Natalia921 Posted August 22, 2018 Posted August 22, 2018 Nazywam się Natalia, mam 16 lat. Pare dni temu razem z mamą kupiłyśmy szczeniaczka cockapoo. Jest bardzo ruchliwy, wszędzie go pełno i jego zabawek również. Toby bardzo dużo sika, co prawda jest nauczony załatwiania się na matę ale zdarza mu się wysikać w całkiem innym miejscu. Non stop latam ze szmatką i mopem. W nocy budzi się co 2/3 godziny bo chce się bawić. Chodzę niewyspana, płacze z bezsilności bo za niecałe dwa tygodnie zaczyna się szkoła a ja idę do najbardziej wymagającego liceum w swoim mieście. Nie dam sobie rady z nauką i Tobym. Nie wiem czy powinnam szukać mu nowego domu czy przeboleć ten okres kiedy mały nie jest jeszcze nauczony załatwiania się na dworze. Poproszę o jakieś konkretne rady :( jesli ktoś byłby zainteresowany ewentualnym kupnem Tobiego tu jest mój numer telefonu 502 985 537 Quote
Sowa Posted August 22, 2018 Posted August 22, 2018 Jeśli po paru dniach masz dość szczeniaka, zwróć go natychmiast hodowcy. Quote
Natalia921 Posted August 22, 2018 Author Posted August 22, 2018 To nie tak że mam go dość. Po prostu boje się że zaniedbam i jego i naukę. A co do hodowcy to pewnie nie będzie chciał przyjąć szczeniaka z powrotem lub nie odda całkowitej sumy pieniędzy a niestety trochę kosztował Quote
dwbem Posted August 22, 2018 Posted August 22, 2018 Mimo wszystko szybko go oddaj komuś, kto ma czas i cierpliwośc do malutkiego szczeniaka bo nie wróżę niczego dobrego jak psiak zostanie u was. Quote
Nika2 Posted August 22, 2018 Posted August 22, 2018 Natalio, mimo wszystko spróbuj nawiązać kontakt z hodowcą Tobiego. Jeśli rzeczywiście jest rzetelny i zależy mu na dobru wyhodowanych szczeniąt to przyjmie malucha do siebie, ewentualnie pomoże znaleźć mu nowy dom. Obawiam się jednak, że może być z tym poważny problem. Uważam, że zbyt pochopnie podjęłyście decyzję o kupnie psa. Przecież wiedziałaś, że od września pójdziesz do innej szkoły i czeka Cię wiele nowych obowiązków. Jak zamierzałaś to wszystko pogodzić z opieką nad psim dzieckiem? Szczenięta są śliczne i rozkoszne, ale trzeba im poświęcić mnóstwo czasu, by je odpowiednio wychować i wyszkolić, a Tobi to mieszanka Cocker spaniela z Pudlem więc z góry było wiadomo, że- nawet jako dorosły pies- będzie wymagał dużo ruchu i zajęć umysłowych. Skoro uważasz, że nie dasz sobie rady, to jedyne, co Ci pozostało, to znaleźć Tobiemu nowy dom i to jak najszybciej. Quote
Natalia921 Posted August 22, 2018 Author Posted August 22, 2018 A co jeśli hodowca nie będzie chciał pomóc a wręcz przeciwnie, będzie wściekły ze chcę sprzedać psa komuś innemu? W umowie nie było niczego takiego jak prawo pierwokupu Quote
Sowa Posted August 22, 2018 Posted August 22, 2018 Hodowcy można zaproponować przyjęcie szczeniaka z zastrzeżeniem, że zwróci kwotę, za którą kupiliście, pomniejszoną o koszty utrzymania do czasu znalezienia nowego nabywcy i dopiero wtedy, gdy znajdzie się kolejny nabywca. Oczekiwanie, że odda natychmiast całą kwotę, nie jest uczciwe. Hodowca poniesie dodatkowe koszty - utrzymania, ewentualnych ogłoszeń, nie wspominając o czasie poświęconym na odchów szczeniaka. Nie wspominając o tym, że może być wściekły na Was za brak odpowiedzialności i jeszcze bardziej na siebie - bo sprzedał szczenię jak zabawkę dla dorastającej dziewczynki, nie jak żywe stworzenie wymagające opieki. A jeśli nie przyjmie - to trzeba szukać kolejnego domu na własna rękę. Nie licząc na zwrot pełnej kwoty wypłaconej hodowcy. Quote
Rosomak Posted August 22, 2018 Posted August 22, 2018 Widzę, że nie pies jest najważniejszy, a kasa. Quote
Recommended Posts