Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
1 godzinę temu, christo_fair napisał:

Ja brałam z Lidla, było na tackach i było ok. I nie wiedziałam, że gęsi smalec, to towar deficytowy ;) Zajrzę do swojego sklepu, gdzie sama kupowałam - jak będzie, to Wam podrzucę. Tzn. Matce podrzucę, do rąk Twoich :) No i jaki tam głupi - łapałaś koty w klatkę, to jest dopiero wyczyn! :)

Cieszę się, że mogłam się do czegoś przydać, bo gdyby dogo wiedziało, jaka ja jestem zielona w sprawie psów, to pewnie by padło z wrażenia ;)

Tak, mięso dla kotów, to mięso surowe. Psom podobno się gotuje, a paskudne drapieżniki wciągają surowiznę :)

Strasznie jestem ciekawa, czy Kicia zechce :)

I tak całkiem z boczku jeszcze dodam, że przydałoby się przemycić kotce jakąś tabletę od robali - zawsze to ekonomiczniej karmić kota pustego, niż takiego z lokatorami ;)

Kota była odrobaczana i zaszczepiona jak była na kastracji.(w sierpniu)

Ja nie wiem co jaki czas się koty odrobacza,zapytam.

Animoda(ta zielona)to Kocie smakowała(chyba).Zjadla szybciej niz Feliksa:)Może głodna była.A ja krócej stałam:-D

Posted
6 godzin temu, jola&tina napisał:

Nie uciekaj! Bardzo mi się ten wykład podobał :) I bardzo potrzebny.

Ja w sprawach kocich jestem zielona, więc zapytam - ten indyk z jajkiem ma być surowy? Taki tatar :) indyczy.

Tatar:)

Temu kotu to się juz poprzewraca  -wiadomo gdzie:)

Tatar,żółtko,gesi smalec.No klekajcie narody:-D

Posted

I Psom niektórzy dają surowizne. :)

Do surowego miesa można dodać tauryny.Trzeba ja rozpuścić w wodzie i takie coś dodać do mięsa.

tauryne taniej można kupić w sklepie dla kulturystów :) taka czystą na 99%

Posted
Dnia 8.01.2019 o 02:19, UlaFeta napisał:

Kota była odrobaczana i zaszczepiona jak była na kastracji.(w sierpniu)

Ja nie wiem co jaki czas się koty odrobacza,zapytam.

Animoda(ta zielona)to Kocie smakowała(chyba).Zjadla szybciej niz Feliksa:)Może głodna była.A ja krócej stałam:-D

Cieszę się, że Animonda wchodzi :)

Nasz wet twierdzi, że koty "wychodzące" trzeba odrobaczać co trzy miesiące, te, które nie wychodzą - co pół roku i to po badaniach. Ale takie "miejskie"?... Nie mam pojęcia...

Dnia 8.01.2019 o 02:27, UlaFeta napisał:

Tatar:)

Temu kotu to się juz poprzewraca  -wiadomo gdzie:)

Tatar,żółtko,gesi smalec.No klekajcie narody:-D

Uprzejmie informuję, że gęsi smalec dla szanownej kici nabyłam :) Jeśli będziecie na kolacji w sobotę, to podrzucę.

Dnia 8.01.2019 o 06:44, uxmal napisał:

Do surowego miesa można dodać tauryny.Trzeba ja rozpuścić w wodzie i takie coś dodać do mięsa.

Psom surowe? No proszę - jak to mawia Ula - człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umiera ;)

Takie mięso z tauryną to byłaby najwyższa półka, ale ja nigdy tak nie suplementowałam, nie mam pojęcia, w jakich proporcjach.

• Upvote 1
Posted
1 minutę temu, christo_fair napisał:

Nasz wet twierdzi, że koty "wychodzące" trzeba odrobaczać co trzy miesiące, te, które nie wychodzą - co pół roku i to po badaniach. Ale takie "miejskie"?... Nie mam pojęcia...

Uprzejmie informuję, że gęsi smalec dla szanownej kici nabyłam :) Jeśli będziecie na kolacji w sobotę, to podrzucę.

