Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

polećcie mi coś proszę. York, 10 lat, chora watroba, jest na RC Hepatic, chciałbym zmienić karmę na holistyczną, bezzbożowa. Mam pewne typy: Wolfsblut Cold River, TOTW Pacific Stream, 1 st choice, Biomill, Doctor Dog. Musi byc chyba niska zawartość białka

Posted

RC nie jest dobrą karmą nawet dla zdrowego psa. Pies z problemami wątrobowymi nadal pozostaje mięsożercą, choroba nie zmienia układu pokarmowego na inny, nie powoduje nagłego zapotrzebowania na zboża, nie ułatwia ich trawienia.  Skład RC H. powala, zero mięsa! ZERO...nie wiarygodne! Z jakiego powodu masz ograniczyć białko? Może tłuszcze?

Psom z problemami wątrobowymi służą gotowane posiłki. Wątrobę leczysz lekami od weta, wspomagać możesz świeżo mielonym ostropestem - rewelacyjnie wspiera regenerację. Mielisz w młynku na góra 2-3 dni, przechowujesz w słoiku w lodówce i podajesz z żołtkiem jako osobny posiłek (1 g na 5 kg m.c). Codziennie i systematycznie.

Posted
1 godzinę temu, Radomiak napisał:

Witam

polećcie mi coś proszę. York, 10 lat, chora watroba, jest na RC Hepatic, chciałbym zmienić karmę na holistyczną, bezzbożowa. Mam pewne typy: Wolfsblut Cold River, TOTW Pacific Stream, 1 st choice, Biomill, Doctor Dog. Musi byc chyba niska zawartość białka

Niską zawartość białka zaleca się przy diecie nerkowej i to w końcowej fazie. Chyba, że wcześniej podawałeś baardzo dużo chudego mięsa nieproporcjonalnie do wagi i wymagań psa i w badaniach wyszedł np wysoki mocznik.

Jeśli powyższe rzeczy nie mają miejsca napisz dlaczego takie zalecenia? "chora wątroba" ma wiele postaci.

A ostropest świeżo mielony-tak jak Zarka napisała- też bardzo polecam.

Posted

Przed zabiegiem czyszczenia zębów miał profil nerkowy i watrobowy. Nerki ok, watroba, przekroczenie norm 2,5 x.

Pani doktor zaordynowała RC hepatica + Biohepanex. Ale z tego co czytam na forach to RC to straszny syf, stąd moje zainteresownie karmami holistycznymi.

Posted

Poza tym jadał całe zycie to co jego głupi Pan + rózne suche karmy, nie marketówki, ale nie te z wyższej półki, Pan wziął się niedawno za siebie, schudł 12 kg, teraz pora ( późno bo późno) wziąć się za swojego ukochanego, małego przyjaciela. Yorenio mój ma też lekką nadwagę, po tym RC Hepatic tak przybrał.

Posted

Przybrał biedak, bo je ryż, kukurydzę i tłuszcz zwierzęcy, czyli zmielone skóry. Fajnie, że się wziąłeś za dietę, na pewno zobaczysz efekty. Ja bym szukała wśród karm mokrych i zwracała uwagę na niską ilość węglowodanów i średnią ilość tłuszczu. Poszperaj w tych - Alpha Spirit, Wulf of Wilderness Adult, Lukullus, MAC, Animnda GranCarno, Grau bezzbożowe, Naturo, Saba, Carnilove...i nie zapomnij o ostropeście

Powodzenia :)