. Widocznie Koruś musi jeszcze chwilkę poczekać  :(

Że tak zapytam. Koruś miał wyniki złe czy te witaminki zapobiegawczo?

Kupiłam wtedy w aptece Berniemu 100 tabl z dość dużą dawką glukozaminy w zestawieniu z Wit C i tak pod wpływem chwili wapń z muszli ostrych. Tego wapnia doszłam, ze nie będę dawać i tacie dam, bo to dla ludzi docelowo, więc ok nie zmarnuje się  ;)  a co do glukozaminy i wit c no co się okazało ostatnio jak byłam u rodziców? Że zostały Berniemu raptem 3 tabl...w ostatnim listku. Tata Berniemu wyjadl stwierdzając, ze on nie gorszy od psa  (bral 3 dziennie wg dawki na kg ;) normalne jaja. Teraz Berni dostanie glukozaminę z chondroityna dla psów, przynajmniej nie zniknie he heh ;)

A co do wyjazdów. Długo czas nigdzie nie byłam tyle co wypady jednodniowe nad morze czy jezioro z dziewczynami i Hektorkiem. Te wakacje już będziemy spędzać z Sarą. Więc z dwoma psami (i dwójka dzieci) będzie gorzej. Marzy mi się Słowacja, a ogóle góry. Może rodzice beda mieć tymczasowo mały hotelik; ) Od wielu lat Sylwester w domu, jeszcze jak Drago (psiak z mojego okienka) żył. Biedak tak bardzo się bał wystrzalow :(

No to się rozpisalam. Wybacz Korusiu, ze na Twoim wątku 

A jeśli chodzi o shikoku, to ja widzę najbardziej w uśmiechu/pyszczku Korusia. Jeszxze na zdjęciach z Radys rzucił mi się w oczy jego charakterystyczny uśmiech, taki korusiowy...

Posted

Fajny psiak, kochany, śliczny. Musi się ktoś zakochać!  Mocno w to wierzę. Może trochę poczeka, ale będzie miał wspaniały dom. Takie psiaki właśnie do takicj domów trafiają :))

Ainana, góry słowackie polecam serdecznie! To moje ukochane rejony, nie tak dawno, bo ze dwa lata temu spotkałam na szlakach w paśmie Małej Fatry sporo ludzi z psami, w tym cudowną rodzinę z Krakowa, która adoptowała sunię ze schronu z Gdańska :DD Kawał drogi psina do nich jechała, ale warto było, bo tak fajnych ludzi, którzy na wakacje w piękne miejsca zabierają ze świecą szukać :))

• Upvote 1
Posted
20 minut temu, agat21 napisał:

Fajny psiak, kochany, śliczny. Musi się ktoś zakochać!  Mocno w to wierzę. Może trochę poczeka, ale będzie miał wspaniały dom. Takie psiaki właśnie do takicj domów trafiają :))

Ainana, góry słowackie polecam serdecznie! To moje ukochane rejony, nie tak dawno, bo ze dwa lata temu spotkałam na szlakach w paśmie Małej Fatry sporo ludzi z psami, w tym cudowną rodzinę z Krakowa, która adoptowała sunię ze schronu z Gdańska :DD Kawał drogi psina do nich jechała, ale warto było, bo tak fajnych ludzi, którzy na wakacje w piękne miejsca zabierają ze świecą szukać :))

Wspaniale się to czyta, Koruś jest niepowtarzalny i będzie miał niepowtarzalną rodzinkę, niech tylko ona dotrze do Korusia.

A z tą Słowacja to hmm w zeszłym roku mieliśmy jechać ale w inne rejony, do Nowej Leśnej jednak z przyczyn osobistych nie wypaliło: ( fajne miejsce wypadowe np. nad Szczyrbskie Jezioro. Ale góry Małej Fatry też przepiękne (wiem jedynie ze zdjęć). Z gdańskiego schroniska ?, to może z Promyka ten psiak byl. Szczęściarz. Moje są z Dąbrówki koło Wejherowa;) mniej miastowe.

Życzę Kormoranowi wlasnie takiej Rodziny, byłoby cudownie jakby mógł sobie chodzić po bezkresach i czuć swoje klimaty, powiew rzeskiego wiatru itp :)) eehh się rozmarzylam. Trzymam kciuki, kto wie. Może za jakiś czas zobaczymy zdjęcie Korusia na szlaku :)

Posted
2 minuty temu, Ainana napisał:

Wspaniale się to czyta, Koruś jest niepowtarzalny i będzie miał niepowtarzalną rodzinkę, niech tylko ona dotrze do Korusia.