Psom surowe? No proszę - jak to mawia Ula - człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umiera ;)

Takie mięso z tauryną to byłaby najwyższa półka, ale ja nigdy tak nie suplementowałam, nie mam pojęcia, w jakich proporcjach.

Zerknę dzisiaj po południu na swoje przepisy i dam znać.

Tauryna jest też dobra na serce i przewody żółciowe-taka mała dygersja :)

• Upvote 1
Posted
Dnia ‎08‎.‎01‎.‎2019 o 06:44, uxmal napisał:

Ja przez 28 lat "posiadania"psow,surowego miesa nie dawałam,ze o taurynie nie wspomnę:)Nawet nie wiedziałam,ze co takiego jest:)

Posted
2 godziny temu, christo_fair napisał:

Zapraszamy na kolacje w sobotę:)Zjemy sobie Animode z gęsim smalcem,a Kota nam kawę postawi,moze:D

Odkryłam nowa miejscówkę Matki:)Taki detektyw jestem:D

A było to tak.

We wtorek Kota się najadła i sobie poszła nie do piwnicy,tylko na spacer:)to ja za nią w bezpiecznej odległości:)Przelazła do sąsiedniej kamienicy. Pomyślałam,ze rano pójdę na "skróty"na przystanek i lukne gdzie Kota się chowa.I odkryłam,ze w jednym okienku piwnicznym jest taka polka:)żeby koty mogły sobie spokojnie wchodzić i wychodzić:)Tak mysle:)

Podobno kiedyś w tej okolicy było dużo kotów i one były dokarmiane przez karmicielkę.To pewnie ona zadbała,żeby miały jakiś komfort życia.Karma była rozkładana w piwnicy:) "Domniemam",ze były otwarte drzwi i można było wejść.

Szkoda,ze tam gdzie latam z kolacja nie można zejść do piwnicy,bo i Kota by spokojnie jadła i ja bym nie marzła:)

• Like 1
Posted

Mam psy ponad 50 lat i całe życie moje psy jedzą surowe mięso, przecież to drapieżniki mięsożerne. Oczywiście urozmaicam im i gotowanym, zwłaszcza drobiowym ale surowe to podstawa. Z dodatkami ale przede wszystkim mięso.

Posted
19 godzin temu, christo_fair napisał:

mam małego fioła zatem.. może to głupio zabrzmi ..

W książce zielarskiej (Pet lovers guide to natural healing for cats and dogs" ),  dawkowanie tauryny na małego psa dziennie wynosi ok 500 mg. Zprzepisów wychodzi mi 570 mg na dzień :) mały pies to ok 11 kg

Posted
19 godzin temu, UlaFeta napisał:

Zapraszamy na kolacje w sobotę:)Zjemy sobie Animode z gęsim smalcem,a Kota nam kawę postawi,moze:D

Odkryłam nowa miejscówkę Matki:)Taki detektyw jestem:D

A było to tak.

We wtorek Kota się najadła i sobie poszła nie do piwnicy,tylko na spacer:)to ja za nią w bezpiecznej odległości:)Przelazła do sąsiedniej kamienicy. Pomyślałam,ze rano pójdę na "skróty"na przystanek i lukne gdzie Kota się chowa.I odkryłam,ze w jednym okienku piwnicznym jest taka polka:)żeby koty mogły sobie spokojnie wchodzić i wychodzić:)Tak mysle:)

Podobno kiedyś w tej okolicy było dużo kotów i one były dokarmiane przez karmicielkę.To pewnie ona zadbała,żeby miały jakiś komfort życia.Karma była rozkładana w piwnicy:) "Domniemam",ze były otwarte drzwi i można było wejść.

Szkoda,ze tam gdzie latam z kolacja nie można zejść do piwnicy,bo i Kota by spokojnie jadła i ja bym nie marzła:)

Zatem stawiam się o 19.00 na sobotniej kolacji :)

A może gdzieś tam Cwaniak się przeprowadził?

3 godziny temu, jola&tina napisał:

A to jest Snopek - syn Mamy i brat Cwaniaka.

