Cockerfanka Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Chciałabym od Was dowiedziec się jakie są na prawdę spaniele, czyli jaki mają charakter, czy są posłuszne, czy łatwo je wychować i jak się u Was zachowują itp.:cool3: POZDRAWIAM;) Quote
Izuuus Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 [quote name='Cockerfanka']Chciałabym od Was dowiedziec się jakie są na prawdę spaniele, czyli jaki mają charakter, czy są posłuszne, czy łatwo je wychować i jak się u Was zachowują itp.:cool3: POZDRAWIAM;)[/QUOTE] Spaniele? Według moich obserwacji są to przyjaźnie nastawione psy do ludzi, pełne energi, chociaż bywają leniwe i uparte. Ciekawskie,lubiące węszyć. Czy są posłuszne ? Czy łatwo wychować ? o zalezy od ciebie. Jak będziesz go wychowywać, jakim sposobem i czy skutecznie. Nie możesz pozwolić wejść psu na głowe. Od początku musi wiedzieć kto rządzi ;) Tyle na temat spanieli mogę powiedzieć obserwując własnego. :cool3: Quote
Izuuus Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Mój też jest nierasowy i zdarza mu się warknąć pod nosem. Ale zazwyczaj tylko wieczorami gdy coś mu idzie nie po nosie. Kiedyś częściej źle się zachowywał. Ale oduczyłam go tego. Według mnie dużo zależy od tego jak wychowa się psa. Rauni - tak bardzo wesołe psiaki ;) Mój codziennie rano podbiega i cieszy się jakby mnie przez miesiąc nie widział. Nie mówie o merdającym ogonku bo tu cała doopka lata :evil_lol: Spaniele to kochane psy ;) Jak i inne. Quote
Koreksonowa Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Według mnie dużo zależy od charakteru samego psa. Mój nierasowy spaniel jest stworzeniem pyskatym ale potrafi też być przymilny [zwykle w godzinach "spacerowych"]. Ale ogólnie spaniel = niespożyta energia. Quote
Rauni Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Kiedyś upisałam na ten temat długaśny tekst na blogu - [URL="http://sundayivigo.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?217419"]LINK[/URL] Osobiście uważam, że spaniele są super. Są urocze (to spojrzenie! to moszczenie się na najmiększej poduszce na kanapie), są radosne (wiecznie merdający ogon i uśmiechnięta morda), żywiołowe, pojętne, uparte, nieznośne, ale i tak się im wszystko wybacza :). Quote
cockermaister Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Ja uważam, że spaniele są super :loveu::loveu: te ich wiecznie rozmerdane ogony aż cała pupa lata :cool3: moja spanielka jest bardzo przyjazna, kochana, nie zamieniłabym jej na rzadnego innego psa:loveu::loveu: pozdrawiam Karolina i Koki :loveu::loveu::loveu: Quote
Daga&Maks Posted March 28, 2009 Posted March 28, 2009 spaniele są wspaniałymi psami,ale wtedy kiedy zostaną dobrze wychowane.Są takie energiczne,zawsze wesołe i chętne do zabaw.Cocker to świetny towarzysz.Ale niech nikogo nie uwiedzie słodki wygląd bo jednak to jest pies myśliwski.Potrzebuje sporo ruchu i zajęć a jeśli ktoś poświęca mu mało czasu to taki uroczy pies może zdemolować całe mieszkanie.Najważniejsze jest zapewnić mu ruch i dobrze wychować Quote