A z tą Słowacja to hmm w zeszłym roku mieliśmy jechać ale w inne rejony, do Nowej Leśnej jednak z przyczyn osobistych nie wypaliło: ( fajne miejsce wypadkowe np. nad Szczyrbskie Jezioro. Ale góry Małej Fatry też przepiękne. Z gdańskiego schroniska, to może z Promyka ten psiak byl. Szczęściarz. Moje są z Dąbrówki koło Wejherowa;) mniej miastowe.

Życzę Kormoranowi wlasnie takiej Rodziny, byłoby cudownie jakby mógł sobie chodzić po bezkresach i czuć swoje klimaty, powiew rzeskiego wiatru itp :)) eehh się rozmarzylam. Trzymam kciuki, kto wie. Może za jakiś czas zobaczymy zdjęcie Korusia na szlaku :)

Oby tak było :)

W Novej Lesnej przemieszkałam sporo letnich tygodni ;)) Ale Tatry trochę mniej odpowiednie dla psów, chociaż tam też widuję ludzi z psami, jednak dużo mniej. 

Ale przy Strbskim Plesie to w sumie każdy zwierz da radę spacerować, racja, to jak w parku :)

• Upvote 1
Posted
13 minut temu, Ainana napisał:

dokładnie, taki dom byłby idealny :)  :)

• Like 1
Posted
8 minut temu, agat21 napisał:

Oby tak było :)

W Novej Lesnej przemieszkałam sporo letnich tygodni ;)) Ale Tatry trochę mniej odpowiednie dla psów, chociaż tam też widuję ludzi z psami, jednak dużo mniej. 

Ale przy Strbskim Plesie to w sumie każdy zwierz da radę spacerować, racja, to jak w parku :)

Agat21 trochę zboczylysny z tematu, ale dobrze wiedzieć: )) widzę, ze trafiłam na osobę w temacie  (nawet nazwy słowackie; )) Ja narazie niestety tylko palcem po mapie a w zasadzie myszką po Internecie.

Żeby nie było Koruś to o Tobie i o Twoich możliwych trasach: )

• Upvote 2
Posted
2 minuty temu, Ainana napisał:

Agat21 trochę zboczylysny z tematu, ale dobrze wiedzieć: )) widzę, ze trafiłam na osobę w temacie  (nawet nazwy słowackie; )) Ja narazie niestety tylko palcem po mapie a w zasadzie myszką po Internecie.

Żeby nie było Koruś to o Tobie i o Twoich możliwych trasach: )

gadajcie gadajcie dziewczynki :) :) sama czytam z radoscią i widze oczami wyobraźni Korcia w górach ;)

• Upvote 1
Posted

Zboczyłyśmy, ale kto wie, czy na pewno? Może dom Korcia właśnie też będzie "górolubny"? ;)) I Korcio będzie po górach hasał? ;))

A w razie czego, możemy o górach pogadać na pw :) Tatry Słowackie to moja miłość, ale inne góry słowackie też :) Choć z kondycją coraz gorzej.. ;)

• Upvote 1
Posted
21 minut temu, agat21 napisał:

Zboczyłyśmy, ale kto wie, czy na pewno? Może dom Korcia właśnie też będzie "górolubny"? ;)) I Korcio będzie po górach hasał? ;))

A w razie czego, możemy o górach pogadać na pw :) Tatry Słowackie to moja miłość, ale inne góry słowackie też :) Choć z kondycją coraz gorzej.. ;)

Ok jak będę miała pytania to się odezwę agat21 na pw np jaki pensjonat itp dzięki bardzo :)  wspaniale mieć taką osobę, która swoje widziała, swoją drogą u mnie tez kondycja już nie taka, wiem swoje robi... i lenistwo; ) do wakacji jeszcze trochę więc się potem odezwę: )

• Like 1
Posted
41 minut temu, kiyoshi napisał:

gadajcie gadajcie dziewczynki :) :) sama czytam z radoscią i widze oczami wyobraźni Korcia w górach ;)

Przepraszam że w innym poście ale nie chce mi wejść więcej cytatów. 

