vikiii Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 Witam, mam pytanie - czy osoba niepełnoletnia (ukończone 16lat) może podpisać umowę a potem figurować w rodowodzie jako właściciel psa? A jeśli nie może podpisać umowy - to kogo się wpisuje do metryki jako właściciela (nieletniego czy dorosłego który faktycznie kupił psa)? Szukałam wszędzie, ale nigdzie nie znalazłam informacji na ten temat. Z góry dziękuje za odpowiedź. Quote
Talagia Posted March 28, 2009 Posted March 28, 2009 Nie wiem jak z umowa miedzy hodowca a wlascicielem psa, ale mozna figurowac w rodowocie jako wlasciciel psa. Jak mialam 16 lat to rejestrowalam na siebie pierwszego psa ;) i moje dane figuruja w dokumentach. Quote
Impresja&Simarilion Posted March 29, 2009 Posted March 29, 2009 Jeśli masz skończone 16 lat mozesz być prawnym właścicielem psa, podpisac umowę, być wpisana w rodowodzie i zarejestrować na siebie hodowlę. Quote
PositiveThought Posted April 4, 2009 Posted April 4, 2009 Czyli hodowca może poprosić, żeby podpisała umowę osoba pełnoletnia? Czyli to jest bardziej sprawa indywidualna? Ja może trochę nie na temat, ale mam jeszcze jedno pytanie - mój pies jest zapisany do związku, ma książeczkę pracy, jednak członkiem związku jest moja mama i to na nią jest zapisany Aidi, ona płaci składki itd. Czy jeśli ja zostanę członkiem związku, mogę psa na siebie przepisać? Bo teoretycznie mogę, już od jakiegoś czasu, ale słyszałam, że psa przepisać nie można(co teraz wydaje mi się absurdalne i głupie), więc stwierdziłam, że nie mam na razie po co... Quote
wiska Posted April 4, 2009 Posted April 4, 2009 Niedawno kupowalam drugiego psa z czech a ,ze zaraz przed podpisaniem umowy skonczylam 16lat to szczesliwa bylam ,ze moge byc wreszcie "pelnoprawnym" wlascicielem.A tu niespodzianka-hodowczyni poprosila ,zeby na umowie poza mna podpisal sie moj ojciec. No i teraz nie wiem jak to bedzie z papierami bo wszystko jest wyrabiane w czechach i z tad mam pytanie- jak myslicie kto bedzie wpisany jako wlasciciel?? Powiedzialam hodowczyni ,ze to bedzie moj pies ,ale teraz mnie to jakos dziwnie niepokoi...Myslicie ,ze jest mozliwosc ,ze wpisza mnie na wspolwlasnosc z ojcem?:-o Quote
Light of Shin-Ra Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 [quote name='PositiveThought']Czyli hodowca może poprosić, żeby podpisała umowę osoba pełnoletnia? Czyli to jest bardziej sprawa indywidualna? Ja może trochę nie na temat, ale mam jeszcze jedno pytanie - mój pies jest zapisany do związku, ma książeczkę pracy, jednak członkiem związku jest moja mama i to na nią jest zapisany Aidi, ona płaci składki itd. Czy jeśli ja zostanę członkiem związku, mogę psa na siebie przepisać? Bo teoretycznie mogę, już od jakiegoś czasu, ale słyszałam, że psa przepisać nie można(co teraz wydaje mi się absurdalne i głupie), więc stwierdziłam, że nie mam na razie po co...[/quote] Według mnie możesz psa przepisać ale musi być jakaś "podkładka". Np. umowa darowizny spisana z Twoją mamą. Quote
Bafka Posted November 8, 2009 Posted November 8, 2009 ja też mam pytanko gdzie się wyrabia takie rodowody!? Quote
wandko Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 Rodowody wyrabia się na podstawie metryki w oddziale Związku Kynologicznego. Quote
Recommended Posts