Cockermaniaczka Posted April 2, 2009 Posted April 2, 2009 Glupie wredne zolzowate:evil_lol::evil_lol::evil_lol: A na serio Psy nie dla wszystkich-rozpuszczony spaniel wejdzie ci na glowe,ugryzie w noge i jeszcze z tego wszystkiego wladuje sie na lozko:roll: Wiec musza byc wychowane KONSEKWENTNIE ale delikatnie. Nie znosza agresji-latwo sie pobudzaja,odpowie ci agresja po jakims czasie... Sa troche uparte ale smaki i wszystko jasne:loveu::lol: Latwo sie ucza:pZa jedzienie wiekszosc zrobi wszystko:cool3: Nie wybiegany spaniel-nieszczeliwy i znudzony spaniel:shake: Pozwolisz raz na cos-masz pozniej przekichane bo on to doskonale zapamieta:evil_lol: Bardzo przyjazne-zacaluje zlodzieja i jeszcze mu pomerda ogonem;) Towarzyskie-spaniel bez ludzi-depresja:-( Wesole:p Pieszczochy-wiadomo ze to juz roznie bywa ale wiekszosc taka jest;) Musza byc dobrze socjalizowne z ludzmi i zwierzakami,szczegolnie typu kot,krolik-pies mysliwski w koncu:evil_lol: No i wiadomo co jest najwazniejsze na dworze-woda i zapachy:evil_lol: Ale sie rozpisalam:evil_lol: Ja tak moge godzinami,poprostu uwielbiam te psy:loveu::loveu: Quote
Koreksonowa Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 "Nie wybiegany spaniel-nieszczeliwy i znudzony spaniel" czyli innymi słowy pogryzione doniczki, rozerwany worek z ziemią do kwiatków, wykopane krzaczki, połamane krzewy lawendowe (bo tak ładnie pachną).. a w domu: zaginione kapcie, słoiczek po przecierze pomidorowym wynoszony w pysku, itp.. itd.. A właśnie.. czy Wasze spaniele też lubią się czochrac o pachnące krzaki typu tuja i lawenda? Mój to robi po każdym powrocie ze spaceru. Froterysta jeden.. Quote
Daga&Maks Posted April 4, 2009 Posted April 4, 2009 [quote name='Koreksonowa'] A właśnie.. czy Wasze spaniele też lubią się czochrac o pachnące krzaki typu tuja i lawenda? Mój to robi po każdym powrocie ze spaceru. Froterysta jeden..[/QUOTE] mój lubi się czochrać we wszystkich krzakach,ale w tych pachnących najbardziej.No i uwielbia mi wyrywać kwiatki z doniczek :evil_lol: Quote
Cockermaniaczka Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 :roll: To chyba zbyt ogolne pytanie... Wszystko zalezy od socjalizacji,wychowania i charakteru indywidualnego psa. Moj np toleruje wszystkie psy ale...np niektorych duzych nie lubi.Ot tak bez powodu:roll: Wszystko zalezy od doswiadczen tez jakie mial pies z innymi jak byl maly. Quote
aina155 Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 A jak wyglada kwestia spaniel a inny pies? Toleruja towarzystwo czy raczej niekoniecznie? Quote
aina155 Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 Wiem o tym, ale bardziej chodzi mi o kweste czy lubia zabawy z innymi psami. Bo wiem, ze sa psy, ktore sa z natur bardzije "spoleczne" i takie ktore sa raczej samonikami. A jaki jest spaniel? Towarzyski? Czy kupujac spaniela mam szanse na to ze zaprzyjazni sie z moja suka? Quote
Cockermaniaczka Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 Ja bym powiedziala ze jesli Twoja suka lubi i toleruje inne psy to bedzie ok:p Spaniele nie sa a socjalne,lubia sie bawic ale czasem zapachy beda wazniesze niz towarzystwo:eviltong: Nie sa to psy wybitnie broniace terenu,znam duzo osob co maja spaniela i ine psy lub inne spaniele i nie ma problemow:p Quote
aina155 Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 A to wtedy i moja wybierze zapaszek do wywachiwania ;) A jeszcze jedno pytanie- one sa raczej delikatniejsze, czy nie specjalnie im przeszkadza ze w zabawie cos po nich skacze? Quote
