Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ponownie w tym dziale, niestety...

Mój Pako (3 miesięczny owczarek niemiecki długowłosy), dzisiaj był na odrobaczaniu u wete, ponieważ w czwartek ma szczepienie. Dostał tabletkę. Po powrocie do domu, po jakimś czasie zrobił kupę, dużą i bardzo rzadką, w kupie była mega długa biała nitka (pewnie to tasiemiec). Nie ruszał się więc martwy (chyba). Moje pytanie, czy w takiej sytuacji należy iść do weterynarza ponownie z psem? Czy to że zażył tą jedną tabletkę, wystarczy i już pozbył się tego wszystkiego co w nim było? Dodam iż pies ma mega apetyt (mógłby jeść bez opamiętania) i nic by nie było w tym dziwnego, bo to szczeniak, ale on je dużo a nie tyje. Jak na pieska, 3 miesięcznego owczarka niemieckiego, 10kg to nie dużo (choć niedowaga to też nie jest, bo wete nie miała zastrzeżeń), a zjada ogromne ilości karmy. Dodam, że kuzyn kupił sobie takiego samego owczarka z tej samej hodowli, u niego pies jest wyższy, a czytałem na internecie, że przez tasiemca u szczeniaka, może zostać zahamowany wzrost.

Proszę o poradę, czy iść z tym do weterynarza, czy może jednak to normalne po takiej tabletce i wystarczy ona aby zwalczyć pasożyty? Dodam iż będzie miał szczepienie w czwartek a więc powinien być zdrowy. Ewentualnie może w czwartek przed zaszczepieniem poinformować wete o tej sytuacji?

Posted
2 godziny temu, class napisał:

Czy to że zażył tą jedną tabletkę, wystarczy i już pozbył się tego wszystkiego co w nim było?

Nie,to nie wystarczy.Najlepiej byłoby zrobić badanie kału na obecność pasożytów.Ale i tak trzeba go odrobaczyć drugi raz,szkoda,że nie zrobiłes zdjęcia (np).Troche inaczej postepuje się z tasiemcem,inaczej z glistą,(kolejne odrobaczenie jest w innym przedziale czasowym) tak,czy siak pogadaj z wetem,nawet za cenę przesunięcia terminu szczepienia.

• Upvote 1
Posted
1 godzinę temu, bou napisał:

Nie,to nie wystarczy.Najlepiej byłoby zrobić badanie kału na obecność pasożytów.Ale i tak trzeba go odrobaczyć drugi raz,szkoda,że nie zrobiłes zdjęcia (np).Troche inaczej postepuje się z tasiemcem,inaczej z glistą,(kolejne odrobaczenie jest w innym przedziale czasowym) tak,czy siak pogadaj z wetem,nawet za cenę przesunięcia terminu szczepienia.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, była przydatna. Otóż wcześniej nie sprawdzałem nic o gliście psiej, teraz posprawdzałem i faktycznie, na 99.9% jest to glista psia. Porównałem dużo zdjęć tasiemca oraz glisty i jestem pewien że to glista, bo właśnie tasiemiec jest bardziej jak koraliki a glista prosta. Tak samo, glista psia jest bardziej prawdopodobna niż tasiemiec u szczeniaka (tak wyczytałem na internetach). 

Dodam iż pies robił kupę drugi raz (z 2 godziny temu) i kupa była rzadka oraz znowu była tam ta glista i w dodatku się ruszała... Godzinę temu znowu zrobił (tym razem małą i mniej rzadką) i już nie było tam glisty. 

Z tego co wyczytałem to w przypadku glisty to normalne odrobaczenia wystarczą tylko są one częstsze, ale to już ustalę z wete, jutro pojadę specjalnie się zapytać. Nie jestem też pewien czy podczas zarobaczenia glistami pies może mieć szczepienie, ale to najwyżej jutro od wete się dowiem.

Posted
2 godziny temu, class napisał:

w przypadku glisty to normalne odrobaczenia wystarczą tylko są one częstsze,

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli,jeśli wydalił żywego pasozyta,to bezwzględnie konieczne jest drugie odrobaczenie,potem kontrola i dopiero wtedy bedziesz miec pewność,ze pies nie jest zarobaczony.Na razie upierz posłanie,myj ręce po kontakcie z maluchem.

Poczytaj o cyklu rozwojowym Toxocara Canis.

Pozdrawiam,M.

Posted

Informacyjnie napisze co stwierdziła Pani lekarz weterynarii. Powiedziała że jak białe pasożyty w kształcie nitki to na pewno glisty bo są one nierzadkim zjawiskiem u szczeniaków. Jedno odrobaczanie na razie wystarczy i można zrobić szczepienia w czwartek, bo właśnie po to jest te odrobaczanie by pies przez ten okres pięciu dni pozbył się pasożytów. Natomiast w takim przypadku gdzie stwierdzono w kale glisty to profilaktycznie przez 3 miesiące należy co miesiąc chodzić na odrobaczanie, bez względu czy ma być szczepiony pies czy nie, po prostu aby była pewność że pozbył się tego wszystkiego. Po okresie 3 miesięcy zostanie wykonane badanie na posiadanie glist. No i oczywiście po każdym kontakcie z psem należy myć ręce, przynajmniej przez ten okres profilaktyczny. 

• 4 weeks later...