Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, planuje w niedługim czasie kupić psa rasy Cavalier King Charles Spaniel. Dużo o nich czytałam i dowiedziałam się, że psy te nie lubią samotności. Moim pytaniem jest czy na tego spaniela źle wpływałoby zostawanie samemu w domu przez 9 godzin podczas gdy ja będę w pracy. Nie chcę, żeby pies źle się czuł, a to jedyna sprawa, która mnie męczy. 

Cavalier King Charles Spaniel.jpg

Posted

W opisie większości raz napisane jest, że nie lubią samotności i nie nadają się dla osób pracujących 8h dziennie. Ale prawda jest taka, ze wielu ludzi tak pracuje i ma psy i wszystko jest w porządku. Pies nie jest tylko dla bezrobotnych i emerytów.

Grunt to stopniowo przyzwyczaić psiaka do zostawiania samemu. Najpierw na kilka minut, potem na godzinę, dwie, pięć... Niech wie, że to normalne, że wychodzisz i  że zawsze do niego wrócisz ;) A jeśli nie chcesz, żeby czuł się samotny... kup dwa psiaki :D Pod Twoją nieobecność zajmą się sobą albo po prostu pójdą spać ;)

• Like 1
  • 4 weeks later...
Posted

Hej, my zostawiamy naszego Cavaliera na 8h i nie ma większych problemów. Mam wrażenie, że on sobie w tym czasie drzemie, bo gdy wchodzę po południu do domu to ziewa i się rozciąga, jakby właśnie wstał. Problem byłby natomiast, gdybyś przyszłą z pracy i po chwili znów go zostawiła. Wtedy rzeczywiście pies mógłby się męczyć - trzeba pamiętać że Cavaliery uwielbiają towarzystwo swojego Pana, a samotność jest dla nich najgorszą karą :) 

No i należy pamiętać, by od małego uczyć psa zostawać w domu. Nasz Picollo trafił do nas, gdy miał 8 tygodni - pierwsze cztery dni pracowaliśmy zdalnie, bo chcieliśmy z nim być przez te pierwsze dni. Ale już od następnego tygodnia zostawał sam. I się nauczył :)