Cockermaniaczka Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 :roll: na pewno zaden pies nie stoleruje jak inny pies bedzie po nim skakal.Zadajesz bardzo ogolne pytania,nie da sie tak odpowiedziec.Na pewno nie bawia sie jak asty czy owczarki.U spanieli sa raczej delikatniejsze zabawy. Ale to tez wszystko zalezy od psa:roll: Mam nadzieje ze liczysz sie z psem od hodowcy?Nie radze kupowac bez papierow:cool1: No i najwiekszy problem dla niektorych to siersc spaniela ktora trzeba dosc regularnie obcinac,trymowac,podskubywac i rozczesywac. Do tego dosc niezalezny charakter,czasem bedzie waznieszy zapach niz Twoje wolanie;) No i zero agresji do spaniela bo to sa delikatne psychicznie psy Quote
aina155 Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 Tzn skakanie to wyglad a w ten sposob, Fiona biegnie podskakuje przed psem, paca lapka, chce ganiac. No i przewaznie wieksze psy (laby, goldeny, jakies kundleki) toleruja jej sposob zabawy i podoba im sie to. Natomiast z pieskami mniejszymi mamy probelm, albo ich Fionka nie zauwaza i przez to czasem na nie wpada, albo pieski na dzien dobry leza do gory brzuchem (przewaznie same sie klada). Nie zamierzam- psa uznaje tylko od hodowcy lub ze schronu :) Wiem dlatego tez zamierzam to wszystko jeszcze bardzo dokladnie przemyslec. I nie zamierzam psa kupowac juz teraz a dopiero za jakis czas. Quote
Asia & Ginger Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 Spanielki zazwyczaj dobrze tolerują obecność innych psów, są bardzo towarzyskie, chętnie się bawią z psami i z tego co zauważyłam, to czasem lubią takie bardziej siłowe zabawy. Przynajmniej moja lubi się w ten sposób bawić i to z większymi psami, a ile gada przy tym pod nosem, że niby taka groźna jest. :cool3: :evil_lol: Quote
Cockerfanka Posted May 4, 2009 Author Posted May 4, 2009 Ja nie miałam okazji zaobserwować zachowanie spanieli, w moim mieście, co prawda Warszawa, spanieli wogóle nie ma tylko parę razy je zobaczyłam tylko że po za Wawą.....:roll: A spanielki to takie miłe przecierz pieski... Quote
Epash Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 Kochane moje słuchajcie bo ja tez mam pytanie :) O te cockerki. Mamy tą naszą roczną nieszczęsną Lusię husky z chorą dyńką ;) i tak sobie czytami czytam bo my z miśkiem chcieliśmy zakupić albo cockerka albo setera. Pragniemy psa ktory będzie chciał z nami spać nie po to zeby rozerwac koldre, ktorego bedzie mozna spokojnie zostawić w domku, ktory nie bedzie mial haszczakowych sklonnosci do ucieczek i nie przychodzenia :) i tego ze na spacerze ma się pancię w nosie ;) I mam do was takie pytanko. No bo o czywiście wiadomo. Kazdy z naszych futrzastych to indywidualista z niepowtarzalnym charakterem ale interesuje mnie to jakie we wspolpracy są spaniele. Czy są chętne do nauki? Czy mają tendencje do demolki? No i pytanie o to co myślicie. Czy husky nie zrobi spanielowi krzywdy. Lusia jest nieoryginalnym husky wiec jest nizsza i chudsza od oryginalu ale to jednak haszczak i jest większa...psy narazie witały by się przez kratkę bo w domku jest kojec więc na początku nic złego się nie stanie gorzej z tym co potem. I tego troszkę się obawiam. Co wy myślicie? Będę wdzięczna za każde opinie. Ściski Quote