Ten to miał szczęście, że dał się złapać :)

W dt, już z łazienki awansował na salony!

Cudny kawaler :) Masz jakieś wieści, czy dał się trochę oswoić? Są postępy?

3 godziny temu, uxmal napisał:

mam małego fioła zatem.. może to głupio zabrzmi ..

W książce zielarskiej (Pet lovers guide to natural healing for cats and dogs" ),  dawkowanie tauryny na małego psa dziennie wynosi ok 500 mg. Zprzepisów wychodzi mi 570 mg na dzień :) mały pies to ok 11 kg

Jeśli to fioł, to bardzo przyjemny ;)

Bardzo dziękuję za informację :) Marnie liczę, ale wychodzi mi, że wg tych wskazówek kot, który waży 3 kg, powinien dostawać 136 mg tauryny dziennie... Tylko nie wiem, czy zapotrzebowanie psa i kota na taurynę jest takie samo...? A już nie wspomnę o tym, że byłam przekonana, iż taką taurynę, to tylko kotom się podaje, a psy mają jakiś swój "złoty środek" :)

Posted
4 godziny temu, christo_fair napisał:

Zatem stawiam się o 19.00 na sobotniej kolacji :)

A może gdzieś tam Cwaniak się przeprowadził?

Cudny kawaler :) Masz jakieś wieści, czy dał się trochę oswoić? Są postępy?

Zapraszamy zatem i do zobaczenia:)

Snopek został zabrany do dt,gdzie  są 3 koty:)i pierwsze dni spędził w łazience na zasadzie izolacji.W łazience zostal oswojony na tyle.ze nie uciekał od czlowiekow , zaczął mruczec :-D i jak to mówią kociarze "paputac".

To pewnie oswoil się na tyle,że mógł przenieść się do sypialni:)Nie wiem czy wyszedl sam czy dal się wziąść na ręce.Ale miło go widzieć w piernatach:)

Posted
Dnia 12.01.2019 o 05:03, UlaFeta napisał:

Zapraszamy zatem i do zobaczenia:)

Snopek został zabrany do dt,gdzie  są 3 koty:)i pierwsze dni spędził w łazience na zasadzie izolacji.W łazience zostal oswojony na tyle.ze nie uciekał od czlowiekow , zaczął mruczec :-D i jak to mówią kociarze "paputac".

To pewnie oswoil się na tyle,że mógł przenieść się do sypialni:)Nie wiem czy wyszedl sam czy dal się wziąść na ręce.Ale miło go widzieć w piernatach:)

Znalazłam Snopka na fb i pooglądałam sobie filmiki - ale słodki czarnulek! I wcale już nie wygląda na dzikuska :)

5 godzin temu, jola&tina napisał:

Uwaga, uwaga - oto gęsi smalec :)

2046647796_20190113_143752(1).jpeg.93ff9444736ddde6dac625ab38a89f7c.jpeg

Ciociu christo_fair, Matka bardzo dziękuje :) i my też dziękujemy!

Na zdrowie :) I zdradzę jeszcze, że Szanowna Karmicielka Matki poi kawą dostawców gęsiego smalcu! Pięknie dziękuję za spotkanie :)

• Like 1
Posted
11 godzin temu, christo_fair napisał:

Znalazłam Snopka na fb i pooglądałam sobie filmiki - ale słodki czarnulek! I wcale już nie wygląda na dzikuska :)

Na zdrowie :) I zdradzę jeszcze, że Szanowna Karmicielka Matki poi kawą dostawców gęsiego smalcu! Pięknie dziękuję za spotkanie :)

Bez smalcu,też zapraszam.

• Like 1
Posted
3 godziny temu, UlaFeta napisał:

Po naradzie z jola&tina postanowilysmy wesprzeć bdt Snopka.

Za pieniazki z bazarku będzie zakupiona karma.

Jolu bardzo Ci dziekuje:)

Zamówiłam dla Snopka taki zestaw  https://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/mac_s/617995

Wybrałam Kaczka, królik, wołowina

Jak będzie faktura to tutaj  wkleję.

Ja też się cieszę, że możemy Snopkowi-murzynkowi :) pomóc.