Dziękuję kiyoshi za wyrozumiałość. Może przyśni mi się Korcio w górach a potem sen się ziści. Tak bardzo bym chciała, biedak po 3 latach w Radysach zasłużył sobie dotykanie nieba na wyżynach. 

A Ty kiyoshi jak się czujesz, ciut lepiej chociaż? Przykro mi, ze masz gorszy czas. Ale dla pocieszenia bo burzy zawsze wychodzi słońce:) niech rozjaśni jak najszybciej.

Posted
12 minut temu, Ainana napisał:

Przepraszam że w innym poście ale nie chce mi wejść więcej cytatów. 

Dziękuję kiyoshi za wyrozumiałość. Może przyśni mi się Korcio w górach a potem sen się ziści. Tak bardzo bym chciała, biedak po 3 latach w Radysach zasłużył sobie dotykanie nieba na wyżynach. 

A Ty kiyoshi jak się czujesz, ciut lepiej chociaż? Przykro mi, ze masz gorszy czas. Ale dla pocieszenia bo burzy zawsze wychodzi słońce:) niech rozjaśni jak najszybciej.

wszystko jest możliwe. Pestka też była długo w Radysach, tez wyjechala bez ogonka jak Kori i trafiła do DS we Wiedniu, wekendy spędza w Alpach :)

Koruś i z wyglądu i z charakteru i z historii życia nawet, przypomina Pesteczke...może czeka go podobna przyszłośc ;) OBY! Czekam na TEN telefon

A co do mnie- dziekuje że pytasz- niestety nadal jestem potwornie zmęczona, ale nie wiem czy to czasem nie będzie jednak jakies przeziębienie, więc może wychoruje i wróce do formy ;) :)

Posted

Oby to było kiyoshi tylko przeziębienie. Nie udzielam się tak jak Wy dziewczyny, robicie tyle dobrego, nie raz "pakujecie" się wbrew logice, a co potem ... kolejny psiak uratowany ot tak znajduje kochający dom. Ale tak jak pisze, nie jestem na Waszym miejscu a na pewno sił i czasu kosztuje Was to dużo. Mogę się domyślać. Choć bardzo bym nie chciała wypalenia, choć tymczasowego, Twojego kiyoshi i żadnej z Was. Robicie mega dobrą robotę. 

A co do Pestki... ja Cię kręcę jaka historia, jak z bajki!

No właśnie gdyby nie Wy takiego happy endu pewnie by nie było....

Niech TEN telefon zadzwoni ... niebawem. 

Posted
11 godzin temu, Ainana napisał:

A co do Pestki... ja Cię kręcę jaka historia, jak z bajki!

No właśnie gdyby nie Wy takiego happy endu pewnie by nie było....

Niech TEN telefon zadzwoni ... niebawem. 

znalazłam zdjęcia PESTECZKI, te górskie, na starym wateczku:) zobacz

9634b3541452.jpg

04f9ce341a68.jpg

Posted
1 minutę temu, kiyoshi napisał:

znalazłam zdjęcia PESTECZKI, te górskie, na starym wateczku:) zobacz

9634b3541452.jpg

04f9ce341a68.jpg

Wow!!! Coś niesamowitego, przepięknego i niespotykanego. Te zdjęcia, szczególnie to pierwsze powinno być w zestawieniu ze zdjęciem ze schroniska, przepaść ogromna, ale zasadzie otchłań. Pestka była z Radys? Znajome imię chyba z dogo, ale teraz pamięć mnie zawodzi. Myślałam że to mały piesek, a to taki wilczek. Cudownie trafiła.... A jak pięknie Korus by wygladal na takim tle...

Posted
5 minut temu, Ainana napisał:

Wow!!! Coś niesamowitego, przepięknego i niespotykanego. Te zdjęcia, szczególnie to pierwsze powinno być w zestawieniu ze zdjęciem ze schroniska, przepaść ogromna, ale zasadzie otchłań. Pestka była z Radys? Znajome imię chyba z dogo, ale teraz pamięć mnie zawodzi. Myślałam że to mały piesek, a to taki wilczek. Cudownie trafiła.... A jak pięknie Korus by wygladal na takim tle...

tak, Pestka była z Radys. Tu możesz poczytać o niej i o innych pieseczkach pod moją opieka

https://www.dogomania.com/forum/topic/344992-radysianki-nestea-dixi-tonia-pestka-mała-mi-i-freska-mają-swoje-domy/

A Kori byłby w raju w takich górach :D