Cockermaniaczka Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 Hm powiem tak. Nie wychowany spaniel to niezly problem.Wiec do wychowania musicie sie odrazu przylozyc.Wez pod uwage ze i spaniel i seter to psy mysliwskie.Czasem zapach bedzie wazniejszy niz np twoje wolanie:roll:Da sie to cwiczyc ale musisz to brac pod uwage.Co do demolki-ja z tym problemu nie mam i nie mialam.Malo co zniszczyl Negro w domu:pDo nauki sa bardzo chetne,za smaka zrobia wszystko:cool3::evil_lol:Kliker w reke i mozna niezle poszalec:evil_lol: Co do spania w lozku kazdy Ci powie ze spaniel to uwielbia:evil_lol: To sa bardzo fajne kontaktowe psiaki tylko trzeb brac pod uwage ich charakter i konsekwentnie wychowywac od maluszka:p Quote
bjedrona Posted September 21, 2009 Posted September 21, 2009 Myślę, że spaniel spanielowi nie jest równy i to zależy głównie od wychowania :). Kiedyś, jak byłam mała, miałam rudego spaniela - Sarę. Dziś rodzice żałują, że nie mieli ręki do suni... Była zazdrosna, kiedy mama budziła mnie i brata do szkoły i przedszkola, Sara stawała w drzwiach do naszych pokoi i warczała tak złowrogo, że mama bała się, że ją ugryzie. W stosunku do dzieci i innych zwierząt była spokojna... Kiedy dorośliśmy wszyscy do psa, Sara zachorowała, miała raka macicy... Teraz mam Fionę, zupełne przeciwieństwo Sary. Pieszczoch jakich mało. Podniesiesz na nią lekko głos/powiesz coś głośniej? Obrazi się ;). Wpycha się w nocy na poduszkę, w dzień chodzi krok w krok za mną i domownikami. Zawsze musi być tam, gdzie coś się dzieje ;). Ciekawska, szybko się uczy, nie demolowała nigdy domu... Ale myślę, że wszystko to kwestia odpowiedniego podejścia do psa... Quote
***kas Posted September 22, 2009 Posted September 22, 2009 Kochani posiadacze spanieli, wiedzieliście, że wasza ukochane pieski należa do NAJBARDZIEJ AGRESYWNEJ rasy? Nie no to przeczytajcie :razz: [quote name='wspolpraca']Co jest bzdura? ze napisałem brązowe nie złote.Co ty chcesz tłumaczy? Czytałem o tym ze z umaszczeniem wiąże się ilość związków chemicznych występujących z mózgu, a odpowiadających za kontrolę agresji Czy to zmienia fakt ze spaniele na podstawie badan przeprowadzonych w bodajże w Barcelonie są najbardziej agresywna rasa psów." Z netu - Amat ze swoim zespołem [B]przeanalizowała 1040 przypadków psów[/B], które z powodu agresywnego zachowania trafiły do uniwersyteckiej kliniki weterynaryjnej w latach 1998-2006. [B]Większość stanowili przedstawiciele ras cocker spaniel, rottweiler, bokser, Yorkshire terrier i owczarek niemiecki.[/B] Dokładne przestudiowanie danych wykazało, ż[B]e agresywne cocker spaniele potrafią atakować zarówno właścicieli jak i nieznajomych ludzi.[/B] Z kolei agresywne psy innych ras atakują przede wszystkim inne psy."[/quote] całośc tutaj [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f412/urwis-muniek-147068/#post13014267[/URL] nie wiem czy śmiać się czy płakać. I w sumie może dobrze by bylo slicznym spanielkom doczepić łatę agresywnych bestii, może mniej pseudo cockerków chodziło by po ulicach na nienaciągniętej flexi...:shake: Quote
Cockermaniaczka Posted September 22, 2009 Posted September 22, 2009 O tym juz bylo:roll: Nie wiadomo czy w badaniu braly udzial w typie czy z rodowodem.Bo po psie z pseudo to roznych cudow mozna sie spodziewac.:diabloti: Quote
Daga&Maks Posted September 22, 2009 Posted September 22, 2009 jak ktoś bierze cockera ze względu na wygląd do tego kupuje w pseudo i jeszcze nie potarfi wychować to nie ma co się dziwic takich wyników :diabloti: Quote
Recommended Posts