Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak podawać pieskowi - Calcium Sanosvit o smaku bananowym ? podaje wit. B complex jeszcze i ciężko Mi ją przemycić już tym bardziej, że mamy dietę i tylko karma wchodzi w grę i "stryfeluszek " czegoś, by połka Księżniczka tabletkę :) dlatego mamy syropek smakowy. Tylko nie wiem w jakiej dawce podawać, piesek ma 4 kg. 

Posted

Sama karma nie jest dobrym rozwiązaniem ale można by było pomyśleć nad wkładaniem części tabletki do pojedyńczych karemek, albo trzeba by było spróbować z ręki podawać bo pies powinien wszystkie tabletki jeść od przewodnika jak, np. dasz talbetkę na odrobaczenie? 

Posted

Tzn chodziło Mi o dawkowanie tego wapna Sanosvit w syropie. Jak dam jej z ręki to wypluwa tabletki. Na odrobaczenie też przemycamy w jedzeniu. A teraz mamy ścisłą dietę by była zdrowa, bo trochę wyniki nie takie i tak zalecił wet i dlatego kupiłam syrop smakowy. Gro osób go poleca, tylko wszyscy mają duże psy i wówczas jest inne dawkowanie  a ja mam 4 kg szczęście. 

Posted

A jaki pies ma wiek? Dzienne zapotrzebowanie na wapń u dorosłego psa to ok 250 mg/kg masy. A chyba ten syrop ma 114 mg na 5 ml syropu jeśli dobrze rozumiem?  Czyli wychodzi że około 11-12 ml. Czyli około 10-11 ml i będzie dobrze. Powiedz mi tylko ile piesek ma lat, czy miesięcy, w okresie wzrostu polecam jeszcze 1 pastylkę c w postaci forte 5 dni stosowania 2 dni przerwy.

Posted

5ml syropu zawiera: substancje czynne: 1442,5mg glukonolaktobionianu wapnia i 313,6mg laktobionianu wapnia. 

Piesek ma 3 i pół roku. Waży 4 kg :) 

Posted

Czyli 4 ml musisz podać pieskowi. Nawet nie 5 ml przepraszam ale się pomyliłem nie przeczytałem że 1442,5 mg tylko 114 mg tak jakoś.  Ale dużo posiada tego wapna dobry jest. I normalnie na jedzonko i do miseczki.