Saphira89 Posted September 26, 2018 Posted September 26, 2018 Witam, Jeżeli piszę w złym miejscu, albo powieliłam temat z góry przepraszam. Moja sunia w maju przeszła operację ropomacicza, po operacji szybko doszła do siebie, zachowanie normalne, bawi się, dokazuje jak zawsze. Problem polega na tym, że zaczęła strasznie gubić sierść, zdaję sobie sprawę, że idzie jesień, pies linieje (zawsze liniała obficie) jednak w tym momencie to już przesada. Pojawiają się delikatne łyse prześwity. Oczywiście pójdziemy do weterynarza, jednak chciałabym zasięgnąć waszej opinii. Czy nadmierne gubienie sierści może być wynikiem operacji ? Zaburzenia hormonalne? problem z tarczycą? Sunia jest karmiona dość dobrze, gotowane jedzonko (ryż, mięsko) marchewka, jabłka, jajko, czasem twaróg, z suchych karm ostatnio był lukullus, teraz hipoalergiczny brit care, daję jej też 1 czasem 2 tabletki drożdży piwnych. Quote
bou Posted September 26, 2018 Posted September 26, 2018 Tak,to może być efekt zaburzeń hormonalnych,jak najbardziej wskazane byłoby zrobienie panelu tarczycowego.Przyczyny moga być oczywiście różne,ale do tarczycy - jest tu najbliżej.;) Daj znać po badaniach,ok? 4 godziny temu, Saphira89 napisał: Czy nadmierne gubienie sierści może być wynikiem operacji ? Zaburzenia hormonalne? problem z tarczycą? Sunia jest karmiona dość dobrze, gotowane jedzonko (ryż, mięsko) marchewka, jabłka, jajko, czasem twaróg, z suchych karm ostatnio był lukullus, teraz hipoalergiczny brit care, daję jej też 1 czasem 2 tabletki drożdży piwnych. Quote
Saphira89 Posted September 26, 2018 Author Posted September 26, 2018 ok dziękuję za odpowiedź :) dam znać Quote
zuanna Posted September 27, 2018 Posted September 27, 2018 Miałam podobny problem po sterylizacji - z długowłosego psa zrobił mi się labrador :( Na szczęście po kilku miesiącach wszystko wróciło do normy (wszystkie wyniki, w tym tarczycowe były ok). Quote
Saphira89 Posted September 30, 2018 Author Posted September 30, 2018 Zuanna, dziękuję za odpowiedź, póki co Pani weterynarz nie przejęła się zbytnio, to niby normalne... pies linieje, zmienia naskórek na zimę (stąd np. łupież..) ale to nie wąż :P żeby całą skórę zmieniała, po za tym to już dawno przestało wyglądać jak zwykłe linienie.... No nic, dostałam takie żółte coś (zapomniałam nazwy, ale śmierdzi okropnie... kojarzy ktoś?) do rozrobienia w wodzie i smarowania. Sierść wypada coraz mniej, zobaczymy... Quote
bou Posted September 30, 2018 Posted September 30, 2018 1 godzinę temu, Saphira89 napisał: Zuanna, dziękuję za odpowiedź, póki co Pani weterynarz nie przejęła się zbytnio, to niby normalne... pies linieje, zmienia naskórek na zimę (stąd np. łupież..) ale to nie wąż :P żeby całą skórę zmieniała, po za tym to już dawno przestało wyglądać jak zwykłe linienie.... No nic, dostałam takie żółte coś (zapomniałam nazwy, ale śmierdzi okropnie... kojarzy ktoś?) do rozrobienia w wodzie i smarowania. Sierść wypada coraz mniej, zobaczymy... a co z badaniem hormonów tarczycowych?zrezygnowałaś? Quote
Saphira89 Posted October 1, 2018 Author Posted October 1, 2018 Nasza weterynarz nie kazała na razie...pytałam się dwa razy, ale może pójdę dla spokojności jeszcze do innego weta. Quote
Recommended Posts