Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,  szukam dla siebie wymarzonego przyjaciela. Oglądam i oglądam ogłoszenia, czytam porady i już wydaje mi się, że znalazłam to co chciałam

i jest opis  "odrobaczone , zaszczepione i z rodowodem (do 3 pokoleń) z Clubu Canis Felis gotowe do odbioru" "Rodzice posiadają rodowody z ZKWP , wolne od dysplazji,są do wglądu na miejscu."

I moje pytanie do Was. Czy nie jest tak, że wszystkie szczeniaki będą miały rodowód ZKWP? Dlaczego tutaj rodzice mają rodowody z ZKWP a dzieciaki już nie? 

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam ! M.

Posted
20 minut temu, Mee_ napisał:

Dlaczego tutaj rodzice mają rodowody z ZKWP a dzieciaki już nie? 

Bo to jakas bzdura...Nie daj się nabrać.(chodzi zarówno o psy,jak I koty)

"Szanowni Państwo,
w związku z coraz częstszymi informacjami o dokonywaniu zakupów kotów
z wątpliwymi rodowodami, poniżej przedstawiamy listę stowarzyszeń,
które NIE podlegają żadnej międzynarodowej organizacji felinologicznej
typu FIFe, WCF, CFA, TICA i w związku z tym, nie będą honorowane.

Poniższe stowarzyszenia drukują dokument o tytule RODOWÓD,
który jest bezwartościowy na całym świecie.

Kupując koty z hodowli zarejestrowanych w poniższych stowarzyszeniach
nie ma gwarancji czystości rasy,
co za tym idzie rzetelności danych rodziców i przodków.

1) Canis e Catus - Ogólnopolski Niezależny Związek Miłośników i Hodowców Psów i Kotów Rasowych
2) Canis Felis - Club Rasowych Psów i Kotów Canis Felis
3) Domin - Stowarzyszenie Miłośników Zwierząt "Domin""

Posted
34 minuty temu, Mee_ napisał:

I moje pytanie do Was. Czy nie jest tak, że wszystkie szczeniaki będą miały rodowód ZKWP? Dlaczego tutaj rodzice mają rodowody z ZKWP a dzieciaki już nie?

Nie. cytuje text ze strony oddziału ZkWP w Słupsku

[...]Jeżeli chcemy mieć prawdziwego psa rasowego to nie wystarczy nam byle papier, potrzebny nam rodowód FCI (Fédération Cynologique Internationale). Pies otrzyma w Związku Kynologicznym taki rodowód na podstawie metryki, którą razem z psem powinien nam dać hodowca. Aby szczeniak otrzymał metrykę musi urodzić się w hodowli zarejestrowanej w Związku Kynologicznym, a rodzice muszą posiadać uprawnienia hodowlane.[...]

Nie daj się nabrać - rodzice mają rodowody ale nie mają uprawnień hodowlanych. Ten producent  kupił psa i sukę żeby wykorzystać ich do masowego rozrodu.

Nie chodził na wystawy, bo mu się to nie opłaca. Przed wystawą i nie tylko, cały czas trzeba  takiego psa, pielęgnować, dbać o psychikę żywienie zdrowie -nie opłaca mu sie to.

A tak wogóle to bardzo fajnie że pytasz.. bardzo bardzo.

Posted

Poza tym na wystawie czy przeglądzie hodowlanym może okazać się, że jak najbardziej rodowodowy pies ma wady dyskwalifikujące - są wady, które nie są dziedziczne wprost - np po obu rodzicach wolnych od dysplazji czy z prawidłowym uzębieniem może urodzić się szczeniak z dyskwalifikującymi brakami zębowymi lub ujawnioną później dysplazją, po psie z oboma jądrami może urodzić się wnęter. Czyli rodzice byli nosicielami jakiejś wady nie ujawniającej się w fenotypie, a ich potomek z ujawnionymi wadami ma rodowód, ale nie dostanie uprawnień hodowlanych w ZKwP.